Revija Nasvet strokovnjaka

Osebno trenerstvo: Kako najeti osebnega fitnes trenerja?

OSEBNO-TRRENERSTVO-titile-image

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Morda se želite znebiti odvečnih kilogramov ali preoblikovati svojo postavo. Morda se želite vrniti na stara pota po poškodbi. Ali pa se vam le zdi, da ne napredujete dovolj hitro. In tako ste začeli razmišljati, da bi lahko bilo osebno trenerstvo prava pot za vas. Prav imate. Če želite priti v formo in izoblikovati svoje telo, vam osebni trener lahko nudi odlično podporo. Vse o tem, kje in kako najti dobro osebno trenerstvo, da bo fitnes trener pravi za vas, najdete v spodnjem članku.

Pridobite ponudbe za osebno trenerstvofitnes trener

Pod budnim očesom osebnega trenerja ali trenerke vam motivacija zagotovo ne bo padla.

Marsikdo se sicer loti preoblikovanja svojega telesa na lastno pest, s čimer ni prav nič narobe, dokler ste prepričani v to, kar počnete. Hitro pa lahko zaradi pomanjkanja znanja pride do tega, da kljub redni vadbi ne dosegate želenih rezultatov. V najslabšem primeru lahko pride celo do poškodb. Zato vam priporočamo, da se v primeru, da na tem področju nimate veliko izkušenj in znanja, obrnete na strokovnjaka. Ta vam ne bo pomagal le s strokovnimi nasveti, ampak vam bo nudil tudi ustrezno spodbudo, ki jo potrebujete tekom vadbe. Pod njegovim budnim očesom vam motivacija ne bo padla. V vsakem primeru pa je najprej smiselno dobro razmisliti, kaj povprašati osebnega trenerja, preden se odločite za sodelovanje z njo ali njim.

Če niste prepričani, kje najti kvalitetno osebno trenerstvo, preverite na Omisli.si/trenerja. Našli boste več preverjenih ponudnikov, med katerimi se bo gotovo našel pravi fitnes trener za vas. Na tak način boste prihranili ogromno časa, denarja in potrpljenja, ki bi ga sicer izgubili z iskanjem osebnega trenerja na lastno pest. Kako pa sploh najeti osebnega trenerja? Sledite spodnjim korakom in vsak trenutek boste bližje svoji sanjski postavi ter odličnemu počutju.

1. korak: vprašajte za certifikat.

Prvo vprašanje, ki ga morate postaviti potencialnemu fitnes trenerju, je, katere certifikate za osebno trenerstvo ima. Najem osebnega trenerja z zadostno izobrazbo in certifikati je ključen za kvalitetno delo in dobro izkušnjo. Prav tako to zagotavlja, da bo trening zanesljiv in predvsem varen. Dodaten bonus je, če ima fitnes trener tudi univerzitetno izobrazbo, povezano z osebnim trenerstvom: šport, zdravje in podobno.

2. korak: osebni trener se lahko specializira za različna področja, izberite pravega

Poiščite fitnes trenerja, ki ponuja več kot le osnovni fitnes trening. Še bolj pomembno, poiščite osebnega trenerja, ki se ukvarja s treningom, ki ga vi potrebujete. Če se želite vrniti v formo po porodu, poiščite specializiranega poporodnega fitnes trenerja. Splača se vam vprašati potencialnega osebnega trenerja, s kakšnim tipom strank se večinoma ukvarja. Na primer, če želite telo kot balerina, fitnes trener, ki se osredotoča na tekmovanja v dvigovanju uteži, najbrž ne bo najboljša opcija za vas. Pomembno je, da s svojim fitnes trenerjem komunicirate in mu jasno razložite svoje želje in cilje. Le na tak način boste najhitreje dosegli uresničitev le-teh.

Preverite tudi: ZDRAVA PREHRANA ZA HUJŠANJE IN DALJŠE ŽIVLJENJE: MIT ALI RESNIČNOST?

Dober trening zahteva trdo delo in kvalitetnega osebnega trenerja.

3. korak: razjasnite svoje želje in cilje

Želite oblikovati svoje telo, da boste dobro izgledali v poročni obleki? Ali izgubiti par kilogramov za obletnico mature? Vam je zdravnik predpisal vadbo za znižanje srčnega utripa? To takoj sporočite osebnemu trenerju, da oba vesta, pri čem sta. Pri sebi razjasnite, kakšne rezultate želite in vprašajte fitnes trenerja, kako vam lahko pomaga pri dosegi rezultatov. Vsak osebni trener ima svoje metode in je specializiran oziroma bolj strokoven za različna področja.

Če želite pokuriti odvečne kalorije, je metoda drugačna kot v primeru, da želite izboljšati vzdržljivost ali moč. Svoje cilje delite s fitnes trenerjem še preden se srečata, da skupaj ugotovita, če se vaše želje in trenerjeve metode skladajo. Prav nič ni narobe s tem, če se zaradi nekompatibilnosti razideta in poiščete nekoga drugega. Najbolj pomembno je, da ste zadovoljni vi. Tako z rezultati kot tudi z načinom dela.

4. korak: vprašajte po ceni fitnes trenerja

To je gotovo korak, na katerega bi težko pozabili, vendar ne škodi, da spomnimo tudi nanj. Vprašajte, kako osebni trener postavlja svojo ceno, ali gre za fiksno ceno ali obstajajo tudi variabilni deli plačila. Pozorni bodite (oziroma nujno vprašajte), če obstajajo kakšni dodatki, ki lahko ceno kasneje spremenijo. To so pogosto popusti za zveste stranke, lahko pa se zgodi tudi, da cena po uvodnih urah naraste. Da se izognete nepotrebnim razočaranjem, vse glede cene torej razjasnite že na začetku.

Da imate že vnaprej približno predstavo o tem, koliko stane osebno trenerstvo v Sloveniji, smo za vas pripravili povprečne cene. Osebnega trenerja lahko plačate na uro, lahko pa izberete tudi paket (ponavadi mesečni), v katerega je vključeno določeno število treningov in morebitne dodatne storitve. Okvirna cena za osebnega trenerja se giblje med 25 in 40 €/h oziroma od 160 do 500 €/mesec. Cenik velja za: Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Koper, Novo mesto, Velenje in vsa večja mesta po Sloveniji. Končna cena je seveda odvisna od več dejavnikov, med drugim izkušenosti trenerja, vaših ciljev in dolgoročnosti sodelovanja. Za bolj natančno ceno se obrnite neposredno na ponudnika.

5. korak: povprašajte o uspešnih zgodbah strank

Seveda si želite delati z osebnim trenerjem, ki bo prinesel želene rezultate. Najboljši dokaz tega so izkušnje preteklih strank. Prosite osebnega fitnes trenerja, za katerega se zanimate, da z vami deli kakšno izkušnjo ali uspešno zgodbo svojih strank. Tako boste dobili uvid v način dela fitnes trenerja in seveda uspešnost treningov. Druga možnost, ki lahko prvo seveda tudi komplementira, pa je direkten konktakt s strankami. Najpogosteje je to branje izkušenj in priporočil na spletu, forumih in podobno. Tam je najbolje, da preverite čim več referenc, da se čim bolj prepričate o njihovi pristnosti. Če pa lahko katero izmed strank povprašate v živo, če gre recimo za znanca ali prijatelja, pa še toliko bolje.

PREBERITE TUDI: OSEBNI TRENER: CENA ZA HUJŠANJE / PRIDOBIVANJE MIŠIČNE MASE IN PREVERJENI FITNES TRENERJI

6. korak: povprašajte o prehrani in načrtovanju obrokov

Trdo delo, ki ga boste vložili v trening, se ne bo dovolj obrestovalo, če treninga ne dopolnite s pravilno prehrano. Kvalitetno osebno trenerstvo vključuje tudi prehrano. Ker želite, da vaše delo ne bo zaman, potrebujete točno določen nivo vnosa proteinov glede na vaš tip telesa in težo. Nujno je, da potencialnega osebnega trenerja vprašate, kako se on loti načrtovanja obrokov. To se navezuje tudi na 2. korak o specifikah osebnega trenerja. Če je trener dober nutricionist, bosta trening lažje celostno načrtovala. Res je pomembno, da izberete nekoga, ki lahko z gotovostjo izbere pravilen način prehranjevanja in pravilen vnos hranilnih snovi.

7. korak: izpostavite posebne zdravstvene težave

Med procesom izbire osebnega trenerja morate nujno izpostaviti kakršnekoli zdravstvene težave, če jih imate. Morda kakšne sveže ali stare poškodbe, težave s sklepi, križem ali s srcem. Marsikdo čuti bolečine v hrbtu ali stare poškodbe zaradi celodnevnega sedenja.

Ne pretiravajte ali ojačajte bolečin zaradi tega, ker ste ostali tiho. Fitnes trener mora biti izveden za delo z vašimi poškodbami ali težavami in mora za njih pravilno poskrbeti. Če osebnega trenerja o tem ne obvestite, lahko nevede predlaga trening, ki za vaše težave ni blagodajen.

Osebni trener se mora prilagajati vam, čeprav se morda med treningom ne bo zdelo ravno tako.

8. korak: vprašajte, kako se fitnes trener izobražuje o novostih

Kot pri vsakem drugem poklicu, se tudi svet zdravja in fitnesa vedno spreminja in razvija. Vsak dan strokovnjaki spoznajo nekaj novega o delovanju in zmogljivostih našega telesa in strategije treninga se spreminjajo. Preverite, kako se bodoči fitnes trener o tem izobražuje in kako pogosto.  Vprašajte, kako pridobi nove informacije in kako jih vplete v svoje delo. Pomembno je, da vaš osebni trener sledi novostim in trendom iz svojega področja.

9. korak: vprašajte, kdo bo dejansko vaš osebni trener

Nekatere večje organizacije vodijo znani obrazi, kar lahko pomeni, da se osebni trener, s katerim se pogovarjate, ne bo ukvarjal z vami. Nujno je, da preverite, če bo fitnes trener, s katerim se dogovarjate za sodelovanje, na koncu tudi dejansko vaš osebni trener. Če gre le za posrednika, se morate tega vsaj zavedati, da veste, kaj pričakovati. Vedno imate pravico dejanskega osebnega trenerja tudi zavrniti, če se vam ne zdi, da dobro sodelujeta. Pomembno je, da razume vse vaše želje in cilje. Konec koncev tudi to, da se dobro ujamete z njim oziroma z njo. Navsezadnje boste skupaj preživeli veliko časa. Naj bo to zabaven in kvalitetno preživet čas, nikakor pa ne breme.

10. korak: pripravite se na prvi trening

Osebni trenerji priporočajo dober počitek pred prvim treningom. Dobro se naspite, da boste trening začeli sveži. Za energijo pred srečanjem z osebnim trenerjem jejte enostavne ogljikove hidrate, recimo banane ali jagode. Velikokrat je prvi trening zmeren uvod v vaš reden trening. Fitnes trener si mora vzeti čas, da spozna vaše cilje in morebitne omejitve. Spoznati mora tudi vaše aktualno stanje ter življenjski slog. Na drugi strani se morate večkrat vprašati, če je izbrani osebni trener tisto, kar ste si želeli. Fizična vadba je na trenutke zelo zahtevna, ampak vam mora biti tudi v užitek. Izberite osebo, ki bo treningu, ki vam ga nalaga, sledila tudi sama in bila, tako kot vi, s srcem pri stvari.

Pridobite ponudbe za osebno trenerstvo
ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno