Revija Nasvet strokovnjaka

Prednosti in slabosti najema zunanjega izvajalca – (outsourcing)?

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Če razmišljamo podjetno, vsega ne moremo postoriti sami, to ni niti smiselno iz dveh preprostih razlogov: 1) Nimamo dovolj časa in 2) Nimamo dovolj veščin. Dejstvo je, da bo nekatera opravila, ne glede na to, kako malo je vaše podjetje, pač moral opraviti nekdo namesto vas. Tujka za zunanje izvajanje je outsourcing. V tem ni nič narobe, je pravzaprav super – več glav neizpodbitno več ve. Ko boste torej prišli do spoznanja, da potrebujete pomoč pri vašem poslu, boste pred odločitvijo ali zaposliti ali najeti zunanjega izvajalca. Spodaj si poglejte nekaj prednosti in slabosti, če se odločate za zunanje izvajanje storitve, kot je oblikovalec, programer, računovodja, prevajalec, itd.


PRIPRAVLJENI NAJETI PROGRAMERJA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH PROGRAMERJEV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe/cene preverjenih programerjev

Prednosti zunanjega izvajanja (outsourcing)

Največja prednost kratkotrajnega najema zunanjega izvajalca je dejstvo, da lahko najamete profesionalca za točno določeno časovno obdobje, brez da bi se vi morali zavezati do izvajalca finančno ali kako drugače. Četudi bo urna postavka bistveno višja, boste na dolgi rok privarčevali na tisoče evrov, kot če bi nekoga zaposlili in zanj plačevali letno plačo in dodatke.

Za dolgotrajne projekte, kot so denimo marketinške aktivnosti je prednost ta, da vi pridobite operativno učinkovitost in veščine, ki bi jih sicer težko pridobili znotraj podjetja.

Če se želite dejavnosti naučiti sami, je zunanje izvajanje kot nalašč, saj lahko vse dejavnosti pozorno spremljate in jih kasneje vključite v vaše metode reševanja problemov.

> Preberite tudi: Cena izdelave spletnih trgovin in Cena izdelave mobilnih aplikacij

Za nekatere redke in specifične dejavnosti nima smisla zaposliti novega sodelavca ali poučiti obstoječega. Dober primer je denimo prevajanje ali tolmačenje, cenike moramo prevesti le enkrat, prav tako spletno stran, če je cilj prodor na tuj trg.

Pomislite tudi na vašo (pre)obremenjenost obstoječe ekipe znotraj podjetja. Morda jim nova delovna naloga ni všeč in bo že zaradi tega opravljena slabše in kasneje.

outsourcing

Slabosti zunanjega izvajanja (outsourcing)

Slabost je ta, da boste vložili kar nekaj energije ob iskanju dobrega izvajalca po vam dosegljivi ceni. Poleg tega je izziv najti izvajalca, ki bo ukrojen vašim potrebam. K sreči se trg povpraševanja in ponudb spreminja hitro in lahko danes preko namenskih spletnih portalov pošljete eno povpraševanje na katerega vam odgovori več ponudnikov. Eden takih je Omisli.si.

> Preverite tudi: Povprečne cene grafičnih oblikovalcev: Cenik za grafično oblikovanje

Še en izziv je lahko preobremenjenost in (pre)zasedenost dobrih zunanjih izvajalcev. Zavedeti se morate, a zunanji izvajalec ne dela le za vas in tako njihov čas ni v vaši kontroli.

Najbolj očitna slabost je lahko cena, saj je načeloma urna postavka najema zunanjega izvajalca nižja kot strošek zaposlenega.

 


PRIPRAVLJENI NAJETI ZUNANJEGA IZVAJALCA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH RAČUNOVODSKIH SERVISOV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

 

Hibrid: Zaposlovanje in zunanje izvajanje

Veliko podjetij te dni uporablja hibridno rešitev zaposlovanja in najema zunanjih izvajalcev. Marketinško ekipo lahko zgradili znotraj podjetja, za posebne akcije pa najamete zunanjo oglaševalsko agencijo. Računovodstva morda niti ne potrebujete, če ste denimo s.p., dovolj je najem računovodskega servisa v času letnih poročil ali za specifična vprašanja in davčno svetovanje. Podpora strankam je lahko zaposlena, delo čez vikende pa daste v zunanje izvajanje. Spletno stran vam lahko oblikujejo najboljši dizajnerji, redno zaposlena ekipa pa bo denimo poskrbela za CSS in HTML potrebe. Enako gre za programerje.

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno