Trapezna pločevina – Cena, Prednosti in slabosti

ocena bralcev
5 od 1

Poznamo različne vrste strešne kritine in vsaka je primerna za določeno vrsto strehe (glede na naklon, okolje, itd.). V nadaljevanju vam predstavljamo, za kakšno vrsto strehe je primerna trapezna pločevina. Prav tako lastnosti, ki jo odlikujejo in morebitne težave, s katerimi se pri montaži pločevinaste kritine lahko srečate. Preverite cenik trapezne pločevine in seznam preverjenih ponudnikov za krovstvo in kleparstvo.

Kontaktirajte preverjene krovce (ponudbe / cene)
trapezna-pločevina-streha-cena
Preverite, katere lastnosti odlikujejo trapezno pločevino in kolikšna je cena na m2.

Koliko stane trapezna pločevina / Cena, cenik trapezne pločevine

Izkušen klepar bo poskrbel za montažo trapezne pločevine. Stroški le te so različni, odvisni od kvalitete materiala, izbire kritine z ali brez izolacije, vrste materiala (ta je lahko aluminijast, bakren ali cinkov). V končni fazi pa na ceno vpliva tudi izbira proizvajalca. Trapezna pločevina okvirno stane od 8 – 15 €/m2.

PREVERITE TUDI: KLEPARSTVO: CENA, TRENDI, IDEJE IN PREVERJENI KLEPARJI ZA STREHO

Pločevinasta streha, vrste pločevine

Pločevinasto kritino ločimo glede na to, katera kovina je njen osnovni sestavni element. Skladno s tem poznamo jekleno kritino, bakreno, alu, pocinkano kritino in nerjavečjo jekleno kritino. Razlika med jekleno in nerjavečo jekleno kritino je v tem, da jeklena velja kot najbolj poceni in izjemno trdna kritina, z življenjsko dobo tudi do 50 let. Za daljšo obstojnost jo je smiselno prekriti z barvnim slojem, da povečamo njeno zaščito. Nerjeveča jeklena pa ne vsebuje svinca in običajno ni prekrita z zaščitnim barvnim slojem. Je dolgoobstojna, tudi do 100 let ali celo več.

pločevinasta-fasada-moderne-zgradbe
S trapezno pločevino je mogoče zaščititi tudi fasado zgradbe in s tem zagotoviti njen moderen videz. Lahko izbirate med različnimi vrstami pločevine.

Alu kritina je cenovno dražja, je pa aluminij v primerjavi z jeklom mehkejši, bolj upogljiv in lažji material. Njegova prednost je gotovo to, da je odporen na številne vremenske pogoje. Pocinkana kritina je prav tako dolgoobstojna, do 100 ali več let. Odlikuje jo odpornost na številne podnebne vplive in trdnost. In še kritina, ki je glede na življenjsko dobo najbolj obstojna, je bakrena kritina, ki obstoji tudi do 200 let. Je cenovno dražji material, a daje objektom še posebno estetsko privlačnost, saj sčasoma spremeni barvo in se obarva v svetlo zeleno-modro.

Zakaj je trapezna pločevina prava izbira / Prednosti trapezne pločevine

Trapezno pločevino lahko uporabite na strehi, ali na fasadi. Dobavljiva je v različnih barvah in velikostih. Lahko izbirate celo med trapezno pločevino z imitacijo lesa. Pločevinasta streha, v kolikor je pravilno nameščena, ne prepušča vode.  Prav tako pločevinski strešniki nimajo velike teže, zato ni velike obremenitve za ostrešje. To vam omogoča, da jih lahko namestite na že obstoječo strešno kritino in jo s tem dodatno zaščitite.

Preberite tudi: KROVSTVO + TESARSTVO + KLEPARSTVO = STREHA: CENA STREHE, VRSTE, PREDNOSTI IN SLABOSTI KRITIN

Kaj lahko gre narobe / Pločevinasta kritina slabosti

Trapezna pločevina je znana po številnih dobrih lastnostih. A te pridejo v poštev le, če je pločevinasta kritina pravilno montirana. Namreč lahko pride do nabiranja kondenza pod njeno površino kar je posledica slabe izvedbe ali nezadostnega zračenja. Ob različnih vremenskih vplivih se pločevinasta kritina skozi čas lahko širi ali krči. To lahko vpliva na njeno vodotesnost. Pri strehah z minimalnim naklonom je pozimi, ob večjih količinah snega lahko težava, da bi sneg pretirano obremenil kritino. Prav tako je lahko problem v primeru hudega neurja s točo, saj se trapezna pločevina ob močni toči lahko poškoduje.

Trapezna pločevina izvedba, montaža in vzdrževanje

Izkušen klepar bo poskrbel, da bo vaša trapezna pločevina na strehi ali fasadi pravilno nameščena. Montaža ni zahtevna, a mora biti strokovno izvedena, zato prepustite izvedbo strokovnjakom. Trapezna pločevina tudi ne potrebuje posebnih strategij vzdrževanja. Dovolj je, da mojstre opozorite na morebitne pomanjkljivosti, ki bi jih v času uporabe opazili (puščanje vode, zamakanje, nabiranje vlage ali kondenza).

Preberite tudi: STREŠNA KRITINA: CENA, TRENDI, IDEJE IN PREVERJENI KROVCI

Najboljši ponudniki trapezne pločevine v Sloveniji

Izbirajte med priznanimi krovci in kleparji, ki znajo upravljati s trapezno pločevino. To so Prefa, Metrapan, Kip Kop, Marex, Bučar, Tišma, Meltal, S-Metal, Kritine Majde, Aleš Fermišek, Strehe Fras, Artifectum, Klemaks, Karl Glaser, David Hrženjak, Grandošek, Goran Vrhovac, Radolič Slavko, MBS, Lenart Franček, Trčko Igor, Slatenšek, Leon Knuplež, Lesena hiša Feliks, Dejan Urlep, Hercog, Izdelava ostrešij Peter Glaser, Branko Sraka, K.P. Grad, Mebi, Uroš Ofič, Monte, Krovstvo Proing Robert Vračko, Lesko Simona Murko, Peter Matjašič, Rimont Robert Ribič, Pinino gradbeništvo, Hosekra, Krovstvo Miran Voglar, Petrovič, Krovstvo kleparstvo Purg Marjan in mnogi drugi priznani ponudniki v Sloveniji. Pri izbiri upoštevajte celoten seznam preverjenih krovcev in kleparjev.

Je trapezna pločevina primerna za ravne strehe, ali tudi strehe z naklonom?

Trapezna pločevina je primerna za namestitev na strehah z manjšim in tudi malo večjim naklonom. Ni priporočljiva za namestitev na povsem ravnih strehah (kjer bi se lahko ob deževju nabirala voda), kot tudi ne na zelo strmih strehah (naklon od 40 – 60°). Seveda pa je pri izvedbi poleg naklona potrebno upoštevati tudi vrsto podnebja, želje plačnika in strešno konstrukcijo kot tako. Posvetujte se s strokovnjakom za montažo pločevinaste strehe.

Lahko nadstrešek pokrijem s trapezno pločevino?

Seveda, za kritje nadstreška je trapezna pločevina prava izbira. Pri načrtovanju upoštevajte, čemu bo namenjen nadstrešek. Ali bo pločevinasta streha pokrivala balkon, teraso, parkirni prostor za avtomobil, garažo, itd. Od tega je namreč odvisno, ali boste izbrali pločevinaste strešnike z ali brez izolacije. Posvetujte se z mojstrom o montaži prave vrste pločevinaste kritine.

Kakšna je razlika med pločevinasto kritino z ali brez izolacije?

Od vrste objekta in namena uporabe je odvisno, kakšno strešno kritino izberete. Če prekrivate nadstrešek za parkiranje avtomobila, vrtno uto ali druge prostore, v katerih ne bivate, je dovolj namestitev pločevinaste kritine brez izolacije. Za bivalne ali industrijske prostore, pa se priporoča namestitev kritine z izolacijo. Razlika je v sestavi, namreč pločevinasta kritina z izolacijo ima med dvema plastema pločevine še izolacijski sloj. Debelina izolacijskega sloja je poljubna, odvisno od potreb prostora in podnebja, kjer je nameščena. Pločevinasta kritina brez izolacije pa je sestavljena iz enega sloja pločevine, ki ga obdaja sloj protikondenčnega filca. Ta omogoča, da se na notranji strani ne nabira kondenz ob vlažnem in deževnem vremenu.

Preberite tudi: PRENOVA STREHE: VSE KAR MORATE VEDETI PRED ZAČETKOM

Lahko izbiram med različnimi barvami trapezne pločevine?

Na trgu je na voljo veliko standardnih barv trapezne pločevine. Prav tako je možno montirati trapezno pločevino v imitaciji lesa, ki videz vaše strehe ali fasade še dodatno popestri. Na voljo pa so vam tudi različne dimenzije pločevinaste kritine.

Kontaktirajte preverjene krovce (ponudbe / cene)ocena bralcev
5 od 1

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja