Zunanje ploščice – kako izbrati najprimernejše za vaš dom?

ocena bralcev
5 od 1

V toplih sončnih dnevih je domača terasa odličen kraj za preživljanje prostega časa. Zato je treba ob ustvarjanju doma misliti tudi na zunanjo površino. Tukaj so zunanje ploščice material, ki vas nebo pustil na cedilu. Ob izbiri ploščic pa je kljub temu dobro premisliti, kaj točno kupujemo. S tem bomo površini okoli hiše poleg čudovitega videza zagotovili tudi trajnost. Kaj je torej tisto, kar moramo ob nakupu upoštevati?


Pripravljeni najeti keramičarja?

Brezplačno pridobite ponudbe preverjenih keramičarjev iz vaše okolice

Zahtevaj ponudbe preverjenih keramičarjev

 

Zunanje ploščice – obstaja več vrst

Če omenjamo zunanje ploščice, s tem ne mislimo zgolj tipičnih, keramičnih – in čeprav načeloma prevladuje uporaba keramičnih ploščic, te niso nujno najboljše. Načeloma se za zunanje ploščice priporoča porcelan ali naravni kamen. Porcelan je sicer vrsta keramike oziroma žgane gline, vendar se od tipičnih ploščic razlikuje po večji trpežnosti in trdnosti. Prav tako je odporen na vlago in vodo, kar lahko v zimskih mesecih prepreči pokanje zaradi zmrzali. Lastnosti naravnega kamna so podobne, vendar je nekoliko manj odporen na vodo. Pri izbiri popolne opcije vam na pomoč najlažje priskoči profesionalni keramičar.

zunanje ploščice na terasi
Zunanje ploščice so verjetno najboljša možna talna površina za domačo teraso.

Kakšni površini bodo služile zunanje ploščice?

Ploščice izbirajte glede na to, čemu bo pokrita površina služila. Boste z njimi obdali bazen? Bodo služile kot površina dvorišča? Ali morda kot tla pokrite terase? Morda se to na prvi pogled ne zdi pomembno, ploščice so ploščice. A vendar lahko lokacija ploščic močno vpliva na njihovo trajnost. V primeru, da so ploščice zelo izpostavljene vremenu, se s keramičarjem posvetujete o možnosti zaščite ali izbire bolj odpornega materiala.

Kako se zunanje ploščice obnašajo pod različnimi pogoji?

Ne, zunanje ploščice nimajo osebnosti. Ko govorimo o obnašanju s tem mislimo, kako nanje vplivajo različni zunanji pogoji. Nekatere porcelanaste ploščice so enostavno preveč krhke za zunanjo uporabo. Spet druge preveč mehke. Nekatere so bolj odporne na vodo, druge manj, kar vpliva na trpežnost. Poleg tega je tukaj še pomemben faktor varnosti – ali ploščice morda drsijo? Želite, da je material posebej prijazen stopalom?

zunanje ploščice na vrtu
Previdno izbrane zunanje ploščice bodo vaš vrt spremenile v popoln kraj za sproščanje in zabavo
Ko gre za zunanje ploščice, so možnosti izbire ogromne. Priporočamo, da ne prehitevate z nakupom in se o izbiri temeljito posvetite z izkušenim keramičarjem, ki vas bo znal opozoriti na pomanjkljivosti in prednosti specifičnih materialov. Pri iskanju strokovnjakov na tem področju vam bo v veliko pomoč portal Omisli.si, ki vas bo glede na vaše potrebe povezal z najbolj primernim izvajalcem.


Pripravljeni najeti keramičarja?

Brezplačno pridobite ponudbe preverjenih keramičarjev iz vaše okolice

Zahtevaj ponudbe preverjenih keramičarjev








ocena bralcev
5 od 1