Revija Nasvet strokovnjaka

Poročne torte: Vrste, cene in trendi za 2021

poročne torte cena

Kazalo

ocena bralcev
5 od 4

Običaj poročne torte je prisoten že od rimskih časov, kjer je poročna torta simbolizirala plodnost in srečno življenjsko pot mladoporočencev. Nič čudnega, da je torta še danes prisotna na vsaki poroki in da ji posvečamo tolikšno pozornost. Popolna poročna torta bo pika na i vajine popolne poroke. V tem članku preverite, koliko stane poročna torta, katere vrste poročnih tort so popularne ter kateri so najboljši slaščičarji za peko poročnih tort v Sloveniji (Ljubljana, Maribor, Celje, Koper, …).

Seznam preverjenih slaščilarjev, kjer lahko naročite torto pa najdete tukaj (z enim klikom jim lahko pošljete povpraševanje).

Cena poročne torte: Koliko stane poročna torta?

>> cenik poročnih tort <<
povprečna cena poročne torte znaša
2-5 € / osebo

poročne torte cena
Na ceno poročne torte lahko zelo vplivata!

PRIPRAVLJENA NAROČITI POROČNO TORTO?

BREZPLAČNO PRIDOBITA PONUDBE in CENE PREVERJENIH POROČNIH SLAŠČIČARJEV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene za poročno torto

Poročna torta stane 2-5 € / kos – Kaj vpliva na ceno?

Večina slaščičarjev postavi ceno poročne torte na kos, porcijo oz. na osebo. Za poročno torto boste odšteli med 2 in 5 evri / kos. Na ceno torte vpliva velikost torte, kompleksnost priprave, izbor dekoracije za torto, sestavine, število nadstropij oz. težavnost izdelave ter lokacija poroke oz. dostave. Na ceno poročne torte pa vpliva, verjeli ali ne, tudi barva. No, posebne barve, če želite vključiti denimo jedilno zlato ali zlate lističe, netradicionalne barve ali barvne lestvice, itd. Računajta s tem, da cena dostave torte navadno ni v ceni poročne torte na kos.

Posebne poročne torte po meri ter večnadstropne poročne torte načeloma stanejo več. Vse je odvisno od vajinih želja, oziroma, če bosta veliko pozornosti posvečala torti pred razrezom (igre ob torti, svečano rezanje torte, itd.), če pa jo bosta le postregla gostom, potem dizajn niti ni tako zelo pomemben.

poročna torta cena slike ideje
Večnadstropne poročne torte po meri stanejo več.

Vrste in trendi poročnih tort za 2020

Poročni Cake Pops na palčkah (slike & cene)

T.i. poročni Cake Pops so tortice na palčkah. Gre za majhne grižljaje tortic, ki jih navadno postavimo na t.i. sladko mizo oz. mizo s slaščicami, kjer si lahko svatje s slaščicami postrežejo sami. Cakepops tortice so precej popularne, sploh ob igrivih dodatkih in živih barvah. Pravil glede sestavin ni, navadno pa vsebujejo biskvit, polnila, posipe in druge dodatke.

poročni cake pops torta
Poročni Cake Pops na palčki.

Poročni Cupcakes (slike & cene)

Poročni Cupcakes so poročne tortice v obliki muffinov. Navadno so postrežene podobno kot Cake Pops. Tudi tukaj boste med sestavinami našli marsikaj, večinoma pa biskvit, polnila, kreme in druge dodatke.

poročni-cupcakes-cena-slike-ideje
Poročni cupcakes.

Poročna Ombre torte (slike & cene)

Ombre poročna torta je torta, kjer je zunanji del mavrično obarvan oziroma barva prehaja postopoma od ene k drugi, po barvni lestvii. Tudi notranjost torte je lahko v prelivajoči se barvi.

poročna-ombre-torta-slike-ideje
Poročna ombre torta.

Naked oz. gola/naga poročna torta (slike & cene)

Poročna naked torta oz. gola / naga torta ni nič drugega, kot poročna torta brez zunanjih plasti in prelivov. Deluje bolj rustikalno.

gola naked porocna torta cena slike ideje
Poročna naked torta (gola / naga) brez zunanjih plasti in prelivov.

Moderne poročne torte (slike & cene)

Moderne poročne torte težko definiramo s stavki, vedeli boste, katera je moderna poročna torta, ko jo boste videli. Gre bolj za umetniško delo kot za torto, temu primerne pa so navadno tudi cene. Pravil glede sestave moderne torte pravzaprav ni.

moderna porocna torta cena slike ideje 2
Ko jo boste videli, boste vedeli boste, katera je moderna poročna torta.

Kvadratne poročne torte (slike & cene)

Poročna torta je lahko kvadratna. Oblika torte načeloma ne vpliva na ceno.

kvadratna porocna torta cena slike ideje
Kvadratna poročna torta je manj tradicionalna izbira mladoporočencev.

PRENESI SI POROČNO BELEŽNICO / POROČNI PLANER

Okrogle poročne torte

Poročna torta je lahko okrogla oziroma ovalna in tudi tukaj oblika torte načeloma ne vpliva na ceno.

okrogle porocne torte cena slike ideje
Poročna torta je lahko okrogla oziroma ovalna, kjer oblika načeloma ne vpliva na ceno.

Večnadstropna poročna torta

Najbolj pogosta izbira mladoporočencev v Sloveniji ostaja tradicionalna več nadstropna poročna torta (dvo, tro ali celo večnadstropna).

vecnadstropne porocne torte cena slike ideje
Najbolj pogosta izbira mladoporočencev v Sloveniji ostaja tradicionalna večnadstropna poročna torta.

Visoke poročne torte

Zadnja leta so precej moderne tudi visoke poročne torte, kjer slaščičar pravzaprav položi eno torto na drugo (ali več) in jo nato dekorira, da izgleda kot ena, visoka torta. Seveda to precej spremeni ceno torte. Navzgor.

visoka porocna torta cena slike ideje
Zadnja leta so precej moderne visoke poročne torte.

 

NAJBOLJŠI POROČNI SLAŠČIČARJI ZA POROČNE TORTE

TOP 10 NAJBOLJŠIH POROČNIH SLAŠČIČARJEV ZA PEKO POROČNIH TORT

Seznam najboljših poročnih slaščičarjev za peko poročne torte v Sloveniji najdete na Omisli.si/torto, spodaj pa so aktualni seznami, ki se osvežujejo vsaki dan.

> Preverite tudi: Cena poroke: Koliko stane poroka v Sloveniji?

SEZNAM / KONTAKTI / CENIK / POVPRAŠEVANJE / PONUDBA / CENE

Najboljši slaščičarji za peko torte Ljubljana

Najboljši poročni slaščičarji Maribor

Najboljši poročni slaščičarji Celje

Najboljši poročni slaščičarji Velenje

Najboljši slaščičarji za poročne torte Kranj

Najboljši poročni slaščičarji Kamnik

Najboljši poročni slaščičarji Novo mesto

10 najboljših slaščičarjev za poročne torte v Sloveniji

KDAJ SO POROČNI SLAŠČIČARJI NAJBOLJ ISKANI IN ZASEDENI?

porocne torte cenik iskanja
Poročni slaščičarji za peko tort so najbolj iskani marca, decembra in oktobra.

Po podatkih Omisli.si/torto ter analize Google iskanj, so v Sloveniji poročni slaščičarji za peko tort najbolj iskani marca, decembra in oktobra. Najmanj so poročni slaščičarji iskani v mescih julij, avgust in junij. Ti podatki lahko vplivajo na končno ceno poročne torte, ni pa nujno.

Dekoracija poročne torte

Obstaja kar nekaj načinov dekoracije poročne torte, vse pa je odvisno od vajine teme poroke oziroma barvne sheme, če ju imate:
– z masleno kremo
– s sladkorno maso / tičino masa / fondant (ticcino)
– oblite s čokolado ali drugimi oblivi
– s smetanovo dekoracijo
– s svežim cvetjem
– s svežim sadjem
– s sladkornimi ali plastičnimi figuricami
– z macarooni (francoski mini »keksi«)
– posuta s sladkorjem v prahu
– naked cake with dirty icing (brez preliva, le rahlo premazana z masleno kremo, smetano)
– royal icingom (beljak, voda, limonin sok in barvila)
– …

moderna porocna torta cena slike ideje 5

Kako izbrati in naročiti poročno torto?

Slaščičar za peko poročne torte se vama bo popolnoma prilagodil, glede na vajine želje, temo in barve vajine poroke ter seveda okuse in prehrambene posebnosti vajinih gostov (npr. veganska, organska ali brezglutenska poročna torta).

Svatom lahko postrežejo klasično oz. tradicionalno poročno torto, majhne tortice ali posamezne cupcakes-e. Poročne torte po meri pa pridejo v vseh možnih oblikah, barvah in okusih, skupaj z okraski za torto, kot je sveže ali sladkorno cvetje ter drugo dekoracijo, ki poročno torto iz samo še ene slaščice povzdignejo v pravo umetniško mojstrovino, o kateri se bo govorilo še dolgo. In to je pravzaprav cilj, kajne?

Želje in diete: S slaščičarjem se najprej pogovorita o tem, kakšne so vajine želje in morebitne dietne preference. Seveda ne pozabite na svate. Ali je kdo občutljivi na gluten, so vegani, vegetarijanci, jedo le organsko, presno ali so bolj za pečeno torto?

Dostava: Ne pozabita se dogovoriti okoli dostave, zadnja stvar na poročni dan, s katero se bosta želela ukvarjati je, kdo gre po torto. Za to navadno poskrbijo slaščičarji, zato razmislita kdaj naj torto dostavijo in kje bo torta počakala na lokaciji vajine poroke, kjer morajo imeti ustrezen hladilnik.

Izgled: Če sta opazila kje kakšen poseben izgled poročne torte, ki vama je všeč, ga predložita izbranemu slaščičarju. Brez skrbi, so vajeni tega.

Tema poroke: Če sta se odločila za posebno temo poroke oziroma barvno shemo, to sporočita in pokažita izbranemu slaščičarju. Tudi poročna obleka, poročni šopek, vabila, itd., lahko pomagajo slaščičarjem, ko razmišljajo o izgledu torte po meri.

Samo torta? Morda je dobra ideja, da poleg torte pri izbranemu slaščičarju naročita še druge poročne slaščice, kot je denimo pecivo.

Degustacija / testiranje okusov: Seveda se ne bosta odločala le na podlagi videza in cene. Torto oziroma okuse, ki bodo v torti, prej preverita in se dogovorita za degustacijo okusov.

porocne torte cena slike ideje 2
Ne pozabita na degustacijo poročne torte!

Degustacija okusov poročne torte

Poročne torte ne naročajta le na podlagi fotografij in priporočil. To je sicer odličen način, kako zožati izbor dobrih in preverjenih poročnih slaščičarjev, vendar svetujemo, da torto pred naročilo preizkusita.

Z izbranim slaščičarjem se dogovorita za degustacijo okusov različnih okusov in krem. Če vaju zanima, kateri okus poročne torte je najbolj popularen, vam zaupamo, da so to bolj lahki in sveži okusi (jogurtova, sadna, z grškim jogurtom, s citrusi, itd.), veliko pa je tudi zanimanja za nelokalne okuse, kot je mango, kokos, kava, itd.

Slaščičarji imajo navadno izbrane posebne termine, kjer več bodočih mladoporočencev hkrati testira veliko okusov.

K degustaciji lahko povabita tudi priče, da tako dobita še več mnenj. Če se ne moreta zediniti glede okusov, naročita mešane okuse.

Pozor, nekateri slaščičarji zaračunajo degustacijo okusov poročne torte.

porocne torte cena trendi 2019 1
Nekateri slaščičarji zaračunajo degustacijo okusov poročne torte.

Pogosta vprašanja glede poročne torte

Kdaj se postreže poročna torta?

Skorajda ni poroke brez obreda rezanja torte. Razrez torte navadno mladoporočenci vključijo v program poročnega slavja, zato se morata glede tega posvetovati z glasbeniki oziroma animatorji, ki povezujejo program (ali poročno organizatorko, če jo imata).

Tradicionalni običaj je, da se torta postreže ob polnoči, na plesišču, skupaj z vsemi gosti oz. svati.

Če poroka poteka samo podnevi, je torta znak, da se poroka zaključuje.

Ali svatom po jedi ponuditi tudi sladico (poleg torte)

Ni pravila glede dodatne sladice, če se zanjo odločita, pa svetujemo, da izbereta lahko sladico, kakšen sorbet, sadje, sladoled, itd..

Kako zapakirati poročno torto za svate za domov?

Definitivno ne v prtičke. Kupita nekaj namenskih škatel ali se glede tega posvetujta že z izbranim slaščičarjem. Še ena opcija je, da imata ravno pravo količino porcij, tako bosta tudi nekaj prihranila.

Koliko porcije pride iz poročne torte?

Za izračun, koliko kosov oz. porcij poročne torte dobite iz različnih dimenzij okroglih oz. pravokotnih tort, lahko uporabite spodnjo tabelo. Še bolje pa, da se o tem posvetujete s slaščičarjem, saj je velikost kosa med drugim odvisna tudi od tega, kako nasitna je torta.

 

okrogla poročna torta pravokotna poročna torta

št. kosov / porcij

ø 18 cm

14x24cm

4 – 6 kosov

ø 22 cm

16×26 cm

8 – 10 kosov

ø 24 cm

18×28 cm

10 – 12 kosov

ø 26 cm

20×30 cm

14-16 kosov

ø 28 cm

22×32 cm

18-20 kosov

ø 30 cm

24×34 cm

22-24 kosov

Tabela velikosti torte / porcij: Za lažji izračun, koliko porcij torte dobite iz različnih dimenzij tort.

Pridobite ponudbe in cene za poročno torto

Ali obstajajo poceni poročne torte?

Ko razmišljata o poročni torti za svojo poroko, se najprej vprašajta, koliko vama le-ta pomeni in določita okvirno ceno, ki sta jo pripravljena plačati. Če načrtujeta fotografiranje in snemanje torte, igre ob torti ali svečano rezanje torte, potem dajta več pozornosti izgledu, ne pozabita pa na najpomembnejše: poročna torta mora biti dobra.

In da, tudi poceni poročne torte so lahko še kako dobre, sploh, če vama dekoracija in posebne sestavine ne pomenijo veliko in če vaši gosti ne zahtevajo brezglutensko, vegansko, presno ali kakšno drugo posebno torto.

porocne torte cena trendi slike 2019

Kakšna je simbolika poročne torte – Prvi kos torte?

Običaj poročne torte sega daleč v rimske čase, ko so torte slaščičarji pekli še iz pšenice in vode, zatorej poročna torta simbolizira plodnost. Hkrati pa zaradi sladkosti simbolizira srečno življenjsko pot mladoporočencev.

Tradicija oz. poročni običaj ob torti pravi, da mora par skupaj narediti prvo zarezo v torto in si ga nato tudi podeliti. To na porokah po Sloveniji delajo na različne načine, navadno pa mladoporočenca ob spremljavi in animaciji glasbenikov na smešen način torto pojesta (npr. jesta torto brez rok, z zavezanimi očmi hranita drug drugega, itd.).

porocne torte cena trendi 2019 2
Poročna torta simbolizira plodnost in srečno življenjsko pot mladoporočencev.

Kdaj naročiti poročno torto? Koliko časa vnaprej?

Slaščičarno izberita pravi čas. Sicer navadno slaščičarji torto pripravijo v 3-7 dneh, a so nekateri popularni slaščičarji v sezoni porok zelo zasedeni, zato predlagamo, da poročno torto rezervirata vsaj 3 mesce pred poroko. Ali še bolje, takoj, ko bosta rezervirala gostišče oziroma poročno lokacijo.

porocne torte cena slike ideje 1
Poročno torto naročita vsaj 3 mesce pred poroko.

Kako prihraniti pri ceni poročne torte?

Zahtevajte nizko ceno: Veliko slaščičarjev ima v ponudbi tudi poceni poročne torte, za bolj dostopne poroke. Povprašajta po poceni poročni torti

Posebne želje, brez posebne cene: Namesto, da bi zaradi dveh veganov in enega, ki je alergičen na gluten, naročili precej dražjo vegansko, organsko, brezglutensko… Tem gostom raje ponudite manjše, posebne tortice, prilagojene posebnim dietam.

Preskočita posebne efekte: Odločita se lahko za manj pompozne dekoracije in bolj klasičen izgled poročne torte.

Maslen preliv torte: To je načeloma cenejša opcija kot denimo fondant poročna torta in je vseeno odličnega okusa.

porocne torte cena slike ideje 4

Poročne torte: Slike in trendi 2020

Za konec si oglejte še nekaj primerov slik oz. trendov za poročne torte 2020. Najbolje pa bo, da preverite, kaj je na voljo blizu vas.

porocne torte cena trendi slike 2019 11

porocne torte cena trendi slike 2019 10 porocne torte cena trendi slike 2019 9 porocne torte cena trendi slike 2019 8 porocne torte cena trendi slike 2019 7

Pridobite ponudbe in cene za poročno torto

porocne torte cena trendi slike 2019 6 porocne torte cena trendi slike 2019 5 porocne torte cena trendi slike 2019 4 porocne torte cena trendi slike 2019 3 porocne torte cena trendi slike 2019 2 porocne torte cena trendi 2019 1


PRIPRAVLJENA NAROČITI POROČNO TORTO?

BREZPLAČNO PRIDOBITA PONUDBE in CENE PREVERJENIH POROČNIH SLAŠČIČARJEV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene za poročno torto

ocena bralcev
5 od 4

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pošljite povpraševanje izvajalcem


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno