Revija Nasvet strokovnjaka

Montaža vrtne ograje v 3 korakih

montaža vrtne ograje

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Sveža vselitev v novozgrajeno hišo, potreba po miru in zasebnosti, željna po varnosti, razmejitev ozemlja ali obnova dotrajane ograje. Vse to so razlogi, zaradi katerih je montaža vrtne ograje trenutno v vaših mislih in načrtih. Dejstvo je, da lepo oblikovana in strokovno postavljena ograja, ki se ujema z materiali in barvami vaše hiše, pomembno prispeva tudi k estetski podobi celotnega objekta.

montaža vrtne ograje

Montaža vrtne ograje ni prezahtevno delo, ki ga ne bi mogli opraviti sami, kljub temu pa za vizualno zadovoljiv končni izdelek zahteva dobršen del vašega časa, kot tudi nekaj ročnih spretnosti. Pri delu se vam ne sme nikamor muditi. Ne vi, temveč montaža sama narekuje tempo dela, drži pa, da bolj kot ste vešči ročnega in tehničnega dela, hitreje in lažje bo montaža ograje opravljena. Za preverjene in izkušene mojstre, ki jim je montaža vrtne ograje že v krvi, se z brezplačno poizvedbo obrnite na našo spletno stran in pomagali vam bomo najeti želenega strokovnjaka.

 


PRIPRAVLJENI NAJETI MOJSTRA ZA OGRAJE?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH IZDELOVALCEV / MONTAŽERJEV OGRAJ (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobi cene & ponudbe preverjenih mojstrov za ograje

 

Pred montažo je nujno načrtovanje

Še preden kupite ves potreben material za montažo, si odgovorite na nekaj ključnih vprašanj. Kakšna bo funkcija vaše ograje? Kateri materiali najbolj ustrezajo okolju in hiši? Kakšen stil ograje si želite? Pri izbiri materialov bodite pozorni tudi njihovo vzdržljivost. Vsi materiali niso dolgotrajni in se različno odzivajo na vremenske pojave. Želite, da vam vaša ograja ostane v ponos več let? Odločite se za odporne materiale, les pa, čeprav odporne vrste, obogatite s primernimi premazi.

Najpomembnejši stili ograj:

Ograje brez razmika: Takšen stil ograje zagotavlja popolno zasebnost, saj med posameznimi ploskvami ni nikakršnega razmaka. Primerna je za področja ob prometnejših cestah.

Ograje z razmikom: Med posameznimi ploskvami je razmik, ki pa lahko variira glede na želje posameznika. Takšna ograja prepušča nekaj vidnega polja in na ta način prostora ne zapira hermetično, temveč mu daje širino.

Šah ograja: Ta ograja ne prvi pogled deluje povsem zaprto, vendar je temo tako le, če stojimo pravokotno nanjo. Pod kotom se vidno polje izza nje odpira, saj plošče niso postavljene v isti ravnini. Če si predstavljamo navidezno ravno črto, ena plošča stoji pred njo, druga pa v razmaku širine posamezne plošče, za omenjeno črto. Na takšen način lahko plošče stojijo navpično ali vodoravno.

> Preberite tudi: Cena ograje

Montaža vrtne ograje #1: priprava za delo

Pred vami so koraki za montažo lesene vrtne ograje. Za opravljeno delo boste potrebovali lopato, mizarsko orodje, vrtalnik, kladivo, žeblje ali vijake, stebričke, vezne late, deske po potrebi pa tudi krožno žago.

Natančno izmerite in določite traso po kateri bo potekala ograja. Natančno določite kote in kakršnekoli menjave smeri. Nenatančno izmerjen potek bo pri postavljanju povzročal probleme, poleg tega pa ne bo naredil usluge estetskemu vidiku nove ograje. Po začrtani trasi napnite vrv, ki vam bo v pomoč in vodilo pri postavljanju ograje. Izmerite tudi posamezne plošče in določite, koliko plošč boste spravili med posamezne stebričke. Vedno najprej določite stebrička na obeh koncih trase, saj brez njiju ne morete postaviti ograje. Izkopljite luknje na mestih stebričkov in pazite, da se nahajajo na začrtani ravni liniji.

 

Montaža vrtne ograje #2: betoniranje stebričkov

V izkopane luknje postavite stebričke. Zaradi trdnosti in vzdržljivosti je priporočljivo, da je stebriček z eno tretjino v zemlji. Pri postavljanju stebričkov sta ključni dve stvari, stebrički morajo dosegati enake višine in biti povsem naravnost. Za dosego tega cilja si pomagajte z vodno tehtnico, njihove spodnje dele v zemlji pa fiksirajte z manjšimi deščicami. V tako pripravljeno luknjo nato vlite beton in dobro ga potlačite, da preprečite nastanek zračnih žepov. Zelo pomembno je, da ga oblikujete kot kapico, tako da je najvišji del ob lesu, s čimer omogočite, da voda odteka stran od lesa. Če želite po končanem delu skriti beton, ga lahko prekrijete z zemljo ali lepšimi kamni, odvisno od lokacije vaše ograje. Beton naj se pred nadaljevanjem dela povsem strdi. Priporočeno sušenje je vsaj 24 ur.

montaža vrtne ograje
Po končanem delu leseno ograjo zaščitite s potrebnimi premazi

Montaža vrtne ograje #3: vgradnja veznih lat in desk

Dobro je, da si za zadnji del postopka pridobite pomočnika, saj boste sami težko opravili celotno delo. Na zabetonirane stebričke je potrebno prečno postaviti vezne late. Najbolje to storite z uporabo galvaniziranih nosilcev, lahko pa jih na stebričke tudi pribijete. Spet je pomembno, da so povsem v vodoravnem položaju. Na tako postavljene vezne late, v končnem koraku po celotni dolžini pribijete deske za ograjo. Držite se zastavljenih začetnih razmakov, sicer se vam število postavljenih desk ne bo izšlo. Pomočnik naj s pomočjo vodne tehtnice deske zadrži povsem navpično, sicer se vam lahko zgodi, da jih pribijete postrani. Po želji lahko ograjo prebarvate, sicer pa jo le zaščitite z ustreznimi premazi.

Pozor, pri Inox ograjah v vsakem primeru svetujemo najetje mojstra za inox ograje.

 

V treh korakih je montaža vrtne ograje zaključena. Za več informacij, nasvetov ali vprašanj, pa se posvetujte s preverjenim mojstrom ali pa poiščite strokovnjaka, ki bo ograjo postavil namesto vas.

 


OGRAJE?

PREVERJENI PONUDNIKI / MONTAŽERJI ZA OGRAJE (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobi 7 ponudb

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno