Poročni proračun: Določita poročni budžet in po potrebi uredita financiranje poroke (poročni kredit)

ocena bralcev
0 od 0

Poročni proračun je ena najzahtevnejših (a vendar najpomembnejših) nalog načrtovanja poroke. Odločitev o višini poročnega budžeta vpliva na vse vaše druge odločitve – lokacija poročnega slavja, seznam gostov, poročna kulinarika, band ali DJ, poročna obleka in vse drugo, zato je pomembno, da to odločitev sprejmete premišljeno.

> Pripravili smo vam tudi seznam preverjenih ponudnikov za financiranje poroke (poročni kredit).

Poročni proračun, financiranje poroke

Določanje poročnega proračuna se začne s seznamom gostov, ki prikazuje večino vaših stroškov. Bodite pripravljeni na to, da boste porabili približno 40 odstotkov stroškov za osnovne potrebe gostov, torej za prostor, hrano in pijačo. Preostali znesek predstavljajo najem fotografa, snemalec, poročna obleka in ostale podrobnosti. Spodaj si oglejte približno razporeditev poročnih stroškov.

  • Prostor poročnega slavja in poročna kulinarika: 40%
  • Snemalec in poročni fotograf: 15%
  • Poročni band ali DJ: 10%
  • Cvetje: 10%
  • Dekoracija: 10%
  • Poročna obleka: 5%
  • Prevoz: 3%
  • Vabila in ostale tiskovine: 3%
  • Darila za svate: 2%
  • Poročna torta: 2%

V mislih imejte vprašanje: ali ste ste pripravljeni o vašem sanjskem prizorišču (ali pa morda o za vas popolni poročni obleki, sanjskih vrtnicah ali o stvari, o kateri sanjate že od otroštva) pogajati? V primeru, da je vaš odgovor ne, potem zmanjšajte stroške na stvareh, ki so za vas manj pomembne.

Ko boste imeli določen vaš poročni proračun, razmislite o stvareh, ki so za vas najbolj pomembne in najprej razporedite stroške največjih stvari, torej, lokacije in poročne kulinarike. Pri iskanju poročnih ponudnikov se obrnite na Omisli.si.Ustvarite seznam

Če želite spremljati vašo porabo na vsakem koraku, potem si ustvarite tabelo v Excelu, kot si to pripravijo načrtovalci porok. Vanjo vstavite vse pomembne elemente, ki jih je potrebno vključiti v poročni proračun. Ustvarite kategorije stroškov na primer “NEVESTA” in spodaj dopišite stroške poročne obleke, čevljev, pričeske, ličenja in morebitnih šiviljskih popravkov.

V preglednico zapišite bistvene informacije. Vsaka stvar naj ima dopisane ocenjene stroške, dejanske stroške in že plačane avanse, ki ste jih plačali ob rezervaciji ponudnika. Nato ustvarite vrstico za skupno vstoto in uporabite funkcijo samodejnega seštevanja, da boste imeli ves čas pred očmi, koliko poročnega budžeta ste že porabili.

Kdo bo prispeval v poročni proračun?

Danes so meje, kdo nosi stroške poroke, zabrisane. Tradicionalno starši mladoporočencev nosijo stroške poročnega slavja. Vendar lahko želi biti par neodvisen od staršev in stroške poroke prevzame sam. V nekaterih primerih se lahko tudi zgodi, da starši preprosto ne morejo poravnati stroškov poroke.

Že preden se ločita načrtovanja poroke, se s svojimi starši pogovorite, koliko stroškov poroke so pripravljeni plačati oni. S tem bosta videla, kakšno breme čaka vaju. Parom je pogosto nerodno vprašati tudi same poročne ponudnike, če bi lahko dobili kakšen popust oziroma kakšno drugo ugodnost.

Zadnja možnost, ki jo imata pri financiranju poroke in določanju poročnega budžeta je, da najameta poročni kredit. O financiranju poroke s kreditom se morata odločiti soglasno, da ne bo kasneje prišlo do nesporazumov. Pogosteje pari financirajo poroko z lastnimi prihranki in dohodki ter s pomočjo staršev in temu prilagodijo tudi obseg poroke in izbiro ponudnikov.

Pri načrtovanju poroke upoštevajte tudi to, da so se zaradi epidemije novega koronavirusa cene podražile. Prav tako se je povečalo število porok, zato so ponudniki zelo pogosto zasedeni že eno leto vnaprej. Načrtovanja poroke se zato lotite pravi čas.
ocena bralcev
0 od 0

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja