Revija Nasvet strokovnjaka

Poceni lektoriranje – na kaj moramo misliti, ko iščemo lektorja?

Poceni lektoriranje besedila

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Ob iskanju lektorja si vsakdo želi nizke cene za urejanje besedila – pa vendar poceni lektoriranje ni vedno zgolj vprašanje cene. Kot pri številnih drugih storitvah se nam tudi ob lektorskih lahko hitro zgodi, da na koncu obžalujemo, da v končni izdelek nismo vložili več denarja. Kako torej vedeti, kaj točno plačujemo? Na kaj moramo biti pozorni, da za malo denarja dobimo kvaliteten izdelek? V nadaljevanju vam podajamo nekaj uporabnih nasvetov.


Omisli.si/lektorja vam omogoča hiter in enostaven dostop do preverjenih lektorjev za lektoriranje.


1. Najemite profesionalca

“Oh, lektoriranje, pa saj to je zgolj slovnično urejanje besedil. Bomo že enkrat preleteli diplomsko nalogo, ali pa bo to za nas storil prijatelj, ki rad bere.” Takšno razmišljanje je zelo pogosto – pa tudi zelo zavajajoče. Seveda imamo verjetno vsi neko osnovno znanje slovenščine in ne spišemo slovnično nepravilne naloge. Vendar gre pri lektoriranju poleg preverjanje slovnice tudi za preverjanje lepopisa in estetsko urejanje besedila. Ko plačujemo lektorja, ne plačujemo zgolj nekoga, ki nam bo pregledal besedilo – plačujemo šolanega jezikoslovca, ki bo naš tekst nadgradil na profesionalno raven in opazil napake, ki bi jih kot laiki najverjetneje spregledali. Bi raje, da vam načrt za vašo hišo nariše izkušeni arhitekt, ali prijatelj, ki v prostem času rad skicira?

Rdeča očala in besedilo v francoščini
Profesionalni lektor bo brez dvoma opazil napake, ki jih sami nebi zaznali.

2. Razumite razmerje med ceno in delom

Povprečna cena lektoriranje v Sloveniji je nekje med evrom in evrom in pol na stran. Vendar je tako postavljena cena lahko zelo zavajajoča, saj je dolžina strani odvisna od velikosti pisave in zgoščenosti teksta. Načeloma je standardna velikost pisave (zaradi lažje berljivosti) 12, z razmikom 1,5. To pomeni približno 1500 znakov (brez presledkov) na stran. Nekateri lektorju tudi postavljajo določeno ceno, ki jo mora delo z svojo dolžino doseči, da ga sploh lektorirajo. Po želji lahko prejmete tudi dve obliki lektoriranega besedila; eno z opombami, eno pa že popravljeno. Vsekakor se ob iskanju poceni lektorja pozanimajte, kaj točno boste za postavljeno ceno dobili.

> Preberite tudi: Lektoriranje: Cena lektoriranja in kaj vse mora zagotoviti dober lektor?

3. Poceni lektoriranje ni vedno kvalitetno

Morda ste že slišali rek, da se “poceni kupovati ne splača.” Če zelo ugodno kupite rabljeni avtomobil se lahko hitro zgodi, da boste za razna manjša popravila odšteli več denarja, kot če bi že na začetku kupili boljši avtomobil. In to že če odštejemo, da ste s tem morda žrtvovali tudi kar nekaj udobja in varnosti. Podobno je z lektoriranjem: nekdo vam sicer lahko ponudi zelo poceni lektoriranje, pa to še ne pomeni, da bo delo opravljeno kvalitetno. Ljudje se lahko zmotimo, in večje plačilo žal pogosto pomeni večjo motivacijo za dobro opravljeno delo. Pozanimajte se o lektorjevih izkušnjah in ga po možnosti naprosite za primer njegovega dela.

Poceni lektoriranje besedila na računalniku
Prepričajte se, da bo poceni lektoriranje resnično poceni.

4. Upoštevajte vrsto besedila

Vsa besedila niso enako zahtevna za branje – in enako pravilo velja tudi za lektoriranje. Je vaše besedilo strokovno in vsebuje strokovne izraze? Gre bolj za leposlovje? Diplomsko nalogo ali članek v zabavni reviji? Pozanimajte se, v katero vrsto besedil spada vaš tekst. Tako vam bo lahko lektor podal bolj točno ceno, hkrati pa boste dobili boljši vtis o temu, kaj lahko za to ceno pričakujete od končnega rezultata. Načeloma velja, da bolj kot je besedilo strokovno in specifično, večja bo cena. Najbolj poceni lektoriranje je ponavadi lektoriranje leposlovja, najdražje pa strokovnih in znanstvenih tekstov.


Lektor vam bo ponavadi lahko pomagal tudi pri popravljanju tekstov v tujih jezikih. V nasprotnem primeru vam lahko delo močno olajša prevajalec.


5. Pozanimajte se o času lektoriranja

Se vam mudi in bi radi zgolj, da nekdo preveri vašo diplomsko nalogo? Ali pa imate časa na pretek in si lahko privoščite podrobnejšo obravnavo? Pomemben faktor pri ceni lektorskih storitev je čas. Če želite, da bo vaš tekst popravljen čim prej, bo tudi cena verjetno primerno višja. Lektor bo namreč moral v krajšem času opraviti veliko več dela. Številni ponudniki vam ponujajo možnost lektoriranje v enem dnevu (24 urah), ponavadi po višji ceni. Ko iščete poceni lektoriranje se je torej vredno vprašati: kako hitro želimo, da je delo opravljeno, in koliko kvalitete smo pripravljeni žrtvovati za to? V kontekstu tega vprašanje se pri izvajalcu tudi pozanimajte, koliko časa bo lektoriranje trajalo.

Neprecenljivo pomoči pri iskanju primernega izvajalca vam nudi Omisli.si – povejte nam, kaj iščete, in povezali vas bomo z najbolj primernimi izvajalci.


PRIPRAVLJENI NAJETI LEKTORJA ZA POCENI LEKTORIRANJE?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH LEKTORJEV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih lektorjev

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno