Revija Nasvet strokovnjaka

Kakovost ali cena izvedbe storitve? Kako Slovenci izbiramo izvajalce? [raziskava]

Raziskava Omisli.si je pokazala, da je za tretjino vprašanih kakovost storitve zelo pomembna in vedno izberejo najkakovostnejšo storitev, ne glede na ceno. Raziskava tudi razkriva, da Slovenci pri izbiri izvajalcev najbolj upoštevajo priporočila prijateljev in družine ter ocene strank na spletu.
kakovost ali cena - kako najemamo izvajalce

Kazalo

ocena bralcev
4.9 od 7

Kaj je prva stvar, ki vam pade na pamet, ko pomislite na izbiro pleskarja? Kaj vas prešine, ko žena razmišlja o prenovi kopalnice ali novi kuhinji? O čem je tarnala prijateljica, ko je izbirala poročnega glasbenika in fotografa?

Ko razmišljamo o izboru izvajalca storitve, nas vedno vnaprej zanimajo vsaj dve stvari:

  1. Koliko bo to stalo (cena storitve)?
  2. Kako bo storitev na koncu izpadla (kakovost izvedbe)?

 

V svetu storitev se potrošniki torej dnevno soočamo z dilemo, ali izbrati storitev na podlagi percepcije kakovosti izvedbe ali cene izvajalca. Raziskava platforme Omisli.si je pokazala, da ima ta izbira med Slovenci večplastne razloge, ki vključujejo osebne preference, izkušnje izvajalcev in finančne zmožnosti. Ključne ugotovitve kažejo, da pri storitvah višje kakovosti, potrošniki pogosto upravičijo višje cene, zlasti ko gre za dolgoročnejše naložbe in pomembnejše odločitve kot je gradnja in obnova doma ali pri velikih in enkratnih dogodkih, kot je poroka. Za razliko od tega pa pri vsakodnevnih storitvah, kot so rojstnodnevna catering pogostitev, občasno čiščenje stanovanja in manjša hišna popravila, cena pogosto igra večjo vlogo.

Raziskava Kakovost proti ceni med drugim razkriva:

  • Kaj je Slovencem bolj pomembno: Cena ali kakovost izvedbe?
  • Na podlagi česa ocenimo kakovost storitve pred izvedbo?
  • Koliko več bi plačali za bolj kakovostno storitev?
  • So dražji izvajalci vedno bolj kakovostni?
  • Kakšne so izkušnje z najcenejšimi ponudbami?

⚠️ ŽIVA RAZISKAVA: Tukaj lahko sodelujete in si ogledate rezultate v živo v spodnjih grafih. 👇

Kakovost storitve na 1. mestu, cena vseeno pomembna

Raziskava Omisli.si je pokazala, da je za enega od treh vprašanih kakovost storitve zelo pomembna in da vedno izberejo najkakovostnejšo storitev ne glede na ceno. Tretjina jih je torej pripravljena investirati več, če to pomeni, da bodo prejeli boljšo storitev, ki izpolnjuje ali presega njihova pričakovanja.

Dve tretjini vprašanih pa pravi, da je kakovost sicer pomembna, vendar cena storitev vseeno igra določeno vlogo.

Skoraj nihče ni dejal, da je cena edini dejavnik izbire, kar nakazuje, da Slovenci raje izberejo ravnovesje med kakovostjo in ceno, saj poceni storitve pogosto ne izpolnjujejo njihovih pričakovanj.

V pretekli raziskavi smo ugotovili, da stranke preko Omisli.si v povprečju izberejo 57. percentil na lestvici med najcenejšo in najdražjo ponudbo. To pomeni, da je 57 % ponudb cenejših od izbrane, oziroma, da je 43% ponudb dražjih od izbranega izvajalca.

Na rangu odločanja med ceno in kakovostjo storitve (1-4) pa se vprašani bolj nagibajo h kakovosti izvedbe, kot je prikazano spodaj.

Mnenja preteklih strank, priporočila in izkušnje so največji pokazatelji kakovosti

Največ vprašanih pravi, da ključno vlogo pri ocenjevanju kakovosti storitve, igrajo ocene in mnenja preteklih strank. Glede na rezultate raziskave Omisli.si, je zaupanje v izkušnje drugih en izmed najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na končno odločitev. Temu tesno sledijo priporočila prijateljev in podatek o številu let delovanja in izkušnjah izvajalca, saj lahko daljša doba na trgu nakazuje zanesljivost in konsistentno kakovost storitve skozi čas.

Drugi pomembni kazalniki kakovosti izvajalcev so certifikati in licence, ki jih pridobijo za svoje storitve. Ti dokumenti potrjujejo usposobljenost in profesionalnost ponudnika, kar daje strankam dodatno zaupanje v kakovost njihovega dela.

Prav tako je odsotnost blokad TRR računa pomemben znak zdravega poslovanja, saj odraža finančno stabilnost podjetja in njegovo sposobnost izpolnjevati finančne obveznosti. Ugodni finančni kazalci, kot so pozitivna bonitetna ocena in stabilno finančno stanje, dodatno prispevajo k izbiri zanesljivega in zaupanja vrednega izvajalca. V kombinaciji z osebnimi priporočili in ocenami preteklih strank se tako ustvarja celovita slika o ponudniku, ki pomaga potrošnikom pri sprejemanju informiranih odločitev. Zato so vsi ti kazalniki prikazani na platformi Omisli.si, oziroma jih uporabljamo za razvrščanje izvajalcev.

Cena storitve in čakalna doba sta se izkazali za manj pomembna kazalnika kakovosti. Zanimivo je, da so potrošniki pripravljeni čakati dlje in plačati višjo ceno, če vedo, da bodo prejeli storitev visokega standarda.

Večina bi plačala 25% več za bolj kakovostno storitev

Več kot polovica vprašanih je pripravljena plačati do 25% več za bolj kakovostno opravljeno storitev.

Dobra četrtina vprašanih je pripravljena plačati do 10% več.

Manj kot 1 od 10 vprašanih pa bi bil pripravljen plačati do 50% več za boljšo storitev, kar kaže na to, da tako velika dodatna investicija predstavlja večji finančni izziv ali preveliko tveganje za povprečnega potrošnika.

Več kot desetina vprašanih, ne bi bilo pripravljenih plačati več za bolj kakovostno storitev. Ta skupina strank verjame, da trenutna kakovost storitev zadostuje njihovim potrebam in pričakovanjem, zato ne vidijo razloga za dodatne stroške. Možno je tudi, da imajo bolj omejen finančni proračun ali pa dajejo prednost drugim dejavnikom, kot so hitrost izvedbe in razpoložljivost izvajalca.

Dražji izvajalci niso vedno bolj kakovostni

Rezultati raziskave Omisli.si so še razkrili, da večina anketirancev ne verjame, da so dražje storitve izvajalcev, mojstrov in drugih ponudnikov storitev, vedno bolj kakovostne. To kaže, da slovenski potrošniki pogosto kritično ocenjujejo razmerje med ceno in kakovostjo ter ne sprejemajo avtomatsko višje cene kot sinonima za boljšo storitev. Mnogi so mnenja, da znajo tudi cenejši ponudniki zagotoviti visoko raven kakovosti, če imajo ustrezne izkušnje, znanje in priporočila preteklih strank.

Prav tako jih večina meni, da cena ni najbolj pomembna in obratno, da je kakovost tista, ki je najbolj pomembna.

Glede tega, da so lahko poceni storitve velikokrat enako kakovostne kot dražje pa smo razdvojeni.

3 od 4 vprašanih se je s (pre)poceni izvedbo že opeklo

Vprašani so bili tudi, ali so že kdaj obžalovali izbiro cenejše storitve zaradi slabše kakovosti. Rezultati so pokazali, da je 34% vprašanih priznalo, da so to obžalovali enkrat, 40% pa celo večkrat. To kaže, da se večina anketirancev zaveda tveganj, ki jih prinaša izbira cenejše storitve na račun kakovosti.

Po drugi strani pa je 27% vprašanih navedlo, da tega še nikoli niso obžalovali, kar nakazuje, da obstaja določena skupina strank, ki je bodisi imela srečo z izbiro cenejših ponudnikov ali pa ne pričakuje najvišje kakovosti in je zadovoljna tudi z manj.

V drugi raziskavi, ko smo analizirali kako Slovenci gledamo na plačevanje avansa pred izvedbo, smo ugotovili, da je imel eden od petih v preteklosti že težave s plačilom avansa.

ocena bralcev
4.9 od 7

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno