Polaganje tapet ali pleskanje stanovanja?

ocena bralcev
5 od 1

Polaganje tapet in pleskanje nudita možnost spreminjanja vašega doma, v vaše stanovanje pa s pomočjo svežih barv vnesete novo počutje. S svetlimi barvami lahko sobo optično povečate, s temnejšimi odtenki pa dosežete ravno nasprotni učinek. Ko govorimo o tehniki nanašanja barv in vzorcev, je pomembno primerjati prednosti in slabosti ter ceno tapet in pleskarskih barv. Ne glede na izbiro tehnike pa bo obnova sten vaše stanovanje popolnoma spremenila.


PRIPRAVLJENI NAJETI MOJSTRA ZA POLAGANJE TAPET?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE PREVERJENIH SLIKOPLESKARJEV

 

Pridobite ponudbe za polaganje tapet

PREDNOSTI IN SLABOSTI POLAGANJA TAPET

POLAGANJE TAPET

Že v samem začetku polaganje tapet nudi prvo prednost – manj priprav. Ko nanašamo tapete, stanje stene ne predstavlja tako velikega pomena kot pri pleskanju. Seveda je pri bolj obrabljenih površinah priporočljivo čiščenje sten in zapolnjevanje raznih razpok pred začetkom polaganja – tako si zagotovite najboljši možen nanos. Preveliko obremenjevanje z vsako podrobnostjo kljub temu ni potrebno, saj po končanem delu manjše napake ne bodo preveč očitne.

Tapete se ponašajo z dolgo obstojnostjo, zato so primerne predvsem za domove z majhnimi otroki. V primeru kakršnegakoli uničenja enega izmed trakov lahko le-tega preprosto zamenjate brez prevelikih stroškov. Menjava je, ko govorimo o naravni obrabljenosti, včasih potrebna šele po 15 letih.

 

> Preverite tudi: SLIKOPLESKARSTVO: CENA ZA PLESKANJE (BARVANJE / BELJENJE), KITANJE STEN IN POLAGANJE TAPET

Nekaj slabosti se pojavi že pri nanosu, ki je precej zapleten. Pred samim polaganjem je potrebno izmeriti stene in tapete izrezati po meri, ob vsem tem pa je potrebno paziti, da so rezi ravni. Ker je ta del celotnega procesa najtežji, se večina posameznikov odloči za najetje strokovnjaka na tem področju.

Čeprav nam tapete ob morebitnih poškodbah materiala omogočajo preprosto zamenjavo, pa je ta težavna, utrudljiva in dolgotrajna. Ob sami odstranitvi obstaja tudi možnost poškodbe stene, ki se ji težko izognemo.

Kljub večletni obstojnosti imajo tapete navado lupljenja, predvsem na vlažnih predelih. Tej neprijetnosti se lahko izognemo s preventivno varčno porabo materiala v prostorih, nagnjenih vlagi – predvsem kopalnici, pralnici in kleti.

Polaganje tapet nudi tako prednosti kot tudi slabosti.
Polaganje tapet nudi tako prednosti kot tudi slabosti.


PLESKANJE

Pleskanje sobe je preprostejše kot polaganje tapet, saj se izognemo uporabi lepila, ki ustvarja nered. Prav tako se ni potrebno ukvarjati z meritvijo stanovanja ter materiala. Najtežji del predstavlja nanašanje barve okoli obrob stanovanja. Prednost opazimo tudi na končnem obračunu – profesionalni slikopleskar vam bo za nanos barve zaračunal občutno manj kot za nanos tapet.

> Preverite tudi: PLESEN IN VLAGA V STANOVANJU: CENA ZA TRAJNO ODSTRANJEVANJE PLESNI

Čeprav je barvo lažje nanesti kot tapete, pa je nanos na poškodovano ali umazano steno skorajda nemogoč in nesmiseln. Pred pleskanjem je razpoke in ostale poškodbe potrebno pokitati s pomočjo bandažne mrežice, zgladiti z izravnalno maso, jih obrusiti in očistiti, v nekaterih primerih pa je potrebno dodati tudi sloj emulzije. Če želite ob vsem tem doseči še najintenzivnejši odtenek barve, je pred nanosom izbranega odtenka obvezno tudi beljenje sten. Vsi ti postopki se močno poznajo na končni ceni prenove.

Barva se precej hitro olušči in umaže. Ni tako trpežna, saj jo lahko pohištvo, otroci in hišni ljubljenčki že v samem delčku sekunde poškodujejo.


PRIPRAVLJENI NAJETI PLESKARJA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE PREVERJENIH SLIKOPLESKARJEV

 

Pridobite ponudbe preverjenih pleskarjev

Cena polaganja tapet

Tapete so včasih v stilu, drugič spet ne. Zadnja leta ponovno sprejemamo starejši način krašenja sten, ki že dolgo ne velja za staromodnega – novi vzorci so elegantni in zapeljivi. Izbirate lahko z obeh ekstremov barvnega spektra. Od svetlih, pastelnih barv in vse do drznih, temnejših odtenkov. Stenske barve razumljivo nikoli ne izhajajo iz stila. Že od samega začetka so prva izbira strokovnjakov na področju prenavljanja stanovanj.

> Cena polaganja tapet znaša 5-10€/m2; cena pleskanja pa 1-3€/m2

Cene obeh izjemno nihajo. Navadno so te odvisne predvsem od kvalitete barv ter dovršenosti potiskanega vzorca tapet – dizajnersko dovršene tapete so zagotovo nekoliko dražje. Potrebno je poudariti, da tapet ni možno kupiti na kvadratni meter, ampak jih običajno najdete v daljših zvitkih. Cene tako stenskih barv kot tudi tapet nihajo od 5 € do 23 € na kvadratni meter. Najdemo pa tudi dražje tapete, kot npr. takšne za 43 ali celo 75 € na kvadratni meter.

Cena se seveda zviša s profesionalnim nanosom, a se z le-tem poveča tudi možnost popolnega končnega izdelka.

Kombinacija tapet in stenske barve

Ko govorimo o okrasitvi stanovanja lahko torej izbirate med pleskanjem sten ali polaganju tapet. Zakaj pa ne oboje? Noben zakon ne prepoveduje uporabe obeh tehnik naenkrat, obstaja pa nešteto možnosti kombinacije ene z drugo. Z uporabo obeh lahko ustvarite inovativen in unikaten izgled. Ob nakupu t.i. reliefnih tapet lahko le-te prebarvate in tako ustvarite enobarvno vzorčno steno.

Preverite tudi: CENA PLESKANJA STANOVANJA ALI HIŠE: KOLIKO STANE SLIKOPLESKAR?

Spalnica je odličen prostor za kombiniranje stenskih barv in tapet. S slednjimi lahko ustvarite vzorčni poudarek – vse stene prebarvajte z določenim odtenkom, le tisto, pred katero stoji postelja, prekrijte s tapetami. Tako obenem poudarite eno izmed sten ter v ospredje postavite glavni kos pohištva (v dnevni sobi je lahko to npr. kamin, v spalnici postelja). Lep efekt doseže pleskanje pod robovi stanovanja in polaganje tapet nad njimi, podoben učinek pa doseže tudi nanos tapet preko vseh sten in pleskanje stropa, ki v ospredje postavi obe tehniki.

Pri uporabi tapet in barve v istem prostoru je v pomislek pomembno vzeti lastnosti obeh. Ne želite namreč uporabiti premočne in preveč intenzivne stenske barve, ki bi popolnoma zasenčila izbrane tapete. Te naj bi sodelovale z odtenki, jih komplementirale na način, ki se zdi naraven in obenem omogoča izraz obeh komponent. Več o kombinaciji barv si preberite tukaj.

Lep efekt doseže pleskanje pod robovi stanovanja in polaganje tapet nad njimi.
Lep efekt doseže pleskanje pod robovi stanovanja in polaganje tapet nad njimi.

 


PRIPRAVLJENI NAJETI MOJSTRA ZA POLAGANJE TAPET

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE PREVERJENIH SLIKOPLESKARJEV

 

Pridobite ponudbe za polaganje tapet
ocena bralcev
5 od 1