Revija Nasvet strokovnjaka

Parketarstvo – vaša tla na SPA razvajanju!

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Če iščete talno oblogo, ki združuje estetiko, trajnost in eleganco, je parket odlična izbira. Vodnik za parketarstvo vas bo opremil z vsemi informacijami, ki jih potrebujete za polaganje parketa, vključno z vrstami parketa, postopki polaganja, vzdrževanjem in stroški. Poglobimo se v svet parketarstva in odkrijmo, kako lahko parket preoblikuje vaš dom.

Pridobi 7 ponudb za polaganje parketa

Praktični nasveti in triki za parketarstvo

  • Akumulacija Materiala: Parketne deske pustite v prostoru vsaj 48 ur, da se prilagodijo temperaturi in vlažnosti.
  • Pravilna Priprava Podlage: Uporabite kakovostno izravnalno maso, da zagotovite ravno podlago.
  • Natančno Merjenje in Rezanje: Pri rezanju desk bodite natančni, da se izognete napakam.
  • Kakovostno Lepilo za Parket: Uporabite kakovostno lepilo za parket, da zagotovite trdno pritrditev.
  • Raztezne Reže: Pustite raztezne reže ob stenah, da omogočite naravno širjenje in krčenje lesa.
  • Uporaba Pravilnih Orodij: Investirajte v kakovostna orodja, ki olajšajo delo in zagotavljajo natančne rezultate.

Parket je najbolj priljubljena talna obloga v domu, zato je ključna pravilna izbira pravega parketa. Klasična izbira je leseni parket, saj je očesu prijeten, vzdržljiv in topel na dotik. Izbirate lahko med širokim naborom dvoslojnih, troslojnih, lamelnih – kockastih ali masivnih parketov. Ti so dobra dolgoročna izbira. Debelejši parket je možno večkrat obnoviti z brušenjem parketa.

Različni vzorci in odtenki lesa za polaganje parketa
Pri načrtovanju prenove doma je ključno upoštevati strokovnjake za parketarstvo, kar olajša izbiro in polaganje parketa.

Zakaj izbrati mojstra za parketarstvo?

Parketarstvo je umetnost in obrt polaganja parketa, ki vključuje uporabo lesenih desk ali ploščic za ustvarjanje čudovitih in vzdržljivih talnih oblog. Parket je cenjen zaradi svoje naravne lepote, trajnosti in sposobnosti, da dodaja toplino in prestiž vsakemu prostoru.

Izbira mojstra za parketarstvo zagotavlja profesionalno izvedbo, natančnost pri polaganju, daljšo življenjsko dobo tal in prihranek časa. Mojster lahko pravilno pripravi podlago, izvede vse potrebne korake in obvlada različne vrste parketa ter vzorce polaganja, kar zagotavlja vrhunski končni izdelek.

Vrste parketa

KLASIČNI PARKET

Klasični parket je masiven, debeline od 13 do 20 mm, z estetskim videzom, ki se uporablja zaradi tradicije. V preteklosti se je polagal z žeblji, danes pa ga lepimo. Na voljo je več vrst lesa, kot v preteklosti. Dimenzije desk omogočajo diagonalno ali ravno polaganje, namesto tradicionalnega vzorca ribje kosti. Zaključna obdelava vključuje lakiranje, oljenje, voskanje ali krtačenje. Klasičen parket ni primeren za talno gretje in ga je priporočljivo obnoviti vsakih sedem let. Ob pravilnem vzdrževanju lahko zdrži več desetletij. Cena obdelanega in položenega klasičnega parketa je približno 42€/m².

INDUSTRIJSKI ALI KANT ALI TEHNO PARKET

Industrijski parket je izjemno vzdržljiv in trden, primeren za prostore z veliko obremenitvijo, kot so šole, vrtci, hoteli in lokali. Debelina je od 10 do 20 mm, majhne dimenzije deščic omogočajo različne načine polaganja in vzorcev. Ni primeren za talno gretje, razen če je debelina do 10 mm. Ima dolgo življenjsko dobo in ugodno ceno. Cena obdelanega in položenega industrijskega parketa je približno 35€/m².

LAMELNI PARKET

Lamelni parket je sestavljen iz manjših deščic, pogosto v obliki šahovnice, z različnimi linijskimi vzorci polaganja. Je eden najbolj ugodnih in enostavnih za montažo. Debelina je približno 8 mm, po polaganju pa ga je potrebno še brusiti in lakirati. Primeren je za talno gretje in se lahko obnavlja, vendar ima krajšo življenjsko dobo kot klasični parket. Cena obdelanega in položenega lamelnega parketa je približno 32€/m².

GOTOVI PARKET

Gotovi parket je že lakiran in pripravljen za uporabo takoj po montaži. Njegova prednost je enostavno in hitro polaganje, bodisi z lepilom ali plavajoče. Debelina je od 10 do 14 mm, kar ga naredi primernega za talno gretje. Lahko se brusi in lakira, vendar je njegova življenjska doba krajša v primerjavi s klasičnim masivnim parketom, saj so špranje manj verjetne. Cena obdelanega in položenega gotovega parketa ni navedena.

Parketarstvo – prednosti in slabosti različnih tipov parketa

Tukaj je tabela s prednostmi in slabostmi vsakega tipa parketa:

Tip Parketa Prednosti Slabosti
Klasični parket – Privlačen videz – Široka izbira vrst lesa – Tradicionalni izgled in vzorec – Dolga življenjska doba pri pravilnem vzdrževanju – Visoka cena – Neprimeren za talno gretje – Zahteva redno obnovo vsakih 7 let
Industrijski parket – Izjemno vzdržljiv – Primeren za prostore z veliko obremenitvijo – Različni načini polaganja in vzorci – Ugodna cena – Neprimeren za talno gretje, razen pri debelini do 10 mm – Robustnejši videz
Lamelni parket – Ugodna cena – Enostavna in hitra montaža – Primeren za talno gretje – Različni vzorci polaganja – Krajša življenjska doba v primerjavi s klasičnim parketom – Potrebna končna obdelava po polaganju
Gotovi parket – Takoj pripravljen za uporabo – Enostavno in hitro polaganje – Primeren za talno gretje – Manjše možnosti nastanka špranj – Krajša življenjska doba kot klasični parket – Višja cena kot lamelni parket
Mojster polaga parket z orodjem, ki ga pri tem potrebuje
Polaganje parketa terja natačnost in doslednost strokovnjaka.

Alternative za parketarstvo

Cenejša, a raznovrstnejša izbira je laminat, furnir, pluta ali kmečki pod. Pod temi parketi lahko položite tudi talno gretje. Za notranji in zunanji prostor pa lahko uporabite ladijski pod. Vsaka vrsta lesa ima različno trdnost in barvo, kar morate upoštevati pri izbiri: hrastov parket je izjemno trden in svetel, orehov parket pa nekoliko mehkejši in temnejši. Izbrati morate tudi pravilno zaščito parketa – oljenje ali lakiranje. Naravno oljen parket ohranja živahnejšo barvo lesa in je okolju prijazen, vendar je občutljivejši na udarce in umazanijo. Dolgoročnejša rešitev je lakiranje parketa. Ceno parketa lahko preverite v kalkulatorju cen. Za polaganje parketa se lahko posvetujte z in jim pošljete povpraševanje.

Vzdrževanje parketa in parketarstvo

Brušenje in lakiranje

Brušenje parketa odstrani poškodovano zgornjo plast lesa in razkrije svež les spodaj. Po brušenju se parket lakira ali olji, kar zagotavlja zaščito in dolgotrajen sijaj.

Brušenje parketa cena

Cena brušenja parketa se giblje od 10 do 20 evrov na kvadratni meter, odvisno od stanja tal in zahtevnosti dela. Lakiranje parketa dodatno stane od 5 do 15 evrov na kvadratni meter, odvisno od uporabljenega laka.

Oljenje parketa

Oljenje parketa poudarja naravno lepoto lesa in omogoča enostavno lokalno obnovo. Parket je potrebno ponovno oljiti vsako leto ali dve, odvisno od uporabe.

Koliko stane polaganje parketa?

Stroški materiala

  • Klasični Parket: 30 do 100 evrov na kvadratni meter, odvisno od vrste lesa.
  • Gotovi Parket: 20 do 50 evrov na kvadratni meter.
  • Bambusov Parket: 25 do 70 evrov na kvadratni meter.
  • Oljen Parket: Dodatek za oljenje je približno 5 do 15 evrov na kvadratni meter.

Stroški delovne sile za parketarstvo

Stroški delovne sile za polaganje parketa se gibljejo od 10 do 20 evrov na kvadratni meter, odvisno od zahtevnosti dela in lokalnih cen.

Skupni stroški

Za prostor velikosti 20 kvadratnih metrov, bi se skupni stroški za material in delo lahko gibali od 800 do 2400 evrov, odvisno od izbranega parketa in storitev.

Polaganje parketa je projekt, ki zahteva natančnost, kakovostne materiale in pravilno izvedbo, vendar prinaša čudovite in trajne rezultate. Ne glede na to, ali izberete klasični, gotovi, lamelni ali tehno parket, bo ta talna obloga dodala vrednost in estetsko privlačnost vašemu domu. Upoštevajte nasvete in trike iz tega vodnika, da boste dosegli najboljše rezultate pri polaganju in vzdrževanju parketa.

Pridobi 7 ponudb za polaganje parketa
ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno