Sedežni red na poroki: 12 nasvetov za ultimativni poročni sedežni red

ocena bralcev
5 od 1

Ko pomislite na načrtovanje poroke, vam verjetno najprej na misel pade poročna obleka, poročna prstana in poročna torta, ne pa sedežni red.

Pogosto se pari odločijo, da bodo sami določili sedežni red. Zakaj je to pomembno ter kako ga sestavite, si preberite spodaj.

Pripravili smo vam tudi seznam preverjenih poročnih ponudnikov.

Zakaj je dobro imeti sedežni red?

Čeprav dodeljen sedežni red na poroki ni obvezen, se večina parov zanj odloči. Zakaj? Sedežni red preprosto poenostavi stvari. Za začetek, zagotovljeno je, da bo vsaka miza zapolnjena. Stoli ne bodo ostali prazni, pri vsaki mizi pa bo sedelo toliko svatov, kot je mišljeno in ne kakšen več.

Odločitev o tem, kako svate razporediti se sprva zdi težka. Pa vendar ni nujno tako. Da bi vam stvari olajšali, smo vam napisali dvanajst nasvetov, kako se lotiti razporejanja sedežev.

1. Oblika mize

Preden začnete s sestavljanjem sedežnega reda, se morate odločiti, kakšne oblike bodo mize. Velikost in oblika mize bosta namreč narekovali, koliko gostov bo lahko sedelo za mizo. Na poroki so mize običajno okrogle, pravokotne, ovalne ali pa kvadratne. Vsaka oblika mize ima svoje prednosti. Pravokotne mize lahko sprejmejo večje število gostov, okrogle mize, ki so tradicionalne na porokah, pa nudijo več prostora za noge.

2. Vaši prijatelji naj bodo blizu vas

Miza, pri kateri bodo sedeli vaši najboljši prijatelji in njihovimi zmenki naj bo blizu vas. Sedeti morajo za tretjo najbolj pomembno mizo na vaši poroki. Prva miza pripada vam in vašemu partnerjemu ter pričama, druga vajinim staršem in tretja najboljšim prijateljem. Poskrbite, da bo miza z vašimi najbližjimi blizu plesišča!

Po izboljšanju sitaucije glede epidemije koronavirusa, se je število porok povečalo. Zato z načrtovanjem svojega poročnega dne nikar ne odlašajte.

3. Miza s starši

Tradicionalno sedijo starši mladoporočencev skupaj za eno mizo. Vaša poroka bo za njih najlepši dan življenja, zato je lepo, če to veselje delijo skupaj.

Stvari se lahko zapletejo, če imate starše ločene, ali pa imate v družini zapletene okoliščine. Če so stvari med določenimi posamezniki napete, potem razmislite o dveh mizah, ki sta enako blizu mizi, za katero sedita mladoporočenca. S tem boste preprečili, da se bo kdo počutil neprijetno ali zapuščeno.

Druga opcija, ki jo lahko storite je, da starše posedite za isto pravokotno mizo, vendar na nasprotnih koncih. Poskrbite, da bo vmes dovolj prostora.

Sedežni red na poroki

4. Prijatelji vaših staršev

Če niste prepričani, kako bi posedli družinske prijatelje, prosite mamo in bodočo taščo (ali kogarkoli drugega), naj vam pri tem pomagata. Z veseljem bosta sodelovali. Če bo za družinsko mizo še kaj prostora, jih lahko dodelite tja.

5. Razporedite svate po skupinah

Ko boste imeli dokončen seznam gostov, ki pridejo na poroko, jih začnite razvrščati po skupinah. Razvrstite jih glede na to, kako jih poznate: družinski člani, najboljši prijatelji, sošolci iz srednje šole, sodelavci, itd. To ne pomeni, da jih morate potem tudi posesti v takih skupinah. S tem si boste ustvarili predstavo, kdo se med seboj pozna in razume. Poleg razvrščanja glede na to, kako svoje goste poznate jih lahko razporedite tudi po starosti ter zanimanjih. Vaš cilj naj bo, da bo vaš poročni sedežni red tak, da se bodo vsi počutili udobno in dobili priložnost, da se med seboj spoznajo. Pri tem se izogibajte temu, da skupaj posedete ljudi, ki imajo skupno zgodovino, ki jo želijo pozabiti.

6. Otroška miza

Če bo na vaši poroki veliko otrok, potem razmislite o tem, da bi imeli ločeno otroško mizo. Postavite mizo blizu mize, kjer bodo sedeli njihovi starši. Majhni otroci lahko postanejo zaskrbljeni, če v bližini ne vidijo svojih staršev in obratno.

7. Preskočite mizo za samske

Če morda želite, da bi se spoznala vaša sestrična in vaš sodelavec, potem ju preprosto posedite skupaj. Nikakor ne vključite v svoj poročni sedežni red mize za samske, ki bi vaše samske goste spravila v neprijeten položaj. Prav tako se izogibajte temu, da bi svojega edinega neporočenega prijatelja posedli za mizo, polno poročenih parov.

8. Postavitev prizorišča

Poskrbite, da bodo mize z najbolj pomembnimi gosti, kot so vaši starši, najbližje prizoršču. Pri tem bodite pozorni, da ne posedete vaših starih staršev pred zvočnike. Če so med vašimi svati tudi invalidi in tisti, ki potrebujejo več prostora, poskrbite za to, da bodo sedeli za mizami, kjer bodo imeli dovolj prostora za manevriranje.

9. Naredite digitalno razporeditev sedežev

Na spletu oblikujte sedežno karto. S tem vam bo omogočeno lažje spreminjanje sedežnega reda, če si boste kasneje premislili. Prav tako lahko ustvarite različne možnosti sedežnega reda in jih med seboj primerjajte. Poleg sedežnega reda, si napišite tudi ostale stvari, ki zavzamejo več prostora – lokacija bara, fotografiranja, itd. Tako boste imeli lažjo predstavo, kako bo izgledal celoten prostor.

10. Ali pa ustvarite fizično shemo sedežnega reda

Če si stvari lažje predstavljate v fizični obliki, potem lahko uporabite listke z imeni povabljenih in jih sestavljate skupaj po mizah. Ko se odločite za dokončno postavitev, skicirajte vse skupaj na plakat. Druga možnost, kako lahko naredite dober poročni sedežni red, je velika tabla z markerji za suho brisanje.

11. Dodelite samo mize

Če se vam odločitev za sedežni red še vedno zdi pretežka, lahko svate razporedite tudi samo po mizah. Tako se bodo vaši gostje lahko prosto posedli za posamezno mizo. Če se odločite za razporeditev samo po mizah, potem svate dodelite v skupine, kjer se med sabo dobro poznajo, in se s tem znebite neprijetnim situacijam na poroki. Vseeno pa bodite pozorni na vaše starejše goste in jim zagotovite dober sedež.

12. Prostor, kjer je sedežni red napisan

Možnosti, kako vašim gostom povedati, kje sedijo je več. Ponavadi se pari odločijo za leseno tablo, na kateri so razporejeni listi z imeni, ki svatom povejo, za katero mizo sedijo. Na mizi pa so potem prostori označeni še z listki, na katerih so napisana imena.

Odločitev za to, da naredite sedežni red vam bo preprosto prihranila veliko nevščenosti in olajšala potek poročnega slavja.

 

 
ocena bralcev
5 od 1

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja