Tende: Cenik, trendi, ideje in preverjeni ponudniki markiz

ocena bralcev
5 od 3

Da bo izbira tende za vašo teraso ali balkon enostavna, smo za vas analizirali cene preverjenih ponudnikov. Prav tako v nadaljevanju preverite, kakšne so prednosti ali slabosti posameznih vrst zunanjih senčil. Odgovorili smo na nekatera najbolj ključna vprašanja z zvezi z dobavo in montažo tend. Preverite, kolikšno garancijo lahko upoštevate ob nakupu markize. Ne spreglejte pa tudi seznama najboljših izvajalcev in ponudnikov tend v Sloveniji. Preverite na Omisli.si/tendo.

TENDE in MARKIZE: CENE

povprečne cene za tende / markize ter ceniki

80-1200 EUR/m2

Vrsta tende/markizeCena tende/markize
Tenda za balkon80-190 EUR/m2
Tenda za teraso50-1200 EUR/m2

Kontaktirajte preverjene ponudnike za tende (ponudbe / cene)
najboljsa-izbira-zunanjih-sencil-barva-lastnosti-cena
Združite funkcionalno in dekorativno funkcijo zunanjih senčil ali markiz. Pri izbiri upoštevajte možnosti vgradnje, ceno, lastnosti materialov in izgled. Naj vaša terasa ali balkon zablestita pod okriljem izbrane tende.

Tende – Cenik zunanjih senčil (tenda, markiza) in povprečne cene

Primerjajte cene za zunanja senčila in si pomagajte s prednostmi in pomanjkljivostmi posameznih markiz.

Tenda za balkon

Balkonske tende so preproste izvedbe. Model tende izbirate glede na velikost balkona in možnost vgradnje. Običajno se balkonska tenda upravlja z ročnim navijanjem / odvijanjem. Možna pa je tudi izvedba na elektromotorni pogon, pri čemer tendo upravljate z daljinskim upravljalcem. Napredne možnosti omogočajo tudi montažo senzorjev. Tkanina tende je odporna na različne vremenske razmere, priporočljivo pa jo je redno vzdrževati in čistiti. Prav tako bodite pozorni, da tendo za balkon ob močnem vetru navijete na ročico (jo zvijete), saj s tem preprečite poškodbe.

balkonska-tenda-rocna-mehanska-uporaba
Izbrano tendo bo izvajalec prilagodil dimenzijam vašega balkona. Tudi barvo platna lahko uskladite z vašimi željami.

Zelo pogosta je tudi uporaba stranskih tend za balkone. Te pridejo v poštev zlasti v primeru večstanovanjskih stavb z veliko balkoni (blok). Tako se boste zaščitili pred vetrom, soncem in si zagotovili zasebnost. Tenda je visoke kvalitete in odporna na UV žarke. Izbirajte med različnimi dimenzijami. Cena od 80 € – 190 €/m2. Za senčenje manjših balkonov so primerna tudi senčna jadra, ki so značilna predvsem po svoji lahkotnosti in enostavni izvedbi. Senčna jadra so sicer najmanj odporna proti dežju in vetru, lahko pa predstavljajo zgolj osnovno zaščito pred soncem. Jadra so običajno kvadratne ali pravokotne oblike, lahko pa tudi trikotna.

Tenda za teraso

Kadar izbirate najboljšo rešitev za senčenje vaše terase, so na voljo številne možnosti. Najpogostejša izbira strank je zagotovo pergola. To je lesena, aluminijasta, železna ali lamelna konstrukcija, prekrita s platnom, ki ga lahko upravljate mehansko ali ročno. Lamelne pergole odlikuje posebnost, to je kroženje zraka pod senčilom. Cena za pergolo je višja in sega od 440 € – 1.200 €/m2. Izvedbe pergol danes omogočajo več izbire. Lahko se odločite za pergolo z zložljivo streho.

pergola-z-zlozljivo-streho-kvaliteta
Uravnavajte vašo senco na povsem enostaven način. Namestite pergolo z zložljivo streho in sami regulirajte dostop sončnih žarkov na vašo teraso.

Podobna konstrukcija, ki je zadnje čase kar popularna, je pergotenda. To je zložljiv nadstrešek, ki kot že ime pove, vključuje lastnosti pergole in tende. Zložljiva platnena konstrukcija, nameščena na lesenem / aluminijastem ogrodju, bo vašo teraso zaščitila pred soncem in dežjem. Pergotenda je vsaj na eni strani naslonjena na objekt, kar ji v primerjavi s klasično tendo omogoča večjo vzdržnost v vetrovnih razmerah. S pergotendo lahko pokrijete večje terase ali dvorišča. Odlikujejo jih dolga življenjska doba in enostavno vzdrževanje. Cena od 50 € -160 €/m2.

pergotende-prednosti-znacilnosti
Združite lastnosti dveh vrst zunanjih senčil. Pergotenda vam bo dobro služila.

Novodobne tende za teraso običajno vključujejo motorni pogon. To vam omogoča upravljanje na daljavo preko tablice ali telefona. Še ena posebnost pa je, da se danes na trgu pojavljajo tudi t.i. pametne tende – ob dežju senzorji zaznajo količino vlage in tenda se samodejno zapre. Da preprečite zatohlost pod tendo, je za vašo teraso najbolje izbrati tende v svetlih barvah.

Preverite tudi: SENČILA: CENE, TRENDI, IDEJE IN PREVERJENI PONUDNIKI SENČIL

Preverjeni ponudniki za dobavo in montažo tende / markize

Če potrebujete izkušenega izvajalca za tende / markize, preverite ponudbe na Omisli.si/tendo.


Najboljši ponudniki za tende in markize v Sloveniji

TOP 10 najbolj iskanih ponudnikov za tende in markize


celoten seznam ponudnikov tend >

Če menite, da vam ljubi ponudnik za tende in markize manjka na seznamu, mu posredujte to povezavo, da bi ga lahko predlagali strankam, ki iščejo podobne storitve.


Ob googlanju boste naleteli tudi na Senčila Zeus, Tende, Roletarstvo Berčan, Pluton plus, Koprivnik Andreja, Senčila Voje, Ombra, Senčila Klarex, Klander Matjaž, Tendelux, Bauhaus, Obi, Merkur, Fanina, Roletarstvo Medle, Verbot, Aleš Škrjanc, Markize, Tende Tabernik, Lan, Andrej Topolovec, Ralux EXPO, Rol Group, Boem, Svet metraže Rudnik, JYSK, Nermin Cinac, Božo Prezelj, Rok Rode, Robert Mikelj, Bojan Kovač, Aleksander Furar, Volanca, Senčila Premrl, Planum, Peter Operčkal, Tende – Markize Berlic, Dekor senčila, KAMM, …


PONUDNIKI TEND in MARKIZ se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke ?
največ strank v SLO ?
brezplačen vpis ?


…Lesnina, Dipo, Iglu šport, M tehnika, Dipex, Kosec Tim, VidaXL, Senca, Pritent, Simp, Sjena, Fabiani Tende, Gibus, Boris Čebulj, Senčila Ješovnik, Senčila Bled, Senčila Capris, Roltek, Tehrol, Strle, Rol, Asteriks, Kosec, Langus, Ideo, Deloindom, Bortega, Misteral, NaZraku, Zunti, Koptex, Svet kampa, Karba, Planen, Kon Tiki Solar, Rono senčila, Rovando, MKE, Škura, Domfis, Bayer, Senses, Pekmić, Biro B, Kužnar, ProW, Elmo, Mn steklo, Ledermeister, Gradnje Kabashi, Martin Laubič, Dominoks, Jernej Jemc, Vlasta Nedeljko, Tadej Čepin, Gradest in drugimi preverjenimi ponudniki za dobavo in montažo tende v Sloveniji. Če vašega priljubljenega izvajalca še ni na seznamu, se lahko PONUDNIKI ZA TENDE brezplačno vpišite tukaj.

Kakšne vrste tend / markiz poznamo

Preudarno razmislite, katera vrsta markize je najprimernejša za senčenje vašega dvorišča, terase ali balkona. Za vas smo analizirali različne vrste, njihove prednosti in pomanjkljivosti. Naj vam bo v pomoč pri izbiri.

Klasična markiza

Konstrukcija dveh aluminijastih rok in navijalna cev, na katero se ročno ali avtomatsko (z motorjem) navija platnena površina. To je klasična tenda, najpogostejša izbira številnih strank, ki izbirajo tende / markize. Lahko jo montirate na steno, kot stransko tendo, ali na strop pod nadstrešek. Enostavna uporaba, prav tako pa vam klasična tenda, ko je zvita, ne bo zavzela veliko prostora. Izbirajte med različnimi dimenzijami, barvami in nakloni tende.

klasicna-tenda-crtast-vzorec
Zagotovo pogosto zasledite črtast vzorec, ki odlikuje klasične markize. Enostavna uporaba – ročna ali mehanska, za zagotovitev popolne sence. Uživajte v sončnih dneh pod klasično tendo.

Samostoječa zunanja senčila

Kot že samo ime pove, gre za prostostoječo zložljivo tendo, brez opore ob steno objekta. Konstrukcija mora biti dovolj trdna, da vzdrži tudi ob rahlo vetrovnih razmerah. Seveda pa je pomembno vedeti, da samostoječa tenda ni priporočljiva na izrazito vetrovnih območjih, saj konstrukcija nima opore. Tenda je vodotesna, odporna na UV žarke in omogoča kvalitetno senčenje pred nizkim soncem.

samostojeca-sencila-za-teraso
Samostoječe senčilo je učinkovito za senčenje vaše terase ali bazena. Lahko pa pride do poškodb ob slabem (vetrovnem) vremenu, zato je pomembno, da je konstrukcija kolikor se da trdna.

Zložljiva tenda

Opremite vašo teraso z zložljivo tendo. Zagotovite si uživanje na svežem zraku brez motečih sončnih žarkov, uživajte v zasebnosti. To vam omogoča zložljiva tenda za teraso, ki jo lahko enostavno zložite in se prepustite sončnim žarkom, ali pa jo raztegnete in uživate v senci. Izbirajte med številnimi izvedbami – zložljivo stransko tendo, zložljivo tendo z ročnim upravljanjem, ali zložljivo tendo z motorjem.

zlozljivo-zunanje-sencilo-z-motorjem-enostavna-uporaba
Enostavno ga uporabite in enostavno pospravite. Zunanje senčilo z motorjem vam bo zagotavljalo senco in ne bo zavzelo veliko prostora, zato ga lahko uporabite tako na terasi kot tudi balkonu.

Okenske markize

Izbirajte med različnimi modeli vertikalnih tend, s katerimi zaščitite vaša okna ali balkonska vrata. Tenda v prostoviseči izvedbi je primerna zlasti za okna, kjer ne potrebujete iztegnjene tende. Možen pa je nakup tende, ki jo lahko raztegnete. To vam omogoči namestitev aluminijastega ali lesenega ogrodja, prilagojenega velikosti okna. Zaščitite notranje prostore pred visokimi temperaturami, bleščanjem sončnih žarkov, ali pa si zagotovite zasebnost. Okenske tende so primerne tudi za uporabo v zimskih vrtovih.

okenska-sencila-znacilnosti
Okenske markize najpogosteje zasledimo na večstanovanjskih stavbah z veliko steklenimi površinami.

Fasadna in strešna markiza

Tovrstne tende običajno uporabljamo za senčenje zasteklenih površin. Lahko jih montiramo na notranji ali zunanji strani stekla. Zlasti se izkažejo za učinkovite ob senčenju zimskih vrtov. Primerne za namestitev na večjih površinah strehe ali fasade.

stresna-sencila-lastnosti
Strešne ali fasadne markize običajno uporabljamo za senčenje večjih zastekljenih površin.

Kasetna tenda

Glavna lastnost, ki odlikuje kasetno tendo je, da se tako platno kot celoten mehanizem lahko zaščiti pred zunanjimi vplivi. Ko torej tendo zvijete v kaseto, je cel sistem zaščiten, vključno s konstrukcijo (rokami). S tem si zagotovite daljšo življenjsko dobo tende. Kasetna tenda je pogosta izbira strank. Lahko jo montirate tudi na avtodom in si zagotovite senco.

kasetna-zunanja-sencila-enostavna-uporaba
Zunanje senčilo, primerno za uporabo tudi na bolj vetrovnih področjih. Kadar tendo zložite, je namreč zaščiteno tako platno, kot tudi celotna konstrukcija.

Polkasetna tenda

Kadar polkasetno tendo pospravite, je zaščiteno zgolj platno, ki se zvije v kaseto. Konstrukcija (roke) pa ostanejo na prostem. Lahko izbirate med številnimi motivi in barvami platna. Tkanina je kakovostno izdelana in vas ščiti pred UV žarki. Lahko jo upravljate ročno ali s pomočjo motorja. Tako pri kasetnih kot polkasetnih tendah pa bodite pozorni, da ne zložite mokre tende v kaseto. Lahko se namreč zgodi, da tenda splesni.

polkasetna-tenda-lastnosti
Polkasetne tende običajno uporabljamo za senčenje teras, dvorišč ali drugih večjih površin. Namreč konstrukcija se ne pospravi, tudi, kadar tendo zvijemo. Na manjših površinah bi nas ogrodje lahko oviralo.

Trendi in ideje za tende / markize

pergotenda-kombinacija-sencil
Zagotovo eden najbolj priljubljenih trendov je pergotenda. Zunanje senčilo, funkcionalno in razgibano, ki popestri videz. Enostavno za uporabo, lahko jo upravljate ročno ali mehansko.
zunanje-sencilo-deznik-lucka
V kolikor prisegate na klasiko, je uporaba zunanjega dežnika prava izbira. Dežniki so danes zelo napredni, lahko uravnavate njihov naklon, prav tako pa lahko vključujejo dodatek – led lučko. Tako boste uživali na terasi tudi zvečer, ko se stemni.
stranska-zunanja-sencila-namen
Z uporabo stranskih zunanjih senčil si boste zagotovili kvalitetno senco. Primerna so za uporabo tako na terasi, kot tudi na balkonih večstanovanjskih stavb. V tem primeru si poleg sence zagotovite tudi zasebnost.
pergola-trendi-ideje
Odlična ideja za ureditev vaše terase je pergola. Trdna konstrukcija z dolgo življenjsko dobo.
avtomatska-uporaba-sencil-upravljanj
Upravljajte vaše senčilo kar na daljavo, preko mobilnega telefona ali tablice. To je zagotovo trend letošnjega leta, ki vam zagotavlja, da ne boste v skrbeh, če ste pozabili zložiti tendo pred nevihto.
jadro-novost-trendi-ideje
Popolna ideja za razgibano okolico je namestitev senčnega jadra. Na domačem dvorišču lahko pod njegovo senco uživate kot na dopustu.

Pogosta vprašanja in odgovori za tende / markize

Razmišljate o nakupu zunanjih senčil? Potem preverite, kaj je dobro vedeti, preden se odločite za vrsto in izvajalca. Upoštevajte pravilno uporabo tend, da si zagotovite njihovo največjo koristnost.

Kaj moram vedeti, preden se odločim za nakup markize?

Dobro preučite možnosti izvedbe, preden se odločite za montažo tende / pergole / pergotende. Upoštevajte lokacijo, kjer bo struktura stala (terasa, balkon, dvorišče, streha, itd.). Pomembna je tudi nosilnost objekta oziroma podlage, kjer bo tenda nameščena. Pri nakupu pa je ključna tudi izbira dimenzije (širina, kolikšen izteg tende želite, kakšno upravljanje – ročno / mehansko, itd.).

Preberite tudi: UREJANJE OKOLICE HIŠE IN VRTOV: CENIK, IDEJE IN TRENDI

Ali lahko ob nakupu uveljavljam garancijo?

Kakovost tende je poleg izbire materiala in izvedbe v veliki meri odvisna tudi od izbire izvajalca. Običajno vam izvajalec ob nakupu tende ponudi vsaj dvoletno garancijo. Nekateri pa celo več. V kolikor želite uveljavljati garancijo, podrobneje preverite, kakšne vrste poškodb zajema.

Preberite tudi: INTERIER: CENE ZA NOTRANJE OBLIKOVANJE, NOTRANJI DIZAJN IN IDEJE ZA VAŠ DOM (ARHITEKT / NOTRANJI OBLIKOVALEC)

Kolikšna je povprečna življenjska doba zunanjih senčil?

Ob pravilnem vzdrževanju in pazljivi uporabi vam bo vaša tenda služila vrsto let. Konstrukcija tende (okovje) ob pravilni uporabi zdrži več kot deset let, platno pa vsaj 5 – 10 let. Pergola ima običajno daljšo življenjsko dobo, saj je njena konstrukcija trdnejša. Če jo boste redno vzdrževali, jo lahko uporabljate tudi do 20 let ali celo več. Veliko lahko pripomorete k življenjski dobi tende tudi z načinom njene uporabe. Na primer ne zvijajte tende, kadar je mokra. Ob nevihti ali močnejšem vetru je priporočljivo, da tenda ni razprta. Pazite, da tenda ne bo v neposredni bližini zunanje kuhinje, žara, kamina ali drugih pripomočkov, ki oddajajo toploto. Prav tako jo zaščitite pred rastlinami plezalkami in drugim rastjem. Nekatere rastline namreč vsebujejo močno kislino, ki tendo lahko nehote poškoduje.

Preberite tudi: ARHITEKT CENA: KOLIKO STANE ARHITEKT (PGD, PZI, PID, IDP, PZR, INTERIER)?

Kako pravilno vzdrževati tendo?

Zunanjo stran tende vsake toliko časa obrišite z mokro krpo, ki ji lahko dodate malo neagresivnega čistila. Ne uporabljajte močnih čistilnih sredstev ali grobih krtač. Če se le da, tende ne izpostavljajte slabim vremenskim razmeram. Redno preverjajte konstrukcijo in po potrebi zamenjajte vijake v kovinskem okovju, ali prebarvajte elemente. Če na tendi opazite madež ali luknje / poškodbe, je najbolje, da jih takoj sanirate, preden se povečajo.

Koliko stane menjava platna za tendo ali čiščenje?

Za obnovo vaše tende se lahko poslužite menjave platna. Redno čiščenje vam prav tako zagotavlja, da osvežite videz vaše tende. Cena za menjavo platna ali čiščenje tende že od 270 € – 450 €.

Preberite tudi: ZIDARSTVO: CENE ZIDARSKIH DEL, BETONIRANJA, ZIDANJA, GRADBENIH DEL TER PREVERJENI ZIDARJI

Kdaj najpogosteje načrtujemo tendo / markizo in kdaj so ponudniki za tende v Sloveniji najbolj iskani?

tende-ponudniki-povprasevanje-v-Sloveniji
Največje povpraševanje za ponudnike tende v Sloveniji je v mesecu juniju.

Podatki na Omisli.si in analiza Google iskanj kaže, da so ponudniki tend v Sloveniji izrazito najbolj iskani v mesecu juniju. To lahko pojasnimo s spremembo vremena, saj je junij načeloma že zelo topel mesec, ko so temperature ozračja višje in tudi sončni žarki močnejši. Večina strank se torej v tem času posluži opremljanja balkona ali terase s tendo, ki bo ščitila pred bleščanjem sonca. Na forumu pa lahko preverite tudi, kaj stranke še zanima v zvezi z namestitvijo tend in na kaj ne smete pozabiti, ko se odločate za nakup tende.

Kontaktirajte preverjene ponudnike za tende (ponudbe / cene)
ocena bralcev
5 od 3