Okno – oko hiše

Beseda okno je izpeljanka iz praindoevropske besede Hok – “videti”, iz korenskega samostalnika s pomenom oko.Torej bi lahko prvotni pomen besede pomenil oko hiše.  (vir: wikipedija)

Kontaktirajte preverjene ponudnike za okna (ponudbe / cene)

Pogledi iz hiše so stik z zunanjim prostorom, zato je o pogledu skozi okna vredno dobro razmisliti. Bolj kot na to, kako bo fasada videti s ceste, pomislite, kje bi si zagotovili lepe poglede skozi okno na zunanji svet.

Prav tako je potreben dober razmislek o tem, v katerih prostorih je potrebno zagotoviti več svetlobe in v katerih manj. Vaš dnevni prostor naj bo osvetljen z naravno svetlobo skozi vse leto. Ne ustvarjajte temnih prostorov z majhnimi okni tam, kjer boste preživeli večino svojega časa.

> Preberite tudi: Okna cena: Analiza cen, prednosti in slabosti različnih tipov oken z montažo (+senčila +police)

Za dobro počutje v prostoru potrebujemo dovolj naravne svetlobe, zato sta načrtovanje in razporeditev okenskih odprtin pomemben del načrtovanja bivalnih prostorov. Od pravilne umestitve oken, izbire ustrezne zasteklitve in senčil pa je zelo odvisna tudi temperatura v hiši oziroma v stanovanju. V pritličnih prostorih dovolj naravne svetlobe zagotovimo z ustrezno velikimi okni ali celo s panoramskimi stenami, v mansardi bodisi vgradimo strešna okna bodisi izdelamo frčade.

Okna za svoj dom si omislite prijetno drugače.

Poleg običajnih vam predstavljamo tudi nekaj primerov, kako lahko poglede iz hiše ustvarite nekoliko drugače in kako zagotovite svetlobo tam, kjer ste morda mislili, da to ni mogoče. Panoramski pogled lahko namreč zagotovimo tudi v vogalu hiše,  temačen hodnik pa lahko osvetlimo z naravno svetlobo skozi strop. In ali ste vedeli, da lahko strešno okno spremenimo v strešni balkon?VOGALNO OKNO

Z vstavitvijo vogalnega okna pridobimo prijeten panoramski pogled.Takšna okna so idealna rešitev za dnevne prostore in kuhinje, saj se v njih veliko zadržujemo. V teh prostorih si zato želimo veliko naravne svetlobe ter čim tanjšo zarisano mejo med notranjim in zunanjim okoljem.

FIKSNO PANORAMSKO OKNO

> Preberite tudi: Notranja vrata cenik: Cene in ponudniki za notranja vrata

ZLOŽLJIVA STENA MED NOTRANJIM IN ZUNANJIM BIVALNIM PROSTOROM

Odpiranje celotne steklene površine omogočajo tako imenovane zložljive stene, ki delujejo po sistemu harmonike – krila se lahko odprejo vsa na eno stran, lahko pa tudi delno na eno in delno na drugo stran.

Če nam zasnova hiše to dopušča, lahko povežemo dnevni prostor z zunanjo teraso
Če nam zasnova hiše to dopušča, lahko povežemo dnevni prostor z zunanjo teraso.

 

Zložljivo okno prav tako zabriše ločnico med notranjim in zunanjim prostorom.

Z zložljivim oknom lahko servisiramo bar na zunanji terasi.
Z zložljivim oknom lahko servisiramo bar na zunanji terasi.
Enako možnost nam omogoča tudi dvižno okno.
Enako možnost nam omogoča tudi dvižno okno.
Rešitev pa lahko izvedemo tudi med dvema notranjima prostoroma.
Rešitev pa lahko izvedemo tudi med dvema notranjima prostoroma.

STREŠNO OKNO

Velika izbira med številnimi modeli in velikostmi strešnih oken omogoča prilagoditev vsem prostorom na podstrešju. Z dodajanjem elementov nad strešna okna ali pod njih podstrešni prostor preplavimo s še več dodatne svetlobe. Pridobimo razgled od tal do stropa, ki izbriše meje med notranjostjo in zunanjostjo, iz neba napravi strop in odpira nov pogled pri stopalih.

Več oken pomeni več svetlobe.
Več oken pomeni več svetlobe.

SVETLOBNIK

Svetlobnik omogoča naravno svetlobo tam, kjer nismo mislili, da je to mogoče. Z naravno svetlobo osvetli še tako temen in odmaknjen kotiček, kar nam omogoča element, speljan od strehe do stropa.

Kontaktirajte preverjene ponudnike za okna (ponudbe / cene)

STREŠNI BALKON

V mansardah z nizkim kolenčnim zidom ali celo brez njega imamo možnost namesto klasičnega strešnega okna vgraditi strešni balkon. Strešni balkon je v resnici dvokrilni okenski sistem, ki se odpre navzven v balkon in nam da možnost, da stopimo na prosto (ograja balkona se pojavi samodejno, ko odpremo spodnje okno). Ko je zaprt, se strešni balkon popolnoma prilega strehi in se na videz prav nič ne razlikuje od običajnega strešnega okna.

 

Strešni balkon pa lahko ustvarimo tudi s kombinacijo dveh različnih tipov oken.
Strešni balkon pa lahko ustvarimo tudi s kombinacijo dveh različnih tipov oken.
Strešni balkon vsaki mansardi podarja mesto na soncu.
Strešni balkon vsaki mansardi podarja mesto na soncu.


OKNO KOT DEL STEKLENE FASADE

Pri zasnovi nove hiše si lahko omislimo tudi stekleno fasado, pri katerih sega steklo od tal do stropa, brez okvirjev, tako z notranje kot z zunanje strani. . Pri tem je izredno pomembno, da izberemo stekla z dobro toplotno izolativnostjo.

Okno je lahko le del povsem zastekljene fasade
Okno je lahko le del povsem zastekljene fasade

 

Če imate zdaj boljšo idejo o tem, kaj si boste omislili za vaš dom, lahko pošljete neobvezujoče povpraševanje vsem ponudnikom in montažerjem oken hkrati, brezplačno in brez drobnega tiska: Omisli.si/okna.

 

Kontaktirajte preverjene ponudnike za okna (ponudbe / cene)


  NASVETI ZA VAŠ DOM

  Revija z idejami in analizami cen preverjenih izvajalcev za gradnjo in obnovo.

  VPRAŠAJTE MOJSTRE S PODROČJA

  Naša skupnost šteje skupaj s preverjenimi ponudniki storitev preko 60.000 članov >> Vprašajte nas karkoli glede brane tematike v tem članku.
  Vprašajte brezplačno >

  Skupna ocena bralcev
  [Skupaj: 1 Povprečje: 5]

  Add a Comment

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja