Revija Nasvet strokovnjaka

Team building za boljšo komunikacijo med sodelavci

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Team building v dobesednem slovenskem prevodu pomeni “grajenje ekipe”, v prenesenem pomenu pa govorimo o ekipnem delu ter grajenju ekipnega duha – ni torej namenjen izobraževanju zaposlenih, temveč temelji na krepitvi medsebojnih odnosov delavcev, pospešuje notranjo komunikacijo podjetja in prispeva k uspešnemu razvoju. S teambuildingom natančneje definiramo vloge posameznih delavcev v podjetju, oblikujemo naloge, ki temeljijo na medsebojnem sodelovanju, poskušamo pa se tudi osredotočiti na probleme v delovnem okolju ter jih poskušamo rešiti.

Pridobite ponudbe preverjenih TEAM BUILDING ponudnikov

Zakaj je team building bistvenega pomena?

Z uspešnim sodelovanjem in dobro medsebojno komunikacijo so sčasoma izboljšajo tudi poslovni rezultati, za doseganje katerih so zahtevane organizacijske kompetence. Te pridobimo ravno s team buildingom, ki je koristen v nešteto področjih – športnih ekipah, razredih v šolah, celo v vojski.

Ko se odločimo za grajenje timskega duha, sledimo štirim načelom. Prilagajamo se želenim ciljem, gradimo efektivna delovna razmerja, izključujemo dvoumnost vlog vseh vključenih in iščemo rešitve za odpravljanje morebitnih težav. Z upoštevanjem teh načel znanstveno dokazano najlažje dosežemo največji vpliv na izboljšanje našega (predvsem skupinskega) delovanja in grajenja zaupanja, katerega rezultati se kažejo v večjem uspehu in doseganju želenih ciljev.

> Preverite tudi: TEAM BUILDING ZA PODJETJA IN SKUPINE: CENA, IDEJE, IGRE IN PREVERJENI PONUDNIKI

Na splošno lahko teambuilding po namenu razdelimo v dve podskupini – zabavni ter strokovni team building. Skupna ideja in cilj obeh je učinkovita in uspešna ekipa.

Team building pospešuje notranjo komunikacijo podjetja
Team building pospešuje notranjo komunikacijo podjetja
Pridobite ponudbe preverjenih TEAM BUILDING ponudnikov

Zabavni team building

Že samo ime pove, da je ta oblika team buildinga v prvi vrsti zabava. Igre so pravzaprav podobne otroškim – navadno govorimo o preprostih in sproščujočih vajah, katere pa lahko nadgradimo z bolj kompleksnimi aktivnostmi. Zaradi zabavnega značaja te vrste team buildinga se poveča motivacija za sodelovanje ter stopnja medsebojnega zaupanja.

Dogodki v času COVIDa

Najbolj priporočeno je izvajanje vaj v naravi – v drugačnih okoliščinah so ustvarjeni pogoji za bolj odprto komunikacijo ter višjo stopnjo sproščenosti, oboje pa deluje zelo vzpodbudno na povezanost članov ekipe. Posamezniki lahko drug pri drugem prepoznajo kvalitetne lastnosti, ki na delovnem mestu morda ne pridejo do izraza. Izkušnje kažejo, da se medsebojno sodelovanje in stopnja zaupanja po enodnevnem zabavnem team buildingu opazno izboljšata.

Strokovni teambuilding

Strokovni oziroma sistematski team building temelji predvsem na vajah zaupanja. Poseže namreč globlje v razvojne procese skupine, ki vključujejo ustvarjalno reševanje problemov, razumevanje razlik med različnimi tipi ljudi, dinamike in faz v razvoju ekipe, razvijanje vodstvenih in moderatorskih veščin, komunikacijo ter obvladovanje konfliktov. Odvisno od potreb in želj vodstva je možno skozi vaje in simulirane situacije obravnavati tudi dajanje povratnih informacij, ozaveščanje in razumevanje različnih vzorcev vedenja, ki jih imajo posamezniki v ekipi ter strategije pri reševanju timskih nalog.

Strokovni team building je namenjen predvsem odkrivanju problemov in odpravljanju le-teh. S pomočjo ustreznih vaj in nalog kaj hitro opazimo področja, na katerih lahko izboljšamo delovanje in rezultate. Tudi te lahko dosežemo s pomočjo specifično izbranih iger in vaj.

Za doseganje boljših ekipnih rezultatov kontaktirajte strokovnjake na Omisli.si!

Pridobite ponudbe preverjenih TEAM BUILDING ponudnikov
ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pošljite povpraševanje izvajalcem


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno