Pleskanje sten: 13 skrivnosti pleskarjev za preprosto pleskanje in cenik

ocena bralcev
5 od 1

Vsak dober pleskar ima svoje lastne metode pleskanja na katere prisega. Vsak ima svoj način, ki mu najbolj ustreza. Vendar pa so nekatere metode take, ki se jih strogo držijo vsi slikopleskarji. Ker pa vsak, ki se želi sam lotiti pleskanja sten potrebuje nekaj začetnega znanja, vam predstavljamo 13 skrivnosti profesionalnih slikopleskarjev, s katerimi bo pleskanje sten postalo nepozabna izkušnja. Preverite tudi razdelek “pleskanje sten – cenik”.

CENIK ZA PLESKANJE STEN: CENA PLESKANJA STANOVANJA ALI HIŠE: KOLIKO STANE SLIKOPLESKAR?

1. Pred pleskanjem stene dobro očistite (pripomočki za beljenje sten)

> Pripomočki za beljenje sten: pripomočki za brušenje sten, brusni papir

Pred pleskanjem poskrbite, da bodo vaše stene čiste in gladke. Tukaj bodo prav prišli pripomočki za beljenje sten. Tako si boste pripravili popolno površino za pleskanje. Kakršne koli ostanke lepila ali maščobe odstranite z brusnim papirjem. Ko brusite stene bodite pozorni, da ne pritiskate premočno, saj lahko trajno poškodujete steno. Brušenja se vedno lotite z veliko občutka, stene pa po brušenju pobrišite s suho krpo, da odstranite morebitne ostanke prahu.


IŠČETE MOJSTRA ZA PLESKANJE STEN?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE PREVERJENIH SLIKOPLESKARJEV

 

Pridobite ponudbe preverjenih pleskarjev za pleskanje sten

Stene pred pleskanjem zbrusite
Stene pred pleskanjem zbrusite.


2. Za kvalitetno pleskanje sten uporabite izravnalno maso

> Pripomočki za beljenje sten: izravnalna masa

Preden se lotite nanašanja barve vse neravne površine zapolnite z izravnalno maso. Zapolnite luknjice, ki so jih povzročili udarci s tršimi predmeti ali treski vrat. Ker pa lahko kasneje barva na izravnalno maso prime drugače, kot na drugih površinah vam priporočamo, da uporabite izravnalno maso, katere barva je podobna barvi, ki jo nameravate nanesti na stene. Na tržišču je namreč kup izdelkov, ki bodo vašo izkušnjo s pleskanjem naredile veliko lepšo.

Uporabite izravnalno maso
Uporabite izravnalno maso

> Preverite tudi: PLESEN IN VLAGA V STANOVANJU: CENA ZA TRAJNO ODSTRANJEVANJE PLESNI

3. Zaščitni trak pritisnite s pleskarsko lopatico

> Pripomočki za beljenje sten: zaščitni trak, pleskarska lopatica

Nič ne povzroči večjega razočaranja, kot odstranjevanje zaščitnega traka po pleskanju, ko ugotovimo, da nam je barva stekla pot zaščitni trak. Da bi se temu izognili, pred nanosom barve zaščitni trak močno in dobro pritisnite s pleskarsko lopatico. Zagotavljamo vam, da pod zaščitni trak ne bo pritekla niti kapljica barve. Prav tako ne varčujte pri nakupu kvalitetnega traku za zaščito sten. Slabo kvalitetni trakovi namreč lahko za seboj pustijo sledove lepila, česar za svoje prvo pleskanje sten nikakor ne želite.

Dobro pritisnite zaščitni trak
Dobro pritisnite zaščitni trak s pleskarsko lopatico

4. Barvo pred nanosom zmešajte z utrjevalcem barve

> Pripomočki za beljenje sten: pripomoček za mešanje barve

Z vmešanjem utrjevalca v barvo boste dosegli dve stvari. Prvič, sušenje barve se bo podaljšajo. S tem boste lahko napake v pleskanju popravili, brez da bi se vam med tem barva na drugi strani že posušila. Nič ni bolj nadležnega kot grdi odtisi valčka, ko z njim potegnemo po napol suhi barvi. Drugič pa, utrjevalec izravna barvo na steni. To povzroči, da postanejo odtisi čopičev in valčkov na steni povsem nevidni in izravnani. Še posebej je to koristno, če barvate lesene površine, ki niso povsem ravne.

5. Z izvijačem spraskajte robove sten

> Pripomočki za beljenje sten: izvijač

Sliši se čudno, vendar marsikateri izkušen pleskar uporablja to metodo. Skoraj nemogoče je namreč nanesti barvo v čisti rob stene in pri tem potegniti popolno ravno linijo. Strokovnjaki imajo za ta problem enostavno rešitev. Z izvijačem spraskajte črto med stikom dveh sten. Tako bo med pleskanjem barva avtomatsko zašla v vdolbino, ki bo pri tem nastala, vam pa se ne bo treba več ubadati z kreiranjem popolne linije stene, saj se bo ta ustvarila sama od sebe.

Z izvijačem spraskajte robove sten
Z izvijačem spraskajte robove sten

6. Za zaščito tal uporabite platnene odeje

> Pripomočki za beljenje sten: platnene odeje

Veliko ljudi je mnenja, da bodo navadne rjuhe iz blaga čisto dobra podlaga za zaščito tal. Vendar temu še zdaleč ni tako. Barva bo namreč skozi tanke rjuhe z lahkoto pronicala, na vaših tleh pa pustila neželjene packe, ki jih boste težko odstranili. Zato uporabite platnene rjuhe, ki ne drsijo, barva pa skozi njih ne pronica, temveč se vanje vpije. Zapomnite si, da vam ni treba zaščititi celotne površine sobe, dovolj je že, da zaščitite približno en meter površine, od stene proti sredini.

Prekrijte tla s platnom
Prekrijte tla s platnenimi odejami

7. Dokončajte eno steno, preden začnete pleskati drugo

Pri pleskanju nikoli ne hitite. Ne mislite, da je bolje, če stene prepleskate na hitro in vse naenkrat. Pravi strokovnjaki se namreč najprej posvetijo eni steni in jo prepleskajo večkrat zaporedoma, saj se tako barva dobro zlije in je bolj enakomerna.

8. Na oknih ne uporabljajte zaščitnega traku

Zaščita oken vam bo vzela zelo veliko časa, vendar to nikakor ni potrebno. Barva se namreč z stekel z lahkoto odstrani, ko se enkrat posuši. Takrat jo lahko preprosto spraskate z zato narejenimi pripomočki in problem je rešen. Če pa boste uporabili zaščitni trak je velika možnost, da bo ta na steklih pustil sledi lepila, ki jih bo veliko težje odstraniti, kot suho barvo.

Zahtevaj ponudbe preverjenih slikopleskarjev


9. Nikoli med pleskanjem sten ne odprite nove posode barve

Odtenek barve namreč pogosto varira. Tako je lahko ena posoda istega odtenka za komaj viden odtenek svetlejša od druge. To se sicer sprva ne vidi, vendar pa boste na suhi steni z lahkoto opazili razliko, ki je nikakor nočete. Najbolje je, da v večjem vedru zmešate vse pločevinke barve za pleskanje sten, saj boste tako dobili en sam odtenek.

Zmešajte barvo
Zmešajte barvo

10. Vedno operite valčke pred in po pleskanju

> Pripomočki za beljenje sten: voda, milo

Ne glede na to, ali uporabljate že rabljene, ali povsem nove valčke jih vedno operite, preden začnete s pleskanjem. S tem boste odstranili morebitne delce prahu in peska, ki bi vam lahko med pleskanjem povzročali težave. Operite jih z vodo in malo mila ter jih z rokami temeljito zdrgnite. Pred uporabo jih ni potrebno osušiti, temveč lahko kar takoj začnete s pleskanjem sten.

Temeljito operite valčke
Temeljito operite valčke pred in po pleskanju sten

11. Mastne stene očistite z razmaščevalcem

> Pripomočki za beljenje sten: razmaščevalec

Barva se na mastne površine ne bo prijela, zato profesionalci na problematičnih predelih vedno uporabljajo razmaščevalec. Najbolj uporaben je v kuhinji ter v otroških sobah, kjer so lahko stene popisane z voščenkami ali poškropljene z mastjo. Vendar bodite previdni-pred uporabo vedno natančno preberite navodila, da boste uporabili pravilno razmerje in se pred morebitnimi poškodbami dobro zaščitili. Tako bo pleskanje sten veliko lažje in varnejše.

12. Čopič previdno otresite

> Pripomočki za beljenje sten: čopič, valjček, ožemalnik za barvo

V barvo pred pleskanjem sten pomočite približno polovico čopiča ali valčka in na grobo odstranite težke kaplje barve. Nikar ne ožemajte čopiča in se trudite odstraniti večine barve. Nobenega razloga namreč ni zato, da najprej čopič pomočite v barvo, nato pa ga povsem ožamete. Tudi večja količina barve se bo namreč lepo razporedila po steni, dobili pa boste zelo enakomeren nanos.

Pleskanje sten naj bo prijetna izkušnja
Pleskanje sten naj bo prijetna izkušnja

13. Nikoli ne pleskajte povsem do roba

Ko imate v rokah čopič poln barve, se hitro zgodi, da v kote in ob robove sten nanesete preveč barve. Zato pozor-vedno pleskajte centimeter ali dva stran od robov, saj bo barva v robove stekla sama od sebe. Z suhim čopičem jo lahko nato še popravite in nanesete v kotičke. Morda boste za to potrebovali malo več potrpljenja, vendar verjemite-rezultat bo vreden truda.

Vsi pripomočki za beljenje sten:

 • pripomočki za brušenje sten, brusni papir
 • izravnalna masa
 • zaščitni trak
 • pleskarska lopatica
 • izvijač
 • platnene odeje
 • voda
 • milo
 • razmaščevalec
 • čopič, valjček
 • ožemalnik za barvo

> Več nasvetov za pleskanje

Beljenje sten – cenik?

Za beljenje sten obstaja tudi cenik. Vsak slikopleskar ima svoj cenik, povprečne cene za beljenje sten pa so zbrane tukaj. To velja, če bi beljenje sten stanovanja ali hiše raje prepustili strokovnjakom. V tem primeru pošljite brezplačno povpraševanje na omisli.si/slikopleskarja, kjer vam bodo naši strokovnjaki z veseljem pomagali in vam po ogledu pokazali svoj cenik za vaš projekt.

Sicer se ne obesite preveč na sam cenik, saj je bolj pomembna kvaliteta beljenja sten in da bo slikopleskar svoje delo opravil v roku in na način, kot ste se dogovorili.

 


PRIPRAVLJENI NAJETI PLESKARJA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE CENIK in PONUDBE PREVERJENIH SLIKOPLESKARJEV

 

Pridobite ponudbe / cenik preverjenih pleskarjev
ocena bralcev
5 od 1