Pisanje knjige – kako začeti in vztrajati

Pisanje knjige

Kazalo

ocena bralcev
4.5 od 2

Ste večkrat razmišljali o pisanju knjige, ampak niste bili prepričani kako pravzaprav sploh začeti? Popolnoma dobro poznamo ta občutek. Začeti pisanje knjige oziroma karkoli, pa naj bo to pisanje diplome ali ko se končno želimo spraviti k treningu ali ne želimo več prelagati opravkov, se zdi da imamo tisoč izgovorov ali pa nam preprosto primanjkuje motivacije. Ali pa vam je nekaterim uspelo začeti, ampak ste se nekako izgubili in pustili knjigo na strani. Res bi bilo škoda vašega talenta in pustiti, da sanje ostanejo samo sanje, zato smo pripravili nekaj napotkov, ki vam lahko pomagajo pri morda vaši naslednji uspešnici!

Pisanje knjige
Ko se vam v mislih pojavi kakršnakoli ideja, je čas za prve besede

Pisanje knjige je začetek, pavza, nadaljevanje, morda zopet začetek. Knjiga se piše v delčkih in gre za res dolg in včasih zapleten proces. Pa vendarle ni nemogoče, le poskusite upoštevati naslednje štiri smernice.

Že ideja o stranskem karakterju je začetek

Beležnica za ideje
S seboj imejte vedno beležnico in zapišite vsako majhno ali veliko idejo za knjigo

Preden začnete pisati knjigo, potrebujete idejo. Ideje pridejo, ko se bolj odprete in doživite več izkušenj, zato je najboljša pot do prebliska za knjigo, da odidete v svet (da, tudi sprehod šteje!), počnete stvari, se pogovarjate, berete, morda spoznavate nove ljudi. Vse to vam lahko pomaga pri ustvarjanju koncepta.

Začetek razvijanja koncepta ima več oblik. Lahko pridete do glavne ideje zgodbe ali imate predstavo o okolju, idejo o glavnem karakterju ali pa čisto majhne malenkosti, ki bi jih radi vključili v knjigo. Ni pomembno kako površna je ideja, katerakoli ideja lahko pripelje do sijajne knjige. Predlagamo, da imate vedno s seboj beležnico, kamor takoj zapišete stavek, frazo, besedo, idejo lahko tudi narišite, samo da ne pozabite. Nato dobro premislite o žanru knjige in se tega tudi držite.

Raziščite koncept in se pustite presenetiti

Ko imate nek meglen koncept, začnite raziskovati in sčasoma boste prišli do več idej. Če želite pisati o dveh sestrah, ki trenirata balet, se boste lažje vživeli, če obiščite kakšno baletno predstavo ali pogledali film s podobno tematiko. To vam bo morda dalo kakšno idejo več kako zgodbo razviti oziroma kaj bi še želeli vključiti v zgodbo.

Če imate občutek, da vaša zgodba nikamor ne pelje, se vrnite tja, kjer ste videli smisel in poskusite nekaj drugega. Ali pa nadaljujte v čisto drugo smer. Včasih ima vaša zgodba drugačne ideje v kaj bi se razvila. Kjerkoli ste v procesu, vas lahko muza oziroma navdih napoti kam drugam. Slediti mu – to je užitek v pisanju. Imejte v mislih, da se začetna glavna ideja lahko že kmalu spreobrne v nekaj čisto tretjega. Naj to ne bo razlog za vašo pisateljsko blokado ali obup, ampak uporabite to domišljijo in uživajte v tem procesu pisanja.

Kotiček za pisanje knjige

Kotiček za pisanje
Za nekatere je lahko odličen prostor za pisanje knjige kar v kavarni

Poiščite prostor v katerem se boste dobro počutili, nekje kjer vas ne bo nič zmotilo. Poskusite najprej doma, v svoji ali dnevni sobi, morda na terasi, v knjižnici ali pa v kavarni. Možnosti je veliko, le najti morate primeren kotiček za vaš karakter. Okolje je lahko pomemben dejavnik, ki vpliva na vaše kreativno pisanje.

Čas za pisanje knjige

Pri nekaterih je čas pisanja odvisen od navdiha. Toda tudi na inspiracijo lahko čakate po več dni, tednov. Priporočamo, da določite uro, ob kateri morate vsak dan napisati vsaj kakšen odstavek. Za začetek je to več kot dovolj! Ko se boste sčasoma čedalje bolj vživeli v način pisanja in zgodbo, vam bo zagotovo šlo hitreje. Včasih vam bo iz odstavka uspelo spisati polovico poglavja. Ni nujno, da si določite prav točno uro, saj vemo, da lahko vskočijo pomembni opravki, a poskusite si zadati cilj (300 besed) in se ga držati. Nikamor se vam ne mudi, zato bodite ponosni, ko izpolnite vsakodnevni cilj. Spoznavajte sami sebe, poskusite odkriti, kdaj vam pisanje najbolj leži, kdaj ste najbolj produktivni, ste bolj nočni tip ali ste bolj učinkoviti ob poslušanju določene glasbe. Če potrebujete nekaj pomoči, nam brez oklevanja pišite in vam z veseljem pomagamo pri napotkih za pisanje!

knjiga
Vsak z željo po pisanju lahko napiše knjigo!

In zapomnite si, vsak, ki ima željo napisati knjigo, lahko napiše knjigo. Potrebujete le svinčnik in papir ali računalnik. Nato pa začnite uporabljati domišljijo ter oblikujte in se vživite v točno tak svet, kot si želite vi.

In če boste na koncu potrebovali lektorja, se lahko obrnete na nas.

ocena bralcev
4.5 od 2
Deli prispevek >

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pošljite povpraševanje izvajalcem


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno