Polaganje stenskih ploščic: Kje začeti?

Polaganje stenskih ploščic ali pa tistih, ki sodijo na tla, lepljenje mozaika in zaključevanje robnih površin v kopalnici, kuhinji, predsobi ali shrambi, so opravila, ki zahtevajo veliko časa, potrpljenja in natančnosti. Če se osredotočimo na polaganje stenskih ploščic, se moramo zavedati, da se uporaba ploščic položenih na steno tuš kabine razlikuje od uporabe tistih, ki prekrivajo ostale kopalniške površine. Ploščice v tušu so vsak dan izpostavljene vodi zaradi česar pride do razlik v pripravi delovne površine in pri tem uporabljenih sredstvih. Zelo pomembno je, da je opravljeno delo kvalitetno, saj se v nasprotnem primeru lahko pojavijo težave z odstopanjem ploščic, te lahko popokajo ali zamakajo, hkrati je težko vzdrževati ustrezno higieno, končni izdelek pa ne zadosti našim estetskim pričakovanjem.

 

KERAMIČARSTVO – CENE
povprečne cene za keramičarstvo

≈ 13 – 17 EUR/m2

Kontaktirajte preverjene keramičarje (ponudbe / cene)
polaganje stenskih ploščic
Strokovno polaganje stenskih ploščic vodi do kakovostnega rezultata

Rezultat strokovnega dela je lahko čudovita kopalnica na sliki, lična kuhinja ali prijetna predsoba.

 


Pripravljeni najeti keramičarja?

Brezplačno pridobite ponudbe preverjenih keramičarjev iz vaše okolice

Zahtevaj ponudbe preverjenih keramičarjev

 

Če iščete ustreznega keramičarja za prenovo domače kopalnice, opremljanje svoje novogradnje ali imate počitniško hišico potrebno obnove, pošljite povpraševanje in pomagali vam bomo poiskati najboljšo rešitev za vaše potrebe.

Je polaganje stenskih ploščic za laika prezahtevna naloga?

Kljub temu da utečen mojster svoje delo opravi hitreje in po pravilu kakovostneje, lahko natančen posameznik s smislom za tehniko, ki zna ravnati z orodjem in mu ročne spretnosti niso tuje, polaganje stenskih ploščic izvede tudi sam. Za vse, ki se ne prestrašite novih izzivov, prilagamo nekaj namigov, s katerimi lahko ploščice za svojo kopalnico položite kar sami.

Varnost in priprava na polaganje stenskih ploščic

Še preden se lotite dela poskrbite za svojo varnost, preverite, če je vse orodje predvsem pa rezalnik ploščic v dobrem stanju. Pri odstranjevanju zlomljenih ploščic nosite debele zaščitne rokavice, med rezanjem ploščic pa nosite tudi zaščitno masko, saj prašni delci, ki jih vdihnete, lahko poškodujejo vaša dihala. Za določitev količine ploščic izmerite površino, na kateri boste delali, in poskrbite, da imate 10% ploščic za rezervo. Nekatere izmed ploščic boste morali razrezati, poleg tega pa ne morete izključiti morebitne nesreče, v kateri se ploščica razbije.

Polaganje stenskih ploščic z izhodiščem v kotu ni priporočljivo, saj ta morda ni povsem navpičen, poleg tega pa ploščici na obeh vodoravnih (ali navpičnih) koncih zaradi rezanja ne bosta enakih velikosti, s čimer bo vaša stena položena nesimetrično.

Oblikovanje navpičnih linij

Najprej si izdelajte preprost merilni pripomoček – palico na katero odmerite širino vaših ploščic. Razmake med črtami lahko oštevilčite, na ta način boste dobili hiter vpogled v to, koliko ploščic potrebujete za eno vrsto. Eno izmed označenih črtic na palici postavite na sredino stene, pri tem pa pazite, da od zadnje črtice na obeh straneh palice manjka enaka razdalja do stene. Na ta način bodo položene ploščice na obeh koncih stene simetrične. Če na enem izmed koncev zmanjka za manj kot polovično dolžino ploščice, poskusite zamakniti celotno vrsto. Na steni označite vse razmake med ploščicami, in tako pridobite vse navpične linije. Potegnite pa tudi vodoravno črto vzdolž palice. Ravnost črte preverite z vodno tehtnico.

Oblikovanje vzdolžnih linij

Palico postavite pravokotno na zarisano vodoravno črto, tako da boste lahko zarisali načrte za vodoravne linije. Ponovno pazite, da se razdalji od obeh robov in zadnje oznake na obeh straneh palice ujemata. Ko zarišete simbolično mrežo lahko v del stene, kjer boste začeli, v obliki križa rahlo zabijete tanjše deščice, ki bodo vaše vodilo pri polaganju. Z vodno tehtnico ponovno preverite, če so vse vaše linije ravne. Še pred zabijanjem se prepričajte tudi, da v steni ni nobenih struktur, ki bi jih s tem lahko poškodovali. Žebljičkov ne zabijte premočno, da jih boste kasneje z lahkoto odstranili.

Polaganje stenskih ploščic

Lepilo za ploščice pripravite po navodilu proizvajalca. Nanašate ga z zobato gladilko od spodaj navzgor. Ne prekrijte takoj celotne stene, saj se lahko lepilo zasuši še preden uspete položiti vse ploščice. Med dvema ploščicama polagajte zagozde, da ohranite zahtevani razmak. Ko položite vse ploščice, z vlažno gobico odstranite vse morebitne ostanke lepila na površini. Ko se lepilo zasuši, ga je namreč veliko težje odstraniti. Pred fugiranjem odstranite zagozde. Fugirno maso nanesete preko ploščic, cilj je, da ta povsem zapolni špranje med njimi. Nazadnje s posebno gobo s keramične površine pobrišete odvečno maso.

Želimo vam veliko uspeha pri delu in izdelek, s katerim boste zadovoljni. Če pa si vendarle premislite, poiščite mojstra, ki ima polaganje stenskih ploščic že v svoji krvi.


Pripravljeni najeti keramičarja?

Brezplačno pridobite ponudbe preverjenih keramičarjev iz vaše okolice

Zahtevaj ponudbe preverjenih keramičarjevVPRAŠAJTE MOJSTRE S PODROČJA


Naša skupnost šteje skupaj s preverjenimi ponudniki storitev preko 60.000 članov >> Vprašajte nas karkoli glede brane tematike v tem članku.

vprašajte mojstra s področja


Skupna ocena bralcev
[Skupaj: 1 Povprečje: 5]