Poročna prstana sta šele na 30. mestu poročnega seznama

ocena bralcev
5 od 1

Ko pomislite na organizacijo poroke, vam verjetno najprej na misel prideta poročna prstana in bela poročna obleka. V resnici je seznam veliko daljši in včasih se zdi, da se nikoli ne skrajša. Vendar, če se organizacije lotite sistematično, si boste prihranili veliko skrbi in stresa. Spodaj si preberite seznam 40 stvari, ki jih ne smete pozabiti. Presenečeni boste, da sta poročna prstana šele na 30. mestu.

Pri iskanju preverjenih poročnih ponudnikov se obrnite na Omisli.si/poroko.

Izbira poročne obleke in poročnega fotografa je ena najpomembnejših odločitev pri načrotvanju poroke

1. Datum poroke

Izbira datuma poroke je najpomembnejša odločitev pri organizaciji vašega poročnega dne. Izbrani datum bo vplival na vse druge stvari. Lahko imate v glavi idejo, kakšno poročno torto si želite ali pa že imate izbrano popolno poročno obleko, vendar je ne morete rezervirati, dokler nimate izbranega datuma.

Pri izbiri datuma bodite pozorni na več stvari. Če si želite lepega sončnega vremena, potem bo poroka v poletnih mesecih za vas prava izbira. Najbolj pogoste so poroke v spomladanskem in jesenskem času, saj temperature še niso previsoke, narava pa je takrat zares čudovita.2. Prijava na upravni enoti

Ko imata izbran datum, se osebno odpravite na upravno enoto v kraj, kjer nameravate skleniti zakonsko zvezo. Vložiti morate vlogo za sklenitev zakonske zveze. Zakonska zveza se lahko sklene na upravni enoti ali pa na lokaciji, ki si je želite vi. Bodite pozorni na to, da boste morali sami poravnati stroške, če boste zakon sklenili izven uradnih prostorov.

3. Lokacija civilnega obreda

Lokacija civilnega obreda je nekaj, brez česar vaše poroke ne more biti. Najti popolno lokacijo ni preprosto, saj je na trgu ogromno ponudbe. Pomembno je, da izberete kraj, ki odseva vašo osebnost in stil poroke. Če planirate moderno poroko, potem bo morda za vas pravi kraj galerija, skedenj ali pa z vrt, okrašen z lučkami.

Pozorni bodite tudi na število gostov, ki bodo prišli na vašo poroko. Če bo svatov veliko, potem rezervirajte večji prostor ter se s tem izognite nevšečnostim in gneči.

4. Ura civilnega obreda

Ura obreda vpliva na dogajanje, ki se bo nadaljevalo po končani ceremoniji. Pomislite na to, kdaj želite, da se začne večerja. Če imate povabljenih veliko starejših ljudi, bo to verjetno bolj zgodaj kot če je večina svatov mladih. Bodite pozorni tudi na fotografiranje mladoporočencev, ki je ponavadi po koncu obreda, saj je takrat svetloba najlepša.

Ne pozabite tudi na morebitne nezgode in zastoje na cesti, zaradi katerih se lahko dogajanje zamakne.

5. Priprave na zakon

Če se boste poročili cerkveno, potem morate pred rezervacijo cerkve opraviti priprave na zakon. Možnosti, kje boste opravili priprave je več. Nekatere potekajo čez vikend, v današnjih časih kar preko spleta, druge pa so celoletne. Po koncu priprav boste dobili potrdilo, ki ga predložite duhovniku, da pripravi zapisnik.

6. Kraj cerkvenega obreda

Če boste imeli poleg civilnega obreda tudi cerkveni obred, morate rezervirati tudi cerkev. Lahko je to cerkev, kjer živite, ali pa katerakoli druga, ki vam je všeč. Rezervacijo opravite pri duhovniku. Ko imate izbrano cerkev, se z župnikom dogovorite še, kdo bo pri obredu pel, kdo bral berilo, kakšna bo okrasitev cerkve in druge podrobnosti.

7. Ura cerkvenega obreda

Ura, ob kateri se bo začel cerkveni obred je odvisna od tega, ali se prej poročite še civilno ali ne. Pri načrtovanju bodite pozorni na to, da boste imeli po cerkvenem obredu dovolj časa za pogostitev, čestitke in fotografiranje.

8. Poročni priči

Ena pomembnejših odločitev je izbira poročne priče. Pri izbiri prave priče bodite pozorni na več stvari. Priča je oseba, ki bo na vaš najlepši dan življenja vaša desna roka. Potrebujete osebo, na katero se lahko zanesete in ki je dobro organizirana. Ne bodite obremenjeni s tem, če priča ni enakega spola kot vi. Imate morda brata, s katerim se odlično razumete ali pa najboljšega prijatelja, ki vam že celo življenje stoji ob strani? Potem naj bo on vaša poročna priča.

Izbirate med družinskim članom in prijateljem? Morda se bo vaš prijatelj po poroki oddaljil od vas, a z družinskimi člani boste imeli vez za vedno. Zato je vaš brat/sestra popolna izbira za poročno pričo.

9. Proračun poroke

Verjetno bo vaša poroka največja zabava, ki jo boste v življenju organizirali. Temu primerni bodo tudi stroški. Pri odločitvi, koliko denarja boste namenili za svojo poroko, najprej seštetejte svoje prihranke. Razmislite, koliko mesečnega prihodka lahko namenite poroki ter prištejte še morebitno denarno pomoč vaših domačih. Nato ustvarite podrobno preglednico, ki vam bo pomagala, da svojega proračuna ne boste prekoračili ter, da vas ne bodo presenetili nepričakovani stroški.

10. Stil poroke

Stil vaše poroke je odraz vas in partnerjevega sloga. Pri izbiri teme si vzemite nekaj časa za razmislek, kaj vam je všeč in kakšen poročni dan si želite. Navdih lahko najdete na številnih spletnih straneh, ampak pazite, da bo stil na koncu še vedno predstavljal vas in vašega partnerja.

Pomembno je, da izberete stil poroke, ki je vam všeč. Ne ozirajte se na to, kaj mislijo drugi in kaj je trenutno v stilu.

11. Seznam svatov

Sestaviti seznam svatov predstavlja velik izziv. Verjetno ne želite na svoji poroki ljudi, ki vam niso zares blizu, po drugi strani pa nočete, da bi vam kdo zameril, ker ga niste povabili.

Začnite tako, da določite skupno število gostov. Nato napišite vse vaše sorodnike in družinske prijatelje, ki jih boste povabili na poroko. Na koncu pa dopišite še vaše prijatelje. Pri tem se vprašajte, kdaj ste prijatelja nazadnje videli. Če se z osebo niste videli zadnjih 12 do 18 mesecev, potem je verjetno ne boste povabili. Zagotovo povabite prijatelje, s katerimi skupaj praznujete velike dogodke, kot so rojstni dnevi in prazniki.

Če ste v dvomu, ali nekega prijatelja povabiti ali ne, pomislite, kako ta oseba vpliva na vaše življenje. Ali se ob njej počutite dobro in ima na vas pozitiven vpliv? Potem jo zagotovo povabite.

12. Vabila

Poročno vabilo je eno najpomembnejših stvari, na katere se morate osredotočiti pri načrtovanju poroke. Z njim gostom prvič predstavite, v kakšnem stilu bo vaša poroka. Prav tako jim posredujete datum in druge informacije o poročnem dnevu.

Idealno je, če vabila izročite osebno in dovolj časa pred poroko. Tako si bodo svatje zagotovo lahko vzeli čas in rezervirali morebitno nastanitev, če prihajajo iz oddaljenih krajev.

13. Lokacija poročnega slavja

Lokacija poročnega slavja je prostor, kjer se bo ustvarilo največ spominov na vaš poročni dan. Prostor naj odseva vaš osebni stil, vseeno pa bodite pozorni, da bo dovolj prostora za vse svate. Ne pozabite, da bodo notri mize, stoli, prostor za fotografiranje in pa veliko plesišče. Ker se večina poročnega slavja dogaja ponoči, poskrbite za dobro osvetlitev in morda na mize postavite kakšne svečke.

Če boste rezervirali prostor v naravi, ne pozabite na dobro ozvočenje ter pomislite, kako boste preprečili, da bi svate zeblo ob jutranjih temperaturah. Poskrbite tudi za dovolj veliko parkirišče in varnostnika, če je lokacija odmaknjena na samem.

14. Hrana

Nekaj česar si na poroki ne želite je, da bi vaši gostje ostali lačni. Pri rezervaciji poročne gostije s partnerjem pomislite, kakšen stil hrane vam je všeč. Če prisegate na klasiko, potem boste imeli verjetno postrežen meni, če pa radi sledite trendom, se odločite za catering. Prednost cateringa je tudi to, da je ugodnejši od postreženega menija in ponavadi ponuja več različnih možnosti.

Ne pozabite tudi na polnočni prigrizek. Zadnje leto je moderno, da se proti jutru pečejo dobre napolitanske pice ali pa burgerji. Ti se bodo še posebej prilegli po urah plesa.15. Pogostitev po civilnem ali cerkvenem obredu

Po civilnem ali cerkvenem obredu se mladoporočenca ponavadi umakneta od svatov in se gresta fotografirati. Da bi gostom olajšali čakanje, rezervirajte pogostitev. Pogosto se pari odločijo za kanapeje in sladice v kozarčkih. Ne pozabite tudi na kozarec dobrega vina ali pa morda najljubša koktejla vas in vašega partnerja.

16. Glasba – band ali DJ?

Odločitev, ali boste rezervirali poročni band ali DJ-ja, je odvisna od tega kakšno zabavo si želite. Če bi radi plesali na disko glasbo iz sedemdesetih let, potem bo verjetno prava izbira DJ. Če pa vam je najljubša živa glasba, potem se odločite za band.

Upoštevajte, da ima DJ verjetno pripravljene več glasbe in potrebuje manj prostora kot band ter da je band ponavadi dražji kot DJ.

17. Pesem za prvi ples

Eden pomembnejših trenutkov poročnega slavja bo, ko boste z vašim partnerjem odplesali prvi ples. Še pred tem se boste morali odločiti na katero pesem boste plesali. Če prisegate na klasiko, potem vam poročni angleški valček ne uide.

18. Tečaj za poročni ples

Nekaj mesecev pred poroko se prijavite na tečaj plesanja. Učitelj vaju bo naučil koreografijo poročnega plesa in še ostale plesne korake standardnih plesov, da boste lahko dan preplesali vaš poročni dan.

19. Prvi ples

Prvi ples je eden izmed najlepših dogodkov poroke. Pomembno je, da se med plesom povsem sprostite in zaupajte svojim nogam. Pri tem seveda ne pozabite na udobno obutev.

20. Animator

Ponavadi animacijo svatov vodi že poročni band ali DJ. V nasprotnem primeru najemite animatorja. Če bo na vaši poroki veliko majhnih otrok jim pripravite otroški kotiček, kjer se bodo igrali in zamotili. V ta namen vam bo prišel prav animator otrok.

21. Poročni fotograf

Poročne fotografije bodo vaš najbolj dragocen spomin na poročni dan. Ko vam jih bo fotograf izročil, jih boste takoj želeli deliti z vašimi najbližjimi. Nanje se boste ozrli čez 50 let ter se spominjali svojega najlepšega dne. Zato je izbira poročnega fotografa pomembna odločitev.

Ključno je, da izberete fotografa, ki bo razumel vašo vizijo poročnega dne in ki mu lahko zaupate ter se ob njem počutite prijetno. Za pomoč pri izbiri poglejte na družabna omrežja, kjer fotografi objavljajo svoje fotografije. Na sestanku ga vprašajte, kaj vse ponuja za svojo ceno. Priporočljivo je, da imate pred poroko predporočno fotografiranje, kjer se boste drug z drugim bolj spoznali in vam potem na poročni pred kamero ne bo nerodno.

22. Poročni snemalec

Če se za poročnega fotografa odloči večino parov, pri poročnem snemalcu ni tako. Vendar naj vas opozorimo, da bo snemalec posnel stvari in ujel čustva, ki jih fotografi ne bodo. Če ste v dvomih ali izbrati poročnega snemalca ali ne, vam priporočamo, da ga vzamete. Zagotovo vam ne bo žal.

23. Poročno vozilo

Ponavadi se k obredu pripeljta nevesta in ženin posebej, po poroki pa se skupaj odpeljeta na poročno slavje. Pri izbiri vozila je pomembno, da ima avto dovolj prostora za nevestino obleko in da je udoben. Ker bo poroka enkratni dogodek vašega življenja, si lahko privoščite kakšno bolj ekstravagantno vozilo – limuzino ali pa morda staromodnika?

24. Voznik poročnega vozila

Voznik poročnega vozila je ponavadi eden od povabljenih gostov ali pa lastnik avtomobila. Nevesta ima svojega voznika, ženin pa svojega.

25. Poročna obleka

Ne glede na to, ali o svoji poročni obleki sanjate že od petega leta, ali pa o njej niste razmišljali do zdaj, je iskanje stresno. Verjetno še nikoli niste oblekli tako svečane in drage obleke. Preden se podate na lov za poročno obleko vsekakor poglejte, kakšen stil obleke vam je všeč. Še vseeno pa ostanite odprti za nasvete svetovalk, saj lahko obleka v živo izgleda drugače kot na spletu. Poročni salon obiščite dovolj zgodaj, saj so dobavni roki dolgi, poleg tega pa so ponavadi potrebni še šiviljski popravki.

26. Poročno ličenje

Poročni make-up mora ostati brezhiben do jutra. Pri izbiri poročnega vizažista je najbolj pomembno, da se dogovorite za poskusno ličenje že pred poroko. Takrat mu boste zaupali svoje želje in pričakovanja. Morda boste dobili uporabne nasvete o tem, kako pripraviti svojo kožo, da bo na dan poroke izgledala brezhibno.

27. Poročna pričeska

Poleg poročnega ličenja mora do jutra zdržati tudi poročna pričeska. Tistemu, ki boste zaupali svojo poročno frizuro, povejte, kakšno obleko imate in kakšen bo vaš stil poroke. Frizer vam bo najbolje znal svetovati, kakšno pričesko izbrati, saj ima za sabo verjetno že kar nekaj porok.

28. Poročni čevlji

Pri izbiri poročnih čevljev imejte v mislih, da je na prvem mestu udobje. Morda zelo visoke pete izgledajo bolje kot balerinke, vendar ne pozabite, da boste na dan poroke ves čas na nogah. Če si želite visoke pete, potem jih nosite že prej, da se bo noga na njih navadila. Nič vas ne stane, če imate v avtu udobno alternativo, ki bo še tako prav prišla po urah plesa.

29. Poročni šopek

Poročni šopek je dodatek, ki ga boste nosili le enkrat v življenju. Pomislite, kdaj drugič boste nosili čudovit šopek rož, narejen posebej za ves, cel dan? Pri izbiri cvetlic, ki bodo krasile vaš šopek, bodite pozorni na več stvari. Dobro je, če najprej izberete vašo poročno obleko. Tako vam bo cvetličar znal svetovati, kakšna izbira bi bila najboljša. Odločite se tudi, kakšno obliko šopka želite – klasično ali asimetrično? V zadnjem času so v trendu tudi poročni šopki iz suhega cvetja.

30. Poročna prstana

Pri izbiri poročnega prstana najprej pomislite na to, kakšen nakit že imate doma. Ali vam je ljubše belo ali rumeno zlato? Ali je vaš stil moderen ali prisegate na klasiko? Izberite poročna prstana, ki predstavljata vas in vašega partnerja, saj ga boste na svoji roki nosili celo življenje.

Pomislite tudi na tako, kakšno je vaše vsakdanje življenje. Če je vaš vsakdan razgiban, potem se raje odločite za vgrajene kamne. Če že imate zaročni prstan in ga nameravate nositi tudi po poroki, potem pazite, da se bosta prstana ujemala skupaj.

Poročna prstana sta večen spomin na poročni dan.

31. Poročno cvetje

Pri poročnem cvetju se najprej odločite, koliko denarja boste temu namenili. Od tega bo odvisna velikost šopkov na mizah in vrsta cvetja. Potem najemite cvetličarja, ki bo razumel vašo vizijo poroke. Najbolje je, da mu pokažete slike cvetličnih dekoracij, ki so vam všeč.

Najprej se odločite, kakšen boste imeli poročni šopek. Pri tem upoštevajte katero cvetje bo takrat v sezoni. V stilu z nevestinim šopkom bo potem tudi ostala cvetlična dekoracija – okrasitev avta, miz, naprsni šopki in ostala okrasitev.

32. Poročna torta

Poročna torta je v tradiciji že od nekdaj. Vendar ob današnji pestri ponudbi, se je težko odločiti, katere okuse izbrati. Najprej se odločite, kako veliko torto boste imeli. Če bo torta trinadstropna, potem bo imela verjetno tudi tri različne okuse.

Nato se lotite izbiranja okusa. To je ponavadi najslajši del organiziranja poroke, saj boste imeli s partnerjem možnost, da poskusite vse različne okuse. Ponavadi se pari odločijo za čokoladen in osvežilno saden okus torte.

Poročna torta je obvezna na vsaki poroki

33. Pecivo

Pecivo se postreže na mize po večerji. Pri peki lahko prosite za pomoč vaše najbližje ali pa pecivo naročite pri slaščičarju. Danes so v trendu sladice v kozarčkih in tortice na palčkah.

Če radi stopate iz cone udobja lahko po večerji postrežete tudi slane prigrizke, npr. čips in kokice. Verjemite, svatje bodo navdušeni.

34. Okrasitev prostora

Ponavadi vam pri dekoraciji prostora pomagajo tam, kjer bo potekalo poročno slavje. Zapomnite si, da prostor naredijo unikatne malenkosti, kot so lučke, dekce, nežni dodatki, prostor za fotografiranje, japonke, v katere se bodo preobuli najbolj zagreti plesalci, ter številne druge.

35. Program poroke

V program poroke napišite časovnico dogajanja – kdaj se začne večerja, kdaj bo prvi ples, poročna torta, morebitne predstavitve družin ali kaj podobnega. Nato dajte program osebi, ki ji zaupate ali poročni organizatorki, da bo dogajanje spremljala in ukrepala ob morebitnih zamudah.

36. Dekliščina in fantovščina

Dekliščina in fantovščina je zadnje dejanje, preden skočite v zakonski stan. Ponavadi jo organizirata poročni priči, vi pa prispevate seznam povabljenih.

37. Sedežni red

Pri sedežnem redu je pomembno, da skupaj sedijo ljudje, ki se poznajo. Verjemite ne želite si, da bi med svati vladala neprijetna tišina. Ko boste imeli izdelan sedežni red, ga posredujte tistim, ki bodo okrasili prostor poročnega slavja. Oni bodo potem izdelali personalizirane listke in napisali sedežni red.

38. Darila za svate

Darila za svate so malenkost, ki jo svatje dobijo ob odhodu domov. Lahko je to škatla domačega peciva, konfeti, personalizirane šalice, olivno olje ali pa med.

Pomembno je, da podarite svatom nekaj, kar bo uporabno. Verjetno si ne želite, da bi darilo postavili na dno omare in nanj pozabili.

39. Zahvalne kartice

Zahvalne kartice ponavadi pošljete vsem povabljenim kakšen teden po poroki in se jim še enkrat zahvalite, da so bili z vami na najlepši dan vašega življenja.

40. Poročna organizatorka

Če ste med branjem tega seznama razmišljali o tem, da je organiziranje poroke prevelik zalogaj za vas, potem se obrnite na pomoč poročne organizatorke. Ona bo namesto vas prevzela celotno organizacijo, vaša naloga pa bo le, da se sprostite in jih zaupate.

Pri iskanju preverjenih poročnih ponudnikov se obrnite na Omisli.si/poroko.
ocena bralcev
5 od 1

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja