Revija Nasvet strokovnjaka

Selitev: Vodnik za začetnike

Kazalo

ocena bralcev
5 od 2

Selitev lahko predstavlja eno najbolj vznemirljivih obdobij vašega življenja ali pa najbolj stresno. Da preprečite negativne emocije pri selitvi, jo pravilno izvedete in obenem obdržite svoje duševno zdravje, jo je potrebno načrtovati dovolj zgodaj. Ampak kako začeti?

Selitvena služba vam pri selitvi močno olajša delo.
Selitev predstavlja izjemno stresno obdobje v življenju posameznika.

Sploh potrebujete vse?

Pred selitvijo se je potrebno sprijazniti z dejstvom, da večine stvari, na katerih se že leta nabira prah in za katere nimate srca, da bi jih vrgli stran, s sabo nima smisla vzeti.

Česar ne potrebujete, prodajte preko spleta! Tisti grozljivo neokusen set šalic, ki vam ga je pred nekaj leti podarila tašča? Stran z njim! Tako boste ubili dve muhi na en mah – znebili se boste celega kupa krame in ga zamenjali za nekaj dodatnih evrov. Za prodajo se odločite vsaj nekaj tednov pred selitvijo, nikakor pa ne več kot mesec, saj ne želite zadnja dva tedna večerje jesti s tal namesto z jedilne mize.

Donacija je ena izmed alternativ k prodaji, sploh kar se tiče oblačil. Zagotovo je v vaši omari kar nekaj majic in hlač, pa tudi šalov, ki so že davno iz mode in jih nimate namena ponovno obleči. Veliko ljudem v stiski pa bi novi kosi oblačil prišli še kako prav.

Škatla na škatlo, palača

Pakiranje je drugi korak pri selitvi, zato z njim ne odlašajte do zadnjega tedna pred odhodom! Če s pakiranjem začnete vsaj mesec pred selitvijo, z delitvijo časa in organizacijo ostalega ne bi smeli imeli pretiranih težav.

Pripravite škatle. Ogromno škatel. Brez težave jih boste našli ležati po stanovanju, na podstrešju ali v kleti, v nasprotnem primeru pa lahko zanje prosite sosede ali sorodnike. Označite jih s ključnimi besedami kot so kuhinja, dnevna soba, kopalnica … S tem si boste olajšali tako pakiranje kot tudi razpakiranje.

Spakirajte škatlo osnovne opreme, predvsem kopalniške (zobna pasta, šampon, brisače …) in spalne (posteljnina, vzglavniki, pižama …). Tako boste prvi dan v novem domu brez pretirane panike hitreje našli vse potrebno, da mirno preživite noč.

Za pomoč prosite prijatelje in sorodnike, ki vam bodo lahko pomagali s fizičnim delom in vam obenem nudili moralno podporo. Ne pozabite se jim oddolžiti z večerjo ali preprosto s kozarcem hladnega piva.

Selitev s pomočjo selitvenega servisa

Naslednji korak je odvisen od vas: boste svoje reči prepeljali sami ali boste za to raje zadolžili profesionalce? Ker se je potrebno za najem kombija ali celo tovornjaka dogovoriti dovolj časa vnaprej,  samostojna selitev pa ponavadi pomeni veliko stresa, se vedno več ljudi odloča za najem selitvene službe, saj jim lahko ta močno olajša celoten proces selitve.

Ne sklenite dogovora s prvim servisom, s katerim stopite v kontakt – pozanimajte se o vseh storitvah, ki jih posamezen servis nudi in primerjajte cene, s katerimi poslujejo. Res je, da se kakovost navadno odraža v ceni, toda kljub temu dobro preučite ponudbe vseh selitvenih služb.

Servisu že vnaprej sporočite iz kako velikega stanovanja se selite, koliko kosov pohištva in koliko škatel bo potrebno znositi. Živite v bloku? Na najvišjem nadstropju? To je zelo pomemben podatek, verjeli ali ne. Več podrobnosti kot posredujete, manj je možnosti za presenečenja (in manj se pozna na ceni!).

Za selitev se dogovorite navsezgodaj. Zakaj? V primeru da ste naročeni okoli druge ure popoldan, bo večja verjetnost zamud na cesti, saj je pred vami verjetno naročena še kakšna stranka.

Bodite prisotni, ko delavci nalagajo in razlagajo vaše škatle in pohištvo. Tako jih lahko seznanite s kakršnimikoli posebnostmi glede vaših stvari in s tem olajšate tudi njihovo delo.

Selitvena služba vam pri selitvi močno olajša delo.
Selitvena služba vam pri selitvi močno olajša delo.

Pridobite kup ponudb selitvenih servisov na Omisli.si.

Počasi se daleč pride

Ko selitveni servis opravi svojo polovico dela, je na vrsti vaša: razpakiravanje. Ne trudite se vsega opraviti že prvi dan, niti ne naslednji. Vzemite si čas in postopoma opremite vsako sobo posebej. To bo pripomoglo k čim manjši zmedi in bolj efektivnem delu. 

Najprej izpraznite svojo škatlo osnovne opreme – pospravite svoje najpomembnejše kopalniške potrebščine in si postiljajte posteljo, če imate občutek, da vas bo po napornem dnevu vsak čas zmanjkalo.

Seveda lahko prvi dan proslavite z dostavljeno hrano, a tako ne morete živeti za vselej. Začnite z opremljanjem kuhinje in kopalnice, saj sta to najosnovnejši sobi v stanovanju. Potrebujete pomoč pri montaži pohištva ali inštalaciji? Najemite hišnega mojstra in si olajšajte delo!

Najprej sestavite večje kose pohištva, šele nato manjše. Da se izognete nepotrebnemu naporu, bodite pozorni, da kavča ne sestavljate v kuhinji.

Zadnji korak, bolje rečeno nasvet, je da spoznate sosede ter sosesko. Vzemite si čas za sprehod po mestu, posedite v parku in spoznajte nekaj novih ljudi.

ocena bralcev
5 od 2

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno