Revija Nasvet strokovnjaka

Beljenje sten – koraki do uspešne prenove

Kazalo

ocena bralcev
5 od 2

Statistično gledano, vsak tretji DIY domači mojster, ki se samostojno loti beljenja sten, na koncu ni zadovoljen z rezultatom. To je velikokrat posledica pomanjkanja priprave in nezadostnega znanja o pravilnem postopku. Zato smo tukaj, da vam pomagamo razumeti, kako se lotiti tega projekta na način, ki bo zagotovil odlične rezultate. Beljenje sten je lahko zastrašujoče opravilo, še posebej, če se ga lotevate prvič. Vendar pa z malo priprave in pravimi pripomočki, lahko postane preprosto in celo zabavno.

Če bi raje stene zaupali strokovnjakom, smo za vas pripravili tudi seznam preverjenih pleskarjev.

Najboljši letni čas za beljenje sten je poletje

Poletje je za prenovo najboljši čas predvsem zato, ker morate med beljenjem prostor zračiti. Ker v tem času v ozračju ni preveč vlage in nizkih temperatur, privarčujete tudi na času sušenja. Kako se torej lotiti osnovnega koraka prenove stanovanja – t.j. beljenje sten?


BELJENJE STEN?

PREVERJENI SLIKOPLESKARJI

Pridobite 7 ponudb za beljenje sten

slikopleskar-omislisi-cene-beljenje-pleskanje
Preverjeni slikopleskarji na Omisli.si/slikopleskarja vam bodo z veseljem pomagali pri beljenju sten.

14 korakov za beljenje sten

Koraki za beljenje sten Postopek Pripomočki za beljenje sten
1. Priprava prostora Začnite v sobah, ki so najdlje od vhoda. Odstranite premično pohištvo in ostale predmete. Zaščitna folija, filc, zaščitni trak
2. Zaščita pohištva Zaščitite pohištvo s folijo, filcem in zaščitnim trakom. Zaščitna folija, filc, zaščitni trak
3. Zaščita tal Če je v stanovanju parket, ga zaščitite s filcem, s stranjo folije obrnjeno proti tlem, da preprečite praske in zadržite vlago ali razlitja. Filc, zaščitna folija
4. Priprava sten Izravnajte in zgladite površino stene, odstranite ohlapne dele, popravite razpoke s trakom za obliže in večje luknje napolnite z ometom ali kitom. Trak za obliže, omet, kit
5. Čiščenje sten Očistite stene tako, da jih obrišete ali posesate prah ali jih navlažite, da odstranite delce prahu. Krpa, sesalnik, voda
6. Uporaba podlage Nanesite primer ali ustrezno emulzijo, da zagotovite enakomerno absorpcijo barve in se izognete lisastim stenam. Primer, emulzija
7. Brušenje sten Po potrebi očistite umazane stene z brusnim papirjem pred barvanjem. Brusni papir
8. Obvladovanje vlage Če imate madeže vlage, očistite in uporabite fungicidno zaščitno barvo po reševanju osnovnega vzroka. Fungicidna zaščitna barva
9. Barvanje robov in kotov Z čopičem nanesite barvo na robove in kote. Čopič
10. Barvanje stropa Za barvanje stropa uporabite valjček z nastavljivo podaljškom. Valjček, podaljšek
11. Barvanje sten Začnite barvati okoli oken in se postopoma premikajte od enega kota do drugega. Uporabite valjček za barvanje z odcejalno mrežo, da enakomerno porazdelite barvo. Valjček, odcejalna mreža
12. Nanos več slojev Nanesite več slojev barve, pri čemer vsak sloj pustite, da se posuši, preden nanesete naslednjega. Barva
13. Čiščenje Po končanem barvanju očistite prostor in orodje. Krpe, čistilo
14. Najem profesionalca Če se vam zdi ta postopek pretežak, razmislite o najemu profesionalnega slikarja.

Upamo, da vam bo ta tabela olajšala proces beljenja sten. S to sezono, ki je idealna za prenovo doma, si vzemite čas, pripravite se in uživajte v preobrazbi vašega doma.

PRIPRAVA IN ZAŠČITA PROSTORA ZA BELJENJE STEN

Pripomočki za beljenje sten: zaščitna folija, filc, zaščitni trak, UV odporni lepilni trak

S pleskanjem pričnite v prostorih, ki so od vhodnih vrat najdlje oddaljeni in iz njih odnesite vso premično opremo. Vse ostalo pohištvo dobro zaščitite s folijo, filcem in zaščitnim trakom. Na mestih, kjer je veliko direktnega sonca predlagamo, da uporabite zaščitni UV odporen lepilni trak.

V primeru, da imate v stanovanju parket je priporočljiva zaščita s filcem, ki ima na eni strani folijo, na drugi pa filc. Slednjega obrnite proti parketu, saj se boste tako izognili neželenim praskam, obenem pa bo folija vso vlago in morebitno razlito tekočino zadržala na površini – v tem primeru bodite še posebej previdni, saj takšna tla predstavljajo nevarnost zdrsa in padca. Da se pred takšnimi pripetljaji še dodatno zaščitite, robove različnih kosov folije zlepite skupaj.

> Preverite tudi: PLESEN IN VLAGA V STANOVANJU: CENA ZA TRAJNO ODSTRANJEVANJE PLESNI

PRIPRAVA STENE

Pripomočki za beljenje sten: zidarska lopatica, bandažirni trak, gips, kit, sesalec, krpa, predpremaz (emulzija)

Če je le možno, s sten odstranite stikala in vtičnice, sicer jih prelepite z zaščitnim trakom.

Sledi priprava podlage – po potrebi stene pred beljenjem zgladite in zravnajte. Z zidarsko lopatico odstranite vse slabo oprijete in odstopajoče dele. V primeru poškodovanih sten in oluščene barve površino postrgajte že pred nanosom emulzije. Razpoke sanirajte z bandažirnim trakom, večje luknje pa zapolnite z gipsom ali kitom. Po potrebi odstranite tudi žeblje in vijake.

Po opravljenem seznamu prej naštetih opravil s sten pobrišite ali posesajte prah, ali pa jih rahlo navlažite in tako odstranite vse prašne delce, ki bi vam na poti do popolnih beljenih sten predstavljali nadležne ovire.

Ker želimo pri pleskanju doseči čim boljši učinek že s prvim nanosom, je  pred tem stene priporočljivo premazati s prednamazom oz. primerno emulzijo. Tako si zagotovite enakomerno vpijanje barve na steni, stene pa zaradi dobrega oprijema barve po pleskanju ne bodo lisaste.

ČIŠČENJE ZIDOV

Pripomočki za beljenje sten: brusni papir

Redko kateri domači mojster se pred nanosom barve odloči za dejansko čiščenje zidov. Roko na srce, včasih so nekateri zidovi tega res potrebni – zato pranje pred beljenjem predlagajo tudi preverjeni strokovnjaki – slikopleskarji. Če je zid hudo umazan, mi pa nameravamo uporabljati blage odtenke (kar je za beljenje sten navada), je bolje, če se poslužimo brusnega papirja in najbolj kritična mesta blago prebrusimo, da odstranimo najhujše. Ostalo bo prekrila barva.

ČIŠČENJE MADEŽEV OD VLAGE

Pripomočki za beljenje sten: fungicidna zaščitna barva

Huje je z madeži od vlage. Pred odstranitvijo le-teh je potrebno odkriti razlog, zaradi katerega se madeži pojavljajo. Preverimo, če nam kje pušča streha, cev v zidu ali pa gre samo za slabo izoliran zunanji zid. Ko odstranimo razlog za nevšečnost, ga na tem mestu enkrat do dvakrat premažemo s fungicidno zaščitno barvo, ki nam kemijsko onemogoči nastajanje nove zidne plesni.

Pri beljenju lahko izbirate med različnimi niansami belih odtenkov
Pri beljenju lahko izbirate med različnimi niansami belih odtenkov

ZAPOREDJE PLESKANJA POVRŠIN

BELJENJE ROBOV

Pripomočki za beljenje sten: čopič, valjček, pleskarska mrežica, 

Pred pleskanjem sten in stropa se je potrebno lotiti barvanja vogalov. S ščetinami na čopiču, pomočenemu v barvo, nežno “potrkajte” (ne brišite!) ob rob posode z barvo. Barva je v tem primeru lahko malo redkejša kot barva za nanašanje z valjčkom. Ne sme pa kapljati z njega, ko ga boste premaknili proti steni.

S čopičem najprej pobarvajte robove sten in stropov. Začnite barvati od robov proti sredini oz. navzven. Barvajte v dolgih potezah. Najprej potegnite z roko navzgor, da spustite barvo, nato navzdol, da jo še bolj pritisnete na steno, ter še enkrat navzgor, da zakrijete sledove čopiča. Z novo odprto barvo nikoli ne barvajte sredine stene, saj se lahko zgodi, da odtenek ne bo enak. Če nanos ni enakomeren, poskusite odvečno barvo s čopiča odstraniti, denimo s potegom po pleskarski mrežici. V primeru, da vam na steno kapne kakšna kapljica barve jo takoj pobrišite, saj bo v nasprotnem primeru na steni vidna.

BELJENJE STROPA

Pripomočki za beljenje sten: podaljšek za valjček

Beljenju robov sledi strop. Pri tem priporočamo, da na valjček nataknete nastavljiv podaljšek, saj lahko z njim barvate strop brez lestve. Tako je delo preprostejše in varnejše.

Pleskajte čim hitreje, da se izognete neželenim črtam oz. vidnim robovom med plastmi nanosov. Pri pleskanju z valjčkom nujno uporabljajte pleskarsko mrežico za enakomerno razporeditev barve po valjčku, – postavite jo kar v vedro z barvo.

Želite beljenje sten izvesti profesionalno? Brezplačno povprašajte preverjene pleskarje na Omisli.si in preverite cenik za beljenje sten!

BELJENJE STEN

Pripomočki za beljenje sten: valjček za pleskanje, mrežica za odcejanje

Pleskanje sten začnete okoli oken in nadaljujete od enega kota postopno proti drugemu. Pleskarski valjček (ko ga pomočite v barvo), vedno potegnite po mrežici za odcejanje, da se barva enakomerno razporedi po celotnem valjčku. Površino pleskajte v obliki črke W.

S prvimi potegi barvo nanesite na steno, z naslednjimi pa jo enakomerno razporedite. Valjček ponovno pomočite v barvo, ko na steni več ne pušča sledov – želite se namreč izogniti potratni porabi barve, ki bi jo težje enakomerno razporedili, pa tudi proces sušenja bi zavzel veliko časa. Če nameravate na steno nanesti več nanosov barve, počakajte, da se nanešena barva pred novim nanosom posuši.

Čeprav se beljenje sten na prvi pogled zdi smešno lahko, pa je ob izvedbi težko ohraniti mirno roko, ki bo delo opravila zadovoljivo. Zato se za prenovo doma vedno več posameznikov odloča za najem profesionalnega slikopleskarja / pleskarja.

Za kakovostno beljenje sten je najpametneje zaposliti slikopleskarja
Za kakovostno beljenje sten je najpametneje zaposliti slikopleskarja

preverite tudi: Koliko denarja vam lahko prihrani slikopleskar?

ČIŠČENJE PROSTORA IN ORODJA

Pripomočki za beljenje sten: krpa, nož, sirkova krtača, voda, aceton

Čeprav lahko čiščenje in pospravljanje pustite za sam konec, ko ste z delom če opravili, pa je priporočljivo, da vsaj orodje pospravljate sproti. Tako se ne bo nabral kup predmetov, ki bi predstavljali nevarnost spotika ali poškodb. Prednost pravočasnega pospravljanja je tudi to, da se s pravočasnim čiščenjem barve s čopičev kasneje izognete nadležnemu drgnjenju trdovratnih madežev – tako z rok kot tudi oblačil. Svežo barvo iz oken, tal ali pohištva enostavno obrišete s krpo, posušeno barvo pa spraskate s topim delom noža.

Tudi valjček in mrežico dobro očistite. Mrežico je najbolje skrtačiti s sirkovo krtačo in sprati pod vodo, valjček in čopič pa operite s toplim curkom vode.

Čim prej po beljenju lepilni trak odstranite s pohištva in robov. Če se barva posuši, linije ne bodo čiste, na pohištvu pa se lahko lepilo s traku zasuši (v tem primeru za odstranjanje uporabite aceton).

BELJENJE STEN?

PREVERJENI PLESKARJI

 

Pridobite 7 ponudb
ocena bralcev
5 od 2

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno