Nakup oken – lesena, aluminijasta ali PVC?

Nakup oken je zahtevnejši, kot se zdi na prvi pogled. Naj izberemo okna in vrata iz PVC, lesa, v kombinaciji lesa in ALU-obloge ali kar aluminijasta okna? Vsaka zamenjava starejših oken z novejšimi in sodobnejšimi bo prinesla prihranke pri stroških ogrevanja in hlajenja. Vsak material ima svoje prednosti in slabosti, ki lahko ključno vplivajo na kakovost bivanja.

Pridobite ponudbe za okna

PREDNOSTI IN SLABOSTI RAZLIČNIH MATERIALOV

LESENA OKNA

Velika prednost lesenih oken je naraven in ekološki material, ki v dom vnaša občutek topline in domačnosti. Za njegovo predelavo se porabi majhna količina energije, ob vsem tem pa ima pozitiven vpliv na zdravje in dobro počutje ljudi. Kot dober izolator posledično uravnava vlažnost v prostoru. Eko sklad Republike Slovenije je pred kratkim objavil razpis, ki vam omogoča nepovratno subvencijo ob nakupu lesenih oken.

Če so lesena okna površinsko zaščitena, so dobro obstojna, vendar pa jih je potrebno dokaj pogosto vzdrževati, lakirati, barvati. Kljub rednemu nanosu barve ali laka je obnavljanje lesenih oken, vključno s popravilom poškodb, relativno enostavno.

Lesena okna je potrebno ščititi pred zunanjimi vplivi, ki se jim lahko izognemo že z debeloslojnimi premazi. Pozornost moramo posvetiti tudi zunanjim škodljivcem.

Cena za enokrilno leseno okno dimenzije 100 x 100 cm z dvoslojnim steklom (toplotna prehodnost U = 1,2 W/m2K) je okrog 240 EUR/kpl.

Lesena okna v dom vnašajo občutek topline in domačnosti
Lesena okna v dom vnašajo občutek topline in domačnosti

ALUMINIJASTA OKNA

Okna iz aluminija so pogosto prisotna predvsem pri gradnji novejših stavb – z njimi v povezavi z modernimi fasadami dosežemo tudi modernejši izgled hiše. Zaradi materiala so ta okna obstojna ter maksimalno zaščitena pred vremenskimi razmerami, njihova življenjska doba pa je brez pretiranega vzdrževanja zelo dolga. Prav tako se ne krivijo pri temperaturnih spremembah in se ne povešajo kot PVC okna, njihova barva pa je bolj obstojna. Zaradi odpornega materiala so primerna za prenašanje večje teže.

Aluminijasta okna zaostajajo predvsem na področju izolacije. Zaradi visoke toplotne prevodnosti se na oknih občasno nabira kondenz, obenem pa so ta okna dražja od ostalih  (40% dražja od plastičnih).

> Preberite tudi: Notranja vrata cenik: Cene in ponudniki za notranja vrata

Cena za enokrilno ALU okno dimenzije 100 x 100 cm z dvoslojnim steklom (toplotna prehodnost U = 1,1 W/m2K) je okrog 300 EUR/kpl.

Okna iz aluminija so prisotna predvsem pri gradnji novejših stavb
Okna iz aluminija so prisotna predvsem pri gradnji novejših stavb

Kot alternativa obstajajo tudi okna v kombinaciji lesa in ALU-obloge. Ta omogočajo odlično zaščito pred UV žarki, obenem pa zanesljivo tesnijo in imajo dolgo življenjsko dobo. Ob minimalnem vzdrževanju nudijo pestro izbiro barv za zunanje aluminijaste maske v RAL lestvici in v raznih imitacijah lesa.

Zaradi kombinacije dveh odličnih materialov pa je temu primerna tudi cena – investicija v lesena okna z ALU-oblogami je približno 60 % večja v primerjavi z PVC okni. Zaradi izjemne stabilnosti ter varnosti so primerna predvsem za zasteklitve večjih površin.

> Preberite tudi: Okna cena: Analiza cen, prednosti in slabosti različnih tipov oken z montažo (+senčila +police)

PLASTIČNA OKNA

Nakup oken iz PVC materiala je najpogostejša izbira posameznikov, saj so ta cenovno zelo ugodna in ne zahtevajo prevelikega vzdrževanja. Priljubljena so predvsem zaradi dobre izolacije, ki omogoča doseganje najvišje zahtevane energijske učinkovitosti. So relativno požarno odporna.
Ponavadi so PVC okna manj estetsko dovršena. Ob segrevanju lahko derivati plastike hlapijo iz oken, zaradi česar lahko pride do neželene kondenzacije in onesnaževanja zraka v vašem prostoru. V primeru večjih poškodb okvirja so popravila težja, prevelika izpostavljenost soncu v kombinaciji s šibkim ojačanjem pa lahko posledično povzroči povešanje.

Cena za enokrilno PVC okno dimenzije 100 x 100 cm z dvoslojnim steklom (toplotna prehodnost U = 1,4 W/m2K) je okrog 150 EUR/kpl.

PVC okna so priljubljena predvsem zaradi dobre izolacije
PVC okna so priljubljena predvsem zaradi dobre izolacije


NAKUP OKEN S POMOČJO STROKOVNJAKA

Zaradi ogromne izbire je nakup oken močno otežen, zato je najbolje, da za pomoč prosite strokovnjaka. Z ustrezno in pravilno izbrano zasteklitvijo boste prihranili tudi do 70 % pri stroških ogrevanja in hlajenja.

Ko se odločate, katera okna izbrati, je poleg kakovostnega proizvoda in montaže potrebno upoštevati tudi arhitekturno zasnovo ter vrsto gradnje. Da pridemo do realne ekonomske in okoljske upravičenosti posamezne vrste oken, bi morali opraviti temeljito analizo uporabe materialov. Ob tem bi morali obvezno upoštevati vse porabljene energente, porabo primarnih surovin, ekološki učinek vzdrževanja in življenjsko dobo.

Na nakup oken ima največji vpliv ravno proizvodni material
Na nakup oken ima največji vpliv ravno proizvodni material
Pridobite ponudbe za okna


  NASVETI ZA VAŠ DOM

  Revija z idejami in analizami cen preverjenih izvajalcev za gradnjo in obnovo.

  VPRAŠAJTE MOJSTRE S PODROČJA

  Naša skupnost šteje skupaj s preverjenimi ponudniki storitev preko 60.000 članov >> Vprašajte nas karkoli glede brane tematike v tem članku.
  Vprašajte brezplačno >

  Skupna ocena bralcev
  [Skupaj: 2 Povprečje: 4.5]