Polaganje stenskih ploščic: Kje začeti?

ocena bralcev
5 od 1

Polaganje stenskih ploščic ali pa tistih, ki sodijo na tla, lepljenje mozaika in zaključevanje robnih površin v kopalnici, kuhinji, predsobi ali shrambi, so opravila, ki zahtevajo veliko časa, potrpljenja in natančnosti. Če se osredotočimo na polaganje stenskih ploščic, se moramo zavedati, da se uporaba ploščic položenih na steno tuš kabine razlikuje od uporabe tistih, ki prekrivajo ostale kopalniške površine. Ploščice v tušu so vsak dan izpostavljene vodi zaradi česar pride do razlik v pripravi delovne površine in pri tem uporabljenih sredstvih. Zelo pomembno je, da je opravljeno delo kvalitetno, saj se v nasprotnem primeru lahko pojavijo težave z odstopanjem ploščic, te lahko popokajo ali zamakajo, hkrati je težko vzdrževati ustrezno higieno, končni izdelek pa ne zadosti našim estetskim pričakovanjem.

 

KERAMIČARSTVO / POLAGANJE PLOŠČIC – CENE
povprečne cene za kremičarstvo in polaganje stenskih ploščic in ceniki

≈ 13-17 EUR/m2

Kontaktirajte preverjene keramičarje za polaganje ploščic (ponudbe / cene)
polaganje stenskih ploščic
Strokovno polaganje stenskih ploščic vodi do kakovostnega rezultata

Rezultat strokovnega dela je lahko čudovita kopalnica na sliki, lična kuhinja ali prijetna predsoba.

 


Pripravljeni najeti keramičarja za polaganje ploščic?

Brezplačno pridobite ponudbe preverjenih keramičarjev iz vaše okolice

Zahtevaj ponudbe preverjenih keramičarjev

 

Če iščete ustreznega keramičarja za prenovo domače kopalnice, opremljanje svoje novogradnje ali imate počitniško hišico potrebno obnove, pošljite povpraševanje in pomagali vam bomo poiskati najboljšo rešitev za vaše potrebe.Je polaganje stenskih ploščic za laika prezahtevna naloga?

Kljub temu da utečen mojster svoje delo opravi hitreje in po pravilu kakovostneje, lahko natančen posameznik s smislom za tehniko, ki zna ravnati z orodjem in mu ročne spretnosti niso tuje, polaganje stenskih ploščic izvede tudi sam. Za vse, ki se ne prestrašite novih izzivov, prilagamo nekaj namigov, s katerimi lahko ploščice za svojo kopalnico položite kar sami.

Varnost in priprava na polaganje stenskih ploščic

Še preden se lotite dela poskrbite za svojo varnost, preverite, če je vse orodje predvsem pa rezalnik ploščic v dobrem stanju. Pri odstranjevanju zlomljenih ploščic nosite debele zaščitne rokavice, med rezanjem ploščic pa nosite tudi zaščitno masko, saj prašni delci, ki jih vdihnete, lahko poškodujejo vaša dihala. Za določitev količine ploščic izmerite površino, na kateri boste delali, in poskrbite, da imate 10% ploščic za rezervo. Nekatere izmed ploščic boste morali razrezati, poleg tega pa ne morete izključiti morebitne nesreče, v kateri se ploščica razbije.

Polaganje stenskih ploščic z izhodiščem v kotu ni priporočljivo, saj ta morda ni povsem navpičen, poleg tega pa ploščici na obeh vodoravnih (ali navpičnih) koncih zaradi rezanja ne bosta enakih velikosti, s čimer bo vaša stena položena nesimetrično.

