Revija Nasvet strokovnjaka

Joga ali pilates – kako se odločiti?

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Se odločate, ali bi začeli obiskovati tečaj joge, ali ure pilatesa? Se zavedate, kakšne so razlike med obema oblikama vadbe? Predstavljamo vam nekaj dejstev, na katere bodite pozorni, ko se odločate za obiskovanje tečajev joge ali pilatesa. Vsekakor bo tista vadba, ki jo boste izbrali postala del vas in vašega vsakdana. Med tem ko bo pilates pomagal povečati vašo fizično moč, vas bo joga sprostila in napolnila z novo energijo.

Zastavite si jasne cilje

Najprej se morate odločiti, kakšna so vaša pričakovanja po izvedeni vadbi. Tako joga, kot pilates, vam bo pomagala, da boste pridobili na fizični moči. Pilates na eni strani je metoda sproščanja mišic in zdravljenja poškodb, joga pa se uporablja za čustveno in mentalno zdravljenje. Dober učitelj joge vam bo pomagal ponovno najti moč v telesu, vam izbral vaje, ki so primerne za vas, predvsem pa izboljšal vaše počutje.

Joga ali pilates?
Joga ali pilates?

Odločite se, ali želite s pomočjo vadbe izgubiti telesno težo, ali jo izvajate  zgolj za relaksacijo. Tako joga kot pilates vam bo do neke mere pomagala učvrstiti telo, ko pa pride do izgube telesne mase, je učinkovitejši pilates. Ob vajah iz pilatesa se velikokrat dela z različnimi pripomočki, ki učinkovitost vaj še povečajo. Joga na drugi strani, nikoli ne vsebuje dodatnih pripomočkov.

Če se želite sprostiti in izboljšati vaše mentalno zdravje, je boljše izvajanje joge. Znana je namreč po tem, da ima pozitiven učinek na mentalno zdravje posameznika. Umiri namreč simpatično živčevje, s čimer pomaga zmanjšati stres in pripomore k boljšemu počutju.


PRIPRAVLJENI NAJETI OSEBNEGA TRENERJA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH OSEBNIH TRENERJEV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih osebnih trenerjev

Joga – pilates – bistvene razlike

Raziščite obe panogi. Pred začetkom treninga se pozanimajte o izvoru in pomenu obeh vadb za telo. Joga na primer, je več kot 5000 let star način vadbe, ki ima korenine v Indiji. Za razliko od nje se je pilates razvil v začetku 20. stoletja, kot način vadbe za krepitev telesa. Z jogo naj bi posameznik spoznal samega sebe, se naučil sprejemati samega sebe, predvsem pa okrepiti svoj um in telo. S pilatesom je možnost rehabilitacije po poškodbah večja, zato se ga poslužujejo številni profesionalni športniki.

> Preberite tudi: OSEBNI TRENER: CENA (HUJŠANJE / PRIDOBIVANJE MIŠIČNE MASE)

Joga in pilates imata veliko skupnih točk. Obe vadbi vključujeta gibe in vaje, ki povečujejo fizično moč, fleksibilnost mišic in povezavo uma s telesom. Kljub temu pa se razhajata v ključni točki – joga je izključno usmerjena na vaš um in počutje, fizična moč pa je le stranski učinek. Pilates, na drugi strani pa je namensko usmerjen v pridobivanje fizične moči ter izboljšanja fleksibilnosti telesa. Pri vajah iz pilatesa, dih ni ključnega pomena. Dihati je potrebno tako, da dobijo mišice zadostno količino kisika, da lahko pravilno funkcionirajo. Pri jogi pa je sproščeno in pravilno dihanje ključ do relaksacije.

Pilates krepi fizično, joga pa psihično moč telesa
Pilates krepi fizično, joga pa psihično moč telesa

Kako pomembna je za vas pridobitev mišične mase? Na podlagi tega vprašanja si lahko namreč veliko razjasnite. Če želite svoje telo predvsem učvrstiti, izberite pilates. Kljub temu, da obe vrsti vadbe vključujeta vaje, ki povečajo mišično maso, pa je pilates usmerjen izključno k temu. Tako bodo rezultati vidni veliko hitreje, kot pri izvajanju joge.

Preizkusite obe vadbi

Pilates lahko poskusite izvajati doma. Čeprav brez navodil in burnega očesa trenerja ne morete doseči popolnih rezultatov, pa lahko ugotovite, kaj je sama ideja pilatesa. Če niste pod burnim očesom trenerja, si lahko pomagate z Youtubom, kjer boste našli vrsto vaj in nasvetov. Prav tako lahko doma izvajate jogo. Ker ne potrebujete nobenih pripomočkov, je dobra za trening doma.

S pomočjo trenerja, bo vadba postala del vašega življenja
S pomočjo trenerja, bo vadba postala del vašega življenja

Seveda pa je najbolje, če se osebno udeležite tako tečaja joge, kot pilatesa. Tako boste hitreje in najbolj učinkovito izvedeli, katera vadba se bolje prileže vam kot osebi. Na izbiro je veliko tečajev, ki ponujajo brezplačno prvo uro vadbe. Ta vam lahko služi kot smernica za vašo odločitev.

Veliko pa vam lahko pomaga že nasvet strokovnjaka. Na omisli.si/trenerja, vam bodo priznani strokovnjaki pomagali sprejeti odločitev, vi pa boste lahko popestrili svoje življenje s pravilno vadbo.

 


PRIPRAVLJENI NAJETI OSEBNEGA TRENERJA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH OSEBNIH TRENERJEV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih osebnih trenerjev

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno