Revija Nasvet strokovnjaka

Razstrupljanje telesa kot način življenja (detox)

Kazalo

ocena bralcev
0 od 0

Razstrupljanje telesa, z drugo besedo tudi detox, je proces odstranjevanja škodljivih snovi iz telesa. Telo lahko razstrupljamo z dietami, ki niso nič novega, saj obstajajo že desetletja. Je pa res, da se v zadnjem času o tem več govori in piše. Večinoma nam tovrstno razstrupljanje telesa zagotavlja izgubo telesne teže, pridobitev energije ter splošno boljše počutje. Do tega pride predvsem zaradi odstranitve predelane hrane iz jedilnika.


PRIPRAVLJENI NAJETI NUTRICIONISTA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH OSEBNIH TRENERJEV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih osebnih trenerjev / nutricistov

Kratkotrajno razstrupljanje telesa

Večinoma se ljudje poslužujejo nekajdnevnih kratkih razstrupljanj, ki pripomorejo k boljšemu počutju za nekaj časa, vendar pa učinki kmalu popustijo.

Ena od metod je razstrupljanje telesa s sadno dieto. Take diete so dobre, saj se telo razstrupi brez stradanja. Uživanje velikih količin sadja bo raven vaše energije dvignil, izgubili pa boste tudi nekaj kilogramov. Vaša izbira je, ali boste jedli več različnih vrst sadja, ali le eno. Citrusi, kot so pomaranča, mandarina, limona in limeta, imajo največjo sposobnost razstrupljanja, zato je njihovo uživanje zelo priporočljivo. Prav tako je dobra dieta z grenivko, saj je to tisti sadež, ki vsebuje encime, ki preprečujejo raka, sladkorno bolezen in bolezni srca in ožilja. Vsebujejo veliko vitamina C, zato je dober način, da jeste le grenivke 3-5 dni zapored. Vendar pozor! Sadne diete ne prakticirajte več kot 7 zaporednih dni.

Razstrupljanje telesa je možno s sadno dieto
Razstrupljanje telesa je možno s sadno dieto

Dieta s tekočino je tista, pri kateri uživate le tekočine (vodo, čaj, sadni in zelenjavni sok, proteinske napitke), 2 do 3 dni. S tem tipom diete boste izgubili nekaj kilogramov, saj se bo vnos kalorij občutno zmanjšal. Če za razstrupljanje telesa izberete to metodo, obvezno vnašajte v telo sadne in zelenjavne sokove, da dobi telo primerne vitamine in minerale.

> Preberite tudi: OSEBNI TRENER: CENA (HUJŠANJE / PRIDOBIVANJE MIŠIČNE MASE)

Dolgotrajno razstrupljanje telesa

Jejte organsko pridelano hrano. Večina množične produkcije hrane je pridelane s številnimi telesu škodljivimi kemikalijami, med tem ko je tako imenovana bio hrana pridelana naravno, brez pescticidov. Z uživanjem tovrstnega sadja in zelenjave, pa tudi ekološko pridelanega mesa, se bo vaše zdravje in počutje izboljšalo.

Pijte dovolj vode. Zadosten vnos tekočine je namreč izredno pomemben za vaše zdravje. Voda bo pomagala ohranjati ravnovesje tekočin v telesu, kar je zdravo za vaše ledvice, ki so glavna sila, ko gre za razstrupljanje telesa. Priporočljivo je tudi, da v vsak kozarec vode, stisnete malo limoninega, pomarančnega ali limetinega soka. S tem boste ohranili nivo citronske kisline v telesu, ki pomaga pri kurjenju maščob.

Zmanjšajte vnos alkohola. Nekatere raziskave kažejo, da je pitje alkohola neposredno povezano s številnimi vrstami raka, vključno z rakom dojke pri ženskah. Seveda alkohola ni potrebno popolnoma prenehati piti, vendar ne presezite količine enega kozarca vina ali piva na dan.

Pijte zadostno količino vode in zmanšanjte vnos alkohola
Pijte zadostno količino vode in zmanšanjte vnos alkohola

Izogibajte se sladkorju. Uživanje prevelikih količin sladkorja na dnevni ravni lahko povzroči srčno žilne bolezni, diabetes in različne vrste raka. Pomembno je, da se ne zanašamo na oznako brez sladkorja, saj je lahko velikokrat zavajujoča. Preverite deklaracije, da se prepričate o količini dodanega sladkorja v pijačah, prelivih za solate in omakah.

Naravni sokovi so dober nadomestek za sladke pijače
Naravni sokovi so dober nadomestek za sladke pijače

Najpomembneje, ko gre za kratkotrajno ali dolgotrajno obliko razstrupljanja je, da ne zaidemo v skrajnosti. Najbolje je, da kombiniramo pravilno prehrano z redno telesno vadbo. Priporočljivo je, da imamo, če se odločimo za dolgotrajno izgubo telesne teže nadzor strokovnjaka. Zato so popolna izbira naši nutricionisti in osebni trenerji na omisli.si, ki  vam bodo z veseljem svetovali. Samo pomislite – kdo si v teh lepih pomladnih dneh ne želi lažje zadihati ter izgubiti kakšnega kilograma?

 


PRIPRAVLJENI NAJETI NUTRICIONISTA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH OSEBNIH TRENERJEV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih osebnih trenerjev / nutricistov

ocena bralcev
0 od 0

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno