Revija Nasvet strokovnjaka

Plesne vaje, ki nadomestijo naporno telovadbo

Kazalo

ocena bralcev
0 od 0

Dejavnosti, kot so obisk telovadnice petkrat na teden, 30-minutna vožnja na sobnem kolesu in dvigovanje uteži marsikoga odvrnejo od telesne aktivnosti. Da v svojo rutino vnesete malce zabave, v vsakdan vključite plesne vaje. Seveda pa se ob tem pojavi kopica vprašanj – kakšna zvrst plesa je zame najprimernejša? Se naj vpišem na tečaj plesa ali najamem osebnega trenerja? Da najdete odgovore, ki se vam porajajo, berite dalje!

> Preberite tudi: Poročni plesni tečaj: Cenik / Povprečne cene

POVEČANJE VZDRŽLJIVOSTI IN MOČI Z AEROBIKO

Aerobika je plesna zvrst, ki je bila osnovana ravno z namenom telovadbe in gibanja telesa. Z aerobnimi vajami se tako rečeno povežete z otrokom v sebi – morda tudi z otrokom ob sebi. Tečaji aerobike so namreč kot nalašč za vključevanje ožje družine v skupno razgibavanje, ali za navduševanje otrok do telesne aktivnosti že v rani mladosti. Ta zvrst plesa z intenzivnim gibanjem in hitrostjo vpliva na vzdržljivost ter moč srca in ožilja. Osnova za aerobne vaje je glasba s hitrim ritmom, ki določa vaše plesne korake. Zaradi zvišanega srčnega utripa se zviša tudi število kalorij, ki jih med ritmičnim plesom pokurite. Če želite ob tem definirati tudi mišično maso, lahko ob gibih rok uporabljate tudi lažje uteži (alternativna možnost so tudi gleženjske uteži, ki se, kot razkrije že ime, s pasom pritrdijo na gležnje posameznika). Aerobiko sestavlja plesna rutina z velikim številom korakov, s katerim se poveča tudi vaša gibljivost.

Plesne vaje otrokom v rano mladost vnesejo telesno aktivnost.
Plesne vaje otrokom v rano mladost vnesejo telesno aktivnost.

DO VZDRŽLJIVOSTI IN IZGUBE TEŽE S PLESOM V DVOJE

Ur teka na tekalni stezi ali kolesarjenja na sobnem kolesu se posameznik kaj kmalu naveliča, same telovadbe pa se je veliko lažje lotiti s partnerjem. Za takšno obliko razgibavanja je najprimernejši družabni ples – dvoranski, swing in salsa ob izgubljanju kilogramov povečujejo vašo vzdržljivost. Ta bo pripomogla nadaljnji krepitvi mišic in kondiciji. Z obiskovanjem plesnega tečaja ustvarite možnost novih spoznanj, ki bodo pozitivno vplivala tudi na vašo psiho.


PRIPRAVLJENI REZERVIRATI PLESNI TEČAJ?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH PLESNIH ŠOL / UČITELJEV PLESA (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih plesnih tečajev

 

S HIP HOPOM DO TREBUŠNIH IN ZADNJIČNIH MIŠIC

Hip hop glasba je odlična podlaga za pripravo telesa na poletno sezono. Gibi se osredotočajo na vaše trebušne mišice, hitri premiki pa pripomorejo k utrjevanju hrbtnih in zadnjičnih mišic. Ker so v hip hopu preprosti gibi naprej in nazaj redki, več pa je kroženja s pasom, s to vrsto plesa hitreje oblikujete svoje telo. Hitra plesna rutina vključuje tudi globoke počepe ter pregibe v kolenih, ki vplivajo na večjo okretnost.

PLES OB DROGU ZA KREPITEV CELOTNEGA TELESA

Čeprav v tej zvrsti plesa dominirajo predstavnice ženskega spola, se iz dneva v dan povečuje število moških, ki se ukvarjajo s plesom ob drogu. Že od prvega dneva vadbe se ob pravilni izvedbi in vztrajnosti posameznika razgiba večina telesnih mišic, z večanjem zahtevnosti pa lahko plesne vaje pripomorejo k velikemu številu telesnih funkcij. S plesom ob drogu se osredotočite na notranjo stran stegen ter zadnjične in stegenske mišice. Strokovnjaki in osebni trenerji takšne tečaje predlagajo vsakomur, ki se želi s plesom znebiti bolečin hrbta in telesne maščobe. Zahtevnost te vrste plesa pa obenem poveča tudi mišično definicijo, vzdržljivost, energijo in samozavest.

> Preberite tudi: OSEBNI TRENER: CENA (HUJŠANJE / PRIDOBIVANJE MIŠIČNE MASE)

BALET ZA SPODNJI DEL TELESA

Ste naveličani neprestanega dvigovanja bokov in izvajanja izpadnih korakov? Ali se morda preprosto želite izogniti zapletenim telovadnim napravam? Balet je prava izbira za povečanje fleksibilnosti in moči spodnjega dela telesa. Z osebnim trenerjem se lahko izognete baletnim tečajem, na katerih bi se ob bolj izkušenih plesalcih počutili neprijetno. Seveda se v balet ni potrebno povsem poglobiti – že najpreprostejše plesne vaje lahko pripomorejo k večji vzdržljivosti mišic. S prvimi petimi pozicijami baletne umetnosti lahko noge ogrejete za nadaljnjo telovadbo, ob uporabi rok in pravilne drže pa lahko v rutino vrinete še nekaj vaj za zgornji del telesa. Seveda pa baletna umetnost že dolgo ni le ženska plesna zvrst. Zaradi nešteto koristi, ki jih prinašajo različne pozicije, se na tečaj baleta vpisujejo tudi predstavniki moškega spola.

Balet je prava izbira za povečanje fleksibilnosti in moči spodnjega dela telesa.
Balet je prava izbira za povečanje fleksibilnosti in moči spodnjega dela telesa.

STEP NAMESTO KARDIA

Če ste ljubitelji zabavnih plesnih korakov, je step najhitrejša in predvsem najbolj zabavna pot do izgube teže. Step namreč odlično deluje na sistem srca in ožilja, obenem pa vam podobno kot balet ojača meča. Nikar se ne bojte, če imate dve levi nogi – plesne vaje so pri stepu popolnoma enostavne, saj navadno vključujejo ponavljanje le enega ali dveh korakov. Zato je ta zvrst plesa odlična alternativa aerobiki – izognete se velikemu številu plesnih korakov, a kljub temu storite nekaj koristnega za svoje telo.

AFRIŠKI PLESNI KORAKI ZA HRBTNE IN RAMENSKE MIŠICE

Pri telovadbi pogosto nenamerno spregledamo in zanemarimo mišice na predelu hrbta in ramen. Čeprav lahko bolečino teh mišic izkoristite za obisk maserja, pa lahko s pomočjo afriško-kubanskega plesa ter hitrimi in močnimi gibi rok prihranite nekaj denarja. Ples z afriškimi koreninami zaradi energičnih korakov pogosto povzroči zategnjenost mišic. Pogoste plesne vaje lahko telo privadijo na novo telesno aktivnost ter preprečijo bolečine in v vaše življenje vnesejo veselje z energičnim in pozitivnim afriškim duhom, ki se skriva v teh plesnih korakih.

PLESNE VAJE NAMENJENE PREDSTAVNICAM ŽENSKEGA SPOLA

Ples se že več stoletij obravnava kot čutna oblika umetnosti, zaradi česar so gibi pogosto močno ženstveni. Graciozni spusti bokov ter valovito gibanje celotnega telesa so osnove trebušnega plesa. Ta zvrst je znana tudi pod imenom raks sharki, ki s kroženjem telesa izboljša držo, definira mišice, zmanjša telesno težo in zniža nivo stresa. Priljubljena je tudi pri pripravah na rojstvo – zveča namreč moč mišic, ki se naprezajo ob popadkih. Mnogo strokovnjakov in zdravnikov je trebušni ples predlagalo kot del rehabilitacije po poškodbah – te plesne vaje namesto ogrevanja izvajajte pred začetkom novih in zahtevnejših fizičnih telesnih vaj.

 Želite s plesom v svoje življenje vnesti telesno aktivnost? Kontaktirajte strokovnjake na Omisli.si!


PRIPRAVLJENI REZERVIRATI PLESNI TEČAJ?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH PLESNIH ŠOL / UČITELJEV PLESA (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih plesnih tečajev

ocena bralcev
0 od 0

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno