Revija Nasvet strokovnjaka

Laserska odprava dioptrije – kako zbrati pogum?

Kazalo

ocena bralcev
4.5 od 2

Dober vid je nekaj, kar si po neprestanem vstavljanju leč in brisanju orošenih očal marsikdo želi in bi zanj naredil marsikaj. Velika večina ljudi pa se ob besedi operacija zdrzne in z malce več veselja nadaljuje z brisanjem leč. Laserska odprava dioptrije se namreč sliši kot boleča in dolgo trajajoča operacija, a je vse prej kot to.

Pridobite ponudbe / cene za lepotni poseg

Strah pred laserjem je odveč

Laserske posege za odpravo dioptrije strokovnjaki opravljajo že več kot 30 let. Znanstveno dokazano varna metoda je že preko 50 milijonom pacientom po svetu z odpravo slabovidnosti zagotovila izboljšavo vida in ostrine. Že skorajda 100 odstotkov zdravljenih pa zaradi pomoči mnogih tehnik laserske odprave dioptrije po operaciji očal ali leč ne potrebuje več.

> Preverite tudi: DERMATOLOG: CENA, STORITVE IN KATERA JE PRAVA DERMATOLOŠKA KLINIKA (LJUBLJANA, MARIBOR, …)?

Za opravo posega pa morate ustrezati določenim kriterijem. Operirajo le na osebah, starimi med 20 in 40 let, katerih kratkovidnost ne presega dioptrije -8 oziroma daljnovidnosti +4. Pri višji dioptriji in težavah, povezanih s starostno daljnovidnostjo, pa so za za izboljšanje vidne ostrine primernejše druge oblike operacij (predvsem posegi vstavitve očesne leče).

Več kot polovica svetovne populacije je slabovidne
Več kot polovica svetovne populacije je slabovidne

Je laserska odprava dioptrije boleč poseg?

Nasprotno splošnemu prepričanju laserske operacije kakor tudi operacije z vstavitvijo fakične znotrajočesne leče ne predstavljajo bolečih posegov, saj so opravljene v lokalni anesteziji. Kljub nebolečemu posegu pa se lahko po operaciji pri metodah povrhnjega glajenja roženice pojavi nelagodje ali draženje očesa. Tega preprečujemo in ublažujemo s pomočjo kapljic ter protibolečinskih tablet.

Potek izvajanja posega “laserska odprava dioptrije”

UGOTAVLJANJE PRIMERNOSTI ZA POSEG

Informativni posvet je 15-minutni pregled, med katerim strokovnjaki ugotovijo, če ste primeren kandidat za katero izmed operacij. Med posvetom se seznanite s celotnim posegom, očesni kirurg pa vam odgovori na morebitne pomisleke ter poskuša odpraviti strah pred laserjem.

PODROBNI PREGLED

Primerni kandidati se pred posegom udeležijo še podrobnega pregleda oči in očesnega ozadja. Z enournim pregledom preverijo navzočnost morebitnih obolenj, pri katerih laserski poseg ni priporočljiv. Po meritvah za izvedbo operacije vam strokovnjaki na podlagi rezultatov raziskav svetujejo najprimernejšo operativno metodo.

OPERATIVNI POSEG

Dejanski poseg pacientu ne predstavlja večjega napora, saj 10 do 15 minut sproščeno leži na operacijski mizi, medtem ko kirurg popolnoma neboleče odpravlja dioptrijo s hitrimi impulzi drobnega hladnega laserskega žarka. Ta tehnološka naprava v približno 10 sekundah precizno preoblikuje roženico. Očesu se avtomatično prilagaja in ob prevelikih ali hitrih premikih očesa svoje delovanje samodejno prekine.

Po operaciji vam zdravnik predpiše vsa potrebna zdravila ter vam posreduje navodila uporabe le-teh. V primeru morebitnih vprašanj pa so strokovnjaki nenehno dosegljivi preko telefona.

Ker pa gre pri laserski odpravi dioptrije za poseg na sicer zdravem očesu, ga zdravstvena zavarovalnica ne krije in je v celoti samoplačniški.

Laserska odprava dioptrije je za strokovnjake preprost poseg
Laserska odprava dioptrije je za strokovnjake preprost poseg

Kontrola po operaciji

Po opravljenem posegu se je naslednjih nekaj dni potrebno izogibati stiku z ekranom (delo z računalnikom, gledanje televizije) in daljšemu branju. Pogosta sta tudi rahla občutljivost na močnejšo svetlobo ter solzenje očes. Po operaciji se vid izboljšuje postopoma, hitrost okrevanja pa je odvisna od metode posega in posameznega pacienta. Prvi kontrolni pregled je običajno opravljen med prvim in četrtim dnevom po posegu.

Laserska odprava dioptrije in rezultati?

Po laserski odpravi dioptrije povprečna vidna ostrina brez očal znaša 102 odstotka, kar pomeni, da lahko pacienti dosežejo popoln vid ne glede na stopnjo njihove dioptrije. To velja za kratkovidnost in daljnovidnost ter tudi različne oblike astigmatizma.

Očala po opravljenem posegu potrebuje izjemno majhen delež pacientov (ta se giblje pod enim odstotkom). Četudi proces dioptrije ne odpravi v celoti, operirane osebe očal navadno ne potrebujejo. V primeru, da je za popoln vid potrebna dodatna korekcija, očesni kirurgi to običajno opravijo brezplačno.

Pridobljeni rezultati po operaciji trajajo tako rekoč celo življenje.

Za več strokovnih informacij in kontakt s ponudniki s področja očesne kirurgije obiščite Omisli.si.

Pridobite ponudbe / cene za lepotni poseg
ocena bralcev
4.5 od 2

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno