Revija Nasvet strokovnjaka

Peleti najdražji v zadnjih 10 letih (lesni peleti cena 2022)

Lesni peleti

Kazalo

ocena bralcev
2.8 od 4

Če so lesni peleti vaš energent oziroma, če kurite na pelete, potem ste verjetno eni tistik, ki pravkar mrznično razmišlja, kaj bo čez zimo. Cena peletov je mareč poskočila v nebo. Od prav vseh energentov za ogrevanje, se je namreč v enem letu najbolj podražili prav peleti in sicer za vsaj 90 %. Druga največja podražitev je bila podražitev zemeljskega plina in kurilnega olja (65%), drva so dražja za cca. 55%.

Zanimivo, vsi govorijo o podražitvah elektrike, a se je ta podražila za le 17% odstotkov. In čeprav vlada že napoveduje poseg v cene, je vredno razmisliti o alternativnih načinih ogrevanja, kot je toplotna črpalka ali celo ogrevanje IR paneli.

lesni peleti cena julij 2022

Ponudnik peletov Pelete cena (EUR/t)
drva.info 618€
Petrol 630€
Goldi 630€
Peleti Ekspres 615€
Merkur 560€
Bauhaus 640€
Bab Peleti 620€
zatopeldom.com 672€
Bioles horizont 639€
povprečna cena 625€
Pošlji povpraševanje za menjavo ogrevalnega sistema

Sredi julija 2022 smo povprašali ponudnike, koliko stanejo peleti (cena/t) te dni. Pri več kot polovica vprašanih peletov sploh ni za dobiti, kjer pa so na voljo, so pa cene vrtoglave.

S temi cenami pelet bo povprečna družina, ki za ogrevanje s peleti porabi 4-5 ton pelet, se bo strošek ogrevanja potrojil iz cca 1000 € na preko 3000 €. Kot je razvidno iz tabele zgoraj je cena peletov v povprečju 625 € / tono.

Leseni peleti povzročjao kaos

Zakaj so peleti tako dragi?

Lesni peleti se menda tako dražijo po eni strani zaradi podražitve elektrike, predvsem pa zaradi podražitve žagovine za preko 60% samo v zadnjem mescu, iz katere delajo pelete. Zakaj? Večina žagovine se uvozi iz Ukrajine in Rusije, kakopak. V enem letu je cena žagovina poskočila iz 70 na 170 EUR. Kar sicer še ne opraviči potrojitve cene peletov, zato mnogi že namigujejo na vojno dobičkarstvo.

Lesni peleti
Cena peletov gre v 2022 v nebo! Kaj bomo kurili pozimi? link

V Sloveniji ne bo dovolj peletov za vse

Če bi Slovenija vse proizvodne kapacitete za pelete usmerila v domači trg in peletov ne bi izvažali v tujino, strokovnjaki ocenjujejo, da nam jih še vedno primanjkuje za 2/3 gospodinjstev.

Kakšno ceno bodo dosegli peleti do konca 2022?

Nihče si ne upa napovedati, kakšno ceno bodo dosegli peleti, a šušlja se o cenah do 1000 € / tono.

Preverite tudi: Koliko stane gradnja hiše?

Rešitev? Menjava ogrevalnega sistema

Če razmišljete o menjavi načina ogrevanja, smo pri Omisli.si na enem mestu zbrali preverjene ponudnike in inštalaterje za menjavo ogrevalnega sistema.

Pošljite brezplačno povpraševanje in se hitro dogovorite, saj kot kaže, bodo izvajalci kmalu prezasedeni.

ocena bralcev
2.8 od 4

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno