Pleskanje stanovanja – kako izbrati pravo paleto barv?

ocena bralcev
5 od 1

Pleskanje stanovanja ni nekaj, čemur bi ljudje posvečali preveč pozornosti. Ko pride čas za beljenje ali ponovni nanos barve čez staro, že zbledelo steno, med nakupom in izbiro odtenka najbrž ne razmišljamo preveč. Ko pa govorimo o popolnoma novem stanovanju in še nedotaknjenih stenah, se pomen izbire barv bistveno spremeni. Vsak odtenek namreč pove svojo zgodbo in vzbudi drugačna občutja, zato je treba le-tega previdno izbrati.


PRIPRAVLJENI NAJETI PLESKARJA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE PREVERJENIH SLIKOPLESKARJEV

 

Pridobite ponudbe preverjenih pleskarjev

Vsaka izmed barv ima drugačen pomen.
Vsaka izmed barv ima drugačen pomen.

Izbira barvne sheme za pleskanje stanovanja

Pleskanje stanovanja si boste močno olajšali z izbiro barvne sheme oziroma palete. Ta bo po izbiri prvotne barve namreč določala izgled celotnega stanovanja.

MONOKROMA SHEMA Za celotno paleto uporabite eno barvo v različnih odtenkih, niansah in tonih! Ta barvna shema je odlična izbira za tiste, ki se bojite preveč vpadljivih in različnih odtenkov. Uporaba iste barve namreč zmanjša kontrast in poudari nevtralnost prostora.

Preverite tudi: CENA PLESKANJA STANOVANJA ALI HIŠE: KOLIKO STANE SLIKOPLESKAR?

ANALOGNA SHEMA Znana tudi pod imenom harmonična, analogna shema uporablja sosednje barve na barvnem kolesu – z modro bi na primer uporabili vijolično ali zeleno, z rdečo pa oranžno. Ta barvna shema omogoča umirjeno in sproščeno bivanje.

KOMPLEMENTARNA SHEMA Komplementarne barve se nahajajo neposredno nasproti druga drugi na barvnem krogu (modra in oranžna, vijolična in rumena, rdeča in zelena). Ta shema v nasprotju z monokromo ni za t.i. barvno sramežljive, saj je zaradi osredotočanja na kontrast ta paleta živahna in energična.Upoštevajte fiksirane elemente

Ko govorimo o fiksiranih elementih vašega stanovanja, govorimo o nepremičnih predmetih – talne obloge (les, preproge, ploščice), stenske ploščice in pulti (kamniti, marmorni, leseni, laminatni). Ti namreč že predstavljajo ključni del vaše barvne palete in vas usmerjajo. Čeprav so fiksirani elementi navadno nevtralnih barv, pa kljub temu vsebujejo podtone, ki jih je dobro upoštevati.

> Preverite tudi: PLESEN IN VLAGA V STANOVANJU: CENA ZA TRAJNO ODSTRANJEVANJE PLESNI

Opcija A Podtone kombinirajte s stenami. Če vaše talne obloge in pulti vsebujejo rdeče, rumene ali oranžne podtone, izberite paleto toplejših barv. V nasprotnem primeru (če so podtoni zeleni, modri, vijolični) pa za pleskanje izberite hladnejše barve.

Opcija B Podtone poudarite s kontrastnimi barvami. Če vaše fiksirane elemente sestavljajo tople barve, se odpravite na lov za hladnejšo paleto in obratno. Profesionalni slikopleskarji v večini primerov rajši izberejo to možnost, saj s tem preprečijo prehladen ali pretopel izgled stanovanja.

Barvni krog vam lahko pomaga izbrati kontrastne barve - komplementarne so tiste, ki si stojijo nasproti.
Barvni krog vam lahko pomaga izbrati kontrastne barve – komplementarne so tiste, ki si stojijo nasproti.

Lov za belo in nevtralno barvo

Izbira bele barve sicer ni obvezna. Je pa povsem res, da z njo prostor povežemo v celoto in ga optično povečamo. Uporabimo jo za pleskanje podbojev, kabinetov, pohištva in stropa. Ponovno izberite belo s podtoni, ki se bodo ujemali z vašimi fiksiranimi elementi. Pred nakupom testirajte vsak odtenek – četudi v trgovini izgledajo identično, bodo na steni razlike v podtonih močno opazne.

Nevtralno barvo uporabite za povezovanje prostorov – z njimi prepleskajte hodnike in večje odprte prostore. Pri izbiri popolne nevtralne barve pa imate več možnosti.

Tople nevtralne barve vključujejo tople bele (rumeni ali rožnati podtoni), bež in rjave odtenke. Skladajo se z ostalimi toplimi podtoni, kot so rdeči, rumeni in oranžni, kot kontrastna barva pa izstopajo v kombinaciji s hladnimi podtoni. Popolno nasprotje pa so hladne nevtralne barve – te čudovito izpostavijo tople tone ali pa se uskladijo s hladnimi. Zadnjo in najbolj prilagodljivo možnost pa predstavljajo greige barve, ki so bile ustvarjene za neodločne – kot mešanica sive in bež delujejo kot kameleon in se ujemajo tako s toplimi, kot tudi s hladnimi toni.

Pleskanje stanovanja estetsko opravimo z upoštevanjem napotkov - podboji se barvno ujemajo s stropom in stopnicami, odprt prostor pa je prebarvan z različnimi niansami nevtralnih barv
Pleskanje stanovanja estetsko opravimo z upoštevanjem napotkov – podboji se barvno ujemajo s stropom in stopnicami, odprt prostor pa je prebarvan z različnimi niansami nevtralnih barv

Določanje palete za pleskanje stanovanja

OSREDNJA BARVA bo vodila preostale tone v paleti, zato v izbiro in nakup le-te vložite dovolj časa in premisleka. Najpametneje je izbrati barvo, katere se boste stežka naveličali in s katero si boste drznili tvegati, saj bo to ena najtemnejših in najbolj nasičenih barv vaše sheme. Z njo prepleskajte predvsem tiste prostore v stanovanju, za katere želite, da izstopajo. Primerni kandidati za osrednjo barvo so npr. kuhinja, jedilnica in dnevna soba, izogibajte pa se odprtih in povezanih prostorov!

SESTRSKA BARVA bo ob skladanju z osrednjo barvo pridala občutek svežine, a le, če upoštevate nekaj osnovnih napotkov. V primeru monokrome in komplementarne palete za sestrsko barvo izberite svetlejšo nianso vaše osrednje barve. Če ste se odločili za sestavo analogne sheme pa izberite dobesedno “sosedo” osrednje barve (pomagajte si z barvnim kolesom – vijoličnim odtenkom bi na primer izbrali rdeč ali moder odtenek).

BARVNI POUDAREK je zadnji obvezen dodatek vaši paleti, s katerim boste zmerno a opazno ustvarili dramatičen učinek. Barvni poudarki so pravzaprav še en sloj svetlih in temnih odtenkov, s katerimi v različnih sobah ustvarite posebno počutje. Pogost pojav poudarkov je v enobarvnih (navadno belih) sobah, v katerih le eno izmed sten (včasih tudi strop) prebarvamo s popolnoma nepričakovano barvo.

Zaradi ujemanja s pohištvom se stena s črnim poudarkom odlično sklada s sobo.
Zaradi ujemanja s pohištvom se stena s črnim poudarkom odlično sklada s sobo.

To so le osnove in napotki za pleskanje stanovanja – za več profesionalnih nasvetov pa kontaktirajte strokovnjake na Omisli.si.


PRIPRAVLJENI NAJETI PLESKARJA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE PREVERJENIH SLIKOPLESKARJEV

 

Pridobite ponudbe preverjenih pleskarjev
ocena bralcev
5 od 1