Revija Nasvet strokovnjaka

Barve za stene in pleskarsko orodje: Vse o pleskanju!

slikopleskar

Kazalo

ocena bralcev
5 od 3

Mnogo tisočletij je minilo, odkar je človek porisal prve jamske stene in najstarejša izmed njih naj bi se nahajala na otoku Sulawesi v Indoneziji. Kdo je bil prvi, ki se je ukvarjal s slikopleskartvom ni znano, njegova stvaritev pa za zdaj velja za sploh prvo slikarijo na svetu. Strokovnjaki njeno starost ocenjujejo na 35,400 let. Kakšne pa se barve za stene danes in kateri so ključni pojmi in orodje za uspešno pleskanje?

 

Od prvih poslikav pa do danes je slikopleskarstvo prišlo do velikih sprememb. Inovacije so bile tako obširne, da ima povprečen laik s slikopleskarskim žargonom precejšnje težave. V trenutku, ko se lotite beljenja sten, barvanja zunanjih površin ali adaptacije stanovanja, je poznavanje strokovnih izrazov ključnega pomena. V spodnjem slovarčku se seznanite z najpomembnejšimi pojmi za slikopleskarstvo, ki jih pozna vsak dober slikopleskar, in izberite pravi material za vaš projekt.

Če pa iščete hitrejšo in elegantnejšo rešitev, pri kateri si ne boste umazali rok, pa na naši spletni strani poiščite svojega strokovnjaka za pleskanje.


PLESKANJE?

PREVERJENI PLESKARJI

Pridobite 7 ponudb

Žargon, ki je nujen za slikopleskarstvo

Ključne besede tega poklica so barve za stene, lak, odtenek, čopič in pleskarski valjček. Toda za vsakim izmed teh preprostih pojmov se skriva paleta zapletenih izrazov, ki so ključni za razumevanje področja slikopleskarstvo.

> Preverite tudi: PLESEN IN VLAGA V STANOVANJU: CENA ZA TRAJNO ODSTRANJEVANJE PLESNI

Barve za stene: Vse o barvah

Pomembno je razlikovati med dvema terminoma, ki pa se v slovenščini skrivata za isto besedo, “barva.” V angleščini sta ta izraza “paint” običajno tekoče sredstvo za premaz površine in “colour” kot karakteristika vidne zaznave človeka, ki jo določa elektromagnetno valovanje svetlobnega spektra.

Osnovni nameni barve za stene kot premaza so zaščita površine, njeno polepšanje in poživitev pa tudi zagotovitev primerne teksture. Barva je sestavljena iz 4 glavnih komponent, ki so vmešana v primernih razmerjih: pigment (barvila), topilo, vezivo in dodatki. Vsak izmed njih ima svojo vlogo in je nepogrešljiva sestavina, največji delež pa običajno predstavlja topilo.

Pigment:

Barvilo v mešanici je tisto, ki nosi izbrano barvo. Rumeno, rdečo, modro in vse njihove izpeljanke. Govorimo torej o barvi kot o karakteristiki. Prav tako je pigment tisti, ki zagotavlja pokrivnost nekega premaza in je odgovoren za lesk ali pa njegovo odsotnost (mat barva). Mešanici je običajno dodan kot prašek, ki je nato v njej dobro raztopljen. Poznamo predvsem dve glavni kategoriji pigmentov, prekrivne in neprekrivne.

Preverite tudi: Slikopleskarstvo: Cena za pleskanje (barvanje / beljenje), kitanje sten in polaganje tapet

Vezivo:

Njegova vloga najbolj pride do izraza, ko se premaz posuši. V suhi obliki je odgovoren za povezavo in zlepljenje pigmenta med seboj pa tudi s podlago. Vrsta veziva določa tudi trpežnost posušenega premaza. Veziva so zasnovana na oljni ali vodni osnovi. Med prve štejemo predvsem alkid, tj. sintetično oljno osnovo. K drugi skupini spadajo veziva kot sta akril in PVA (polivinil acetat).

Topilo:

Povezuje pigment in vezivo ter skrbi za tekočnost barvnega premaza. Odgovoren je torej za gostoto in sprijetost snovi, z eno besedo konsistenco. Najpogostejša sta vodno in organsko topilo. Barve na vodni osnovi imenujemo tudi latex barve za stene. Vezivo in topilo se največkrat ujemata, kar pomeni, da je organskim topilo najpogosteje dodan alkid, topilu na vodni osnovi pa akril in PVA.

Dodatki:

S pomočjo različnih aditivov je končna mešanica pripravljena na uporabo. Nekatere dodane snovi so zaslužne za pravilno teksturo barve. Ta mora biti odvisna od načina uporabe, saj jo lahko slikopleskar nanaša z valjčkom ali pršilom. Različni drugi dodatki pomagajo, da se delci pigmenta optimalno ločijo med sabo, se raztopijo v topilu in ostanejo stabilizirani. Na ta način ne prihaja da pojava grudic. Med dodatke pa štejemo tudi sredstva za vodoodpornost, hitrejše sušenje in bakteriocide.

 

Lastnosti barve za stene, ki jo slikopleskar oceni pozitivno

  • preprosta za nanašanje
  • hitro sušenje
  • trpežna in dolgotrajna
  • odporna na praske
  • preprosto čiščenje
  • odporna na vodo in vlago
  • odporna na korozijo
  • odporna na toploto

Pralne barve za stene

Pralne barve so odporne na vodno čiščenje. Vsebujejo veliko veziva, ki je učinkovito zlepljeno s podlago. Takšne barve ne dopuščajo difuzije zaradi česar je zračnost manjša.

Nepralne barve

Nepralne barve niso primerne za spiranje z vodo, niso vodoodporne in ne vsebujejo veziv, s katerimi bi bile trajno zlepljene s podlago. Ne uporabljamo jih na površinah, ki so podvržene čiščenju.

Klejna barva

Ta vrsta barv spada med nepralne barve in je bila včasih zelo razširjena. Za vezivo je uporabljen klej, torej lepilo pridobljeno iz nekaterih živalskih snovi, kot so kosti in že obdelana koža – usnje. Danes se za pridobivanje kleja uporablja predvsem metilna celuloza. Gre za naravno barvo brez primesi, zaradi česar je še posebej primerna za alergike. Slikopleskar z njo ne barva kletnih in kopalniških površin, saj je slabo odporna na vlago.

Disperzijska barva

Kot vezivo so uporabljene naravne ali umetne smole. V sodobnem času so to najpogostejše barve v naših stanovanjih. Spadajo med pralne barve, so odporne na vodo, njihova uporaba pa je izjemno hitra, kar je eden izmed razlogov za njihovo priljubljenost.

Silikatna mineralna barva

Znana je tudi pod imenom barva vodnega stekla. Njeno vezivo je mineral kalijev silikat (vodno steklo), ki v reakciji z apnom na steni ali predhodno dodanim k barvi, okameni in tvori trdno mineralno površino. Barva ima zato lastnosti pravega kamna, ki se še posebej odraža v njeni zračnosti. Zaradi prisotnosti apna je barva alkalna in pri kakršnemkoli rokovanju z njo zahteva uporabo rokavic.

slikopleskarstvo

Orodje za pleskanje

Za konec poglejmo še pripomočke brez katerih noben slikopleskar ne more zaključiti svojega projekta. To so čopiči, valjčki, razpršilci, pleskarska mrežica in gobica.

Preverite tudi: CENA PLESKANJA STANOVANJA ALI HIŠE: KOLIKO STANE SLIKOPLESKARSTVO?

Čeprav je njihov osnovni namen prepleskati steno, pa posamezni pripomočki služijo le določenemu opravilu. Okrogli čopič je primeren za pleskanje kotov, oken ali cevi, posebej za podboje in okvirje oken pa se uporablja še čopič za okna. Ploščati čopič je namenjen pleskanju večjih ravnih površin. Ploski čopič je idealen za notranje robove. Največji izmed njih je čopič za premazovanje površin, primeren za pleskanje fasade ali sten. Pomembno pa je poznati tudi vrsto ščetin. Poznamo najlonske in naravne ščetine. Naravne niso primerne za barve na vodni osnovi, medtem ko so za barve na oljni osnovi priporočljivejše najlonske.

Kako prihraniti pri slikopleskarskih delih?

slikopleskarstvo

Tudi valjčki so iz različnih materialov, razlikujejo se po dolžini vlaken in sestavini sredice, ki je običajno kartonska. Dolgodlaki valjčki so primernejši za grobe površine, kratkodlaki pa za gladke. Vlakna so iz moherja, ovčje volne ali pa so sintetična. Potrebno je vedeti, da ovčja volna dobro sodeluje z alkidnimi barvami, ne pa tudi s tistimi na vodni osnovi. Moher se uporablja pri nanosu emajlirane barve, medtem ko so sintetična vlakna najbolj vsestranska.

Če ste obogateni z novimi informacijami dovolj pogumni, da se lotite vašega projekta, le brž na delo. Če pa v to še niste prepričani, vas morda pravi slikopleskar čaka na Omisli.si. Pošljite brezplačno poizvedbo in pomagali vam bomo poiskati strokovnjaka, ki ga iščete.

BI NAJELI PLESKARJA?

PREVERJENI SLIKOPLESKARJI

 

Pridobite do 7 ponudb
ocena bralcev
5 od 3

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno