Revija Nasvet strokovnjaka

Najem avtodoma: Cena izposoje, prednosti in slabosti različnih tipov avtodomov

najem-avtodoma-cena-omisli-si-izposoja

Kazalo

ocena bralcev
5 od 10

Ko se odpravljamo na poletne počitnice je najem avtodoma izjemno praktična odločitev, za katero se odloči vedno več Slovencev. Avtodom nudi veliko prilagodljivosti, saj si lahko med počitnicami ogledamo tudi več krajev, nenazadnje pa nam bo avtodom v dnevih počitnic ponujal udobno zavetje, v katerem se bomo lahko sprostili s svojimi najdražjimi. Poleg poletnih počitnic je avtodom pogosta izbira tudi v času zime, ko se ljudje odpravijo na kampiranje v nekoliko hladnejše kraje. Vendar, je najem avtodoma cena, ki jo je vredno plačati? V tem članku smo vam pripravili analizo cen in cenikov za izposojo avtodoma, ter odgovorili na pogosta vprašanja okoli najema avtodoma…

NAJEM AVTODOMA: CENA & CENIKI

≈ 90 EUR – 210 EUR/dan

Pridobite 7 ponudb za najem avtodoma

 

Sezona najema avtodomaPovprečna cena za najem avtodoma
NIZKA sezona najema avtodoma90 € - 110 €/dan
SREDNJA sezona najema avtodoma100 € - 150 €/dan
VISOKA sezona najema avtodoma120 € - 210 €/dan
VIKEND najem avtodoma175 € - 335 €/vikend

Pridobite ponudbe za najem avtodoma

* Cene za najem avtodoma so izražene v EUR, brez ddv in ne vključujejo varščine ter prevzemnih in drugih stroškov. Povprečne cene za najem avtodoma smo empirično izračunali, na podlagi javnih cenikov ponudnikov ter preko 220 ponudb preverjenih ponudnikov, ki oddajajo avtodom na Omisli.si. Cenik najema avtodoma ni fiksen in velja za: Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Koper, Novo mesto, Velenje in drugod po Sloveniji. Končna cena najetja avtodoma je najbolj odvisna od velikosti avtodoma, za koliko dni bi ga najeli, prevožene razdalje ter države ter dodatnih storitev. Za točno ceno za najem avtodoma pošljite povpraševanje preverjenim ponudnikom najema avtodomov – zeleni gumb.

najem-avtodoma-cena-omisli-si-izposoja
Kakšna je cena najema avtodoma in kaj vključuje?

Alkoven, integriran ali pol-integriran avtodom? Katerega najeti?

Ko razmišljate o tem, kakšen avtodom najeti imejte pred očmi dejstvo, da se avtodomi razlikujejo predvsem po dolžini vozila, notranji razporeditvi, izoliranosti, dodatkih, itd… Spodaj smo opisali prednosti in slabosti treh najpogostejših tipov avtodomov za izposojo oz. najem.

Pridobite 7 ponudb za najem avtodoma

Vrsta avtodomaPrednosti avtodomaSlabosti avtodomaKljučne lastnosti
Alkoven avtodom z mansardoProstornejša kopalnica, ležišče in kuhinja, velik garažni prostor.1-2l višja poraba goriva, manjša hitrost, občutljivost na bočni veter.Nad voznikom je ležišče za 2 osebi pod streho (izboklina od zunaj), za druži
Pol-integrirani avtodomiHitrost potovanja, zmerna poraba goriva, prostorni bivalni del.Max 4 osebe, majhen prtljažni prostor.Podoben kot alkoven brez ležišča, najemajo večinoma starejši pari.
Integrirani avtodomLuksuz, izolacija, aerodinamičnost, izkoristek prostora, udobje.Visoka cena najema, manjša nosilnost, večja teža.Šasija avtodoma je povezana s kabino.

Pridobite ponudbe/cene za najem avtodoma

Alkoven avtodom z mansardo

Ta je zadnje čase zelo priljubljen v tem delu EU, saj vključuje eno ležišče za dve osebi nad vozniško kabino, skupno pa imajo med 4-7 ležišč. Da to so tisti, ki imajo spredaj od zunaj izboklino, ki jo imenujemo alkoven. Pri teh vozilih je poraba goriva 1-2 l višja.

Pridobite ponudbe/cene za najem ALKOVEN avtodoma

Pol-integrirani avtodom

ima bivalni prostor delno integrirans kabino, torej nad voznikom ni dodatnega ležišča. Sprednje ležišče se tako spusti iz stropa, kar pomeni, da je ožje. Pol-integrirani avtodomi sprejmejo do max 5 oseb, njihova ključna prednost pa je bolj odzivna in hitrejša vožnja in nižja poraba goriva. So tudi malenkost nižji, kar pomaga pod mostovi in v garažah.

Pridobite ponudbe/cene za najem POL-INTEGRIRANEGA avtodoma

Integrirani avtodom

Tak avtodom je najbolj luksuzen tip za najem avtodoma. Še samo to pove, da je njihova slabost visoka cena najema oz. izposoje. Šasija je tukaj povezana s kabino. Prednost tega tipa avtodoma je dobra aerodinamičnost, izkoristek prostora, superiorna izolacija ter udobje nasploh. Ti avtodomi so načeloma težji, kar pomeni, da je njihova nosilnost nižja. Večinoma registrirani za 4 osebe.

Pridobite ponudbe/cene za najem INTEGRIRANEGA avtodoma

Camper VAN (kombi avtodom)

Kombi avtodomi so precej priljubljeni in velikokrat predstavljajo to, kar si judje zamišljamo pod besedo avtodom. Takšni camperji imajo navadno dvignjeno streho in podaljšan zadek, ki nudi več prostora.

preveri tudi: Najem kombija: Vse kar morate vedeti

V avtodom predelan tovornjak ali avtobus

Pri nas boste takšne redkeje našli, so pa zelo popularni čez lužo. Spadajo med največja vozila, ki jih lahko opredelimo kot avtodom. Ponekod jih uporabljajo  uporabljajo kot premične pisarne, slavni športniki in glasbeniki na poti se jih dosti poslužujejo ali pa so to luksuzne družinske trdnjave.

Pick-up avtodom

Tukaj gre za manjši tip avtodoma. Navadno je uporabljen kot spalni prostor za tiste, ki so občasno na terenski poti ali na počitnice vzamejo seboj še šotor.

Počitniške prikolice

Ja, tudi te ponekod uvrščajo med avtodome, saj je njihov osnovni namen enak. Gre torej za mobilni bivalni prostor. A če sodimo po Slovencih, niso prikolice nič kaj mobilne. Oz. so mobilne, kot to velja za mobilne hiške. Enkrat prestaviš in je tam za vedno (ali vsaj do konca sezone).

Poznamo še kompaktne, dostavnike in snemljive bivalnike, a se teh praviloma ne da najeti.


Najboljši ponudniki za najem avtodoma v Sloveniji

TOP 10 najbolj iskanih ponudnikov najema avtodomov

Če menite, da vam ljubi ponudnik avtodoma manjka na seznamu, mu/jim posredujte to povezavo, da bi ga lahko predlagali strankam, ki iščejo njegove storitve.


Seznam stvari, na katere običajno ne pomislimo, ko razmišljeno o najemu avtodoma

 1. Preverjanje vseh funkcionalnosti avtodoma pred najemom: Od kuhinjskih naprav do ogrevalnih sistemov, vse mora delovati brezhibno.
 2. Pregled pogodbe o najemu: Bodite prepričani, da ste seznanjeni z vsemi pogoji in določili, vključno s politiko vračila avtodoma.
 3. Prostor za prtljago: Avtodomi imajo omejen prostor za shranjevanje prtljage, zato je pomembno, da strategično pakirate.
 4. Internet in komunikacija: Če potrebujete dostop do interneta, preverite, ali je v avtodomu na voljo Wi-Fi ali druga možnost povezave.
 5. Varčevanje z gorivom: Avtodomi so lahko zelo potratni z gorivom, zato je treba to upoštevati pri načrtovanju poti in proračuna.
 6. Zavarovanje: Preverite, ali vaše zavarovanje pokriva morebitne nezgode ali škodo, ki bi se lahko zgodila med najemom avtodoma.

Najem ali nakup avtodoma?

Veliko ljudi se sprašuje ali se je bolje odločiti za najem ali za nakup avtodoma. Seveda je odgovor odvisen od tega, na kak način bi avtodom uporabljali. Najem avtodoma je izjemno priročen, saj nam avtodom – ko ga ne potrebujemo – zavzame veliko prostora, pa tudi cena samega avtodoma je relativno visoka, zato se nam, v kolikor ga res veliko ne uporabljamo, bolj izplača najem avtodoma, saj so tudi cene najema avtodoma veliko nižje.

Prednosti in slabosti najema avtodoma

Prednosti

Najem avtodoma vam omogoča fleksibilnost potovanja, saj lahko preprosto spremenite destinacijo ali itinerar. Poleg tega omogoča, da preizkusite različne modele pred nakupom in se izognete stroškom vzdrževanja, ki jih prinaša lastništvo.

Slabosti

Pri najemu avtodoma imate omejen čas uporabe, kar lahko pomeni manj svobode. Prav tako se lahko srečate s skritimi stroški najema, kot so zavarovanja ali plačilo za presežene kilometre.

Prednosti in slabosti nakupa avtodoma

Prednosti

Ko kupite avtodom, imate popolno svobodo glede načrtovanja potovanj in uporabe. Avtodom je vedno na voljo, kar je idealno za spontane odhode. Prav tako lahko avtodom prilagodite svojim specifičnim potrebam.

Slabosti

Nakup avtodoma je velika finančna obveznost, ki vključuje tudi stroške vzdrževanja in shranjevanja. Poleg tega se lahko vrednost avtodoma s časom zmanjša, kar predstavlja dodatno finančno tveganje.

Mimogrede, če razmišljete o naklupu avtodoma, preverite načine, kako lahko avtodom uvozite iz tujine.

In zakaj bi šli z avtodomom na počitnice?

Najem avtodoma je dobra izbira za počitnice ali oddih. In to za marsikogar: mlade raziskovalne družine, starejše pare in upokojence z več časa in seveda za vse tipe avanturistov, ki cenijo več mobilnosti in svobode tudi na oddihu. O takem tipu počitnic razmišlja marsikdo in redko boste našli koga, ki nad idejo ne bi bil vsaj malo navdušen. Velikokrat se razmišljanje ustavi pri ceni, saj obstaja včaijh prepričanje, da bi to moralo biti veliko ceneje kot denimo najem aparmaja ali bivanje v hotelu. Pa ni vedno tako.

Poglejmo najprej nekaj hitrih prednosti za najem avtodoma:

 • Prenočimo lahko kadarkoli na drugi lokaciji
 • Parkiramo in prenočimo lahko ob morju (na plaži, na atraktivnih PZA točkah ali v kampih),
 • Vedno smo lahko blizu narave
 • na izletu se tesno povežemo s partnerjem ali družino
 • družinski teambuilding, saj mora vsak nekaj narediti
 • ogromno stvari si lahko ogledamo, saj smo zelo mobilni

Biti avtodomar je način življenja

Avtodom potovanja pridobivajo na popularnosti. In kako ne bi? Dinamično, športno razgibano potovanje in ves čas ste na svežem zraku.

Glavni razlog, kot ga opišejo avtodomarji, je klic narave. Ali beg pred betonom, kot temu nekateri rečejo. Čim dlje od pisarn in stresa, ter prekoorganiziranega življenja. Proti svobodi. Proti naravi. Biti avtodomar je zares način življenja.

V nadaljevanju poglejmo nekaj razlogov, zakaj najeti avtodom za vaš naslednji izlet, oddih ali počitnice.

Je bivanje v avtodomu udobno? DA!

Najeti avtodomi so redko starejši od nekaj let. Ob najetju boste torej prejeli top ohranjen avtodom, ki je hkrati nov. Saj veste, vsa vozila so vedno bolj udobna, zato je dobro potovati, no, …udobno. To je neprecenljivo, še posebej, če smo dlje časa na poti in je cilj veliko različnih lokacij. Ne vem, če ste že kdaj doživeli checkin in checkout vsaki dan? Če niste, si tega ne želite, saj je resnično naporno vsaki dan znova pakirati in se prijavljati / odjavljati v nov tip nastanitve.

 • Lastna kopalnica in stranišče: Pozabite na javne WCje. Vaša naslednja avantura bo udobna, kot še nikoli.
 • Spanje: Neprecenljivo je spati vedno v isti postelji. V svoji, čisti posteljnini. Zavedanje, da boste vsak dan mirno in sladko zaspali v udobju varnega zaklenjenega avtodoma, s svojimi bližnjimi.
 • Shramba. Veliko shrambe: Nihče ne mara pakirati. Še najmanj pa se odrekati ob pakiranju. V avto, na letalo, na avtobus, itd… ne spravite prav veliko prtljage. Zato morate delati selekcijo. Predvsem dame vedo, o čem govorim. No, v avtodomu je prostora za shranjevanje ogromno, tako da boste lahko s sabo vzeli, kar vam srce poželi. Kolesa, mize, obleke, športno opremo, … In ja, HLADILNIK! Sveža zaloga hrane, mrzlo pivo… Jp.

Je najem avtodoma primeren za družine? DA!

Med tednom, ko je služba, se prevelikokrat odtujimo med sabo. Partnerji, otroci, vsi. Telefoni, stres, hiter tempo, saj veste.

Kakovosten čas z družino: Predvsem za otroke je najem avtodoma verjetno najboljša ideja. To bo eno tistih doživetij, ki si ga bodo zapomnili za vedno. Vožnja mimo dih jemajoče narave, dolgi pogovori, hitri postanki. Zakaj se ne bi parkirali in malo prekolesarili. Ali pa zakurili ognja in nekaj pojedli na žaru? To je res kakovosten čas, ki ga boste preživeli s svojo družino.

Kamp druženje: Samo na postajališčih in v kampih boste v situaciji, ko se boste lahko hitro znašli med resnimi somišljeniki. Pogovor steče in hitro se spletejo še dolgoletna prijateljstva. Ali pa si popestrite večer z izmenjavanjem zgodb.

Domače živali? Ja, vem, težko je najti apartma, ki bo vesel vašega kosmatinca. No, roko na srce, tudi ob najemu avtodoma, morate biti pozorni na to, če so hišni ljubljenčki dovoljeni. Če so, vzemite psa s sabo. Tudi on bo vesel novih krajev. In vaše družbe.

STROŠKI: Koliko zares stane potovanje z avtodomom?

Za tedenski najem avtodoma boste med 500 in 1000 EUR. To ni tako malo, a poglejmo, kako kaže z ostalimi stroški…

 • Poceni kampiranje: Vedno se lahko znajdete in najdete brezplačno kampiranje ali vsaj zelo ugoden namenski park.
 • Prihranek pri hrani: Rekli smo, da imamo veliko prostora za shrambo. Tako lahko potujete z dosti hrane ali pa jo nakupite v lokalnih marketih, namesto da jeste v dragih restavracijah in postojankah. To še posebej prav pride v dragih krajih.
 • Ni doplačila dodatne prtljage: Na letalu moramo vsak presežen kilogram doplačati. V avtodomu seveda ne.
 • Obisk oddaljenih sorodnikov, prijateljev: To je sicer bolj v navadi v tujini, kjer so razdalje večje. Navadno je razlog za odlašanje prav visok strošek takega izleta. Zdaj pa, če najamete avtodom, vam znanci ali familija le odstopi košček zemljišča, kjer parkirate vašo trdnjavo. In voila.
Pridobite ponudbe/cene za najem avtodoma

Koliko stane najem avtodoma (cenik)?

Najem avtodoma ponujajo številne avto hiše, čas najema je po dogovoru, vendar se avtodom običajno najema vsaj za teden dni ali več. Cene najema avtodoma variirajo in so odvisne tako od velikosti avtodoma kot tudi od opreme, ki jo le-ta ponuja. Dan danes lahko najdemo številne avtodome z najmodernejšo opremo, v katerih ne manjka niti mikrovalovna pečica, udobna sedežna garnitura in seveda televizor. Cene dobro opremljenih avtodomov so res da nekoliko višje, vendar nam bo tak avtodom ponujal zares udoben in sproščujoč dopust.

Cene najema avtodomov se pričnejo nekje pri 80 evrih na noč in se vzpenjajo glede na število ležišč in glede na opremo, s katero se lahko izbran avtodom pohvali.

Kakšna je cena najema avtodoma?

PONUDNIKI AVTODOMOV se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke
največ strank v SLO
brezplačen vpis


Kaj vse je vključeno v ceni najema avtodoma?

Seveda pa nam zgolj najem avtodoma ne bo zagotovil popolne izkušnje. Nikakor ne smemo pozabiti na to, da moramo ob najemu avtodoma poravnati tudi varščino in prevzemne stroške. Varščina navadno znaša okrog 500 evrov, medtem ko se prevzemni stroški giblje okrog 125 evrov. Navadno je potrebno tudi doplačilo, če želimo, da bodo v našem avtodomu bivali tudi naši ljubljenčki. Pozorni moramo biti tudi na omejitev kilometrov, ki jo najemodajalec navadno postavi na dan ali na teden. V kolikor bomo to mejo prekoračili, bomo morali stroške poravnati po kilometru. Tudi v primeru, da avtodoma ne bomo pravilno očistili – pa naj govorimo zgolj o stranišču ali kuhinjski posodi – bomo morali poravnati stroške čiščenja.

Varščina za najem avtodoma navadno znaša 500 evrov, medtem ko se prevzemni stroški giblje okrog 125 evrov.

Najem kombija namesto najema avtodoma?

Velikokrat pa se ljudje namesto za najem avtodoma odločijo za najem kombija. Kombi navadno predstavlja nekoliko bolj fleksibilno opcijo za potovanja, saj je nekoliko manjši od avtodoma ter tako okretnejši, avtodomi pa se večinoma uporabljajo, kadar se ljudje odločijo za kampiranje v urejenem kampu, in med dopustom lokacije ne menjavajo ali pa so premiki redkejši. Tudi na omisli.si smo za vas pripravili seznam preverjenih ponudnikov, ko omogočajo najem kombija.

Kdaj se je bolje odločiti za najem kombija?

> Preverite tudi: POVPREČNE CENE ZA NAJEM AVTOMOBILA V SLOVENIJI

Najcenejši najem avtodoma ali vsaj poceni najem?

Seveda je dan danes avtodom mogoče najeti že po izjemno ugodni ceni. Številni ponudniki nudijo poceni najem avtodoma. Če iščete najcenejši najem avtodoma bo najbolje, da oddate povpraševanje na Omsili.si, kjer smo na enem mestu zbrali vse preverjene ponudnike izposoje avtodomov, s katerimi se lahko odpeljete na počitnice.

Pridobite 7 ponudb za najem avtodoma

Pogosta vprašanja in odgovori za najem avtodoma

Komu je namenjena izposoja avtodoma?

Avtodomarstvo zagotavlja potovanje na poseben in sproščen način. Najem avtodoma je enostaven in hiter, vaše počitnice pa natančno takšne, kot si želite. Počitnice z avtodomom so super način spoznavanja novih krajev, letovanje ali smučanje.

Za koliko dni lahko največ najamem avtodom?

Večina ponudnikov za najem avtodoma nima omejitev glede števila dni najema. Kvečjemu obstaja omejitev glede minimalnega števila dni izposoje.

Kakšno dodatno opremo lahko najamete ob izposoji avtodoma?

Večina ponudnikov najema avtodomov omogoča tudi najem dodatne opreme, kot denimo: detektor plina, dodatne kemikalije in plinska jeklenka, električno ali navadno kolo ali skiro, navigacijska oprema, inverter (pretvornik 220V <> 12V), kuhinjsko posodo, SUP oprema, nosilci za kolesa, otroška lupinica ali otroški avtosedež za prevoz dojenčkov in otrok, kamping oprema (stoli, mize, žar, otroški stolček za hranjenje, …), otroški sedež za kolo, posteljnina, brisače, snežne verige, spalne vreče, šotori, viseče mreže in še bi lahko naštevali.

Ali lahko z najetim avtodomom prečkam mejo.

Da, prečkanje mej je z avtodomi dovoljeno.

Preverite tudi: CENE ZA NAJEM AVTOBUSA / MINIBUSA (PREVOZ OSEB)

Lahko med vožnjo ležimo v postelji?

Zaradi varnostnih razlogov je med vožnjo ležanje ali sprehajanje po avtodomu strogo prepovedano. Potniki morajo biti privezani z varnostnim pasom.

Je avtodom primeren tudi za hišne ljubljenčke?

Da, tudi večina ponudnikov za najem avtodoma s tem nima težav. Ustaljena praksa je, da se v tem primeru plača dodatno čiščenje.

Kako je z elektriko, če ne avtodoma čez noč ne polnimo?

Če ste parkirani za dalj časa, potem se vselej vsaj trikrat tedensko priklopite na zunanji električni vir. Če pa skoraj vsaki dan potujete, pa se bo baterija polnila samodejno. Vedite, da 220V naprave ne delujejo brez inverterja, kadar niste priključeni na zunanji vir elektrike. 

Kako je z vodo?

Avtodom vedno prejmete napolnjenega s svežo vodo, navadno cca 100l. Kar pa ob rednem tuširanju hitro izpraznete, zato bo potrebno vodni kontejner napolniti v kampu, PZA (parkirišču za avtodome) ali na bancinski črpalki.

Ali moram avtodom očistiti, ko ga vrnem?

Zaželjeno je, da je ob vrnitvi avtodom relativno čist, nujno pa je izprazniti odpadno vodo, WC kaseto in morebitno drugo najeto opremo. 

Kakšna je starostna omejitev za najem avtodoma?

Zelo odvisno od ponudnika izposoje avtodoma. A načeloma velja, da morate biti za najem avtodoma starejši od 21 let in imeti veljavno vozniško dovoljenje (B kategorija) vsaj 3 leta. Kar je precej logično, saj je izposoja avtodoma odgovorno dejanje.

Koliko ljudi lahko najeme avtodom oziroma, koliko ljudi se lahko z njim pelje?

Večina avtodomov je dizajniranih za družine, kar pomeni, da se lahko z njim pelje 2-8 ljudi, v povprečju pa so avtodomi za izposojo narejeni za 4-6 oseb.

Kaj pomenijo “stroški prevzema” ob izposoji oz. najemu avtodoma?

Veliko ponudnikov za najem avtodoma zaračunajo obvezne stroške prevzema, ki navadno znašajo med 100 in 200 €. V to ceno so vključeni stroški, kot so kemikalije za WC, plin za kuhanje, uporabnina vinjete, končno čiščenje, ter birokracijo, ki nastane ko se avtodom odda oziroma prevzame. Tudi na po spletu se veliko piše glede tega.

Kje najeti avtodom po ugodni ceni?
Kje najeti avtodom po ugodni ceni?

> Preverite tudi: NAJEM KOMBIJA CENIK: POVPREČNE CENE NAJEMA KOMBIJA (ZA SELITEV ALI PREVOZ OSEB)

Kdaj Slovenci najbolj najemajo avtodom?

Slovenci se za avtodom najpogosteje odločamo v poletnih mesecih, ko se odpravljamo na počitnice. Prednjači mesec julij, ko je navadno najetih več kot 9000 vozil po vsej Sloveniji.

Kdaj je najem avtodoma najbolj pogost?
Kdaj je najem avtodoma najbolj pogost

NAJEM AVTODOMA?

PREVERJENI PONUDNIKI ZA NAJEM AVTODOMA

Pridobite 7 ponudb


ocena bralcev
5 od 10

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno