Prenova stanovanja – inovativni trendi v letu 2017

Nekajkrat na leto se vsak izmed nas odloči za menjavo kopalniške opreme, nakup novih kuhinjskih elementov ali morda menjavo parketa. Prenova stanovanja pa je najpogosteje obvezna ob selitvi. Pri nakupu materialov, načrtovanju novega izgleda ter ostalih malenkostih pa se je pametno posvetovati s strokovnjakom.

Prenova stanovanja je s pomočjo strokovnjakov preprosta
Prenova stanovanja je s pomočjo strokovnjakov preprosta

 

Kaj storiti pred prenovo stanovanja?

Ocena stanja stanovanja 

Če je vaša hiša ali stanovanje potrebno obnove, za strokovno oceno stanja kontaktirajte strokovnjaka. Ta bo ob pregledu oken, inštalacije, tlake, parketa, sten in pohištva določil, kaj vse je potrebno prenove ter vas opozoril na morebitni pojav plesni in podobnih naravnih dejavnikov. V tem koraku se stanovanje izmeri, strokovnjak nariše tloris in opiše stanje posameznih delov. Profesionalec vam lahko pomaga ne le pri sami oceni stanja, temveč tudi pri sledečih korakih.

 

 

Zaris idej

Prenova stanovanja je težko izvedljiva brez sestave celovitega načrta. Po ocenjevanju stanja boste strokovnjaku opisali svojo vizijo glede prenove, ki pa je odvisna od vašega proračuna. Popravil se pogosto lotevamo po manjših kosih – enkrat zamenjamo parket, naslednji mesec okna, prihodnjič pa se odločimo za beljenje kopalnice. Kljub že vnaprej določenemu proračunu je s pomočjo strokovnih napotkov možna tudi celovita prenova. Ne glede na to, ali se prenove lotevate po delih ali v celoti, pa je dobro imeti jasno idejo o končnem rezultatu.

Izdelava načrtov in vizualizacij

Pri tem vam lahko pomaga arhitekt, ki bo znal najbolje zarisati vizualni izgled prenovljenega stanovanja. Prosite ga za nasvete glede izbire materialov in pohištva ter prenove tlorisa ali odstranitve sten. V večstanovanjskih objektih je pri tem obvezna ocena o nosilnosti sten. Pri nosilnih stenah namreč niso dovoljeni nobeni posegi, pri drugih pa je potrebno ponovno oceniti vpliv na statično trdnost objekta.

Popis dela in materiala

Po končnih odločitvah naj gradbenik, arhitekt ali izvajalec naredi popis vključno z vrsto in kvaliteto materialov. Posebej se je treba posvetiti vodovodnim in električnim inštalacijam ter vsem stikalom ter priključkom. To vam omogoči pridobitev primerljivih ponudb posameznih izvajalcev in lažjo oceno stroškov. Popis del stane zanemarljivo malo in vam v prihodnje prihrani večji del denarja.

Prenova stanovanja zahteva določeno vsoto denarja

Zadnji korak zahteva določitev vašega proračuna. Ta je odvisen od števila posegov ter vrste in kakovosti vgrajenih materialov. Za celovito prenovo z zamenjavo pohištva vred se cena pri manj kakovostnih materialih začne pri 400 € na kvadratni meter in se nato giblje tudi do 600 € ali več. Pomoč strokovnjaka prav tako zahteva svoj strošek, ki pa je zanemarljiv s samo ceno prenove in vam prihrani veliko časa ter denarja, rezultat pa bo tudi vizualno veliko boljši.

Za strokovno pomoč kontaktirajte hišne mojstre na Omisli.si.

TRENDI PRENOVE STANOVANJA V LETU 2017

MINIMALIZEM

Že dalj časa priljubljen minimalizem bo očitno še dolgo ostal v stilu. Z odstranitvijo nepotrebnega pohištva, raznih drobnarij in podobnih elementov lahko natrpano stanovanje v trenutku spremenimo v čist, urejen in miren dom. Minimalistična domovanja znatno zmanjšajo stres in v življenje posameznika vnesejo spokojnost.

Minimalizma je več vrst, zato pred prenovo dobro pomislite, kateri stil najboljše odraža vašo notranjost. Eden izmed najbolj priljubljenih minimalističnih slogov vključuje t.i. utišane monokrome (beli in črni odtenki), ki stanovanje ohranijo moderno in obenem klasično. Z združitvijo sive in črne pa lahko postopoma preidete v bolj industrijski videz stanovanja – razmišljajte v smeri betonskih sten brez kakršnegakoli pleskanja, ki bodo v ospredje postavile intenzivno črno pohištvo. S posameznimi srebrnimi elementi lahko svojemu domu dodate urban pridih. Priljubljena postaja tudi bela z belo. Pri tem minimalističnem slogu je večina sten, vključno z omarami in pohištvom, ki se nahaja ob steni, prebarvana z – prav ste uganili – belo. Prostoru tako optično ustvarite več širine in dolžine ter dodate občutek svežine.

Za minimalizem so značilni predvsem veliki, odprti prostori, katere lahko obogatite tudi z bež odtenki ali toplimi lesenimi elementi. Z vgradnjo večjih oken v stanovanje spustite več svetlobe, zaradi česar odsotnost več nepotrebnih luči ne bo predstavljala večjih težav.

Minimalistična domovanja v življenje posameznika vnesejo spokojnost
Minimalistična domovanja v življenje posameznika vnesejo spokojnost

DIGITALNA PRENOVA STANOVANJA

Z leti se časi spreminjajo in tehnološki napredek človeštvu omogoča marsikatero stvar. Ena izmed teh je digitalno upravljanje z vašimi domovi. S pomočjo iPada lahko s preprostim klikom zaklenete vrata, prižigate ali ugašate luči, predvajate glasbo, vključite protivlomni alarmni sistem … Možnosti so skorajda neskončne.

Za takšno prenovo doma se odloča predvsem milenijska generacija, ki je vedno bolj vešča z različnimi tehnološkimi pripomočki. Čeprav večinoma starejše generacije kritizirajo neprestano odvisnost od elektronike, pa lahko ne samo njim, temveč tudi obolelim ali invalidom takšna prenova stanovanja močno olajša življenje.

TOPLA IN LESENA TLA

Vedno bolj priljubljena so tla položena s širokimi ploščicami v stilu temnejših ali svetlejših lesenih odtenkov, saj sobi nemudoma dodajo eleganco in toplino. Zaradi tega trenda stranke vedno redkeje posegajo po običajnem parketu.

Cena lesenih ploščic je močno odvisna od kvalitete in velikosti stanovanja oziroma sobe. Strošek prenavljanja talnih oblog se razteza vse od nekaj evrov pa tudi do 50 € na kvadratni meter. Koliko denarja ste pripravljeni odšteti za nakup je seveda odvisno od vas. Investicija v kvalitetne lesene ploščice pa se z leti zagotovo obrestuje, saj je z višjo ceno možnost obrabe tal precej manjša. Kupci se pogosto odločajo tudi za ogrevana tla, saj ta v primerjavi z neogrevanimi ne predstavljajo večje potrošnerazlike, če seveda ne upoštevamo mesečnega računa za elektriko.

Vedno bolj priljubljena so tla položena s širokimi ploščicami v stilu temnejših ali svetlejših lesenih odtenkov
Vedno bolj priljubljena so tla položena s širokimi ploščicami v stilu temnejših ali svetlejših lesenih odtenkov

 

Veronika Mikec
Nadobudna pisateljica, ki veselje najde v dokumentarnih filmih, konstelacijah in rumeni barvi.