Revija Nasvet strokovnjaka

Prilagodljiva spletna stran – 5 prednosti responsive designa

Prilagodljiva spletna stran - 5 prednosti

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Čeprav so malodane VSE nove spletne strani prilagodljive, pa to še vedno ne velja za VELIKO starejših strani, zato je responsive design še vedno relevantna tematika v svetu izdelave spletnih strani in spletnega oblikovanja. Kaj sploh je prilagodljiva spletna stran? To je način, ki predlaga prilagajanje dizajna in delovanje spletne strani glede na način uporabe spletne strani glede na platformo, velikost zaslona in orientacijo zaslona, s pomočjo uporabe prilagodljivih mrež, postavitev in slik v povezavi z inteligentno uporabo CSS slogov. Spletna stran se tako avtomatsko prilagodi, če uporabnik zamenja napravo, na kateri uporablja stran. Prilagodi se resolucija, velikost slik in postavitev elementov spletne strani. Prikaz še vedno optimalen in uporabnik dobi vse informacije, ki jih potrebuje, takoj na zaslon.

Preverite še seznam preverjenih programerjev in grafičnih oblikovalcev.

Responsive dizajn (prilagodljiva spletna stran) vse bolj pridobiva na popularnosti od leta 2012. Rast uporabe mobilnih naprav za brskanje po svetovnem spletu je sprožila potrebo po spletni straneh, ki prilagajajo svoj izgled in delovanje glede na to, na kateri napravi se stran prikazuje.

Prilagodljiva spletna stran
Dober primer prilagodljive spletne strani je Omisli.si.

Fleksibilnost prilagodljive spletne strani

Prilagodljiva spletna stran je ‘tekoča’, kar pomeni, da se vsebina prosto prilagaja in giblje v vseh ločljivostih in napravah. Prilagodljive so tako mreže, kot slike. Zakaj tekoče? Tako kot tekočina zapolni posodo v katero jo nalijete, se tudi vsebina strani prilagodi glede na zaslon. S tem dobimo najbolj optimalen prikaz vsebin, brez izgub in popačenj.


PRIPRAVLJENI NAJETI OBLIKOVALCA & RAZVIJALCA ZA IZDELAVO PRILAGODLJIVE SPLETNE STRANI

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH GRAFIČNIH OBLIKOVALCEV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih razvijalcev & oblikovalcev

Odlična uporabniška izkušnja

Vsebina je še vedno kralj spletne strani. Uporabniška izkušnja pa omogoča obiskovalcem ogled vsebin katerekoli strani na katerikoli napravi, kadarkoli. Prilagodljiva spletna stran omogoča optimalno uporabniško izkušnjo ne glede na napravo. Responsive dizajn strani zadovolji pisarniškega delavca, ki stran bere na računalniku in študenta, ki brska na mobilni napravi.

> Preverite tudi: Povprečne cene grafičnih oblikovalcev: Cenik za grafično oblikovanje

Stroškovna učinkovitost

Prednosti enotne, prilagodljive strani so pomembne v primerjavi z uporabo večih strani. Ena stran seveda stane manj kot dve. Strani namenjene samo mobilnim napravam nimajo možnosti kompleksne navigacije, ki jo najdemo na tradicionalnih straneh, oz. je ta zelo nepraktična. Hkrati prisilijo uporabnika, da si zapomni katero od strani mora obiskati, če je na računalniku in katero s telefonom. To je lahko zelo nepraktično – zgodi se lahko, da obiskovalec enostavno ne obišče več vaše strani temveč obišče konkurenco. Prilagodljiva spletna stran je prijaznejša tudi za optimizacijo iskalnikov (Google, Bing, Yahoo, …). Zadetki pokažejo eno stran, ne glede na to, s katere naprave jo obiskovalci iščejo.

Google jih priporoča!

In priznajmo – Google je alfa in omega spletnih strani. Če Google nekaj priporoča, jo dobro, da se tega držimo. Pri Googlu trdijo, da so prilagodljive spletne strani njihova priporočena mobilna konfiguracija. Gredo celo tako daleč, da ‘responsive web design’ označujejo kot primer najboljše prakse. To pa zato, ker ima prilagodljiva spletna stran enoten URL in HTML, ne glede na napravo. To Googlu omogoča lažje iskanje, indeksiranje in organizacijo vsebine. Posledično to privede do boljše uvrstitve na iskalniku.

Google preferira odzivno spletno oblikovanje zaradi enostavnejše uporabe in deljenja vsebin spletnih strani. Enotno, prilagodljivo spletno stran je veliko lažje deliti na različnih napravah in socialnih omrežjih. Predstavljajte si, da imate dve strani, eno za mobilno uporabo in eno za uporabo na PC-jih. Ko delite stran namenjeno PC-ju s kolegom, ki uporablja mobilno napravo, le ta ne bo prikazana, kot bi morala biti, ali pa sploh ne bo prikazana.

Prilagodljiva spletna stran omogoča enostavno upravljanje

Ločene strani zahtevajo objavo ločenih vsebin in slik ter ločene kampanje optimizacije iskalnikov. Upravljanje enega spletnega mesta je seveda enostavnejše in hitrejše. To je ključna prednost prilagodljive oz. odzivne spletne strani.


PRIPRAVLJENI NAJETI OBLIKOVALCA & RAZVIJALCA ZA IZDELAVO PRILAGODLJIVE SPLETNE STRANI

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH GRAFIČNIH OBLIKOVALCEV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih razvijalcev & oblikovalcev

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno