Revija Nasvet strokovnjaka

Polaganje tapet ali pleskanje stanovanja?

Polaganje tapet ali pleskanje?

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Vstopite v svet domače prenove, kjer se vaša domišljija sreča s praktičnostjo. Sprememba sten je kot spreminjanje oblačil za vaš dom; lahko preoblikuje prostor, doda karakter in odraža vaš osebni slog. Odločitev med polaganjem tapet in pleskanjem sten pa je lahko zapletena, saj vsaka izbira prinaša svoje prednosti in izzive. Ampak brez skrbi, tu smo, da vam pomagamo razumeti, kaj vsaka od teh možnosti ponuja, kako se lahko prilagodijo vašemu življenjskemu slogu in kako lahko na koncu ustvarijo prostor, ki ga boste ljubili. Ne glede na to, ali se prvič lotevate prenove doma ali pa se že izkušen mojster prenov, bomo skupaj raziskali, kako lahko polaganje tapet ali barva sten oživijo vaš dom in mu dodajo tisto piko na i, ki jo iščete. Pripravite se na potovanje po svetu barv, vzorcev in tekstur, kjer bomo skupaj odkrivali, kako lahko vaš dom postane popoln izraz vas.

Še nekaj: Polaganje tapet vam uredijo slikopleskarji. Na Omisli.si ali preko zelenega gumba spodaj pošljite povpraševanje in hitro prejmite do 7 ponudb za polaganje tapet ali pleskanje stanovanja.

POLAGANJE TAPET?

PREVERJENI PLESKARJI

Pridobite ponudbe za polaganje tapet

Polaganje tapet ali pleskanje: PREDNOSTI IN SLABOSTI

Polaganje tapet Pleskanje sten
Prednosti – Manjše priprave
– Dolga obstojnost
– Enostavna zamenjava poškodovanih trakov
– Preprostejše
– Cenejše
– Omogoča enostavno zamenjavo barve
Slabosti – Zapleten nanos
– Zahteva natančnost
– Zahteva več priprav
– Stene se lahko hitro poškodujejo
Povprečna cena 5-10€/m2 1-3€/m2
Sezonske možnosti Široka paleta vzorcev in barv, ki se lahko prilagaja letnim časom Barve se lahko prilagajajo sezoni, omogoča sveže prenove
Rešitve Z uporabo profesionalnih storitev se lahko izognete zapletom S pravilno pripravo in zaščito pohištva lahko preprečite poškodbe

Kot lahko vidite, tako polaganje tapet kot pleskanje sten ponujata različne prednosti in imata svoje slabosti. Izbira med njima bo v veliki meri odvisna od vaših osebnih želja, potreb in proračuna. Če ste pripravljeni vložiti nekoliko več denarja in časa za dolgotrajno rešitev, bi bilo morda vredno razmisliti o tapetah. Po drugi strani pa je pleskanje sten cenejša in enostavnejša možnost, ki vam omogoča pogostejše spremembe.

Ne glede na to, katero možnost izberete, ne pozabite, da je najpomembnejše, da se v svojem domu počutite udobno in srečno. Zato se ne bojte eksperimentirati in iskati tiste popolne kombinacije, ki bodo vaš dom naredile resnično vaš.

Polaganje tapet ali pleskanje?
Polaganje tapet ali pleskanje?

POLAGANJE TAPET

Že v samem začetku polaganje tapet nudi prvo prednost – manj priprav. Ko nanašamo tapete za stene, stanje stene ne predstavlja tako velikega pomena kot pri pleskanju. Seveda je pri bolj obrabljenih površinah priporočljivo čiščenje sten in zapolnjevanje raznih razpok pred začetkom polaganja – tako si zagotovite najboljši možen nanos. Preveliko obremenjevanje z vsako podrobnostjo kljub temu ni potrebno, saj po končanem delu manjše napake ne bodo preveč očitne.

Tapete se ponašajo z dolgo obstojnostjo, zato so primerne predvsem za domove z majhnimi otroki. V primeru kakršnegakoli uničenja enega izmed trakov lahko le-tega preprosto zamenjate brez prevelikih stroškov. Menjava je, ko govorimo o naravni obrabljenosti, včasih potrebna šele po 15 letih.

Preverite tudi: SLIKOPLESKARSTVO: CENA ZA PLESKANJE (BARVANJE / BELJENJE), KITANJE STEN IN POLAGANJE TAPET

Nekaj slabosti se pojavi že pri nanosu, ki je precej zapleten. Pred samim polaganjem je potrebno izmeriti stene in tapete izrezati po meri, ob vsem tem pa je potrebno paziti, da so rezi ravni. Ker je ta del celotnega procesa najtežji, se večina posameznikov odloči za najetje strokovnjaka na tem področju.

Čeprav nam tapete ob morebitnih poškodbah materiala omogočajo preprosto zamenjavo, pa je ta težavna, utrudljiva in dolgotrajna. Ob sami odstranitvi obstaja tudi možnost poškodbe stene, ki se ji težko izognemo.

Kljub večletni obstojnosti imajo tapete navado lupljenja, predvsem na vlažnih predelih. Tej neprijetnosti se lahko izognemo s preventivno varčno porabo materiala v prostorih, nagnjenih vlagi – predvsem kopalnici, pralnici in kleti.

Polaganje tapet nudi tako prednosti kot tudi slabosti.
Polaganje tapet nudi tako prednosti kot tudi slabosti.

PLESKANJE

Pleskanje sobe je preprostejše kot polaganje tapet, saj se izognemo uporabi lepila, ki ustvarja nered. Prav tako se ni potrebno ukvarjati z meritvijo stanovanja ter materiala. Najtežji del predstavlja nanašanje barve okoli obrob stanovanja. Prednost opazimo tudi na končnem obračunu – profesionalni slikopleskar vam bo za nanos barve zaračunal občutno manj kot za nanos tapet.

> Preverite tudi: PLESEN IN VLAGA V STANOVANJU: CENA ZA TRAJNO ODSTRANJEVANJE PLESNI

Čeprav je barvo lažje nanesti kot tapete, pa je nanos na poškodovano ali umazano steno skorajda nemogoč in nesmiseln. Pred pleskanjem je razpoke in ostale poškodbe potrebno pokitati s pomočjo bandažne mrežice, zgladiti z izravnalno maso, jih obrusiti in očistiti, v nekaterih primerih pa je potrebno dodati tudi sloj emulzije. Če želite ob vsem tem doseči še najintenzivnejši odtenek barve, je pred nanosom izbranega odtenka obvezno tudi beljenje sten. Vsi ti postopki se močno poznajo na končni ceni prenove.

Barva se precej hitro olušči in umaže. Ni tako trpežna, saj jo lahko pohištvo, otroci in hišni ljubljenčki že v samem delčku sekunde poškodujejo.


PLESKANJE STEN?

PREVERJENI SLIKOPLESKARJI

 

Pridobite 7 ponudb za pleskanje

Kdaj se je bolje odločiti za polaganje tapet?

 1. Velike sobe: Tapete so odlične za velike prostore, kjer lahko ustvarijo občutek topline in domačnosti. Poleg tega lahko vzorci in teksture na tapetah pripomorejo k občutku polnosti v večjem prostoru.
 2. Spalnice: Spalnice so idealen prostor za tapete, saj lahko ustvarijo sproščujoče in udobno ozračje. Izberite umirjene barve in subtilne vzorce, ki spodbujajo mir in sprostitev.
 3. Dnevne sobe: V dnevni sobi lahko tapete ustvarijo močan vizualni učinek. Bodite drzni z živahnimi barvami ali velikimi vzorci, ki bodo prostoru dodali osebnost.
 4. Prostori z malo prometa: Tapete se najbolje obnesejo v prostorih, kjer ni veliko obrabe. To so lahko hodniki, pisarne ali gostinske sobe.
 5. Sezonske prenove: Če radi spreminjate videz svojega doma glede na letni čas, so tapete idealna izbira. Na voljo je široka paleta vzorcev in barv, ki se lahko prilagajajo letnim časom.
 6. Stare hiše: Za starejše domove so tapete lahko odlična izbira, saj lahko prikrijejo nepravilnosti in razpoke na starih stenah.
 7. Prostori, kjer želite dodati globino: Z uporabo tapet z vzorcem ali teksturo lahko dodate globino in zanimanje prostoru, ki se morda zdi enoličen ali nepopisan.

Kot pravilo pa velja, da je treba pri izbiri tapet upoštevati vaš življenjski slog. Če imate na primer majhne otroke ali hišne ljubljenčke, boste morda raje izbrali nekaj, kar je enostavno čistiti in vzdrževati. Prav tako je pomembno, da se odločite za tapete, ki se ujemajo z ostalo notranjo opremo vašega doma, da ustvarite skladno in privlačno estetiko.

Kdaj je bolje poseči po plesakanju?

 1. Majhne sobe: Pleskanje je odlična izbira za majhne prostore, saj lahko svetle barve naredijo prostor večji in svetlejši.
 2. Otroške sobe: Pleskanje je idealno za otroške sobe, saj omogoča enostavno posodabljanje barve, ko se otrokovi okusi spreminjajo.
 3. Kuhinje in kopalnice: Te prostore je najbolje pleskati, saj je barva bolj odporna na vlago in madeže, kar je pomembno v teh prostorih, kjer se pogosto srečujemo z vodo.
 4. Prostori z visokim prometom: V hodnikih, stopniščih in drugih prostorih z visokim prometom je pleskanje boljše, saj je barva bolj odporna na obrabo.
 5. Sodobne hiše: Če imate sodoben dom z gladkimi, ravno obdelanimi stenami, je pleskanje lahko odlična izbira za poudarjanje čistih linij in minimalističnega dizajna.
 6. Če želite barvo prilagoditi svoji notranji opremi: Pleskanje omogoča natančno ujemanje barv z ostalo notranjo opremo, kar vam omogoča, da ustvarite popolnoma usklajen videz.
 7. Če iščete stroškovno učinkovito rešitev: Pleskanje je običajno cenejše kot polaganje tapet, kar je idealno, če delate na proračunu ali če želite pogosto spreminjati videz svojega doma.
 8. Sezonske prenove: Barve sten se lahko prilagajajo sezoni, kar omogoča sveže prenove. Lahko se odločite za toplejše barve za jesenske in zimske mesece ter hladnejše barve za pomlad in poletje.

Pomembno je, da pred pleskanjem naredite ustrezne priprave, kot so zaščita pohištva in tal ter priprava sten. S pravilno pripravo in skrbnostjo lahko dosežete odlične rezultate z barvanjem in resnično preoblikujete svoj dom.

Koliko denarja vam lahko prihrani slikopleskar?

Cena polaganja tapet

Tapete za stene so včasih v stilu, drugič spet ne. Zadnja leta ponovno sprejemamo starejši način krašenja sten, ki že dolgo ne velja za staromodnega – novi vzorci so elegantni in zapeljivi. Izbirate lahko z obeh ekstremov barvnega spektra. Od svetlih, pastelnih barv in vse do drznih, temnejših odtenkov. Stenske barve razumljivo nikoli ne izhajajo iz stila. Že od samega začetka so prva izbira strokovnjakov na področju prenavljanja stanovanj.

> Cena polaganja tapet znaša 5-10€/m2; cena pleskanja pa 1-3€/m2

Cene obeh izjemno nihajo. Navadno so te odvisne predvsem od kvalitete barv ter dovršenosti potiskanega vzorca tapet – dizajnersko dovršene tapete so zagotovo nekoliko dražje. Potrebno je poudariti, da tapet ni možno kupiti na kvadratni meter, ampak jih običajno najdete v daljših zvitkih. Cene tako stenskih barv kot tudi tapet nihajo od 5 € do 23 € na kvadratni meter. Najdemo pa tudi dražje tapete, kot npr. takšne za 43 ali celo 75 € na kvadratni meter.

Cena se seveda zviša s profesionalnim nanosom, a se z le-tem poveča tudi možnost popolnega končnega izdelka.

Kombinacija tapet in stenske barve

Ko govorimo o okrasitvi stanovanja lahko torej izbirate med pleskanjem sten ali polaganju tapet. Zakaj pa ne oboje? Noben zakon ne prepoveduje uporabe obeh tehnik naenkrat, obstaja pa nešteto možnosti kombinacije ene z drugo. Z uporabo obeh lahko ustvarite inovativen in unikaten izgled. Ob nakupu t.i. reliefnih tapet lahko le-te prebarvate in tako ustvarite enobarvno vzorčno steno.

Preverite tudi: CENA PLESKANJA STANOVANJA ALI HIŠE: KOLIKO STANE SLIKOPLESKAR?

Spalnica je odličen prostor za kombiniranje stenskih barv in tapet. S slednjimi lahko ustvarite vzorčni poudarek – vse stene prebarvajte z določenim odtenkom, le tisto, pred katero stoji postelja, prekrijte s tapetami. Tako obenem poudarite eno izmed sten ter v ospredje postavite glavni kos pohištva (v dnevni sobi je lahko to npr. kamin, v spalnici postelja). Lep efekt doseže pleskanje pod robovi stanovanja in polaganje tapet nad njimi, podoben učinek pa doseže tudi nanos tapet preko vseh sten in pleskanje stropa, ki v ospredje postavi obe tehniki.

Pri uporabi tapet in barve v istem prostoru je v pomislek pomembno vzeti lastnosti obeh. Ne želite namreč uporabiti premočne in preveč intenzivne stenske barve, ki bi popolnoma zasenčila izbrane tapete za stene. Te naj bi sodelovale z odtenki, jih komplementirale na način, ki se zdi naraven in obenem omogoča izraz obeh komponent. Več o kombinaciji barv si preberite tukaj.

Lep efekt doseže pleskanje pod robovi stanovanja in polaganje tapet nad njimi.
Lep efekt doseže pleskanje pod robovi stanovanja in polaganje tapet nad njimi.

 


POLAGANJE TAPET ali PLESKANJE?

PREVERJENI SLIKOPLESKARJI

 

Pridobite 7 ponudb

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno