SLIKOPLESKAR: Dovoljenja in licence za opravljanje dejavnosti za pleskanje (barvanje & beljenje), glajenje in kitanje sten ter polaganje tapet

ocena bralcev
5 od 1

Če raziskujete možnost, kako postati slikopleskar (ali pa ste to že), preverite zahtevana znanja, izobrazbo, certifikate, cene slikopleskarskih del, količino povpraševanj / strank v Sloveniji in najpomembneje, kako do novih strank?

Katera dovoljenja za opravljanje dejavnosti so potrebna za pleskanje, glajenje in kitanje sten ter polaganje tapet?

Slikopleskarska dejavnost je uvrščena na listo dejavnosti oz. storitev, ki se po navadi opravljajo na obrtni način. Pri zahtevnih projektih je zahtevano opravljanje slikopleskarskega dela tako, da izvajalec imenuje odgovornega vodjo za zahtevne projekte. Pri nezahtevnih, enostavnih in manj zahtevnih projektih pa je potrebno imenovati odgovornega vodjo za tovrstne projekte. V primeru izvajanja posameznih del mora izvajalec imenovati tudi odgovornega vodjo posameznih slikopleskarskih del.


IŠČEMO dobre SLIKOPLESKARJE

SLIKOPLESKARJEM omogočamo brezplačno registracijo

slikopleskar stranke
Ste slikopleskar in želite več (novih) strank?

Odgovorni vodja zahtevnih projektov mora za prevzem te vloge izpolnjevati naslednje pogoje – vpisan mora biti v imenik pooblaščenih inženirjev in postati obvezen član gospodarske zbornice. Da lahko postane član, mora imeti zahtevano izobrazbo po merilih Inženirske gospodarske zbornice, opravljen mora imeti osnovni strokovni izpit ali dopolnilni izpit.

slikopleskarstvo licence stranke
Slikopleskarska dejavnost se po navadi opravlja na obrtni način.


Kako registrirati dejavnost za slikopleskarska dela?

Enostavne poslovne oblike, npr. popoldanski S. P. za slikopleskarska dela, lahko ustvarite kar od doma, preko portala e-VEM (SPOT). Z registriranim statusom samostojnega podjetnika  lahko dejavnost opravljate legalno in zakonito, prav tako pa lahko za svoje storitve izdajate račune. Pomembno je, da ob registraciji s. p. registrirate primerno dejavnost; SKD 43.342, Gradbeništvo. Ob registraciji le-te lahko opravljate slikopleskarsko dejavnost; pleskate – barvate in belite, gladite in kitate stene ter polagate tapete. Pleskate pa lahko tudi mizarske in kovinske izdelke.

Pri registraciji svojega podjetja preko e-VEM portala potrebujete digitalno potrdilo oziroma zahtevano opremo. Pod zahtevano opremo spada torej digitalno potrdilo, program ProXSign za elektronsko podpisovanje dokumentov, ustrezen spletni brskalnik; Internet Explorer 8, novejši Mozilla Firefox 25.x in novejši, Chrome 32.x in novejši z vklopljenim javascriptom, Adobe Acrobat Reader 7.0 in novejši). Potrebovali boste tudi primerno strojno opremo; osebni računalnik z nameščenim operacijskim sistemom (Windows/Mac), internetno povezavo, opremo za varno shranjevanje digitalnega potrdila (pametna kartica, USB ključek, ipd …) in optični čitalnik (skener). Tega boste potrebovali zgolj za nekatere postopke, ki zahtevajo optično branje in shranjevanje prilog. Nastavitve, ki jih upoštevajte pri skeniranju: kompresiran tip datoteke (TIFF), skeniranje dokumentov na črno-bel način, ločljivost 100-150 ppi.

Če niste vešči upravljanja s tehnologijo lahko, brez vseh zgoraj naštetih pripomočkov, podjetje enostavno registrirate tudi na eni od točk SPOT AJPES. Ob tem boste potrebovali veljaven osebni dokument, davčno številko in overjeno izjavo lastnika objekta (samo v primeru, da niste sami lastnik poslopja, kjer bo registriran S. P.).

Registracija podjetja oz. dejavnosti je brezplačna. Zahteva pa vodenje osnovnih računovodskih evidenc. V kolikor si to lahko privoščite, vam priporočamo najem izkušene računovodje, da se izognete morebitnim težavam. Pri S.P. poslovanju lahko ves dobiček, razen davka, obdržite, le za dolgove ste odgovorni sami.

V pomoč pri registraciji podjetja za slikopleskarje in kasneje računovodstvu in davčnem svetovanju prilagojenemu slikopleskarskemu delu, so vam lahko preverjeni računovodski servisi. 

Vpis v obrtni register

Ko se registrirate v poslovnem registru, se poslovni subjekti, ki opravljajo dejavnost na obrtni način, vpišejo tudi v Obrtni register pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Vpis je brezplačen in se opravi na podlagi obvestila, ki ga AJPES posreduje OZS. V primeru prenehanja delovanja obrtne dejavnosti je potrebno vložiti vlogo za odjavo iz obrtnega registra. Vse omenjene postopke vodijo pooblaščene osebe na območnih obrtno-podjetniških zbornicah.

Formalna izobrazba za slikopleskarje

Formalna izobrazba, ki jo slikopleskar potrebuje, je poklicna srednja šola (program slikopleskar / črkoslikar). Ta program traja tri leta. Lahko pa se odloči za pridobitev izobrazbe z zgolj dvema letoma šolanja (samoplačniško!) in enim letom prakse. To šolanje zaključi z mojstrskim izpitom. Prav tako se lahko šola kot vajenec na Šolskem centru Kranj in Srednji gradbeni šoli in gimnaziji Maribor ter tako naziv pridobi z nacionalno poklicno kvalifikacijo. Pogoja za pridobitev le-te sta končana osnovnošolska obveznost in dve leti delovnih izkušenj. Več o tem tukaj.

Certifikati in priznanja, ki jih lahko pridobi slikopleskar

Certifikati za slikopleskarjeExcellent SMELetno podeli Gospodarska zbornica v znak odličnosti poslovanja malih in srednjih podjetij.
Priznanja za slikopleskarjeMednarodno humanitarno tekmovanje slikopleskarjevVsakoletni dogodek pod okriljem Obrtno-podjetniške zbornice in JUB-a. Vsak udeleženc prejme priznanje, trije najboljši pa so razglašeni ob koncu dogodka.
Certifikat "preverjen ponudnik"Omisli.siOmisli. Si redno preverja ponudnike storitev in jih na podlagi podeljenega certifikata "preverjen ponudnik", ocen preteklih strank in drugih dejavnikov rangira tako, da lahko stranke zares zaupajo izbranemu slikopleskarju.
Slikopleskarske referenceProjekti, sodelovanja, dosežki, ideje …Priporočljivo je tudi zbiranje fotografij  projektov, povratne informacije strank ... Pomembno je tudi, da sledite trendom na raznih sejmih, izobraževanjih, preko spleta in sicer … Vse to lahko uporabite kot referenco, stranki pa že takoj pokažete kakovost vašega dela.

Certifikati, ki jih lahko pridobi slikopleskar

Dober slikopleskar si lahko na podlagi uspešnosti svojega dela prisluži tudi številne certifikate. Eden izmed njih je Certifikat Excellent SME. Tega v znak odličnosti poslovanja malih in srednjih podjetij vsako leto podeli Gospodarska zbornica Slovenije.

Tudi Omisli.si redno preverja različne ponudnike in jih nato na podlagi podeljenega certifikata “preverjen ponudnik”, ocen preteklih strank in drugih dejavnikov tudi rangira. Tako lahko stranke zares zaupajo izbranemu slikopleskarju.  Pridobivanje certifikata je brezplačna, postopek pa lahko pričnete tukaj.

Priznanja, ki jih lahko pridobi slikopleskar

V organizaciji Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in pod okriljem JUB-a vsako leto poteka Mednarodno humanitarno tekmovanje slikopleskarjev. Tekmovanje je torej humanitarne narave, vsako leto izberejo eno poslopje, ki ga nato pleskarji iz Slovenije in preostale Evrope, na novo prepleskajo. Letos so izbrali Osnovno šolo v Ljubljani, ki so jo v celoti prebelili, hkrati pa so otrokom predstavili poklic slikopleskarja v praksi.

Ob koncu, na zaključni slovesnosti, vsem udeleženim slikopleskarjem izročijo priznanja. Podeljujejo se še posebna priznanja slikopleskarjem in sponzorjem, ki so udeleženci akcije že dlje časa. V sklepnem delu prireditve razglasijo še rezultate najboljših treh slikopleskarjev na dogodku, ti dobijo še posebno priznanje.

Seveda pa o delu slikopleskarja pričajo tudi reference, ki jih vsekakor omenite in prikažite na fotografijah, ko oglašujete svoje storitve. Na tak način si ustvarite brezplačno oglaševanje, strankam pa že kar takoj pokažete svoj slog in delo.

Dobro je slediti trendom. Že več let so v modi tapete. Ker je nanos le-teh težaven, se tukaj velikokrat odločimo za pomoč mojstra slikopleskarja.


Dela, ki jih opravlja slikopleskar

Delo slikopleskarja je v gradbeništvu eno izmed manj težavnih in zato tudi eno izmed bolj priljubljenih pri mladih gradbenikih. Izkušen slikopleskar lahko z barvami takoj poživi in spremeni prostor, ki  ga pleska. Nanj se bomo obrnili po nasvet, ob prenovi svojega stanovanja ali ob pleskanju novogradnje, barvanju fasade … Z znanjem o barvah, o barvnih kombinacijah in sodobnih trendih, bo ta naš bivalni prostor spremenil v pravo oazo za oči.

Storitve, ki jih opravlja slikopleskarOpis storitve
Svetovanje skladno s prostorom, površino, ki jo bo prebarval/prebelilSlikopleskar s svojim znanjem in čutom za estetiko stranki svetuje o najboljši možni izvedbi dela, potrebnim dodatnih delih (npr., da se izognemo vlagi), in izbiri barv.
Pleskanje stenPleskanje notranjih prostorov.
Barvanje fasadeBarvanje zunanjih površin.
Glajenje in kitanje stenPred samim pričetkom dela slikopleskar uredi ploskve na katere bo nanašal barvo s kitanjem in glajenjem.
Lepljenje / odstranjevanje tapetSila težavno opravilo, ki ga najraje zaupamo izkušenemu slikopleskarju.
Barvanje ostalih površinBarvanje oken, ograj, ploščic, vrat, opaža, napušča …
Črkorisarska delaIzdelovanje in risanje logotipov, izdelovanje napisov …
Izdelovanje bordur in slikPopestritev navadnega pleskanja z bordurami ali slikami po vaši želji.

Kaj je potrebno urediti pred pričetkom pleskanja?

Pred pričetkom dela, si slikopleskar prostor ogleda in stranki svetuje o barvanju v skladu s prostorom. Na podlagi izkušenj poda svoje mnenje, predloge, … Nato po dogovoru s stranko izda predračun za svoje storitve.

slikoplesakr barve
Barvna lestvica in ostali slikopleskarski pripomočki.

Pred samim pleskanjem, kot smo že omenili, slikopleskar z lažjimi zidarskimi del popravi površino, kjer je to potrebno (kitanje, glajenje). Poskrbi tudi za sanacijo plesni. Podlage zaščiti z impregnacijo, lakiranjem, pleskanjem … Z uporabo mehanskih, kemičnih ali termičnih postopkov, odstrani stare premaze. Poleg vsega naštetega slikopleskar išče tudi funkcionalne rešitve za večjo obstojnost barve, pri čemer se želi s posebnimi sloji/preparati izogniti vlagi, ki bi se utegnila nabirati v prostoru in zmanjšati obstojnost nanešene barve. Pripravi barve iz barvne lestvice s katerimi bo pleskal prostor ter preostali material. Če gre za obnovo starega prostora po navadi tudi sam poskrbi za odvoz materiala (stare tapete, itd.).

Seveda pa je slikopleskar vešč tudi lepljenja tapet, kar je lahko za laike še posebej težavno opravilo. Prav tako lahko dobremu slikopleskarju zaupamo tudi izdelavo slike; bodisi našega logotipa, če govorimo o podjetju, slike risanih junakov v otroški sobi, ornamentov, napisov … Pri svojem delu pleska tako notranje kot zunanje stene (fasade).

Administrativna dela slikopleskarja

Po končanem delu slikopleskar stranki izda račun. Z njim jamči kvaliteto opravljenega dela in vam zagotavlja garancijo. Pri delu slikopleskarja samostojnega podjetnika, je pomembno tudi dosledno vodenje poslovne dokumentacije.

Slikopleskar, ki je zasebni obrtnik, skladno s svojimi željami skrbi še za marketing svojega posla. Pri samostojnem podjetništvu pa je pomembno tudi vodenje računovodske evidence. Prav tako je priporočljivo, da se na področju dela izobražuje na različnih delavnicah in usposabljanjih ter na ta način sledi trendom pri pleskanju notranjih prostorov in fasad ter ostalih površin.

Za kaj najpogosteje najamemo slikopleskarja?

Slikopleskarja najpogosteje najamemo za pleskanje (barvanje in beljenje) sten, tako v notranjih prostorih, kot zunaj (fasada). Izkušenega slikopleskarja najamemo tudi za polaganje tapet. Najamemo ga lahko za izdelavo logotipov na različnih površinah, ornamentov, okrasnih slik … Pa tudi za vzdrževanje vgrajenih slikopleskarskih in črkopleskarskih izdelkov.

Za kaj najpogosteje najamemo slikopleskarja?Opis storitve
Pleskanje notranjih prostorov (barvanje in beljenje)Izkušen slikopleskar nam bo lahko svetoval in spremenil videz našega doma. Večinoma se odločamo za pleskanje sten v notranjih prostorih, bodisi pri novogradnji, ali pa ko želimo prostore obnoviti.
Barvanje fasadeFasade ne spreminjamo pogosto, je pa prva stvar, ki jo ljudje vidijo pri naši hiši, ko pridejo k nam na obisk. Zato se tudi ob izdelavi le-te obrnemo na izkušenega pleskarja.
Lepljenje tapetEno izmed zahtevnejših in zamudnejših opravil, če ga nismo vešči. Raje ga zaupajmo slikopleskarju z izkušnjami in uživajmo ob pogledu na modno preobleko našega doma.
Barvanje manjših ploskevOkna, vrata, ploščice, izdelava ornamentov in črkopleskarska dejavnost - izdelava logotipov po vaših željah.
pleskar pleskanje
Dnevni prostor prepleskan v modno sivo barvo.

Koliko v povprečju računa slikopleskar svoje storitve?

Povprečna cena za slikopleskarska dela v Sloveniji znaša od 1,1 – 3 € na kvadratni meter. Preberite si več o povprečnih cenah slikopleskarskih del.

Koliko strank letno išče slikopleskarja v Sloveniji?

Podatki iz omisli.si/slikopleskarja in analize Google iskanj kažejo, da so slikopleskarji relativno enako iskani skozi celo leto, z izjemo februarja, junija, septembra in decembra, ko je povpraševanj po slikopleskarjih manj. V teh mescih boste lažje najeli slikopleskarja tudi za manjše projekte, katerih se večina sicer izogiba. Preverite tudi analize cen storitev in zasedenosti mojstrov drugih dejavnosti.

slikopleskar povprasevanja stranke
Slikopleskarji so najmanj iskani v februarju, juniju in decembru. Takrat boste najlažje najeli preverjenega slikopleskarja za svoje, tudi manjše, projekte.

Ste slikopleskar in želite novih strank?

Brezplačno se pridružite preverjenim slikopleskarjem na Omisli.si/slikopleskarja in pričnite pridobivati stranke še danes.
ocena bralcev
5 od 1