Vse, kar ste želeli vedeti o vinilnih talnih oblogah, pa se niste spomnili vprašati

ocena bralcev
5 od 1

Ko je Tim primerjal slike 3d izrisov in trenutnega realnega stanja poda v stanovanju, ni mogel verjeti, kakšna razlika! Nova tla so vizualno osvežila, povečala in polepšala celotni prostor. Ker ni želel visoke investicije parketa, ampak kakovostno, estetsko in stroškovno učinkovito rešitev, se je navsezadnje odločil za bolj optimalno opcijo.

Polaganje klik vinilne talne obloge je preprost postopek, ki vam lahko pomaga osvežiti prostore in jim dodati sodoben videz. Postopek lahko opravite sami, če imate potrebno orodje in materiale. S pravilnim izvajanjem postopka lahko dosežete trajno in estetsko privlačno talno oblogo, ki bo služila vašemu domu ali poslovnemu prostoru vrsto let.

Pridobi 7 ponudb za polaganje vinila

Prvi korak je priprava podlage, ki mora biti trda, ravna, suha, gladka in čista. Za polaganje vinila na klik so potrebni tudi pripomočki, kot so: meter, pisalo, ravnilo in nož. Pri polaganju je pomembno upoštevati mikroklimatske pogoje v prostoru, kot so temperatura, zračna vlažnost in suhost podlage.

Nato sledi sam postopek polaganja vinila. Ko končate s polaganjem vinila, morate preveriti, ali so vse plošče trdno povezane in pravilno prilepljene na podlago.

Polaganje vinila – cena

Cena polaganja klik vinilne talne obloge se lahko razlikuje glede na več dejavnikov, vključno s kakovostjo vinila, velikostjo prostora, stroški dela in morebitnimi dodatnimi materiali. Poleg tega lahko različni prodajalci ponujajo različne cene za enak material. Cena PVC talnih oblog se običajno giblje med 12 – 20 EUR/m2. Polaganje vinilnih talnih oblog pa se začne pri 7 EUR/m2. Za natančno oceno stroškov je priporočljivo pridobiti več ponudb od različnih ponudnikov ter upoštevati morebitne dodatne stroške, kot so stroški orodja in dodatnih materialov.

Kar se tiče samega vinila, obstaja veliko različnih možnosti, ki se razlikujejo po kakovosti, vzorcu, debelini in barvi. Pri izbiri vinila je pomembno upoštevati tudi namen uporabe prostora in osebne preference glede estetike. Na splošno je priporočljivo izbrati vinil visoke kakovosti, ki je primeren za vašo specifično uporabo in bo dolgotrajen ter odporen na obrabo.
Za natančen izračun stroškov polaganja klik vinilne talne obloge se posvetujte s strokovnjakom ali izvajalcem, ki vam bo lahko podal oceno stroškov glede na vaše individualne potrebe in želje.

Polaganje vinila – prednosti

Uporaba vinilnih talnih oblog prinaša številne prednosti. Vinilne talne obloge so izjemno trajne in odporne na obrabo, kar zagotavlja dolgo življenjsko dobo talnih oblog. Njihova enostavna namestitev, bodisi s klikom ali lepljenjem, omogoča hitro in enostavno postavitev, tudi za samostojne izvajalce.

Poleg tega so vinilne talne obloge vodoodporne, kar jih naredi idealne za uporabo v kuhinjah, kopalnicah in drugih prostorih, kjer je pogosta izpostavljenost vodi. Čiščenje vinilnih talnih oblog je preprosto in zahteva le občasno brisanje s krpo, kar omogoča enostavno vzdrževanje in čistočo prostorov.

Široka izbira dizajnov, barv in tekstur, ki omogočajo ustvarjanje želenega videza in vzdušja v prostoru, dajejo vinilu dodaten plus pri izbiri. Vinilne talne obloge so tople na dotik in zagotavljajo mehko podlago za hojo, kar prispeva k udobju v prostoru. Zvočna izolacija, prilagodljivost in druge prednosti naredijo vinilne talne obloge privlačno izbiro za številne domove, pisarne, trgovine in druge komercialne prostore.

Vprašanje Odgovor
Kakšne zaključne letve izbrati? Odvisno od stila: bele za kontrast, v barvi vinila za usklajen videz.
Narebren ali gladek vinil? Narebren za naraven videz, gladek za sodobnejši videz.
Kaj pomenijo oznake? “Klik” označuje plošče, ki se pritrdijo s sistemom zatičev, “lepljen” pomeni uporabo lepila pri namestitvi.
Koliko stane polaganje vinila? Stroški so odvisni od več dejavnikov, vključno s površino, materialom in dodatnimi storitvami; najbolje je kontaktirati izvajalca.
Lahko to sam storim? Možno je, vendar priporočljivo zahtevnejše postopke prepustiti izkušenemu izvajalcu.
Trajanje polaganja? Odvisno od velikosti prostora in izkušenosti izvajalca; manjši prostori lahko zahtevajo nekaj ur, večji pa lahko več dni.
Sezona? Najbolje v suhem in toplem vremenu za boljši rezultat in hitrejše sušenje lepila.
Polaganje vinilnih talnih oblog
Pazite na pravilne mikroklimatske pogoje ( tudi vinil se razteza ob vročini in krči na mrazu ) temperatura 18-25 C, zračna vlažnost 50-60%, podlaga suha ( betonski estrih do 2% vlage )

Montaža vinilnih talnih oblog se lahko izvaja na dva različna načina

1. Vinilne talne obloge na klik

– Enostavna namestitev: Plošče vinila se enostavno kliknejo skupaj s pomočjo sistema zatičev.
– Brez potrebe po lepilu: Ni potrebe po uporabi lepila, saj se plošče med seboj trdno držijo.
– Hitra postavitev: Klik sistem omogoča hitro postavitev, kar prihrani čas in trud.
– Odstranljivo: Posamezne poškodovane plošče je enostavno zamenjati, brez potrebe po demontaži celotne talne obloge.

2. Lepljen vinil

– Večja stabilnost: Vinilne plošče so trdno pritrjene na podlago s pomočjo lepila, kar zagotavlja večjo stabilnost.
– Boljši zvočni izolator: Lepljen vinil lahko zagotavlja boljšo zvočno izolacijo v prostoru.
– Potrebuje strokovno montažo: Montaža lepljenega vinila zahteva več znanja in spretnosti ter pogosto strokovno pomoč.
– Manjša prilagodljivost: Po montaži je težje zamenjati posamezne poškodovane plošče, saj je potrebno odstraniti celotno talno oblogo.

Izbira med montažo vinila na klik in lepljenega vinila je odvisna od vaših osebnih preferenc, potreb in značilnosti prostora. Vsaka metoda ima svoje prednosti in slabosti, zato je priporočljivo skrbno pretehtati možnosti pred odločitvijo ali pa odločitev prepustiti izvajalcu.

Polaganje vinilnih talnih oblog z izvajalcem

Izvajalec lahko pomaga pri vseh vidikih polaganja vinilne talne obloge, vključno s pridobivanjem materiala, kar za vas lahko pomeni nižje stroške vinilnih oblog. Le-te namreč obrtnik plača z le 9,5-odstotnim davkom (DDV)namesto “vaših” 22%.

Pridobi 7 ponudb za polaganje vinila

Poleg tega lahko izvajalec svetuje pri izbiri ustrezne vrste vinilnih talnih oblog glede na vaše potrebe in želje ter zagotovi kakovostno namestitev. Če imate kakršna koli vprašanja ali pomisleke glede davka na vinil ali polaganja talne obloge, je najbolje, da se posvetujete z izvajalcem, ki vam lahko zagotovi strokovno pomoč in nasvete.

Vinil in vzdrževanje

Vzdrževanje vinilnih talnih oblog je pomembno za ohranjanje njihovega lepega videza in trajnosti. Nekaj ključnih korakov za učinkovito vzdrževanje vinila vključuje:

1. Redno čiščenje: Talno oblogo obrišite po potrebi z vlažno krpo, da odstranite prah, umazanijo in madeže. Pri tem se izogibajte uporabi premočnih čistil, ki bi lahko poškodovala površino.

2. Zaščita pred poškodbami: Pred vhodom v prostor postavite predpražnik, da preprečite vnos umazanije, peska in drugih delcev, ki bi lahko opraskali ali poškodovali talno oblogo.

3. Preprečevanje odrgnin: Namestite zaščitne nogice pod pohištvo, da preprečite nastanek odrgnin ali prask na površini vinila.

4. Izogibanje ostrim predmetom: Pazite, da ne boste na vinilni površini puščali ostankov ostranih predmetov, saj lahko te praske trajno poškodujejo talno oblogo.

5. Redno vzdrževanje talne obloge: Občasno pregledajte stanje talne obloge in po potrebi popravite morebitne poškodbe ali razpoke, da preprečite nadaljnje poslabšanje stanja.

S pravilnim in rednim vzdrževanjem bo vaša vinilna talna obloga ostala lepa in trajna še vrsto let.

Pridobi 7 ponudb za polaganje vinilaocena bralcev
5 od 1