Revija Nasvet strokovnjaka

Izposoja avtodoma za nepozabne počitnice – Na kaj morate paziti?

najem avtodoma

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Poletje ni le čas sonca in vročine, temveč tudi načrtovanja dopustov, izletov in težko zasluženih oddihov. Popolne počitnice si vsak predstavlja po svoje, a za vse vedoželjne raziskovalce, željne pravih poletnih pustolovščin, je izposoja avtodoma izbira, s katero ne morete zgrešiti. Vsako potovanje je izkušnja, ki vedno znova ponuja še nedoživeto, neodkrito in nepoznano. Vse kar morate storiti, je, da se prepustite njegovemu vrtincu in možnostim, ki vam jih ponuja.

IZPOSOJA AVTODOMA: CENA

≈ 60 EUR – 135 EUR/dan

Pridobite 7 ponudb za najem avtodoma
najem avtodoma
“Nič ni za menoj, vse pred mano, kot vedno na cesti.” – Jack Kerouac, pesnik in pisatelj

Ne glede na to, če ste novinci v izposoji avtodoma in si želite preizkusiti počitnice na drugačen način, ali že prekaljeni cestni mački, lahko preko Omisli.si/najem-avtodoma hitro in brezplačno pridobite 7 ponudb za izposojo avtodoma.

10 stvari, na katere morate pomisliti pred izposojo avtodoma

 • Izbor pravega avtodoma: Prvi korak je izbira pravega avtodoma, ki ustreza vašim potrebam. Različne velikosti in razporeditve avtodomov lahko vplivajo na vaše udobje med potovanjem.
 • Cena: Cena izposoje je pomemben dejavnik, ki ga je treba upoštevati. Preverite, ali so v ceno vključeni dodatni stroški, kot so zavarovanje, kilometrina, čiščenje itd.
 • Zavarovanje: Preverite, kakšno zavarovanje ponuja podjetje za izposojo. To lahko vključuje zavarovanje za poškodbe avtodoma, osebno zavarovanje in zavarovanje za tretjo osebo.
 • Pogoji izposoje: Pazljivo preberite pogoje izposoje. To lahko vključuje pravila o številu dovoljenih kilometrov, kaj je dovoljeno v avtodomu, kakšne so kazni za pozno vračanje itd.
 • Preverjanje avtodoma: Preden se odpravite na pot, preverite delovanje avtodoma. To vključuje preverjanje motorja, klimatske naprave, ogrevanja, vodovodnih in električnih sistemov itd.
 • Pribor in oprema: Preverite, ali je v avtodomu vse, kar potrebujete. To lahko vključuje kuhinjsko opremo, posteljnino, pripomočke za čiščenje itd.
 • Načrtovanje poti: Pred rezervacijo je priporočljivo načrtovati pot. To vam bo pomagalo oceniti, koliko časa potrebujete za izposojo.
 • Parkiranje in kampiranje: Preverite pravila o parkiranju in kampiranju v državah, ki jih nameravate obiskati. Nekatera mesta imajo stroga pravila glede parkiranja avtodomov.
 • Varnost: Pred odhodom preverite varnostne ukrepe. To vključuje preverjanje ključavnic na vratih in oknih, alarmnih sistemov in drugih varnostnih funkcij.
 • Osebna prtljaga: Na koncu, ne pozabite na svojo osebno prtljago. Seznam stvari, ki jih potrebujete, je odvisen od trajanja potovanja, vremena, destinacij, ki jih nameravate obiskati, in številnih drugih dejavnikov. Ne pozabite na dokumente, denar, zdravila in ostale nujne stvari.

Zakaj izposoja avtodoma?

Omogoča občutek domačnosti. Izposoja avtodoma je pravzaprav hiša na kolesih. Vsebuje vso potrebno opremo, ki omogoča zadovoljevanje vsakodnevnih življenjskih potreb. Postelja, kuhinja in večnamenska miza, kopalniška oprema potujejo z vami, kamorkoli se odpeljete ter vam omogočajo nenehno udobno življenjsko okolje. Še bolj domače se počutite, ko spite na svojih rjuhah in se brišete v domače brisače. Imate najljubše plastične kozarčke? Vzemite jih s seboj in občutek, da ste se na pot podali v domači hiši na kolesih, bo tu.

Zagotavlja popolno svobodo. Spite, jeste in živite v avtodomu. Razen rezervacij in izbire kampa, ste povsem prepuščeni svojim željam in spontanosti. Zavijete lahko s poti ali se ustavite v prijetnem lokalu, ki ste ga zagledali na poti. Niste odvisni od prijave v hotel in prenosa težke, okorne prtljage. Ni nevarnosti, da bi pozabili šampon v hotelskem tušu ali zamudili jutranji zajtrk.

najem avtodoma
Izposoja avtodoma zagotavlja razgibane počitnice.

Veliko število kampov. Evropa je prepredena z avtokampi, prosti in lahko dostopni. Težave z zasedenostjo se pojavijo le v višku sezone, zaradi česar je v tem časovnem obdobju pametno vnaprej rezervirati prostor. Ena prijetnejših izkušenj je tudi spoznavanje ljudi, ki tako kot vi potujejo iz kraja v kraj, s katerimi delite izkušnje in predloge o okoliških zanimivostih. Prav posebno pa je tudi nenadejano srečanje sodržavljanov, ki se prav tedaj nahajajo na isti lokaciji.

Cenejše kot potovanje z letalom. Primerjava stroškov celotnega potovanja, ki zajema letalsko vozovnico, prenočišča in prehrano, pokaže da lahko ob smotrni izbiri poti, pri potovanju z avtodomom vidite več in ob tem še prihranite nekaj denarja. Izposoja avtodoma omogoča prehranjevanje po razmeroma zelo ugodni ceni, saj lahko po želji kuhate izključno v domači kuhinji in se povsem ognete restavracijam, ki bi iz vas izmamile večje vsote denarja.

Preverite tudi: NAJEM AVTODOMA: CENA IZPOSOJE, PREDNOSTI IN SLABOSTI RAZLIČNIH TIPOV AVTODOMOV

Najpomembnejši nasveti za izposojo avtodoma

Avtodom je najet, prebrali ste turistične vodiče, začrtali ste si mesta in pokrajine, ki jih želite obiskati, prometne karte že preplavljajo jedilno mizo. Skorajda ste nared za pustolovščino pred vami. Še pred tem pa si vzemite nekaj minut in preverite, na kaj je pri potovanju z avtodomom še potrebno paziti.

najem avtodoma
Pripravljeni na pot!

Ne izberite predolge poti

Čeprav se vam morda zdi, da je izposoja avtodoma prava izbira za premagovanje velikih razdalj in ogled večjih mest, je temu tako le, če imate na voljo dovolj časa. Potovanje po avtocestah ne prinese užitka ob opazovanju slikovite pokrajine, niti ne omogoča postanka v prijetni vasici ob poti, poleg tega pa je zaradi plačevanja cestnine ali vinjet precej drago. Če je vse kar želite videti na poti nekaj glavnih mest, potovanje z avtodomom ni najbolj optimalna izbira. Vaše potovanje se na ta način spremeni v neskončno vožnjo, zaradi katere se boste domov vrnili utrujeni in nezadovoljni.

Obstaja pa kompromis, ki se je že marsikdaj izkazal za pravilno izbiro, sploh če imate med svojimi vrstami veščega voznika z ljubeznijo do vožnje. Kljub pomanjkanju časa, da bi celotno potovanje opravili po magistralnih cestah z nenadejanimi postanki in umirjenim tempom, se lahko odločite za bolj oddaljeno destinacijo, regijo ali del države. Do tja potujete hitro, brez vmesnih ogledov, nato pa zaokrožite po pokrajini in si dovolite začutiti utrip lokalnega življenja. Opazujete, naravo, kulturo, običaje, arhitekturo, spoznavate okoliške dobrote, si ogledujete znamenitosti in uživate v preostanku časa.

Smernice, ki jim lahko sledite glede na vaše potrebe, želje in potovalno vztrajnost:

 • Sproščujoče: 100 – 700 kilometrov na teden
 • Še vedno udobno: 800 – 1200 kilometrov na teden
 • V izziv: 1200 – 1600 kilometrov na teden

Izberete lahko tudi oddaljenejše destinacije, vendar preračunajte, koliko dni vam bo vzela vožnja do izbranega cilja in koliko časa vam bo ostalo za njegovo raziskovanje.

Pomnite, da z avtodomom potujete počasneje kot z osebnim avtomobilom

Ne izberite daljšega potovanja, kot bi ga bili pripravljeni opraviti z osebnim avtomobilom, saj se bo čas vaše vožnje zagotovo precej podaljšal. Zavedajte se, da vozite večje vozilo, na katerega še niste takoj navajeni. Preveriti morate ceste po katerih se boste podali, saj vse niso primerne za vožnjo z avtodomom. Zaradi tujega jezika in nepoznavanja krajev vaša potovalna hitrost gotovo ne bo tako visoka kot v domačem mestu. Poleg tega pa morate v potovanje všteti še morebitne zastoje, postanke za napolnitev zalog vodnega rezervoarja, izpraznitev smeti, iskanja znamenitosti in mesta prenočitve. Izvzeti ne smete niti možnosti, da zavijete na napačno cesto in se znajdete v kraju, kamor niste nameravali iti. Če imate na voljo dovolj časa, se takšna pomota morda ne bo izkazala za napačno.

najem avtodoma
“Niso vsi, ki tavajo, izgubljeni.” – J. R. R. Tolkien, pisatelj

Načrtovanje izleta

Čeprav je spontano vandranje po tujih krajih nekaj najlepšega kar ponuja potovanje z avtodomom, ne prepustite naključju celotnega potovanja. Izdelajte si okvirni načrt, preberite informacije o krajih, ki jih želite obiskati in bodite pozorni na morebitne lokalne posebnosti, festivale ali prireditve, pa tudi na zapore cest, ki bi jih lahko povzročili. Tak primer je Francija zaradi vsakoletne kolesarske dirke v juliju. Preverite, kaj vse bi na potovanju potrebovali in tako kot pred vsakim potovanjem ne pozabite preveriti vremenske napovedi.

Potovanje z otroki

Najtežji del kateregakoli počitnikovanja z otroki? Res je, potovanje. Razen če ne potujete z vesoljsko ladjo, so otroci običajno neučakani in nezainteresirani za potovanje. Še posebej za majhne otroke so dolge vožnje z avtomobilom ali potovanja z letalom utrujajoča, nezanimiva in utesnjena. Prostornost avtodoma jim za nekaj časa preusmeri pozornost, poleg tega pa se varno privezani na zadnjih sedežih lahko zamotijo z risanjem ali igranjem igric na zložljivi mizi. Pomembno pa je, da kljub temu načrtujete dovolj postankov. Pred izposojo avtodoma pomislite tudi na to!

Izposoja avtodoma – kje začeti?

Izposoja avtodoma je prava odločitev za razgibane počitnice, na katere vam bodo ostali prijetni spomini. Pošljite brezplačno poizvedbo in rezervirajte avtodom v želenem terminu.

najem avtodoma
Na pot ne pozabite vzeti fotoaparata, ki bo za vedno uokviril vaše potovanje.
Pridobite 7 ponudb za najem avtodoma

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno