Revija Nasvet strokovnjaka

Gradbeno dovoljenje: Cena, ideje, trendi in preverjeni arhitekti za uporabno dovoljenje

Arhitekt

Kazalo

ocena bralcev
5 od 2

Pred začetkom gradnje morate pridobiti gradbeno dovoljenje, ki je pogoj za to, da lahko pričnete z gradnjo svoje hiše. Po dokončani gradnji objektov, za katere moramo pridobiti gradbeno dovoljenje, morate pridobiti tudi uporabno dovoljenje. Po novem zakonu ga morate pridobiti tudi za enostanovanjske objekte, saj je uporabno dovoljenje pogoj za pridobitev hišne številke. Spodaj je naštetih nekaj najboljših izvajalcev, ki vam bodo pomagali do dovoljenj, ter okvirne cene projekta.

GRADBENO DOVOLJENJE: CENA

povprečne cene za gradbeno dovoljenje in ceniki

3.000-10.000 EUR

Kontaktirajte preverjene arhitekte za gradbeno dovoljenje (ponudbe / cene)
Arhitekt
Arhitekt bo zasnoval idejni načrt

Kateri so najbolj iskani / najboljši arhitekti za gradbeno dovoljenje in uporabno dovoljenje?

Spodaj je naštetih nekaj najboljših arhitektov, najbolje pa je, da se obrnete na omisli.si, kjer so zbrani vsi preverjeni in ocenjeni aritekti in tako prihranite čas in denar pri iskanju najboljšega ponudnika.


Najboljši arhitekti za uporabno dovoljenje v Sloveniji

TOP 10 najbolj iskanih arhitektov za gradbeno dovoljenje

Če menite, da vam ljubi arhitekt za gradbeni nadzor manjka na seznamu, mu posredujte to povezavo, da bi ga lahko predlagali strankam, ki iščejo podobne storitve.


ABC CIBIC NOVO MESTO D.O.O., ALTO DESIGN D.O.O., ARBEKO D.O.O., ARHEIN, SANJA ZVONKOVIĆ S.P. ARHIMOD, IZTOK MRZLJAK S.P., ARHIMODUL, ARHITEKTURA, OBLIKOVANJE, SVETOVANJE, NINA GRM S.P. ARHITEKTONIKA D.O.O., BAZAARHITEKTURA D.O.O., DIAR D.O.O., DOMING D.O.O. , ENERSON D.O.O., ESPLANADA D.O.O. GMT+1 ARHITEKTI, GRADBIT D.O.O., HARCO, D.O.O., HIŠA ARHITEKTURE GREGOR PETROVIČ S.P., ID, D.O.O., KLAJDER ZAKLJUČNA DELA V GRADBENIŠTVU, D.O.O.


ARHITEKTI ZA GRADBENO DOVOLJENJE se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke ?
največ strank v SLO ?
brezplačen vpis ?


KOMBINAT D.O.O., MATEJ BITENC S.P., MEKONI D.O.O., MIHA VEHOVAR S.P., ML ARHITEKTURA, MAJA LAURENCE, MPI MARKETING, PROJEKTIRANJE. INŽENIRING MILAN PRŠA S.P., OS ARHITEKTURA, KATARINA ŠAUPERL S.P., PIN PROJEKTIVA D.O.O. , PKC DAMJAN PIRC S.P., PRODOM BIRO D.O.O. PROJEKTIVNI BIRO ARHITEKTI LOVŠE, D.O.O., RT BIRO ANDREJ RESMAN S.P., SAPO, STUDIO ZA ARHITEKTURO, PLANIRANJE IN OBLIKOVANJE D.O.O.  SPIGRAD, INŽENIRING IN TEHNIČNO SVETOVANJE, SIMON SPINDLER S.P., STORIS, MARK DOJČINOVIČ S.P., STUDIO 360, D.O.O. STUDIO PERSPEKTIVA PROJEKTIRANJE, INŽENIRING, SVETOVANJE D.O.O., STUDIO ROZA, SABINA ROZENBERGER S.P., TOMORI ARHITEKTI D.O.O., VARIANT-A, PRAZNIK MARTINA S.P.

Koliko stane gradbeno dovoljenje in koliko uporabno dovoljenje? 

Cena uporabnega dovoljenja je odvisna glede na velikost objekta, zahtevnosti gradnje in parcele, kjer se bo gradil objekt, seveda pa se razlikuje tudi glede na izbor arhitekta. Okvirna cena idejne zasnove (IDZ) pri stanovanjski hiši se giblje nekje med 1000€- 2000€, medtem ko boste za dokumentacijo za gradbeno dovoljenje odšteli med 3000€-5000€. Če postavimo okvirno ceno celotnih stroškov izdelave projekta za gradbeno dovoljenje, se ta giblje naprej od 5000€, ter lahko presega tudi 10.000€.

Stroški za izdajo uporabnega dovoljenja se gibajo nekje med 1000€ in 4000€, odvisne pa so od vrste objekta in seveda celotnega obsega dokumentacije ki je potrebna za pridobitev uporabnega dovoljenja. Tako bi za uporabno dovoljenje za  enostanovanjsko hišo odšteli nekje okrog 1000€. Za izdajo uporabnega dovoljenja morate na upravni enoti izpolniti vlogo, ter zraven priložiti pregled izvedenih del in izjavo nadzornika in izvajalca da so dela dokončana.

Preberite tudi: INTERIER: CENE ZA NOTRANJE OBLIKOVANJE, NOTRANJI DIZAJN IN IDEJE ZA VAŠ DOM (ARHITEKT / NOTRANJI OBLIKOVALEC)

Arhitekt bo najhitreje uredil vašo pot do gradbenega dovoljenja
Arhitekt bo najhitreje uredil vašo pot do gradbenega dovoljenja

Kakšna je veljavnost gradbenega dovoljenja?

Po pridobitvi gradbenega dovoljenja morate začeti z gradnjo v določenem roku, da veljavnost gradbenega dovoljenja ne poteče. V primeru zahtevnejšega objekta v roku treh let po pridobitvi dovoljenja. V primeru manj zahtevnega objekta v roku dveh let po pridobitvi. V primeru enostavnega objekta pa v roku enega leta po pridobitvi gradbenega dovoljenja.

Kako pridobiti gradbeno dovoljenje?

Najprej moramo izbrati arhitekta oziroma projektanta, ki nato pripravi vso potrebno projektno dokumentacijo. Ko je to urejeno, moramo urediti soglasje in dokumentacijo o plačilu komunalnega prispevka. Na koncu pa moramo na upravni enoti oddati vlogo za pridobitev uporabnega dovoljenja, h kateri priložimo vso potrebno dokumentacijo.

Preberite tudi: ARHITEKT CENA: KOLIKO STANE ARHITEKT (PGD, PZI, PID, IDP, PZR, INTERIER)?

Koliko časa traja sprememba namembnosti zemljišča?

Vlogo za spremembo namembnosti zemljišča oddamo na občino, sama taksa za posamezno pobudo oziroma vlogo pa lahko stane med 50€ in 300€. Plačana taksa še ni zagotovitev za ugodno rešitev prošnje, vendar zgolj plačilo za obravnavno prošnje. Pobudo pa lahko upoštevajo le če so skladne s cilji prostorskega razvoja občine, ustrezajo urbanističnim merilom in upoštevajo varstvene omejitve. Vlogi moramo nujno priložiti številko parcele, izpis iz katastra občine v kateri leži zemljišče, podatke o lastnikih, obrazložitev posega (torej zakaj sploh želimo spremeniti namembnost zemljišča).

Celoten postopek je dolgotrajen in traja nekje od 2 let naprej, lahko pa se čaka tudi več kot 5 let, pri čemer ne moremo vedeti, ali bo naša vloga sploh odobrena.

Za morebitna vprašanja preverite tudi tukaj, kjer boste našli veliko odgovorov.

Kontaktirajte preverjene arhitekte za uporabno dovoljenje (ponudbe / cene)


ocena bralcev
5 od 2

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno