Revija Nasvet strokovnjaka

Lokalno prezračevanje, centralno prezračevanje in rekuperacija (prednosti in slabosti)

Lunos lokalno prezračevanje z mobilno aplikacijo iVent

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Danes vsaka prenova ali novogradnja pomeni 3 stvari: toplotna črpalka, talno gretje in lokalno prezračevanje. Sodobna tehnologija nam namreč med drugim omogoča tudi hitrejši pretok zraka v stanovanju. Če imate v stanovanju premalo oken in opažate nabiranje vlage ter plesni, si je dobro omisliti lokalno prezračevanje. Poznamo tudi centralno prezračevanje, vendar je vgradnja tega dražja, saj zahteva obsežnejša gradbena dela. Ne le, da je napravo za lokalno prezračevanje lažje vgraditi, poleg tega je tudi komaj opazna in ne povzroča hrupa. Dodatna prednost sodobne tehnologije je tudi brezžično upravljanje prezračevanja z mobilnimi aplikacijami. Tega se lahko poslužite tudi pri lokalnem prezračevanju. Prav tako, se je pred nakupom in vgradnjo vedno dobro pozanimati, ali vam pripada subvencija Eko sklada (skoraj gotovo vam!).

Spodaj smo pripravili nekaj vplogledov v lokalno prezračevanje z rekuperacijo, tukaj pa je seznam preverjenih izvajalec prezračevalnih sistemov.

Pošlji povpraševanje za prezračevanje
Lunos lokalno prezračevanje z mobilno aplikacijo iVent
Pametna prezračevalna enota LUNOS i-Vent (vir: Lunos).

Vpliv kakovosti zraka na zdravje

Razne vonjave, plini, prah in vlaga – vse to vdihavate, če za prezračevanje vašega doma ni dobro poskrbljeno. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, kako slab vpliv ima to na kvaliteto spanca in bivanja. Med najbolj dovzetne spadajo nosečnice in njihov še nerojeni otrok ter vsi otroci in starostniki. Slaba kakovost zraka vpliva tudi na razvoj posameznika, njegov nadzorni sistem žlez z notranjim izločanjem, živčni sistem, itd. Vse to lahko povzroči glavobole, nespečnost in posledično utrujenost, onemogočeno regeneracijo telesa, dražečo sluznico, itd. Slab vpliv ima tudi na nekatera bolezenska stanja in lahko povzroči hitrejše napredovanje bolezni.

Ste vedeli?

 • Otroci spadajo med dovzetnejše zato, ker na 1kg telesne mase, vdihnejo večjo količino zraka kot odrasli.
 • Zrak v stanovanju je lahko kar do 500% slabše kakovosti od zunanjega.

Vzdrževanje prezračevalnih naprav

Centralno prezračevanje

Zaradi vgradnje cevi, je vzdrževanje težje. Na vsake toliko časa je potrebno očistiti notranjost cevi, v katerih se nabirata prah in nesnaga.

prezracevanje in rekuperacija cene prezracevalnih sistemov
Prezračevanje in rekuperacija: Kakšne so cene prezračevalnih sistemov, katere so prednosti in kje so slabosti? Katerega ponudnika izbrati?

Preveri tudi: Cena prezračevanja z rekuperacijo

Lokalno prezračevanje

Tovrstna izbira prezračevanja od vas ne zahteva veliko pozornosti. Vse kar je potrebno storiti je to, da enkrat na leto zamenjate prezračevalno napravo.

Lokalno prezračevanje ali centralno prezračevanje?

Kot smo že omenili, centralno prezračevanje zahteva večji gradbeni poseg. Ne le, da to predstavlja večji finančni strošek, temveč v nekaterih gradnjah zaradi postavitve prostora, sploh ni mogoče. Po drugi strani pa se lahko srečate s problemom, da lokalno prezračevanje ne bo v zadostni meri prezračilo stanovanja. Ena prezračevalna naprava naj bi zadoščala za približno 20 m2 kakovostnega zraka. Pri tem je pomembno upoštevati tudi koliko ljudi stanuje v prostorih. Več kot jih je, hitreje in več onesnaženega zraka nastane. Pomembna prednost prezračevalnih naprav pa je filtriranje umazanije in prahu. Tako je zrak, ki vstopi v vaš prostor, vedno čist in svež.

Ne glede na to za katero vrsto prezračevanja se odločite, imate na voljo prezračevanje z rekuperacijo. Več o tem v nadaljevanju članka.

Lokalno prezračevanje: prednosti

 • enostavna vgradnja
 • zavzame zelo malo prostora
 • komaj opazna
 • ne spušča zvokov
 • upravljanje prezračevalne naprave z mobilno aplikacijo (moč ventilatorja, način prezračevanja, pregled nad vlago in temperaturo v prostoru in določitev urnika prezračevanja)
 • manjši finančni strošek
 • prezračevanje, ki omogoča povratek energije
Lokalno prezračevanje by Sucharas's Images.
Lokalno prezračevanje – enostavno, neopazno in neslišno.

Lokalno prezračevanje: slabosti

 • nepravilna namestitev povzroči prehajanja slabega zraka iz enega prostora v drugega
 • omejena pretočnost zraka

Preveri tudi: Zeleno ogrevanje in prezračevanje

Rekuperacija

Če imate to možnost, vam predlagamo, da si omislite prezračevanje z rekuperacijo. Gre za ohranjanje temperature notranjih prostorov in preprečitev ogrevanja ali ohlajanja na zunanjo temperaturo. Ne bi bilo ravno prijetno, če se vam poleti v pisarni segreje na 30 stopinj ali pozimi v dnevni sobi ohladi na -2 stopinji, kajne? 😁

Poleg tega je rekuperacija odlična zato, ker vam brez nje hitro lahko naraste znesek na položnicah za ogrevanje. Če vam bo centralno ali lokalno prezračevanje pozimi hladilo stanovanje, boste za ohranjanje toplega doma morali povečati moč peči in porabili veliko več energije.

Ohranjane temperature notranjih prostorov by Pavel Danilyuk.
Prezračevanje z rekuperacijo ohrani notranjo temperaturo prostorov in poskrbi, da vas pozimi ne zebe, poleti pa vam ni prevroče.

Če ste še vedno v dvomih ali potrebujete centralno ali lokalno prezračevanje, si ponovno preberite odstavek o vplivu kakovosti zraka na zdravje človeka. Poskrbite zase. Pomagate si lahko tudi s subvencijo Eko sklada.

Pošlji povpraševanje za prezračevanje
ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno