Revija Nasvet strokovnjaka

Zunanje keramične ploščice – prednosti in slabosti uporabe keramike

zunanje keramične ploščice

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Zunanje keramične ploščice so najpogostejša izbira, ko pride do površin za terase in okolico hiše. Za to je veliko dobrih razlogov, ki jih prinaša ta material. Vseeno pa je dobro, da smo pri izbiri zunanjih ploščic previdni in se ne prenaglimo. V nadaljevanju vam navajamo nekaj razlogov, ki se vam bodo pomagali odločiti, ali so zunanje keramične ploščice res prava stvar za vas.


Pripravljeni najeti keramičarja?

Brezplačno pridobite ponudbe preverjenih keramičarjev iz vaše okolice

Zahtevaj ponudbe preverjenih keramičarjev

 

Kaj točno sploh je keramika?

Pri keramiki gre za izdelke, izdelane iz žgane gline. Pod keramiko spadajo tudi vedno priljubljene porcelanaste ploščice, pri čemer je razlika predvsem v načinu izdelave. Porcelan se namreč žge pri zelo zelo visokih temperaturah, kar mu omogoča še višjo trdnost ter vodoodpornost. Na tipično belkasto barvo porcelana vpliva uporaba gline, ki ima zelo nizko vsebnost železovega oksida, kar ji daje belo barvo. Ko izbiramo zunanje keramične ploščice je vredno vedeti, da je za zunanje površine običajna keramika načeloma neprimerna, saj ni povsem vodoodporna in lahko napoka. Več o tem nekoliko kasneje.

Zunanje keramične ploščice na vrtu
Za zunanje keramične ploščice se večinoma uporablja porcelan

Zunanje keramične ploščice – prednosti

Velika prednost keramičnih ploščic, sploh porcelana, je v njihovi trdnosti in neprepustnosti. Gre za material, ki dokončno nastane z žganjem pri zelo vročih temperaturah. To molekule prerazporedi in zbije skupaj, da se zapolnijo prav vse vrzeli v materialu. Ta postopek omogoča skoraj popolno neprepustnost in izjemno trdoto. Verjetno glavna prednost zunanjih keramičnih ploščic, specifično tistih iz porcelana, je, da vam po zimi brez dvoma ne bodo popokale, kar se rado zgodi v primeru drugih materialov. Kar se tiče drugih prednosti sta to nedvomno obstojnost in enostavno vzdrževanje. Pravilno nameščene in redno negovane keramične ploščice vam bodo služile tudi po več desetletij.


Potrebujete keramičarja, pa ne veste kje začeti iskati? Pošljite svoje povpraševanje na Omisli.si, in povezali vas bomo z najprimernejšimi izvajalci!


Zunanje keramične ploščice – slabosti

Nič na svetu ni popolno, seveda. Tako je tudi s keramičnimi ploščicami. Če obravnavamo zunanje keramične ploščice, ponavadi govorimo zgolj o porcelanu, saj je navadna keramika preveč krhka. Tudi porcelan je zelo trd material, ki hitro reagira na temperaturo. Pozimi bodo vaše ploščice zelo mrzle, poleti pa se bodo rade segrele do neprijetnih temperatur. Trdost materiala je lahko tudi neprijetna za hojo po njem, hkrati pa je treba paziti na to, da ploščice ne drsijo preveč, kar se pri gladkem materialu, kot je porcelan, rado zgodi. Zgodi se lahko tudi, da porcelan zaradi krhkosti poči ob udarcih – sploh, če na ploščice pade kakšen težji predmet. Porcelanaste ploščice so značilne po težavni inštalaciji ter zamenjavi, poleg tega pa so tudi precej drage. Vse te faktorje je vredno upoštevati, ko se odločamo za zunanje ploščice.

zunanje keramične ploščice ob bazenu
Ko izbirate zunanje keramične ploščice, bodite pozorni, čemu bodo služile – ob bazenu ne želite ploščic, na katerih rado spodrsne…

Alternative za zunanje keramične ploščice

Seveda keramične ploščice niso vaša edina možnost za oblikovanje zunanje površine. Med druge popularne zunanje ploščice spadajo predvsem tiste iz marmorja, peščenjaka ali granita. Tako kot keramika in porcelan ima tudi vsaka od navedenih svoje prednosti in slabosti. V večini je razlika v tem, da so keramične ploščice veliko bolj zbite, saj se med žganjem zaradi vročine zapolnijo številne male vrzeli. Naravni kamen se sicer zdi trden in nikakor ne zgleda razpokan, pa vendar je prepreden s skoraj nevidnimi razpokami, v katere lahko pronica voda. Če ta prepustnost sama po sebi še ni problem, pa lahko problem nastane, ko pozimi ta voda zamrzne. To namreč povzroči pokanje kamna, česar si sigurno ne želite.

Preberite si več o tem, kako izbrati primerne zunanje ploščice!

Potrebujete pri izbiri zunanjih ploščic nasvet keramičarja? Ali pa ste se že odločili, pa ne veste kje iskati primernega izvajalca? Pošljite svoje povpraševanje na Omisli.si in nemudoma vas bomo povezali s strokovnjaki na tem področju!

 


Pripravljeni najeti keramičarja?

Brezplačno pridobite ponudbe preverjenih keramičarjev iz vaše okolice

Zahtevaj ponudbe preverjenih keramičarjev

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno