Zavarovanje stanovanja: Cena, zavarovalni agenti in zavarovalnice

ocena bralcev
5 od 2

Število zavarovalnih polic na osebo je v Sloveniji višja od povprečja, enako pa velja tudi za samo ceno zavarovanja, ki smo jo pripravljeni plačati. Kar pravzaprav ni nenavadno, saj se pogosto odločamo za več vrst zavarovanj – osebna, družinska, avtomobilska, telefonska … Eno izmed glavnih zavarovanj, ki ga Slovenci sklepamo, pa je zavarovanje nepremičnin — torej zavarovanje stanovanja oziroma hiše. In navadno nas najbolj zanima cena zavarovanja nepremičnine.

Pridobite različne ponudbe za zavarovanje hiše / stanovanja
(brezplačno)

Ta vrsta zavarovanja je izjemnega pomena, predvsem, ko se znajdemo v nepričakovanih situacijah, v katere nas lahko postavijo nevarnosti iz bližnjega okolja ali lastne napake. Zavarovanje stanovanja nas lahko reši iz finančne stiske, živimo pa lahko mirnejši, bolj brezskrbni vsakdan.

Zavarovanje stanovanja je najlažje s pomočjo zavarovalnega agenta
Zavarovanje stanovanja je najlažje s pomočjo zavarovalnega agenta


Zakaj sploh zavarovati stanovanje? 

Razlogov za zavarovanje stanovanja je vse prej kot malo – prav pride v primeru naravnih katastrov, ekstremnih vremenskih razmer, vandalizma, lastne malomarnost, udarca strele … Življenje je nepredvidljvo, in kaj kmalu se lahko znajdemo v stiski, iz katere se težko rešimo sami. V takšnih primerih nam zavarovanje nepremičnine pride še kako prav, saj nas razbremeneni marsikaterih visokih finančnih tegob, ki se pojavijo iznenada. Izbrana zavarovalnica nam namreč zagotovi povrnitev stroškov nastale škode, kar nam omogoča lažjo obnovo stanovanja oziroma hiše in zunanjih objektov.

Kaj vse pa lahko zavarujete z nepremičninskim zavarovanjem, oziroma kakšne vrste škod pokriva zavarovanje stanovanja? Seznam je precej dolg, v glavnem pa vas varuje pred ekstremnimi vremensimi pojavi, pokvaro vodovodnih cevi, požarom, udarcem strele … Nepremičninsko zavarovanje poskrbi, da se v primeru kakršnekoli škode na hiši ali stanovanju vi ne znajdete v kočljivi situaciji, ter vam pomaga povrniti stroške za nastalo škodo.

Koliko stane zavarovanje stanovanja v bloku? 

Na vprašanja o ceni nepremičninskega zavarovanja ni natančnega odgova. Težko je že govoriti o približnih številkah, kaj šele določiti natančno vsoto. Cene se razlikujejo od zavarovalnice do zavarovalnice, saj se spreminjajo v skladu s samo ponudbo zavarovalniške družbe. Zato lahko vsakič pričakujete drugačni odgovor na vaše vprašanje, in nikoli ne boste mogli vedeti, ali je dejanko blizu resnici. Edino zagotovilo je, da samo zavarovanje stane manj denarja, kot plačevanje morebitnih posledic iz lastnega žepa.

Končna cena je odvisna od mnogo dejavnikov. Ti vplivajo tudi na to, kateri zavarovalni paket vam najbolj ustreza — pomoč pri izbiri le-tega vam pri katerikoli poslovalnici nudi osebni zavarovalni agent (seznam preverjenih zavarovalnih agentov najdete tukaj).

Kaj torej vpliva na ceno zavarovalnega paketa?

  • velikost vašega stanovanja
  • dejanska vrednost vašega stanovanja
  • število in vrsta vseh pokritih nevarnosti
  • zavarovalna vsota oziroma višina kritij za prej omenjene nevarnosti
  • franšiza oziroma vaša morebitna udeležba pri nastanku škode
  • način zavarovanja
    • zavarovanje na novo vrednost (zavarovalnica pokrije znesek enak novi vrednosti izgubljenega predmeta, ne upošteva se prvotna vrednost)
    • zavarovanje na dejansko vrednost (zavarovalnica pokrije prvotno vrednost izgubljenega predmeta, a upošteva tudi amortizacijo)

Posebnosti pri zavarovanju stanovanja

Pojavi se vprašanje, kdo pravzaprav zavaruje kaj v bivalnem bloku. V njem se namreč nahaja večje število stanovanj, a gre kljub temu le za eno stavbo. Kako se torej porazdeli odgovornost kar se tiče nepremičninskega zavarovanja?

Navadno so upravniki tisti, ki v primeru požara ali katerekoli druge nesreče poskrbijo za kritje stroškov. To velja predvsem za škodo na skupnih delih objekta. Ko pa govorimo o vaši lastnini, torej vaše stanovanjske premičnine, pa je dogovor drugačen. V primeru vloma ali podobne situacije morate za kritje stroškov poskrbeti sami. Navadno se prebivalci v stanovanjih odločajo za različna paketna oziroma posamična zavarovanja, da se izognejo visokim stroškom v primeru nesreče.

Ker pa se pravila razlikujejo v vsakem stanovanjskem bloku, pa venomer preverite kakšni so zakoni v vaši stavbi. Upravnik lahko sam izbere, kakšne vrste zavarovanj bo urejal, zato je dobro vedeti, pred čem ste dejansko že zavarovani, in kakšni paketi bi pokrili ostale morebitne stroške. Obstaja tudi možnost, da boste morali sami zavarovati svoj del nepremičnine.

Ste že zavarovali svoje stanovanje?
Ste že zavarovali svoje stanovanje?

Je zavarovanje cena, katero je vredno plačati?

Odgovor je vsekakor DA.

Če v pomislek vzamemo nepredvidljivost vremenskih sprememb, neštete nesreče, ki se v domovih dogajajo dan za dnem, in še vedno dvomimo v pomembnost zavarovanja stanovanjskih objektov – potem moramo nujno še enkrat pretehtati našo odločitev.

V takšnih situacijah se vedno poskušamo prepričati: “To se mi pa že ne bo zgodilo, zakaj bi brez zveze plačeval-a?” A kaj hitro ugotovimo, da nesreča nikoli ne počiva. Vsakomur se lahko zgodi, da je na napačnem kraju ob napačnem času, in BUM! Znajdemo se v situaciji, iz katere je težko, skorajda nemogoče, priti brez pomoči. Zato se nikar ne poskušajte prepričati, da zavarovanja ne potrebujete. Preventiva je vedno boljša opcija kot kurativa, pa četudi se izkaže, da je na koncu pravzaprav res nismo potrebovali.

ZAVAROVALNI AGENTI se pridridružite TUKAJ

<brezplačno>

Stanovanjsko zavarovanje: zavarovalni agenti in zavarovalnice

Vsak izmed dnas lahko našteje vsaj tri glavne slovenske zavarovalnice brez večjega truda. Seveda pa je izbira veliko širša, kar otežuje izbiro pri iskanju idealne poslovalnice in zavarovalnega agenta. Slovenci izbiramo med podjetji Adriatic Slovenica Zavarovalna Družba, Arag, Vzajemna Zdravstvena Zavarovalnica, zavarovalnica Tilia, Zavarovanje Pravne Zaščite, SID – Prva Kreditna zavarovalnica, Wiener Staedtische zavarovalnica, zavarovalnica Maribor, Merkur zavarovalnica, Generali zavarovalnica, Grawe zavarovalnica, NLB Vita, Triglav zdravstvena zavarovalnica, Vzajemna Zdravstvena Zavarovalnica, zavarovalnica Tilia, zavarovalnica Triglav …

Najlažji način iskanja ponudnika zavarovalniških storitev, ki bodo v najvišji meri ustrezale vem vašim pričakovanjem je skozi spletni portal Omisli.si, kjer vam strokovnjaki pomagajo najdi pomoč idealnega zavarovalniškega zastopnika. Kaj še čakate?

Pridobite neobvezujoče ponudbe za zavarovanje hiše / stanovanjaocena bralcev
5 od 2