Oblikovanje navpičnih linij

Najprej si izdelajte preprost merilni pripomoček – palico na katero odmerite širino vaših ploščic. Razmake med črtami lahko oštevilčite, na ta način boste dobili hiter vpogled v to, koliko ploščic potrebujete za eno vrsto. Eno izmed označenih črtic na palici postavite na sredino stene, pri tem pa pazite, da od zadnje črtice na obeh straneh palice manjka enaka razdalja do stene. Na ta način bodo položene ploščice na obeh koncih stene simetrične. Če na enem izmed koncev zmanjka za manj kot polovično dolžino ploščice, poskusite zamakniti celotno vrsto. Na steni označite vse razmake med ploščicami, in tako pridobite vse navpične linije. Potegnite pa tudi vodoravno črto vzdolž palice. Ravnost črte preverite z vodno tehtnico.

Oblikovanje vzdolžnih linij

Palico postavite pravokotno na zarisano vodoravno črto, tako da boste lahko zarisali načrte za vodoravne linije. Ponovno pazite, da se razdalji od obeh robov in zadnje oznake na obeh straneh palice ujemata. Ko zarišete simbolično mrežo lahko v del stene, kjer boste začeli, v obliki križa rahlo zabijete tanjše deščice, ki bodo vaše vodilo pri polaganju. Z vodno tehtnico ponovno preverite, če so vse vaše linije ravne. Še pred zabijanjem se prepričajte tudi, da v steni ni nobenih struktur, ki bi jih s tem lahko poškodovali. Žebljičkov ne zabijte premočno, da jih boste kasneje z lahkoto odstranili.

Polaganje stenskih ploščic

Lepilo za ploščice pripravite po navodilu proizvajalca. Nanašate ga z zobato gladilko od spodaj navzgor. Ne prekrijte takoj celotne stene, saj se lahko lepilo zasuši še preden uspete položiti vse ploščice. Med dvema ploščicama polagajte zagozde, da ohranite zahtevani razmak. Ko položite vse ploščice, z vlažno gobico odstranite vse morebitne ostanke lepila na površini. Ko se lepilo zasuši, ga je namreč veliko težje odstraniti. Pred fugiranjem odstranite zagozde. Fugirno maso nanesete preko ploščic, cilj je, da ta povsem zapolni špranje med njimi. Nazadnje s posebno gobo s keramične površine pobrišete odvečno maso.

Ideje za stenske ploščice za kopalnico

Izbiranje ploščic je en izmed najpomembnejših projektov pri prenovah kopalnice, vendar pa je to vse prej kot preprosto. Prav zaradi neskončnih možnosti pri oblikah, barvah in teksturah pri ploščicah je izbira skoraj nemogoča. Pred leti so ploščice večinoma postavljali zgolj zaradi njihovih funkcionalnih koristi kot so odpornost na vodo, trpežnost in enostavno vzdrževanje, danes pa je estetika ploščic skoraj enako pomembna kot njihova funkcija. Da vam bi nekoliko olajšali izbiro, smo spodaj pripravili nekaj trendov in idej za stenske ploščice za kopalnico.

Grafični vzorci na ploščicah

Grafični vzorci na ploščicah so odlična izbira za vašo kopalnico. Za polaganje ploščic so na voljo v raznih nežnih odtenkih ali pa krepko kontrastnih barvah. Zapleteni ali pa preprosti grafični vzorci bodo vašo kopalnico popestrili, sploh če boste za tla in pohištvo izbrali bolj nevtralne barve, saj bodo res izžarevale posebnost in unikatnost. Tako boste v svoji kopalnici lahko uživali v umetniškem duhu.

Grafični vzorci na ploščicah popestrijo kopalnico - polaganje stenskih ploščic
Grafični vzorci na ploščicah popestrijo kopalnico

Mat stenske ploščice

Medtem ko so vrsto let prevladovale visoko sijoče stenske ploščice, pa vedno bolj v ospredje prihajajo mat ploščice. Odlikujejo jih mehak ampak kljub temu zelo lep slog, ki ponuja povsem nove možnosti in ideje. Priljubljene so tudi zaradi tega, ker jih je izredno lahko vzdrževati, saj vas ne rabi skrbeti, ali bodo dovolj čiste, da se bodo svetile. Se morate pa pred polaganjem mat ploščic prepričati da je v kopalnici dovolj svetlobe, saj mat ploščice niso znane po tem da odbijajo svetlobo. So pa mat ploščice zares elegantne in nudijo vaši kopalnici edinstven videz. Velikokrat se mat ploščice uporabijo če želi stranka doseči zemeljski slog v kopalnici, saj so odlična imitacija naravnih materialov.

Mat ploščice so vse bolj pogoste

Nevtralne barve stenskih ploščic

Nevtralne barve se v kopalnicah pojavljajo že kar nekaj časa, ta trend pa ne pojenja. Bolj izstopajoče barve kot so modra, rdeča ali rumena v kopalnici lahko predstavljajo velik problem pri kombiniranju barve ploščic s kopalniško opremo. Vse bolj pogosto se torej ljudje odločajo za nevtralne barve, sploh prevladujejo siva, bela in kremna bež barva. Te barve so idealne za kopalnice, ki potrebujejo nekoliko več svetlobe. Da preprečite morebitno monotonost se odločite za različne odtenke nevtralnih barv, ki se odlično kombinirajo med sabo ali pa se odločite za nekoliko manj klasične barve pri izbiri kopalniške opreme.

Nevtralne ploščice
Nevtralne barve so umirjena in elegantna izbira

Stenske ploščice različnih dimenzij in oblik

Ne samo, da so v modi raznoliki vzorci ploščic, proizvajalci se poigravajo tudi z oblikami. Tako v ospredje prihaja tudi polaganje stenskih ploščic, ki niso zgolj klasičnih pravokotnih ali kvadratnih oblik. Ena izmed najbolj pogostih oblik ploščic, ki se odmakne od klasičnih oblik je šestkotnik. Šesterokotne ploščice se vračajo v kopalnico v vseh velikostih, barvah in teksturah. Za popestritev videza pa se lahko različne oblike in dimenzije ploščic kombinirajo med sabo, tako da bodo na eni steni recimo polaganje ploščic pravokotne oblike, na drugi pa šesterokotne ploščice. To popestri vašo kopalnico in ji vsekakor zagotavlja edinstven videz.

Ploščice različnih dimenzij
Ploščice različnih dimenzij ustvarijo res unikaten videz
Šesterokotne ploščice so poleg pravokotnih najbolj pogosta izbira

Ideje za mozaik ploščice na mreži 

Mozaiki prinašajo edinstven videz, navdušujejo pa tudi s svojim neskončnim potencialom, vzdržljivostjo in natančno izdelavo, tako da lahko povsem razumemo, zakaj so te zbirke drobnih kamnov med najpogosteje rabljenimi materiali v kopalnicah že mnogo let. Spodaj si preberite in poglejte nekaj najbolj zanimivih trendov, ki bodo navduševali v prihodnjih letih.

Črno beli kontrast

Notranja oprema je vselej v povezavi z modo, tako da ni pomembna zgolj funkcionalnost notranje opreme, temveč tudi izgled in estetika. V zadnjem obdobju se vedno bolj premikajo meje, tako da se notranja oprema oblikuje na povsem nove, elegantne načine. V prihodnjih letih bodo izstopali predvsem geometrijski vzorci, drzni kontrasti, ki poskrbijo za nekoliko dramatično notranjost. Tak kontrast boste zlahka dosegli s kombiniranjem črne in bele barve, kar je z mozaikom povsem enostavno doseči, saj lahko oblikujete izredno lepe in edinstvene vzorce.

Črno beli mozaik
Črno beli kontrasti so odlična izbira v kopalnici

Zlata barva v kopalnici

S pomočjo zlate barve boste zlahka dosegli učinek elegance in prestižnosti, pa za ta občutek sploh ne boste rabili odšteti veliko denarja. Se pa zlata barva uporablja premišljeno, trendi narekujejo, da se uporablja zgolj za detajle, saj bi prevelik odmerek zlate barve lahko nudil občutek kiča. Zlata barva se izredno dobro kombinira z belo ali črno barvo, zato lahko združite črno beli kontrast z zlatimi detajli in v svoj prostor dodate eleganco in prestižnost.

Zlati mozaik

Zemeljski toni v kopalnici (stenske ploščice)

Zemeljski toni v udobju doma so vse bolj pogosta odločitev tudi za mozaik. Zemeljski toni odražajo zunanji svet, ne da bi zato morali izven doma, temveč lahko miren ambient v umirjenih zemeljskih odtenkih najdete kar v udobju svojega doma. Zemeljske ploščice ustvarjajo hipnotičen pomirjujoč prostor, hkrati pa jih lahko kombinirate v različnih zemeljskih tonih in s tem ustvarite kontrast in še boljši občutek narave, saj bo vse skupaj zgledalo zelo pristno.

Mozaik v zemeljskih tonih (polaganje stenskih ploščic v kopalnici)
Mozaik v zemeljskih tonih je zelo pomirjujoč

Mozaik v obliki slike

Poleg tega, da je mozaik praktičen, je njegova velika prednost tudi ustvarjalnost, saj lahko s pomočjo mozaika izdelamo res osupljive podobe. Tako lahko praktično katerikoli motiv popestri vaše stanovanjske prostore, kar bo vsekakor nudilo edinstvenost, saj bodo izvajalci mozaik položili po vaših željah, tako bo motiv povsem unikaten.

Mozaik v sliki
Z mozikom lahko ustvarjamo čudovite podobe
Mozaik v sliki - polaganje stenskih ploščic
Umetniške podobe ustvarjene z mozaikom


Pogosta vprašanja in odgovori za polaganje ploščic (FAQ)

Koliko stane polaganje ploščic (polaganje stenskih ploščic)?

Cene za polaganje keramičnih ploščic se gibljejo nekje med 13€-20€/m2. Cena je v prvi meri odvisna od velikosti in oblike polaganja ploščic. Polaganje ploščic standardnih oblik in velikosti bo stalo nekje v okviru zgoraj podane cene, medtem ko bodo cene za ploščice, ki so raznoraznih oblik, ali pa recimo mozaika nekoliko dražje. Dražje bodo predvsem zaradi tega ker je njihova postavitev bolj kompleksna in zahtevna, zato bo keramičar za polaganje porabil več časa. Cena je seveda odvisna tudi od materiala, saj poznamo raznorazne materiale, katerih cene se razlikujejo. Nenazadnje pa se cene za polaganje ploščic razlikujejo tudi glede na izvajalca, saj so cene pri različnih izvajalcih drugačne. Pri tem morate upoštevati, da mogoče ni vedno najbolje izbirati na prvo žogo samo najcenejše izvajalce, saj je polaganje ploščic dokaj kompleksno delo, zato je izrednega pomena, da je delo dobro opravljeno. V nasprotnem primeru, če bo delo opravljeno slabo, lahko nastanejo dodatni stroški ob morebitnih popravilih, zato je bolje da se odločite za preverjene izvajalce, ki jih lahko najdete na naši spletni strani Omisli.si.

Največkrat se ljudje znajdejo v dilemi ali izbrati keramične ali porcelanaste ploščice. Tukaj si preberite nekaj razlik in nasvetov, da boste lažje izbrali. Če se sprva osredotočimo na videz, so porcelanaste ploščice nekoliko boljša izbira že zgolj iz tega razloga, ker se jih da dobiti v več barvah, prav tako pa lahko izredno dobro posnemajo videz naravnih materialov kot so kamen ali les. Tako lahko dosežete naravni videz v vašem domu kar s pomočjo porcelanastih ploščic. Porcelanaste ploščice so prav tako boljša izbira za zunanje lokacije, saj so nekoliko bolj vodoodporne, so pa obojne, tako keramične kot porcelanaste ploščice izredno odporne na toploto, zato se velikokrat uporabljajo za površino kuhinjskih pultov. Glede vzdrževanja sta oba materiala zelo preprosta, saj jih očistimo zgolj z vodo in blagim čistilom. Glede kakovosti oziroma vzdržljivosti so boljša izbira keramične ploščice, saj so bolj vzdržljive in odporne na vlago, prav tako je manj možnosti za krušenje. Glede cene pa so keramične ploščice nekoliko cenejše od porcelanastih, vendar razlika ni tako zelo velika, da bi vašo odločitev odtehtala cena, saj je, kot smo že omenili bolj pomembno, da je delo opravljeno kvalitetno in dolgoročno kakovostno.

Katerega keramičarja za polaganje keramike (polaganje ploščic) izbrati?

Spodaj so zbrani najboljši keramičarji za polaganje keramike. Najbolje pa je, da se obrnete kar na Omisli.si, kjer so zbrani vsi preverjeni in izkušeni keramičarji, ter se s tem izognete dolgotrajnemu iskanju in morebitnim slabim izkušnjam.

A S GRADBINEC ARNAUTOVIČ SEAD S.P., AL GRADNJE, SAMED FAZLIĆ S.P., ALLMONT – MLADEN SEDLANIĆ S.P., BOŽO BERGER S.P., DIK GRADNJA, DIMŠO MARKOVIĆ S.P., DINO TEAM D.O.O., DRAGAN VELKOSKI S.P., DRUGA ZAKLJUČNA GRADBENA DELA SENAHID HUSKIĆ S.P., DŽAFO, ELMEDIN DŽAFIĆ S.P., ELVAZ ELVEDIN KAMENJAŠEVIĆ S.P., FRANC SKUBIC S.P., KERAMIČARSTVO, GORAZD ŠTERN S.P., GRADBENIŠTVO PELLUMB SADIKU S.P., GRADVIN, D.O.O., GREGOR MAVRI S.P., OBLAGANJE TAL IN STEN,  GREGOR VULIĆ S.P., HARCO, D.O.O., HIGIOM,MIRAN OČKERL S.P. INŠTALACIJE PETOŠ, BOBAN PETOŠ S.P., JANEZ MATOH S.P., K & L, D.O.O.


KERAMIČARJI se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke ?
največ strank v SLO ?
brezplačen vpis ?


KERA MUNDO D.O.O. KERAMIČARSTVO DRAGAN MILOSAVLJEVIĆ S.P.,  KERAMIČARSTVO IGOR KLADNIK S.P., KERAMIČARSTVO IN PEČARSTVO ROBERT ZUPAN S.P.,  KERAMIČARSTVO, FERID PURIĆ S.P., KLAJDER ZAKLJUČNA DELA V GRADBENIŠTVU, D.O.O., LGP ARTIUM, JANA JERABEK S.P., GRADBENE IN DRUGE STORITVE, LSA-PRENOVA LEON POŠTRAK ORGL S.P., MAKSO D.O.O., MARKO SLIPČEVIĆ S.P.,  METALON D.O.O., MIGAL D.O.O., MILAN PEJIČIĆ S.P., MIROSLAV BOJIĆ, S.P. OBLAGANJE TAL IN STEN, DŽEVDO JASAVIĆ S.P., PAŠKO ALEKSIČ S.P.,  PLOŠČICA- ZORAN RISTIĆ S.P., PRIMA IMMOBILIA D.O.O., SLIKOPLESKARSTVO IN FASADERSTVO SLAVIŠA CVIJETINOVIĆ S.P.,  SVETO SVETOZAR SAVELJIĆ S.P.,  TANDEM, DEJAN ZDRAVKOVIĆ S.P., ZAKLJUČNA GRADBENA DELA, TEHNO-SAN, ANES ŠABIĆ S.P., VIKING, D.O.O.

Kako so stenske ploščice drugačne od talnih in kako v tem primeru poteka polaganje ploščic?

Ploščice, namenjene samo uporabi kot stenske ploščice, so pogosto lažje in tanjše od talnih ploščic. Prav tako se razlikujejo glede na premaze saj premazi, ki se uporabljajo pri izdelavi stenskih ploščic niso zasnovani tako, da bi bili odporni na hojo, kot so talne ploščice. Medtem ko torej stenske ploščice niso priporočljive za polaganje po tleh, pa se talne ploščice velikokrat uporabljajo tudi za prekrivanje sten.

Keramične ploščice so razporejene po lestvici, glede na njihovo trdnost in trpežnost. V prvo skupino spadajo ploščice, ki so primerne samo za prostore, kjer hodimo samo s copati, kot so kopalnice, saj bi le majhna količina ostrih predmetov ploščice zlahka opraskala. V drugi skupini se nahajajo ploščice, ki so primerne za polaganje v domačih prostorih kot so otroške sobe, dnevne sobe in kopalnice, torej območja, kjer ploščice ne pridejo v stik z velikimi količinami umazanije ali drugimi škodljivimi materiali. V tretjo skupino spadajo vsi stanovanjski prostori, kjer prisotnost umazanije ni močno pretirana, prav tako pa lahko ploščice, ki se nahajajo v tej skupini položite tudi v manjših in ne tako obljudenih trgovinah. Ploščice, ki se nahajajo v četrti skupini pa se uporabljajo v vseh stanovanjskih prostorih, restavracijah, razstavnih prostorih, hotelskih sobah, saj so odporne na udarce in hojo. Najtrše in najodpornejše ploščice so zaradi tega tudi nekoliko dražje od preostalih ploščic, pa se lahko uporabljajo v nakupovalnih centrih, hotelskih avlah in v industrijskih dvoranah. Tako nekako so razporejene talne ploščice, medtem ko tiste ploščice, ki niso razporejene padejo v skupino 0, ter se smatrajo kot stenske ploščice in se lahko uporabljajo le za polaganje na stene, ne pa tudi na tla.

V splošnem se torej ploščice zaradi nepropustnosti in premazov, ki posebej zaščitijo ploščice, običajno uporabljajo v vlažnih sobah, torej v kopalnici, na stranišču in pa tudi v kuhinjah. Po tleh morajo biti torej položene le talne ploščice, medtem ko se na stenah lahko uporabljajo stenske ploščice, vendar morate biti pozorni na to, da bodo na območjih okrog umivalnikov in kopalnih kadi ali tušev, stenske ploščice obložene oziroma bodo premazane z zaščitnimi premazi. Ti zaščitni premazi so namenjeni preprečevanju poškodb, ki jih lahko povzroči obilica vlage. Stenske ploščice so velikokrat predstavljene kot ploščice z visokim sijajem, medtem ko je, zaradi nevarnosti zdrsa, manj pogosto ploščice z visokim sijajem najti na tleh. Prav tako stenske ploščice pogosteje najdemo okrašene oziroma pisane, in sicer so okrašene z raznimi barvnimi pasovi, obrobami. Tako lahko popestrite pogosto monotone ploščice.

Kakšna je cena za polaganje ploščic v kopalnici?

Cena za polaganje ploščic v kopalnici se giblje nekje med 13€-20€/m2, seveda pa je cena odvisna od zahtevnosti polaganja, velikosti in oblike ploščic. Pri polaganju ploščic v kopalnici morate biti pozorni tudi na to, da je zelo dobro pripravljena podlaga za polaganje ploščic. Sicer načeloma lahko ploščice položite tudi sami, vendar pa je to precej kompleksen postopek, za katerega je izrednega pomena da je narejen kvalitetno, saj je kopalnica izredno vlažen prostor in lahko hitro pride do poškodb. Seveda so ploščice izredno vzdržljive in najbolj pogoste ter najprimernejše za kopalnico, tako da se ob pravilni montaži ploščic ne rabite obremenjevati z morebitnimi poškodbami.

Vse več ljudi se odloča za polaganje ploščic tudi v kopalni kadi ali pod tušem. Povprečni stroški polaganja ploščic pod tušem in v kopalni kadi znašajo nekje med 7€-20€/m2. S tem, ko se odločite za polaganje ploščic v kopalni kadi ali pod tušem zagotovite manjšo možnost za zdrs v kopalnici, kar je predvsem pomembno za starejše ljudi.

Pri polaganju ploščic pa morate biti pozorni še na morebitne dodatne stroške, ki nastanejo ob prenovi kopalnice, razen če seveda ne postavljate ploščic na sveže v novi hiši. Pri prenovi kopalnice morajo keramičarji najprej odstraniti stare ploščice oziroma talne obloge, kar bo seveda predstavljalo dodaten strošek, v povprečju bo keramičar za to računal nekje med 4€-7€/m2, seveda je to odvisno od izvajalca samega ter zahtevnosti postopka. Prav tako bo ob poškodbah betona moral keramičar popraviti betonska tla, saj mora biti površina za polaganje ploščic povsem ravna. Je pa tudi možno, da bo beton preveč poškodovan, ter bo moral keramičar namestiti novo podlogo, kar bo znašalo nekje okoli 1€-9€m2. Prav zaradi vseh morebitnih stroškov, ki bi lahko nastali med polaganjem ploščic v kopalnici je dobro, da se pred začetkom del natančno posvetujete z izbranim izvajalcem in postavite okvirno ceno, da nad njo na koncu ne boste presenečeni.

Koliko stane odstranjevanje ploščic – cena?

Cena za odstranjevanje ploščic se giblje nekje med 4€-7€/m2, odvisno od zahtevnosti postopka in seveda izvajalca samega. Ker to predstavlja dodaten strošek, se marsikdo želi tega dela lotiti kar sam, vendar vam to odsvetujemo, saj lahko zgolj še dodatno poškodujete podlago, kar bo stroške pred polaganjem novih keramičnih ploščic le še zvišalo. Zato je dobro, da to delo prepustite mojstrom, ki imajo s tem mnogo izkušenj in bodo delo opravili hitro in kvalitetno, ne da bi pri tem poškodovali podlago.

Ceno odstranjevanja ploščic določajo različni faktorji. Kot prvo, se stenske ploščice lažje odstranijo kot talne ploščice, saj so mehkejše, zato so stroški za odstranitev stenskih ploščic razumljivo nižje. Največji stroški bodo nastali pri odstranjevanju ploščic na cementnih tleh, saj je ploščice tam najtežje odstraniti. Seveda so cene odvisne tudi od izvajalcev, zato se je dobro pozanimati, kdo bo najceneje oziroma še pomembneje, bolj kvalitetno, opravil delo. Zelo dobro je, da se odločite za izvajalca, ki izvaja tehniko odstranjevanja ploščic brez prahu, čeprav je ta postopek nekoliko dražji. Vseeno pa vam bo to prihranilo čas, ki bi ga porabili za temeljito čiščenje. Potrebno pa je upoštevati tudi strošek odvoza keramičnih ploščic, za kar se pozanimajte na najbližji deponiji ali pa za nasvet vprašajte svojega izvajalca, ki ima s tem zagotovo kar nekaj izkušenj.

Polaganje stenskih ploščic: Kako poteka prekrivanje keramičnih ploščic?

Prekrivanje keramičnih ploščic je zelo pogosta vrsta prenove, ter inovativen način za obnovo tal, ne da bi zato morali odstraniti predhodno nameščene ploščice. Kaj sploh pomeni prekrivanje ploščic? Prekrivanje ploščic je način namestitve novih ploščic na že obstoječe talne obloge in se večinoma izvaja na vinilnih oblogah in keramičnih ploščicah. Medtem ko prekrivanje tal naredi obloge nekoliko debelejše, pa pri dobro opravljenem delu to običajno ni opazno. Za razliko od popolne odstranitve ploščic, je prekrivanje ploščic vsekakor ugodnejše, saj predstavlja veliko manj dela.

Spodaj si lahko preberete nekaj prednosti prekrivanja keramičnih ploščic. Kot prvo, prekrivanje keramičnih ploščic vzame manj časa kot odstranjevanje starih talnih oblog, ki ni le bolj dolgotrajno temveč tudi dražje. Prekrivanje keramičnih ploščic zagotavlja zaščitni sloj na tleh, saj deluje kot nekakšna zaščitna podlaga, kar izboljša trpežnost vaših tal. Kot že omenjeno je prekrivanje stenskih ploščic občutno cenejše, kar omogoča prihranek pri prenovi kopalnice, tako boste lahko denar, ki bi ga porabili za odstranjevanje keramičnih ploščic porabili za kaj drugega.

Postopek prekrivanja ploščic poteka nekako tako. Kot prvo mora biti temeljito pregledan osnovni sloj, da se ugotovijo morebitne površinske nepravilnosti, ki lahko povzročajo težave med prekrivanjem ploščic. Pozorni morate biti predvsem na morebitno plesen, ki signalizira težavo absorpcije, kar pomeni, da je ujeta voda poškodovala ploščice, kar lahko povzroča gnitje nove ploščice na spodnji ploskvi.  Absorpcija se bo še poslabšala ob polaganju novih ploščic, zato je bolje da stare ploščice odstranite, namesto da bi jih prekrivali. Prav tako nastane problem če originalne ploščice niso bile pravilo nameščene, saj nove ploščice ne bodo ravne in bo celotna površina kriva. Ko je osnovni sloj temeljito pregledan, lahko začnete pripravljati površino za namestitev. Morebitne neravne površine zbrusite z brusilnikom, ohlapne ploščice pa pritrdite s svežim lepilom za ploščice, preden začnete projekt prekrivanja ploščic. Površina se mora pred začetkom prekrivanja povsem posušiti, potem pa lahko zaščitite okoliške površine in začnete s prekrivanjem ploščic. Torej, skratka, ploščice lahko prekrivate dokler delate to na primerni površini. Površina obstoječih ploščic ne sme biti plesniva, biti mora popolnoma ravna in brez ukrivljenih ali nenavadno postavljenih ploščic, ki bi sicer motile prekrivanje. Upoštevajte tudi, da je najbolje, da ne postavljate pretežkih novih ploščic nad obstoječa tla, razen če je pod njimi podlaga beton, saj lahko v nasprotnem primeru teža povzroči strukturne težave.

Postopek je precej kompleksen, zato je vsekakor bolje da to delo prepustite izkušenim keramičarjem, saj boste tako prihranili ogromno časa in stresa, ki bi nastal ob lastnem delu. V končni fazi pa boste s tem prihranili tudi denar, saj lahko ob slabo opravljenem delu pride do nastanka velikih stroškov, prav tako pa vam bo to predstavljalo velik problem v prihodnosti. Zato je bolje, da je delo opravljeno temeljito in dolgoročno kakovostno.

Želimo vam veliko uspeha pri delu in izdelek, s katerim boste zadovoljni. Če pa si vendarle premislite, poiščite mojstra, ki ima polaganje stenskih ploščic že v svoji krvi.


Pripravljeni najeti keramičarja?

Brezplačno pridobite ponudbe preverjenih keramičarjev iz vaše okolice

Zahtevaj ponudbe preverjenih keramičarjev

ocena bralcev
5 od 1