Cena električne inštalacije in primerna osvetlitev

ocena bralcev
5 od 1

Pravilna osvetlitev prostorov je pogosto spregledan, a ne glede na to ključen dejavnik dobrega notranjega dizajna, ki temelji tako na estetiki kot tudi na praktičnosti in udobnem bivanju posameznika. A še pred izbiro in montažo svetila pravilna osvetlitev zahteva primerno električno inštalacijo. Dobro je vedeti, da je cena električne inštalacije odvisna predvsem od težavnosti dela oz. zahtevnosti izbrane tehnologije. Z drugimi besedami: dobro počutje ni nujno tudi dražje. Če ste googlali “elektroinštalacije v hiši cena” ali morda “cena elektroinštalacij”, potem ste na pravem mestu.

Pridobite ponudbe in cene preverjenih električarjev

Cena elektroinštalacij / elektroinštalacije cenik

Storitev električarjaPovprečna cena za elektroinštalacije
Načrt elektroinštalacij (projektna dokumentacija)400€ - 600 €
Električne inštalacije (grobe in fine)45€ – 90€ / m2
Kompletne elektroinštalacije20€ – 26€ / m2
Napeljava elektrike, jaki tok (elektroinštalacija)11€ - 15€ / m2
Načrtovanje in inštalacija razsvetljave 20 – 25€ / kos
Montaža svetil15€ – 25€ / kpl
Strelovodne inštalacije 1000€ / kos
Servis gospodinjskih aparatov 20€ - 100€ / servis
Pametne inštalacijeod 1000€ dalje
Vezava elektro omarice200€ - 300€ / kos
IR paneli (dobava in montaža)70€ - 310€ / kos
Elektro meritve150€ - 250€
Inštalacija električnega talnega gretja30€ - 90€ / m2
Inštalacija telekomunikacij400 - 900€ / kos

Cena elektroinštalacij je torej zelo odvisna od zahtev vašega projekta, saj se navadno cena elektroinstalacije po m2 določa. Ali pa je cena električarja na uro določena. Okviren cenik elektroinštalacij je zgoraj, konkretne cene pa boste prejeli po ogledu – prvi korak je klik na zeleni gumb.

cena električne inštalacijeErgonomska osvetlitev

Kako pomembna je v resnici osvetlitev predvsem notranjih prostorov, se zavemo šele, ko nas na to opomnijo negativne posledice pomanjkljive osvetlitve. Slabovidnost, glavoboli, slabo počutje, razdražljivost, nevarnost poškodb, v delovnem okolju pa tudi nizka produktivnost, nemotiviranost in visoka stopnja človeških napak. Vse to so neposredni indikatorji slabe osvetlitve. Izraz ergonomska osvetlitev se nanaša prav na to posebno razmerje med posameznikom in izvorom svetlobe. Zavedati se moramo, da skoraj 80% informacij zaznavamo vizualno, zato mora biti osvetlitev prilagojena potrebam posameznika in prostora, kjer se posameznik nahaja. Z ergonomsko osvetlitvijo torej poskrbimo, da je okolje osvetljeno optimalno glede na izbrano aktivnost.

> Preverite tudi: ELEKTROINŠTALACIJE: KAJ VSE DELA ELEKTRIČAR IN KOLIKO STANE (CENE)?

Prostora v običajnem stanovanjskem objektu, za katera to pravilo najbolj velja, sta kuhinja in kopalnica. Tu pravilna osvetlitev nikakor ne sme manjkati, saj so aktivnosti v obeh prostorih pogosto povezane z rokovanjem z ostrimi predmeti, kot so noži in škarjice. Slaba osvetlitev v tem primeru poveča nevarnost poškodbe, negativno pa zaradi konstantnega naprezanja vpliva tudi na vid. 


Iščete primernega elektroinštalaterja? Oddajte brezplačno poizvedbo in posredovali vam bomo najboljše ponudbe za vaše iskanje.


Funkcionalnost

Čeprav je videz pomembna komponenta in estetska podoba prostora nezanemarljiva, je funkcionalnost svetlobnega vira tista z največjo težo. Pozicija in vrsta svetila morata biti optimalni za izbrani prostor in predvsem služiti svojemu namenu. V nasprotnem primeru je cena za lepoto visoka, poraba elektrike pa povsem nesmotrna in neekonomična. Za velike, odprte prostore so najbolj primerni lestenci, ki pa jih lahko dopolnjujejo manjša bolj usmerjena svetila, če so ta potrebna. Stenska svetila dajo vizualno širino ozkemu prostoru, medtem ko so v delovnem in študijskem okolju potrebna močnejša in bolj usmerjena svetila.

Ne pozabite na načrt

Načrt električnih inštalacij je v današnjem času prej nujen kot priporočljiv. Cena električne inštalacije kasneje veliko težje poskoči ob dobrem in dodelanem začetnem načrtu, ki mu sledijo izvajalci.

Kaj vse spada med elektro inštalacije električnih napeljav in naprav?

– električne napeljave

– telekomunikacijske napeljave

– napeljave za računalniška omrežja, kabelsko TV, optični kabli

– inteligentne inštalacije

– napeljave za razsvetljavo

– protivlomni in protipožarni alarmni sistemi

– antenske naprave

– električna inštalacija za uporabo sončnih celic

– vgrajevanje električnega talnega ogrevanja

– priključevanje električnih gospodinjskih aparatov

Pogosto zamenjujemo pojme kot so: 

 • elektro inštalacije
 • druga dela električarja
 • elektroinštalacije v hiši
 • elektro instalacije
 • elektricar
 • napeljava elektrike
 • električna instalacija
 • elektroinštalacije
 • električar
 • elektricne instalacije
 • prenova električne napeljave
 • načrt elektro instalacije v hiši
 • električna napeljava v stanovanju
 • napeljava elektrike v stanovanju
 • električne inštalacije v hiši
 • napeljava elektrike v hiši
 • cenik elektro storitev
 • načrt hišne elektroinštalacije
 • meritve električnih inštalacij
 • instalacija pametne inštalacije v hiši, itd.

V izogib težavam je več kot priporočljivo izdelati načrt električnih inštalacij v vašem objektu. Izdela ga projektant, načrt pa vam omogoča nadaljnjo nadgradnjo in ima pomembno vlogo pri morebitni prenovi električne inštalacije. Prav tako lahko z njegovo pomočjo elektroinštalater pripravi natančnejšo ponudbo. Za ustrezno dokumentacijo boste odšteli do 600 €.

Cena električne inštalacije

Končna cena električne inštalacije zajema potrebne kable, vodnike, doze, stikala, vtičnice, opravljeno delo in tudi razdelilne omarice. V povprečni hiši so potrebne najmanj tri tovrstne električne omarice, kjer se nahajajo vozlišča elektroinštalacij. Vedeti je treba, da lahko cena električne inštalacije močno variira, predvsem v odvisnosti od izbrane tehnologije in njene zahtevnosti. Ceno močno zvišajo inteligentne inštalacije, med katere spadajo upravljanje aparatov na daljavo, krmiljenje žaluzij, razsvetljave, ogrevanja in hlajenja, senzorsko zaznavanje sprememb in beleženje stanj. Cena električnih inštalacij, ki zavzemajo zgolj klasične elektroinštalacije nanese okoli 15 € / m2, medtem ko so cene za naprednejše inštalacije znatno višje. Cena električnih inštalacij srednjega do višjega razreda praviloma ne presegajo 25 € / m2.

Cene elektroinštalaterjev pa se razlikujejo tudi po slovenskih krajih (Ljubljana, Maribor, Celje, Velenje, Ptuj, Kranj, Novo mesto, Koper …) Pomagali vam bomo poiskati optimalnega elektroinštalaterja v vaši regiji. Preko Omisli.si se obrnite na preverjene strokovnjake


PRIPRAVLJENI NAJETI ELEKTRIČARJA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH ELEKTRIČARJEV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih električarjev
ocena bralcev
5 od 1