Oblikovanje in urejanje vrta z nizkim proračunom

ocena bralcev
0 od 0

Za urejanje vrta (tudi oblikovanje vrta) se nas vedno več odloča predvsem zaradi estetskega izgleda, ki v zadnjih letih prekaša namen vrtnarjenja in gojenja pridelkov za domačo rabo. Seveda pa je potrebno poudariti, da okrasni vrtovi zahtevajo stalno nego, preureditev pa že v samem začetku ni povezana z nizkimi cenami. Kljub nižjemu proračunu obstaja ogromno idej, s katerimi se lahko lotite oblikovanja vrta. Ker je celoten proces brez strokovnega znanja precej zahteven in zapleten, vsekakor predlagamo, da se obrnete na preverjenega mojstra za zunanjo ureditev vrta. Pred kakršnimkoli začetkom dela je potrebno osnovati načrt, izbrati prave materiale in seveda postaviti določen proračun.

Pridobite ponudbe in cene mojstrov za urejanje vrta

Načrt za preoblikovanje in urejanja vrta

Začnite z določanjem izboljšav vašega vrta. Želite spremeniti le nekaj malenkosti, ali ga popolnoma preoblikovati? Seveda se vprašanja ne končajo le pri spremembah – razmislite, kakšen material potrebujete (rastline, kamenje in ostalo), koliko vzdrževanja je potrebnega po prenovi ter za pomoč poiščite strokovno mnenje za urejanje okolice.

> Preverite tudi: Urejanje okolice hiše in vrtov: Cenik, ideje in trendi za 2019

Če želite prihraniti denar, je najpametneje začeti z manjšimi spremembami. Dele vrta, ki se vam zdijo najhujši, postavite na prioritetno listo in jih razvrstite po pomembnosti. Seveda ob izbiranju in izločevanju razmišljajte preudarno – če želite izboljšati izgled trate, se pred tem ni pametno osredotočiti na izdelavo ribnika ali skalnika. Da pa kljub temu ne nabavite preveliko materiala in se izognete stroškom, sestavite načrt vrta.

Po določanju izboljšav je najpametneje zarisati grobo skico, ki oblikovanje in urejanje vrta venomer olajša. Če imate teraso ali jo želite zgraditi, poleg vseh dreves, grmovnic in ostalih rastlin zarišite tudi to. Ne pozabite na steze, ki bodo vodile od vhoda ter do ključnih točk vrta (fontana, klopi, prostor za žar …).

Bodite kreativni, koliko vam srce poželi – ob skiciranju še nič ni zagotovljeno, zato si lahko privoščite ogromno napak. Naj vas preprost, kvadraten vrt obdan z običajno živo mejo ne ustavi – razmišljajte v čim širši smeri. Za strokovne nasvete lahko seveda povprašate strokovnjake. Nikakor pa s prenovo ne začnite preden ste popolnoma zadovoljni z zarisano osnovo.

načrt za oblikovanje vrta / urejanje vrta.
Načrt za oblikovanje vrta oz. urejanje vrta.

Brez sveže zelene trate se ne podajajte v urejanje vrta

Oblikovanje popolne trate igra enega najpomembnejših delov vašega vrta. V obzir morate vzeti namen površine, dejanski prostor, vaš osebni stil in želje ter navsezadnje koliko energije in stroškov ste pripravljeni vložiti v kasnejšo oskrbo.

Kje vse bo trata potekala je v veliki meri odvisno od velikosti vašega zemljišča ter seveda njenega namena. Morda imate psa, ki bi se z veseljem igral v sveže pokošeni travi ali pa želite inštalirati bazen, ki bi zavzel velik del zemljišča. Ljudje se pogosto odločajo za nakup  škropilnikov, katerih število se seveda zviša premo sorazmerno s številom kvadratnih metrov trate. Stroški, ki ste jih pripravljeni vložiti v izdelavo in kasnejšo skrb pa se pogosto razlikujejo od vašega proračuna. Zato tudi ta igra ogromno vlogo že v začetku.

Pergola Vs. nadstrešek Vs. bioklimatska pergola

Načini polaganja in sajenja trave za popolno urejen vrt

Veliko posameznikov je zmotno prepričanih, da so vse vrste trat bolj ali manj enake. Razlikujejo se v marsikateri lastnosti, predvsem v izgledu, vzdrževanju in ceni.

Najcenejši in najpogostejši način oblikovanja trate je z nakupom semen, ki jih lahko vsak posameznik brez pomoči strokovnjaka samostojno raztrosi po želeni površini. Izbirate lahko med nešteto vrstami semen, jih kombinirate po svojem okusu ter tako pridobite želeno mešanico. Seveda pa takšna trata zahteva največ vzdrževanja – zalivanje, košnja ter puljenje plevela, ki skali zaradi pogojev, ki se ustvarjajo ob sajenju semen.

Najpogostejša oblika umetne trate je sestavljena iz plasti prsti ter le ene vrste trave (travne ruše), ki je dostavljena v večjih zvitkih. Krajinski arhitekt ali drug strokovnjak na tem področju najprej izravna prst, trato odvije in jo (navadno z valjarjem) izravna in utrdi. Čeprav je za to vrsto trate značilno preprosto začetno vzdrževanje in inštalacija, pa je zaradi zgolj ene vrste trave bolj izpostavljena boleznim ter škodljivcem.

Hydroseed je način sajenja trave, kjer s pomočjo manjšega stroja oziroma naprave po zemljišču razpršite mešanico semen, gnojila in zastirke. To je hiter in stroškovno učinkovit način sejanja velikih površin, predvsem na področjih, kjer nekaj plevela ne predstavlja večje prepreke.

Umetna trava ne zahteva nikakršnega vzdrževanja. Posebno pozornost zahtevajo le manjše razvaline, primerna pa je predvsem za površine namenjene športu. Seveda se umetna trava zaradi nižje zahtevnosti vzdrževanja giblje v območju višjih cen, predvsem v primerjavi s semeni.

Vam oblikovanje in urejanje vrta predstavlja težave oz. zanj nimate dovolj časa? Povežemo vas s preverjenimi strokovnjaki za urejanje okolice iz vaše okolice >> Omisli.si/urejanje-okolice!

Urejanje vrta - Izgled trate lahko popolnoma spremenite s polaganjem umetne trave.
Nasvet za urejanje vrta: Izgled trate lahko popolnoma spremenite s polaganjem umetne trave

Oblikovanje in urejanje vrta ni popolno brez ograjevanja, stez in dekoracije

Vrtne ograje

Na splošno vrtovi, ograjeni s širokim in bogatim cvetočim grmičevjem, izgledajo večji in prostornejši. Če si želite zagotoviti več zasebnosti ali svoji posesti dodati nekaj prestiža, se odločite za postavitev vrtne ograje.

> Preberite tudi: Cena ograje: Prednosti, slabosti in cene ograj (Panelne, INOX, PVC, Lesene, Kovane, ALU…)

Čeprav je živa meja odličen in generičen mejnik med vašim in sosedovim zemljiščem, pa ograja poleg okrasja prepreči neželene obiske manjših živali.


OGRAJE?

PREVERJENI IZDELOVALCI MONTAŽERJI OGRAJ (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

Pridobi 7 ponudb za ograje

Inox ograje?

Inox ograje so resnično vsestranski material, ki se lahko uporablja na različnih mestih v vašem domu ali poslovnem prostoru. Njihova robustna konstrukcija in estetska vrednost jih naredijo popolne za postavitev ob bazenih, kjer je potrebna odpornost proti vodi. Prav tako se izjemno dobro obnesejo na terasah ali balkonih, kjer prispevajo k sodobnemu in minimalističnemu estetskemu videzu. Vrtovi in dvorišča lahko prav tako koristijo od čistih linij in elegancije, ki jih prinašajo inox ograje. Preprosto povedano, če iščete material, ki je ne samo odporen in vzdržljiv, temveč tudi vizualno privlačen, so inox ograje odlična izbira.

Dostopnost urejenega vrta

Ob načrtovanju je seveda pomemben tudi zaris stez. Teh je lahko več, odločite pa se lahko za eno glavno in vodilno, ki bo morebitne goste popeljala od vhoda na vrt do paviljona, kjer jim postrežete osvežilno pijačo. Če želite del vrta nameniti tudi gojenju zelenjave in ostalih pridelkov, poti speljite tudi do tega predela. Blizu postavite tudi lopo za orodje ter morebitni kompostnik.

Izgled teh stez je popolnoma odvisen od vas. Izbirate lahko med običajnim dekorativnim kamnom in granitom, o manj običajnih materialih (npr. les) ter njihovih prednostih in slabostih pa povprašajte profesionalce. Prav tako bodite pozorni, da material omogoča varen prehod – naj bo dovolj širok in ne preveč gladek.

Rastlinje in ostala dekoracija za urejanje vrta

Prva stvar, na katero pomislimo ob omembi vrta in urejanja okolice, je seveda rastlinje. Izbirate lahko med cvetjem, grmovjem in drevesi, najlepši učinek pa doseže kombinacija vseh treh. Grmovnice imajo, gledano po višini, sredinsko vlogo. Drevesa s svojimi visokimi krošnjami zavzemajo zgornji pas, rože pa spodnjega. Najpametneje je izbrati vrste, ki bodo najbolje uspevale v podnebju, v katerem živite.

Edino, kar preostane, je ustvarjanje osrednjih točk, do katerih bodo vodile steze. V ospredje lahko postavite fontane, kipe, loke prepletene z rožami … Pozornost lahko ukrade že okrasno drevo ali drzna, živa barva cvetlic sredi zelenja. Tako lahko ustvarite unikaten izgled vrta in mu pridate kanček svojega karakterja.


PRIPRAVLJENI NAJETI MOJSTRA ZA UREJANJE VRTA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH VRTNARJEV / ARHITEKTOV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene mojstrov za urejanje vrta
ocena bralcev
0 od 0