Revija Nasvet strokovnjaka

Fotografiranje poroke ali 5 nasvetov za iskanje najboljšega poročnega fotografa

Primer umetniške poročne fotografije

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Fotografiranje poroke je veliko več kot zgolj pritiskanje na sprožilec fotoaparata. Zato je pomembno, da iskanju primernega fotografa namenimo kar nekaj razmisleka in časa. Vaš poročni album naj bi zajel vso čarobnost enega najpomembnejših dni v vašem življenju – to pa ne predstavlja težke naloge zgolj za fotografa, temveč tudi za vašo izbiro primernega izvajalca. V nadaljevanju vam podajamo 5 nasvetov, ki vam bodo iskanje močno olajšali in vam zagotovili boljši končni rezultat.


Najboljši poročni fotografi v Sloveniji

TOP 10 najbolj iskanih poročnih fotografov

Če menite, da vam ljubi fotograf manjka na seznamu, mu posredujte to povezavo, da bi ga lahko predlagali strankam, ki iščejo podobne storitve.


FOTOGRAFI se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke ?
največ strank v SLO ?
brezplačen vpis ?Se kmalu poročita? Na Omisli.si/fotografa preglejta ponudbo preverjenih poročnih fotografov za fotografiranje poroke.


1. Fotografa za fotografiranje poroke začnite iskati zgodaj

Poročni fotografi, sploh najboljši, so pogosto zasedeni že dolgo vnaprej. Priporočljivo je, da se iskanja lotite takoj, ko ste določili datum in najeli prostor za poroko. Prej ko boste začeli z iskanjem, več verjetnosti je, da vaš izbrani fotograf ne bo zaseden na dan vaše poroke. Z iskanjem začnite vsaj šest mesecev pred poroko. V primeru, da je vaš izbrani datum v času sezone za poroke (april – oktober) z iskanjem vsekakor začnite eno leto prej. Bolje prezgodaj kot prepozno!


IŠČETE FOTOGRAFA ZA FOTOGRAFIRANJE POROKE?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH POROČNIH FOTOGRAFOV

 

Pridobite ponudbe za fotografiranje poroke

2. Razmislite o želenem stilu za fotografiranje poroke

Kot že rečeno, fotografiranje poroke ni zgolj stiskanje sprožilca. Ne samo, to, obstaja več različni vrst in stilov poročne fotografije, med katerimi lahko izbirate. Med osnovne in najbolj pogoste stile spadajo:

Klasični stil (portret) za fotografiranje poroke

V tem primeru ime stila govori samo zase; gre za tradicionalno obliko poročne fotografije, na kakršno ponavadi naletite v poročnih albumih svojih staršev ali starih staršev. Gre za tako imenovano uprizorjeno fotografijo para, pogosto v spremstvu družine ali prijateljev. Največ svobode v tem primeru omogoča ozadje, ki je lahko karkoli od oltarja do prizora iz narave, portret pa je lahko ali povsem tradicionalen ali pa bolj sproščen. Ta stil je primeren za tiste, ki želite ujeti svoj poročni dan v najbolj popolni obliki.

Fotografiranje poroke - poročni portret cene
Poročni portret.

Preverite tudi: CENA POROKE: KOLIKO STANE POVPREČNA POROKA V SLOVENIJI?

Dokumentarni stil za fotografiranje poroke

Ta stil za fotografiranje poroke je posebej priročen če ponavadi ne želite pozirati za fotografijo ali če se vam zdi klasični stil uprizorjenega portreta pretirano tog; če se z izvajalcem dogovorite za dokumentarni stil poročne fotografije, bo slednji spremljal celotno dogajanje poroke in jo ujel tako rekoč »v akciji«. Tako bodo nastale fotografije vašo poroko prikazovale točno tako, kot je bila. Slike bodo tako bolj spontane, naravne, pisane ter življenjske.

Dokumentarna poročna fotografija
Primer dokumentarne poročne fotografije

Umetniški stil za fotografiranje poroke

Tudi tukaj ime govori samo zase; gre za stil, ki ne samo dopušča, temveč celo zahteva določeno mero kreativnosti in odstopanja od tradicije. Način slikanja lahko vključuje ali dokumentarni ali klasični stil, rezultati pa so ponavadi veliko bolj zasanjani. Obstaja kar nekaj različnih »podzvrsti« tega stila za fotografiranje poroke, zato je pomembno, da pred izbiro tega stila saj približno veste, kam bi se radi usmerili. Stil je pisan na kožo tistim, ki ne želite, da fotografija zajame zgolj realistične podobe temveč celotno čarobnost trenutka.

fotografiranje poroke - Primer umetniške poročne fotografije
Primer umetniške poročne fotografije

PRENESI SI POROČNO BELEŽNICO / POROČNI PLANER

3. Poročna fotografija uporablja internet

Živimo v dobi interneta, kar vam lahko pri iskanju želene poročne fotografije zelo koristi. Praktično vsak izvajalec, pa naj bo glasbenih ali fotograf, že uporablja socialna omrežja za oglaševanje svojih storitev. S tem vam omogoča dostop do svojih prejšnjih del, spletne strani, kontakta in številnih drugih informacij, ki vam lahko zelo koristijo. Verjetno sploh najlažji obstoječi način za iskanje najboljšega poročnega fotografa pa je, da svojo poizvedbo preprosto zaupate omisli.si, kjer vas bomo glede na vaše želje povezali z najbolj ustreznim ponudnikom.

Preverite tudi: Najboljši poročni fotograf – cena, ki jo je vredno plačati!

4.  Dogovorite se za intervju s fotografom

Na internetu ste prišli v stik z izvajalcem, katerega prejšnja dela vam povsem ustrezajo. Razumljivo je, da bi najraje takoj poklicali in ga rezervirali za fotografiranje poroke. Bolje je, da ostanete potrpežljivi; dogovorite se za sestanek. Tovrsten intervju vam bo pokazal, kako se razumete s fotografom. Vaše ujemanje z izvajalcem bo omogočilo veliko lažje sporazumevanje ter boljše končne rezultate. Prav tako lahko na intervjuju zaprosite za ogled celotnega poročnega albuma – najboljši poročni fotografi na internetu večinoma objavijo zgolj zbirko najboljših del. Ogled končnega izdelka vam bo dal realen občutek za izgled vašega albuma. V primeru, da je želeni fotograf na datum vaše poroke zaseden, ga lahko tudi povprašate po možni zamenjavi s podobnim stilom – sploh v primeru, da dela za fotografski studio z več zaposlenimi fotografi, vam bo verjetno znal priskočiti na pomoč.

fotografiranje poroke par poročan fotografija
Poročna fotografija vam bo vaš najlepši dan ohranila v čudovitem spominu do konca vaših dni.

5. Pozanimajte se o končnem izdelku okoli fotografiranja poroke

Večini ljudi se vprašanje končnega izdelka pri fotografiji ponavadi ne zdi problematično; vendar fotografiranje poroke pare pogosto ujame v past prav na tem področju. Zelo pomembno je, da izvajalcu na intervjuju postavite naslednja vprašanja:

  • Avtorske pravice? Ponavadi si avtor slike lasti vse pravice nad izdelkom (tudi če ste na sliki vi), kar pomeni, da jo lahko na internetu objavljate zgolj z vodnim tiskom ali pa sploh ne. Prav tako se lahko zgodi, da slik brez dodatnega plačila za avtorske pravice ne morete natisniti. Pozanimajte se, ali so slednje vključene v ceno.
  • Post-produkcija? Fotografije so posnete, vendar še ne predstavljajo končnega izdelka. Avtor jih ponavadi še dodatno popravi in izboljša v postopku, imenovanem »re-tuširanje«. Ta postopek je zaradi velike velikosti slik lahko zamuden, hkrati pa lahko tudi vpliva na izgled končnega izdelka. Bodite pozorni, da povprašate po načinu post-produkcije, kakšne so možnosti le-te, oziroma da izrazite željo, da se post-produkcija ne izvede.
  • Kako boste slike prejeli? Paketi poročne fotografije, ki jih ponujajo fotografski studii, pogosto v ceno vključujejo tudi izdelavo albuma, spet drugi pa vam bodo slike posredovali zgolj v digitalni obliki. Na sestanku z izvajalcem se vsekakor pozanimajte, kako je s tem pri njih; kdaj lahko pričakujete slike in končni izdelek ter kaj točno končni izdelek predstavlja.
  • Cena? Pozanimajte se o fotografovi ceni in kaj točno ta vključuje. Fotografiranje poroke lahko plačate po projektu ali po uri: razmislite, kaj točno želite na fotografijah in kaj se vam bolj splača. Ali cena vključuje vse storitve, vključno s post-produkcijo in izdelavo albuma? Kakšno časovno obdobje vključuje cena? Tovrstna vprašanja so enostavna, a vas lahko rešijo pred kakšnimi nepričakovanimi in neželenimi dodatnimi stroški.

PRIPRAVLJENI NAJETI NAJBOLJŠEGA POROČNEGA FOTOGRAFA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE NAJBOLJŠIH POROČNIH FOTOGRAFOV

 

Pridobite ponudbe preverjenih poročnih fotografov

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno