Beljenje sten – koraki do uspešne prenove

Ko nas v poletnih mesecih sonce navda z energijo, se kar naenkrat znajdemo v motivacije polnem obdobju. V tem času smo pripravljeni na spomladansko čiščenje in oblikovanje vrta, najpogosteje pa se odločimo za beljenje sten. Slednje v kombinaciji dodatne plasti svetle barve in nakupom novih, na prvi pogled skorajda neopaznih dekoracij popolnoma poživi prostor in mu doda pridih svežine. V kratkem predstavlja enega enostavnejših načinov prenavljanja svojega doma.

Poletje se za prenovo najboljši čas predvsem zato, ker morate med beljenjem prostor zračiti. Ker v tem času v ozračju ni preveč vlage in nizkih temperatur, privarčujete tudi na času sušenja.

Kako se torej lotiti osnovnega koraka prenove stanovanja – beljenja sten?

 

 

PRIPRAVA IN ZAŠČITA PROSTORA ZA BELJENJE STEN

S pleskanjem pričnite v prostorih, ki so od vhodnih vrat najdlje oddaljeni in iz njih odnesite vso premično opremo. Vse ostalo pohištvo dobro zaščitite s folijo, filcem in zaščitnim trakom. Na mestih, kjer je veliko direktnega sonca predlagamo, da uporabite zaščitni UV odporen lepilni trak.

V primeru, da imate v stanovanju parket je priporočljiva zaščita s filcem, ki ima na eni strani folijo, na drugi pa filc. Slednjega obrnite proti parketu, saj se boste tako izognili neželenim praskam, obenem pa bo folija vso vlago in morebitno razlito tekočino zadržala na površini – v tem primeru bodite še posebej previdni, saj takšna tla predstavljajo nevarnost zdrsa in padca. Da se pred takšnimi pripetljaji še dodatno zaščitite, robove različnih kosov folije zlepite skupaj.

PRIPRAVA STENE

Če je le možno, s sten odstranite stikala in vtičnice, sicer jih prelepite z zaščitnim trakom.

Sledi priprava podlage – po potrebi stene pred beljenjem zgladite in zravnajte. Z zidarsko lopatico odstranite vse slabo oprijete in odstopajoče dele. V primeru poškodovanih sten in oluščene barve površino postrgajte že pred nanosom emulzije. Razpoke sanirajte z bandažirnim trakom, večje luknje pa zapolnite z gipsom ali kitom. Po potrebi odstranite tudi žeblje in vijake.

Po opravljenem seznamu prej naštetih opravil s sten pobrišite ali posesajte prah, ali pa jih rahlo navlažite in tako odstranite vse prašne delce, ki bi vam na poti do popolnih beljenih sten predstavljali nadležne ovire.

Ker želimo pri pleskanju doseči čim boljši učinek že s prvim nanosom, je  pred tem stene priporočljivo premazati s prednamazom oz. primerno emulzijo. Tako si zagotovite enakomerno vpijanje barve na steni, stene pa zaradi dobrega oprijema barve po pleskanju ne bodo lisaste.

ČIŠČENJE ZIDOV

Redko kateri domači mojster se pred nanosom barve odloči za dejansko čiščenje zidov. Roko na srce, včasih so nekateri zidovi tega res potrebni – zato pranje pred beljenjem predlagajo tudi strokovnjaki. Če je zid hudo umazan, mi pa nameravamo uporabljati blage odtenke (kar je za beljenje sten navada), je bolje, če se poslužimo brusnega papirja in najbolj kritična mesta blago prebrusimo, da odstranimo najhujše. Ostalo bo prekrila barva.

ČIŠČENJE MADEŽEV OD VLAGE

Huje je z madeži od vlage. Pred odstranitvijo le-teh je potrebno odkriti razlog, zaradi katerega se madeži pojavljajo. Preverimo, če nam kje pušča streha, cev v zidu ali pa gre samo za slabo izoliran zunanji zid. Ko odstranimo razlog za nevšečnost, ga na tem mestu enkrat do dvakrat premažemo s fungicidno zaščitno barvo, ki nam kemijsko onemogoči nastajanje nove zidne plesni.

Pri beljenju lahko izbirate med različnimi niansami belih odtenkov
Pri beljenju lahko izbirate med različnimi niansami belih odtenkov

ZAPOREDJE PLESKANJA POVRŠIN

BELJENJE ROBOV

Pred pleskanjem sten in stropa se je potrebno lotiti barvanja vogalov. S četinami na čopiču, pomočenemu v barvo, nežno “potrkajte” (ne brišite!) ob rob posode z barvo. Barva je v tem primeru lahko malo redkejša kot barva za nanašanje z valjčkom. Ne sme pa kapljati z njega, ko ga boste premaknili proti steni.

S čopičem najprej pobarvajte robove sten in stropov. Začnite barvati od robov proti sredini oz. navzven. Barvajte v dolgih potezah. Najprej potegnite z roko navzgor, da spustite barvo, nato navzdol, da jo še bolj pritisnete na steno, ter še enkrat navzgor, da zakrijete sledove čopiča. Z novo odprto barvo nikoli ne barvajte sredine stene, saj se lahko zgodi, da odtenek ne bo enak. Če nanos ni enakomeren, poskusite odvečno barvo s čopiča odstraniti, denimo s potegom po pleskarski mrežici. V primeru, da vam na steno kapne kakšna kapljica barve jo takoj pobrišite, saj bo v nasprotnem primeru na steni vidna.

BELJENJE STROPA

Beljenju robov sledi strop. Pri tem priporočamo, da na valjček nataknete nastavljiv podaljšek, saj lahko z njim barvate strop brez lestve. Tako je delo preprostejše in varnejše.

Pleskajte čim hitreje, da se izognete neželenim črtam oz. vidnim robovom med plastmi nanosov. Pri pleskanju z valjčkom nujno uporabljajte pleskarsko mrežico za enakomerno razporeditev barve po valjčku, – postavite jo kar v vedro z barvo.

Želite beljenje sten izvesti profesionalno? Kontaktirajte strokovnjake na Omisli.si!

PLESKANJE STEN

Pleskanje sten začnete okoli oken in nadaljujete od enega kota postopno proti drugemu. Pleskarski valjček (ko ga pomočite v barvo), vedno potegnite po mrežici za odcejanje, da se barva enakomerno razporedi po celotnem valjčku. Površino pleskajte v obliki črke W.

S prvimi potegi barvo nanesite na steno, z naslednjimi pa jo enakomerno razporedite. Valjček ponovno pomočite v barvo, ko na steni več ne pušča sledov – želite se namreč izogniti potratni porabi barve, ki bi jo težje enakomerno razporedili, pa tudi proces sušenja bi zavzel veliko časa. Če nameravate na steno nanesti več nanosov barve, počakajte, da se nanešena barva pred novim nanosom posuši.

Čeprav se beljenje sten na prvi pogled zdi smešno lahko, pa je ob izvedbi težko ohraniti mirno roko, ki bo delo opravila zadovoljivo. Zato se za prenovo doma vedno več posameznikov odloča za zaposlitev profesionalnega slikopleskarja.

Za kakovostno beljenje sten je najpametneje zaposliti slikopleskarja
Za kakovostno beljenje sten je najpametneje zaposliti slikopleskarja

ČIŠČENJE PROSTORA IN ORODJA

Čeprav lahko čiščenje in pospravljanje pustite za sam konec, ko ste z delom če opravili, pa je priporočljivo, da vsaj orodje pospravljate sproti. Tako se ne bo nabral kup predmetov, ki bi predstavljali nevarnost spotika ali poškodb. Prednost pravočasnega pospravljanja je tudi to, da se s pravočasnim čiščenjem barve s čopičev kasneje izognete nadležnemu drgnjenju trdovratnih madežev – tako z rok kot tudi oblačil. Svežo barvo iz oken, tal ali pohištva enostavno obrišete s krpo, posušeno barvo pa spraskate s topim delom noža.

Tudi valjček in mrežico dobro očistite. Mrežico je najbolje skrtačiti s sirkovo krtačo in sprati pod vodo, valjček in čopič pa operite s toplim curkom vode.

Čimprej po beljenju lepilni trak odstranite s pohištva in robov. Če se barva posuši, linije ne bodo čiste, na pohištvu pa se lahko lepilo s traku zasuši (v tem primeru za odstranjanje uporabite aceton).

 

Veronika Mikec
Nadobudna pisateljica, ki veselje najde v dokumentarnih filmih, konstelacijah in rumeni barvi.