Legalizacija: Cene, dokumentacija in preverjeni slovenski arhitekti

ocena bralcev
4.8 od 4

Vas zanima, kaj je legalizacija in zakaj jo potrebujete? Od leta 2018 je v uporabi nov gradbeni zakon, ki nalaga, da morajo biti vsi objekti, zgrajeni pred letom 2017 legalizirani. To pomeni, da morajo biti tako stanovanjski kot poslovni objekti v skladu z gradbenim dovoljenjem. Zakon prinaša kar nekaj novosti, med drugim tudi milejše pogoje za legalizacijo nelegalno zgrajenih objektov ali objektov, ki so v neskladju z gradbenim dovoljenjem in so za okolico lahko nevarni. Zato je sedaj še pravi čas, da svoje objekte legalizirate, s čimer se izognete nepotrebnemu plačilu  kazni.

LEGALIZAIJA: CENE

povprečne cene legalizacije objekta in ceniki

1.000-5.000 EUR

Kontaktirajte preverjene arhitekte za legalizacijo (ponudbe / cene)
Legalizacija hiše pomeni, da je objekt v skladu z gradbenim dovoljenjem.
Legalizacija hiše pomeni, da je objekt v skladu z gradbenim dovoljenjem.

Koliko stane legalizacija objekta (povprečna cena legalizacije in ceniki)?

Preden se osredotočimo na cene legalizacij objektov, bomo nekaj besed namenili pomembnosti legalizacije. Legalizacija je pomembna zato, da je objekt zgrajen v skladu z gradbenim dovoljenjem, je varen za uporabo in ne predstavlja nevarnosti za okolico. Prav tako pa je nujna, če želite svojo nepremičnino prodati,  saj je brez legalizacije ne boste mogli. Tudi če želite svoj objekt bremeniti za hipotekarni kredit, tega ne boste mogli storiti, če objekt ni legaliziran. Samo legalizirani objekti se lahko vpišejo v zemljiški kataster, ki je uradna evidenca, s katero dokazujete svojo lastninsko pravico na določeno nepremičnino.


Najboljši arhitekti za legalizacijo v Sloveniji

TOP 10 najbolj iskanih arhitektov za legalizacijo

Loading

celoten seznam arhitektov >

Če menite, da vam ljubi arhitekt manjka na seznamu, mu posredujte to povezavo, da bi ga lahko predlagali strankam, ki iščejo podobne storitve.


Pri storitvah legalizacije je težko opredeliti najcenejše in najdražje ponudnike, saj je cena odvisna od vrste objekta (velikost objekta ter njegova namembnost) ter leta izgradnje. Cena preverbe možnosti legalizacije objekta znaša 200 evrov. Nekateri arhitekti to opravijo tudi zastonj. Ko ste preverili, če vaš objekt lahko legalizirate, potrebujete arhitekta, ki bo vodil postopek vaše legalizacije. Ta bo preveril vse skladnosti s prostorskimi akti, namensko rabo prostora in skladnost gradnje z gradbenim dovoljenjem. Po preverbi skladnosti bo izdelal poročilo možnosti legalizacije v skladu z veljavno zakonodajo ter izdal oceno možnosti legalizacije z morebitnimi dodatnimi pogoji. Po novem zakonu je možna tudi legalizacija objektov, zgrajenih pred 1. 1. 1998. Cena legalizacije takšnih objektov se začne pri 1000 evrov.

Arhitekt vam bo izdelal vso potrebno dokumentacijo za legalizacijo vašega objekta.
Arhitekt vam bo izdelal vso potrebno dokumentacijo za legalizacijo vašega objekta.

Če želite legalizirati manj zahteven objekt, kamor sodi tudi enostanovanjska hiša, boste morali za to v povprečju odšteti 2500 evrov ali več, odvisno od neskladnosti z gradbenim dovoljenjem. Cena spremembe namembnosti objekta znaša 900 evrov. Če želite legalizirati poslovni objekt, bo cena bistveno višja kot pri legalizaciji stanovanjske hiše. Dokumentacija za legalizacijo poslovnih objektov vas bo tako stala najmanj 5000 evrov.Kateri so najbolj iskani slovenski arhitekti za legalizacijo?

Legalizacija je postopek, ki zahteva pomoč izkušenih arhitektov. Tako se lahko za pomoč pri legalizaciji obrnete na legalizacija.si, e-legalizacije, Arhitektura Gaberščik, Janez Gaberščik s.p., Hiša arhitekture, Projektni biro arhitekti Lovše, Studio Omnia, projektiranje in inženiring, Pro plan Arhitektura, Naino d.o.o., Arhicenter, Tomori arhitekti d.o.o., Mojca Kalan Šabec s.p., Arhein, arhitektura in oblikovanje, …


ARHITEKTI se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke ?
največ strank v SLO ?
brezplačen vpis ?


…BAAM arhitekti, Ark arhitektura Krušec, Dekleva Gregorič arhitekti, Kombinat, Demšar, Api arhitekti, GAO arhitekti, Enplan arhitekturni biro, Styria arhitekturni atelje, Mrdvavšič Urban, Os arhitektura, Reichenberg arhitektura, Saša Uran s.p., Idejum, SPIGRAD Simon Spindler s.p., Rok Plohl, Gradbit, Društvo arhitektov Maribor, Atrial projektiranje, Lucija Kelhar s.p., Dr. Durjava, Studio razvoj, Vesna Jenič, Biro direction, Arhimod, Iztok Mrzlja ks.p., Studio Rosa, Arch Linea in mnoge druge.

seznam preverjenih arhitektov

Izbira arhitektov za legalizacijo je precej obsežna. Si želite, da bi hitro našli ugodnega in preverjenega arhitekta? Potem ste na pravi strani, saj so na Omisli.si/arhitekta zbrani vsi preverjeni in ocenjeni arhitekti, ki vam pomagajo v procesu legalizacije.

Legalizacija: Pogosta vprašanja in odgovori glede legalizacije objektov

Kaj se zgodi, če ne legaliziram prizidka ob hiši? Saj verjetno nihče ne bo izvedel, da ni legaliziran?

Gradbena inšpekcija na  terenu preverja skladnost objektov z gradbenim dovoljenjem. Če še niste, boste dobili tudi obrazec za popis nepremičnin. Tam morate navesti točne podatke in gradbeni referent bo zelo hitro ugotovil, da novi in stari podatki niso skladni. Predvidene kazni za to se začnejo pri nekaj tisoč evrov. Veliko cenejša varianta je legalizacija objekta, saj nas v nasprotnem primeru čaka tako plačilo kazni kot legalizacija objekta (če je ta sploh mogoča).

Preberite tudi: INTERIER: CENE ZA NOTRANJE OBLIKOVANJE, NOTRANJI DIZAJN IN IDEJE ZA VAŠ DOM (ARHITEKT / NOTRANJI OBLIKOVALEC)

Za svoj objekt imam gradbeno dovoljenje. Zakaj potrebujem tudi legalizacijo?

Legalizacija pomeni, da je objekt v skladu z gradbenim dovoljenjem. Potrebujete jo zato, da lahko objekt vpišete v stavbni kataster in zemljiško knjigo, s čimer dokazujete svoje lastništvo. Obenem si z legalizacijo zagotovite legalno in varno uporabo objekta.  Brez urejene legalizacije objekta ne morete prodati, prav tako pa nanj ne morete najeti hipotekarnega posojila.

Zakaj je legalizacija tako draga?

Legalizacija je zapleten postopek, ki od pooblaščenega arhitekta zahteva uvodne sestanke, preverjanje stanja na terenu, zbiranje in urejanje dokumentacije (izdelavo poročil, tabel, izrisov …) ter vodenje celotnega postopka. Poleg arhitektovega dela mora lastnik objekta plačati tudi komunalni prispevek, nadomestilo za degradacijo in upravno takso, ki je odvisna od zahtevnosti objekta. Čeprav so stroški legalizacije nemalokrat visoki, dobimo garancijo, da je naš objekt varen za uporabo in ne predstavlja nevarnosti za okolico.

Preberite tudi: ARHITEKT CENA: KOLIKO STANE ARHITEKT (PGD, PZI, PID, IDP, PZR, INTERIER)?

Preberite še: V katerih primerih lahko objekt legalizirate?

 

Kontaktirajte preverjene arhitekte za legalizacijo (ponudbe / cene)

ocena bralcev
4.8 od 4