Revija Nasvet strokovnjaka

Prevoz blaga: Cene in 12 nasvetov, ko potrebujete prevoz tovora

prevoz-blaga-cene-omisli-si

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Odločili ste se za uvoz blaga, zdaj pa iščete zanesljivega prevoznika blaga, saj mora biti vaša pošiljka na cilju pravočasno, nepoškodovana in najpomembneje – priti mora! Verjetno ste že slišali kakšnega prijatelja ali sodelavca tarnati, kako so lahko prevozniki nezanesljivi? Po drugi strani se je verjetno tudi vam že zastavilo vprašanje, kako to, da se nobena pošiljka ne »zatakne«? Prevoz blaga je pereča tema, zato smo v tem članku nanizali nekaj koristnih nasvetov, če iščete preverjenega špediterja.

PREVOZ BLAGA: CENE

povprečne cene za prevoz blaga ter ceniki

0,5 – 1,5 EUR/km

15 – 24 EUR/h

Kontaktirajte preverjene špediterje za prevoz blaga (ponudbe / cene)
prevoz-blaga-cene-omisli-si
Cena za prevoz blaga se giblje med …

Drug primer je lahko selitev, nakup, meddržavno poslovanje in še bi lahko naštevali – težko verjetno je, da vam bo uspelo preživeti to življenje, ne da bi vsaj enkrat morali najeti ali organizirati prevoz blaga, kakršnega koli že.

Ko bo ta trenutek napočil, se boste na spletu spopadli s čudnimi izrazi, kot so prevoz blaga, robe, freight forwarder, cargo, logistika, špedicija, prevozniki in še bi lahko verjetno naštevali.

Ko iščete prevoz blaga, se najprej prepričajte, ali znate odgovoriti na ta vprašanja?

  • Država, mesto in poštna številka prevzema blaga (naklada)?
  • Država, mesto in poštna številka dostave blaga (razklada)?
  • Število kosov, teža in dimenzija pošiljke?
  • Za kakšno vrsto blaga gre?
  • Ali pošiljka vsebuje nevarne snovi?
  • Je blago občutljivo na temperaturo?
  • Kdaj potrebujete pošiljko? Se mudi ali vam je vseeno?
  • Imate posebne zahteve glede vrste prevoza (letalski prevoz, ladijski prevoz, cestni prevoz, železniški prevoz)?

Ko imate odgovore na ta zgornja vprašanja ste že nared, da pošljete dobro strukturirano povpraševanje za prevoz blaga, kot pri vsaki storitvi pa je tudi tukaj dobro biti pozoren na kar nekaj dejavnikov, ko primerjate ponudnike prevoza blaga.

freight-forwarding-prevoz blaga
Prevoz blaga z ladjo, letalom, po železnici ali po cesti, s kombijem ali kamijonom?

 


Najboljši ponudniki za prevoz blaga v Sloveniji

TOP 10 najbolj iskanih prevoznikov in špediterjev


celoten seznam špediterjev  >

Če menite, da vam ljubi prevoznik / špediter manjka na seznamu, mu/jim posredujte to povezavo, da bi ga lahko predlagali strankam, ki iščejo njegove storitve.


12 nasvetov, ko izbirate ponudnika za prevoz blaga

1. Ali je ponudnik prevoza blaga »dovolj velik« za vaše potrebe?

Tukaj gre pravzaprav za reference, koliko pogodbenih strank ima ponudnik. Če iščete dolgoročno sodelovanje, kjer je vedno pomembna hitrost premika tovora, potem mora imeti ponudnik dovolj veliko mrežo podizvajalcev. To je zelo pomemben podatek ob praznikih, saj takrat navadno vse stoji. In da, vedno je nekje neki praznik, zato je pomembno, da vam lahko ponudnik v sili hitro ponudi alternative.

2. Mora biti blago hlajeno (temperaturni režim)?

Če je vaše blago občutljivo na temperaturo, potem morate to jasno izraziti. Bodite pozorni na ponudnike, ki obljubljajo hlajenje, pa tega ne izvajajo konsistentno (denimo tovornjak je hlajen, potem pa vaša pošiljka po poti čaka v nehlajenem skladišču).

3. Je skladiščenje vključeno v ceno za prevoz blaga?

Včasih je skladiščenje zaradi narave poti med prevozom do želene destinacije nujno, včasih pa se zaradi prehitre ali prepozne dostave pokaže kot edini možen ukrep. Dobro je biti pripravljen na ta scenarij – koliko vas to stane in kaj se zgodi z vašim blagom v tem primeru?

4. Posebno blago zahteva posebnega prevoznika

Če je le možno, poiščite ponudnika za prevoz blaga, ki je specializiran za prevoz točno določeno vrsto blaga. Verjetno premika porcelana ne bi zaupali gozdarjem, ne?

5. Velikost pošiljke JE pomembna

Čeprav je to zelo očitna postavka iskanja pravega prevoznika za vaš tovor, se velikokrat zgodi neprijeten klic ob stiku prevoznika z vašo pošiljko »Emm, tole pa ne gre v moj kamion«. Jasno povejte dimenzijo, težo in število kosov svoje pošiljke blaga vnaprej, da ne bo neprijetnih dilem.

6. Naklada / razklada?

Lepota naročanja prevoza blaga je to, da se vam ni treba ukvarjati z nakladanjem in razkladanjem, to je s premikom blaga v vozila in iz njih. Skoraj vedno je tako – a za vsak primer vprašajte, ali to drži za vaš primer in ali to predstavlja dodatne stroške.


PREVOZNIKI BLAGA se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke
največ strank v SLO ?
brezplačen vpis ?


7. Zavarovanje pošiljke – to se splača!

Zagotovo ste že slišali za primer, ko so komu pošiljko odtujili med transportom, je ta bila poškodovana na cilju ali kaj tretjega, česar gotovo nočete. Klasično zavarovanje pošiljke je urejeno po kilogramu blaga. Super, če prevažate kovino (težka in poceni), zelo slabo, če prevažate tehniko (lahka in draga). Preden se odločite za prevoz blaga, bodite pozorni na zavarovanje pošiljke in vštejte možnost izgube pošiljke ali ponudnika prevoza blaga vsaj povprašajte o preteklih izkušnjah in kako jih je rešil.

8. Sledenje pošiljki (cargo tracking)

Če ste radi res prepričani, si omislite ponudnika, ki vam omogoča sledenje pošiljkam, da boste vedno prepričani, kje točno je vaš tovor v določenem trenutku. Kaj pa dovolilnica CEMT?

9. Svetovanje, davki, države tretjega sveta in kaj vse lahko gre narobe?

Težko verjetno imate izkušnje prav z vseh področij, zato je pomembno, da jih vaš ponudnik prevoza ima. Dobri vam svetujejo glede dajatev, davkov, včasih celo podkupnin v državah, kjer je to edini način, da se pošiljka želeno smer premakne pravočasno. Veliko stvari lahko gre prej, tekom in po prevozu blaga narobe, zato je lepo, da se lahko zanesete na svojega ponudnika.

10. Bo nekdo vedno na voljo na telefonu?

Hitro se zgodi, da je nekaj ključnega v vaši organizaciji odvisno od pravočasnega prevoza blaga, pa naj bo to neučakana stranka, podizvajalci, ki ne morejo nadaljevati dela, ali proizvodni obrat, ki stoji – vse to vam lahko povzroči boleče stroške. Pomembno je, da ste lahko z nekom vedno na vezi, če in ko gre kaj narobe – hitra komunikacija je v teh primerih ključna.

11. Popust za prevoz blaga?

Za konec omenimo še popuste. Prevoz blaga je eden tistih poslov, kjer so prisotna pogajanja in veliko priložnosti za dvigovanje in spuščanje cene storitve prevoza blaga, bodisi prazniki, bodisi prepolni ali prazni kamioni, stavke zaposlenih, nemiri v državah preko katerih blago potuje in še dosti bi se jih našlo. Ko iščete najboljšega ponudnika prevoza blaga, vprašajte za popust, a se hkrati zavedajte, da je cena prevoza blaga načeloma sorazmerna z nivojem storitve – kot to navadno velja tudi za vse druge storitve. Malo denarja, malo muzike, ali kako pravijo? Tukaj ste lahko hitro tudi brez muzike.

12. Ne pozabite vprašati, kakšna je RES končna cena za prevoz blaga?

Nekateri prevozniki navedejo ceno, nato pa vam po dostavi zaračunajo še stroške goriva, sledenja pošiljke, zavarovanja itd. Bodite prepričani o tem, kar boste plačali na koncu.

Želite poslati povpraševanje vsem ponudnikom prevozov? Kliknite na Omisli.si/prevoz-blaga.

Kontaktirajte preverjene špediterje za prevoz blaga (ponudbe / cene)

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno