Dom starejših občanov (DSO) ali pomoč na domu? Kaj je bolje in kaj ceneje?

ocena bralcev
5 od 1

Pomoč na domu je storitev, ki jo bomo kmalu vsi potrebovali. A je okoli tega ogromno odprtih vprašanj… Predvsem, kaj izbrati, dom starejših občanov (DSO) ali pomoč na domu?

Zato smo se okoli pomoči na domu starostnikom pogovorili s preverjeno ponudnico pomoči na domu, Anico Ivnik.

S tem delom se je Anica prvič soočila zaradi osebne izkušnje doma, ko je skrbela za lastno mati. Sprva je bila vrsto let prostovoljka za pomoč starejšim ljudem, zdaj pa se s tem ukvarja tudi profesionalno.

Stopite v stik z Anico Ivnik za pomoč na domu

Komu pripada pomoč na domu in koliko to v povprečju stane v Sloveniji?

Nega na domu je namenjena vsem ljudem, ki potrebujejo tovrstno nego in pomoč od drugih ljudi. Vse, ki bi bili zainteresirani, da bi se malo razbremenili (Ljudem – svojcem, kateri imajo bolne in pomoči potrebne starejše osebe okoli sebe). Cene v Sloveniji se gibljejo od 15-60 €/h na osebo za nego.Kakšna je razlika med subvencionirano in samoplačniško pomočjo na domu?

Samoplačniška pomoč oskrbe na domu je to, da osebe plačajo v celoti polno ceno, ki jo izvajalec postavi za nego starejših in bolnih. Subvencionirano pomoč je pa veliko cenejša in pride na osebo od 6-10,00 €/h, saj razliko krije država, oziroma občina ali pa Center za socialno delo, ostalo plačajo osebe same ali pa njihovi sorodniki.

Kaj svetujete otrokom nepokretnih starostnikov?

Vzamejo si naj za svoje starše, sorodnike za nego in pomoč starejšim, vsaj delno, če že ne v celoti. Zavedajo pa naj se, da imajo tudi oni svoje službe, družinske obveznosti, svoje otroke, katerim morajo posvetiti svoj čas.

Zato smo tu mi, ponudniki pomoči na domu, da jih lahko razbremenimo. Vsi smo samo ljudje, nismo roboti.

Koliko ur dnevno navadno traja pomoč na domu?

Nega na domu preko CSD traja ponavadi pol ure ali eno uro, kjer pravzaprav prinesejo kosilo in kaj postorijo. Samoplačniška nega na domu pa večinoma traja 3-8 ur dnevno.

Zakaj se starostniki raje odločajo za pomoč na domu kot za “dom za ostarele oz. dom starejših občanov –  DSO”?

Starostniki se veliko odločajo za nego na domu, predvsem zaradi tega, da lahko imajo nekoga ob sebi več ur, se lahko z njim pogovarjajo, gredo na sprehod. V dom za ostarele večinoma ljudi ne želi jo iti, ker vedo, da tam ne bodo imeli veliko obiskov svojih, kot jih imajo doma. Veliko si jih želi svoje življenje preživeti doma, ker jim je domači teren veliko ljubši kot dom starejših občanov. Veliko rajši komunicirajo z osebami, ki jih obiščejo, kot pa z osebami, ki so nastanitvene v domovih za ostarele.

Kaj je ceneje, DSO ali pomoč na domu?

Kjer imajo možnost osebe za subvencijo, je nega na domu preko CSD (6-10 €/h) veliko cenejša, ker osebe plačajo zgolj razliko. Kjer pa te možnosti nimajo, in gredo preko CSD, je cena za eno uro od 25 € pa tudi do 100 €. Če se pa oseba odloči za samoplačniško oskrbo nege na domu je cena od 15-60 €/h. Odvisno od izvajalca teh storitev in od lokacije oziroma regije, kraja, občine…

Kaj vse spada pod pomoč na domu?

Pod nego na domu spadajo naslednje storitve:

  • pomoč pri oblačenju
  • pomoč pri umivanju in osebni higieni
  • pomoč pri hranjenju
  • priprava ali prinos toplega obroka
  • pomivanju posode
  • prinos drv pozimi
  • druženje, pogovori, sprehodi
  • pomoč pri pospravljanju
  • pomoč pri odnosu smeti
  • pomoč pri prenašanju stvari iz trgovine

In kaj od tega vaše stranke najbolj cenijo?

Stranke najbolj cenijo, da jim lahko pomagam pri oblačenju, prinosu iz trgovine, druženju in sprehodih, … In mimogrede, z veseljem se delala že z dementnimi starostniki, sladkornimi bolniki, invalidnimi osebami pa tudi z duševno motenimi osebami.

To delo mi je v veliko veselje in stranke to opazijo. Znam prisluhniti starejšim ljudem ter jim biti v oporo, ko govorijo svoje boleče zgodbe…

Kje vse lahko pomagate starostnikom s pomočjo na domu?

Regije, ki jih pokrivam so Posavje, Dolenjska, Zasavje ter Osrednja Slovenija.

Stopite v stik z Anico Ivnik za pomoč na domuocena bralcev
5 od 1

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja