Revija Nasvet strokovnjaka

Rezanje, vrtanje, sušenje in brušenje betona: Cene in seznam izvajalcev

rezanje-brusenje-vrtanje-betona-sušenje-cene-izvajalci

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Koliko stane rezanje, vrtanje, sušenje in brušenje betona – cene?

Morate izvrtati preboj za inštalacije, prezračevanje ali kanalizacijo skozi betonsko ploščo, kamnit zid ali opeko? Se bojite prahu, hrupa in poškodb objekta, ki bi lahko nastale zaradi vibracij? Potrebujete rezanje betona za odstranitev sten, izdelavo odprtine za dodatna okna ali vrata?

Se vam mudi z dokončanjem novogradnje oziroma ste pred kratkim izkusili vdor vode in potrebujete hitro sušenje betona? Bi vaš betonski tlak namesto oblaganja s keramiko raje zbrusili do gladkega in mu dali sodoben mat videz ali videz poliranega betona? Za vse te storitve so nam na voljo naši preverjeni mojstri na Omisli.si.

REAZANJE, VRTANJE in BRUŠENJE BETONA – CENE

povprečne cene rezanja, vrtanja, sušenja in brušenja betona ter ceniki

≈ 30-240 EUR/UZ

Kontaktirajte preverjene ponudnike za rezanje betona

vrsta storitvecena
Rezanje betona4,80-28,00 €/tm
Vrtanje betona0,85-12,00 €/cm
Sušenje betona18-25 €/m2
Brušenje betona1,50-3,00 €/m2
Najem opremeod 25 €/dan dalje

Pridobite ponudbe za rezanje betona
rezanje betona stene delavec
Za rezanje betona najemite pomoč. Zahvalite se nam lahko kasneje.

BRUŠENJE BETONA (štokan beton, izravnava tal, zaključni tlak, vidni beton, poliranje betona, obnova / finaliziranje tlaka / estriha, frezanje, …)

Osnovni motiv za brušenje betona je izravnava tal oziroma niveliranje estriha in priprava za zaključni tlak. Na površini novo ulitega estriha se nabere nekaj milimetrov cementnega mleka, ki ga je potrebno zbrusiti. Če tega ne storimo, se tlak kasneje začne luščiti, prašiti in uničevati. S strojem za brušenje betona sloj cementnega mleka odbrusijo do trdne, notranje strukture betona.

Brušenje betona odpre pore v betonu, kar omogoča boljši stik polimernih ali lepilnih mas z betonsko podlago. Z brušenjem se hkrati odstranijo tudi površinske nepravilnosti, površina pa se izravna. Obnova in finaliziranje tlaka oziroma estriha je tako precej bolj enostavno. Pred izdelavo končnega tlaka na zglajeno površino nanesejo izravnalno maso, ki je podlaga za izvedbo talnih oblog.

Brušenje betona se izvaja tudi na starih betonskih estrihih, ki so na določenih mestih razpokani ali umazani od predhodno nanešenih mas.

Brušenje učinkovito odstrani poškodovano in umazano plast z estriha. Obnova mozaičnih in barvnih betonskih tlakov v starih zgradbah se prav tako učinkovito izvede z brušenjem. Nečistoče je na ta način enostavno odstraniti. Tlaki ponovno pridejo do polnega izraza v svetli, osveženi prvotni barvi.

Frezanje betona se uporablja za odstranjevanje vrhnjih plasti tlaka v celoti. Z njim odstranijo debeloslojne epoksidne in poliuretanske tlake, asfalt, zelo umazane ali zamaščene tlake. Vrhnjo plast estriha s strojem za frezanje odstranijo do trdne osnove za izvedbo novega končnega tlaka.

Trdovratno umazanijo, lake, olja, maščobe, cementno mleko ali tanjše plasti starih tlakov pa odstranijo s strojem za peskanje betona. S pomočjo stisnjenega zraka stroj izstreljuje pesek ali drugi granulat ob površino in jo tako očisti.

Brušenje betona za finaliziranje tlaka

Brušen beton je enostaven za vzdrževanje, saj nima fug, v katere rada zateka voda in kjer se rada nabira umazanija. Poleg tega finalno obdelan vidni beton pomeni prihranek pri stroških polaganja in nakupa keramičnih ploščic, kamna, opeke ali drugih talnih oblog. Odlikuje ga visoka trdnost, trpežnost in protizdrsnost. Zato je brušenje betona zadnja leta priljubljena zaključna obdelava tal, ki daje tlem sodoben, edinstven in eleganten videz vidnega betona.

Brušenje betona se izvaja s strojem za brušenje betona. Vendar ni vsaka armirano betonska površina primerna za finalno brušenje tlaka. Če bo brušeni beton vaš končni dekorativni tlak, bodite pozorni na marko betona že v fazi izgradnje betonske plošče. V beton lahko dodate raznobarven agregat različnih granulacij, ki po brušenju daje edinstven videz končnemu tlaku.

Trdnost betona mora biti višja od MB 30, da bo finalni tlak trden in privlačen na pogled.

Priporočljivo je uporabiti vibriran beton. Pri njem je prisotnost zračnih žepov, ki so po brušenju vidni kot porozna luknjičasta površina, precej manjša. Pri nižjih markah betona, na primer MB 15, je estrih enostavno prešibak. Beton se med brušenjem kruši in uničuje. Praktično nemogoče je iz njega dobiti trden, trpežen in brezhibno brušen končni tlak čudovitega videza.

Cena za brušenje betona je odvisna od marke betona, zahtevnosti izvedbe oziroma posameznih faz brušenja, stanja podlage, vrste obdelovane površine (tla, strop, stene) in seveda od izbire izvajalca. Okvirne cene se gibljejo od 1,50 evra do 3 evre na kvadratni meter površine. Glede na namen površine lahko izberete štokan beton, brušenje betona v mat ali polmat videzu in poliranje betona, kot zadnjo stopnjo finega brušenja betona.

Predlagamo vam, da se za točno ceno obrnete na strokovnjaka na omisli.si/zidarja, ki bo po ogledu na terenu pripravil ustrezno ponudbo in najugodnejše cene za vašo situacijo.

štukanje betona
Ste vedeli, da lahko za namen površine lahko izberete štokan beton, brušenje betona v mat ali polmat videzu in poliranje betona, kot zadnjo stopnjo finega brušenja betona? Za katerega pa se odločiti, preverite v članku.

Poliran beton

Poliranje betona je končna obdelava betonske površine, pri kateri vidni beton pridobi gladek in sijoč videz. Polirana betonska tla so zelo trdna in vzdržljiva in se lahko povsem enakovredno primerjajo s trdnostjo kamnite površine. Odporna so na udarce, kemične in toplotne obremenitve. Zato so še posebej primerna za zelo obremenjene prostore, kjer je velik pretok ljudi in vozil.

Poliran beton je naravna, okolju prijazna finalna obdelava tal. Ne vsebuje topil in kemikalij, ki bi povzročale alergijske reakcije in oddajale močan vonj. Je zračen, odporen na vlago in alkalen, kar pomeni, da se na njem ne nabirajo bakterije, gljive in plesen. Z uporabo barv, ki se dodajo v beton je možno doseči zelo dekorativen videz tal. Poliran beton se zelo lepo čisti in dolgo ohrani svoj edinstven izgled.

Poliranje betona poteka s strojem za brušenje betona, s katerim odstranijo zgornji sloj betona, da dosežejo izgled brušenih kamenčkov. Beton utrdijo s kemijskim utrjevalcem, ki veže apno in poveča trdnost betona. Sledi večstopenjsko poliranje betona.

V fazi poliranja nanj nanašajo premaze, ki tlem zagotovijo hidrofobne lastnosti. V vsaki naslednji stopnji poliranja uporabijo manjšo zrnatost diamantnih diskov, dokler ne dosežejo bleščeče površine. Zrcalna površina poliranega betona daje čudovit, moker videz. Velika prednost pa je, da poliran tlak ne drsi.

Štokan beton

Štokan beton je še posebej primeren za površine, kjer obstaja nevarnost zdrsa, na primer stopnice, sprehajalne poti in pločniki. Vidni beton najprej zbrusijo, nato pa obdelajo s pnevmatskimi in ročnimi kladivi ali s strojem za štokanje betona. Glave s kolesci in vidia konicami udarjajo ob betonsko površino do hrapave, reliefne strukture. Površina tako postane groba in protizdrsna.

Betonska površina, ki jo nameravate obdelati s štokanjem mora biti ravna in brez napak v betonu. Enkraten vizualni učinek štokanega betona boste dosegli v kombinaciji z brušenim betonom. Štokan beton odlikuje visoka trdnost, trpežnost in enostavno vzdrževanje. Poleg občasnega čiščenja je priporočljiva obnova globinske impregnacije vsakih nekaj let. Štokane površine bodo tako imele boljšo zaščito pred snegom, soljo in smogom.

VRTANJE BETONA (preboj za strojne, elektro ali vodovodne inštalacije, prezračevanje, kanalizacijo, …)

Preboj za strojne, elektro ali vodovodne instalacije prezračevanje in kanalizacijo marsikomu predstavlja stres in skrb zaradi slabe statične stabilnosti objekta. Diamantno vrtanje betona je vse pogostejša zamenjava standardnega vrtanja s svedri in pnevmatskimi udarnimi orodji, pri katerem v beton vrtajo s klasičnimi vibracijami in udarci. Pri vrtanju tako ne prihaja do pojava razpok in drugih poškodb.

Vrtanje z kronskimi diamantnimi svedri omogoča preboje odprtin večjih premerov in dolžin v različne materiale podlage: armiran beton, masivni beton, betonske zidake, opečne zidake ali kamen. Kronsko diamantno vrtanje poteka brez tresenja in destruktivnih vibracij ter ne povzroča pretiranega hrupa. Vrtanje s kronskimi diamantnimi svedri omogoča natančne in ostre okrogle izvrtine v material za električne, vodovodne, prezračevalne in druge napeljave.

Izvaja se suho ali mokro diamantno vrtanje.

Umazanija pri vrtanju je minimalna, saj izvajalec poskrbi za zaščito področja vrtanja, sprotno odsesavanje prahu in pri mokrem vrtanju še za odvajanje vode. Obnovitvena dela po vrtanju niso potrebna, ker so vrtine natančnih dimenzij in lepega, gladkega videza. Tla in stene se ob vrtanju dodatno ne poškodujejo.

Vrtanje betona običajno poteka z ročnimi kronskimi vrtalnimi stroji, za izvrtine večjega premera, pa s hidravličnimi stroji. Najpogosteje vrtajo pravokotno na površino, vodoravno ali navpično. Stroj pa je možno nastaviti tudi za vrtanje pod določenim kotom. Za večjo natančnost vrtine stroj pritrdijo na klasično ali teleskopsko stojalo in ga fiksirajo.

vrtanje betona stene
Vrtanje betona je težje opravilo, kot se vam morda zdi, tudi če imate svoje orodje.

Kakšna je cena za vrtanje?

Cena za vrtanje betona je odvisna od premera in dolžine vrtine. Za vrtanje luknje premera od 25 mm do 100 mm boste odšteli od 0,85 do 1,20 evrov/cm, za luknjo premera od 100 do 200 mm od 1,25 do 2,20 evrov/cm. Vrtina premera od 200 do 300 mm vas bo stala od 2,40 do 3,60 evrov/cm, vrtina premera od 300 do 550 mm pa od 4,40 do 12 evrov/cm.

Za manjša vrtanja vam bodo poleg prevoza in dodatkov zaračunali minimalno 50 evrov. Vrtanje betona v strop storitev podraži za 50 %, vrtanje pod kotom za 20 – 30 % in vrtanje v armiran beton do 25 %. Uporaba sesalca ali vodne črpalke pa vas bo stala dodatnih 15 % več.

REZANJE BETONA (izrez okenskih odprtih, vrat, sten, tal, armirano betonske plošče, …)

Pri rezanju betona s stroji za rezanje betona ne prihaja do vibracij, ki bi stavbo lahko statično oslabile in jo nepopravljivo poškodovale. Zato je še posebej primerno za objekte zgodovinske vrednosti in občutljive objekte s slabšo statično stabilnostjo. Betonske stene so praviloma nosilne stene. Zato se pred rezanjem betona vsekakor posvetujte s statikom, ki bo ocenil varnost nameravanega posega za objekt.

Stroj za rezanje betona z diamantno rezalno ploščo učinkovito opravi razrez katerekoli marke betona do globine 40 cm, oziroma do 80 cm, če je rezanje možno z obeh strani. Možno je izrezati odprtine različnih oblik in dimenzij. Nastavitev kota rezanja pa dopušča vodoravno, navpično in poševno rezanje.

Rez je izveden do milimetra natančno, zato naknadno glajenje in popravljanje na mestu reza ni potrebno. Stroj za rezanje betona je primeren tudi za rezanje ostalih vrst materialov: armiranega betona, opek, asfalta in kamnin.

Izrez okenskih odprtin, prehodov, vrat in sten poteka s stensko žago z diamantno ploščo.

Ima vodila, ki so vpeta na obdelovano površino in po katerih se žaga gladko pomika, kar zagotavlja visoko natančnost reza. Za rezanje na tleh oziroma preboje armirano betonske plošče se uporabljajo talne žage na elektro pogon ali žage z motorji z notranjim izgorevanjem.

Z diamantno pletenico oziroma žično vrvjo pa je možno tudi rezanje betona neomejenih debelin in dolžin reza ter večjih premerov okroglin. Primerna je predvsem za rezanje zahtevnih konstrukcij in betona večjih debelin ter rezanje betona pod vodno gladino.

Mokro diamantno rezanje betona ob uporabi vode omili vibracije in preprečuje poškodbe na objektu. Dodatna gradbena dela po posegu zato niso potrebna. Voda tudi preprečuje, da bi prah od rezanja betona prehajal v ostale prostore stavbe, hkrati pa hladi rezalne segmente. Izvajalec poskrbi za sprotno odsesavanje vode z industrijskim sesalcem, iznos in odvoz ruševin na ustrezno trajno deponijo.

Koliko stane rezanje betona?

Cene za rezanje betona so odvisne od globine reza. Za rezanje do globine 5 cm boste odšteli okoli 4,80 evra/tm, za rez od globine 8 – 14 cm od 5,50 – 10 evrov/tm, rezanje od globine 16 – 25 cm pa stane od 13 – 28 evrov/tm. Cena za rezanje armiranega betona pa je višja za približno 50 % in celo več.

SUŠENJE BETONA (hitra gradnja, sanacija po poplavah, sušenje objekta, sušenje sten, meritev vlažnosti sten, …)

Vreme je vedno bolj nestanovitno zaradi podnebnih sprememb. Mnogi ljudje so utrpeli večjo škodo na stavbi in opremi zaradi posledic toče, vdora meteorne vode ali poplav. Nekaterim težave povzroča kapilarna voda, ki povzroča vlago, plesen in spore na stenah.

Gradbeni materiali vsebujejo mineralne soli. Razlita voda prične raztapljati soli, ki načenjajo armaturne elemente, na površini sten pa se pojavijo v obliki solitra. Posledica vlažnih sten je propadanje materialov, poškodbe stavbnega pohištva, talnih oblog, notranje opreme, odstopanje ometa, luščenje opleska in pojav zdravju škodljivih plesni.

Ustrezna sanacija po poplavah je zato ključnega pomena, da se prepreči pospešeno propadanje prizadetega objekta.

Za učinkovito sušenje betona je zelo pomembno, da vlaga ne ostane ujeta v gradbeni konstrukciji in pod estrihom. Tlak je namreč v stiku s stenami, ki absorbirajo vlago, kar privede do kapilarnega dviga vlage po stenah.

Po fotografiranju stanja v objektu za potrebe uveljavljanja škode pri zavarovalnici je potrebno čimprej izčrpati vodo in izvesti grobo čiščenje: odstranjevanje naplavin in iznos uničenih predmetov, čiščenje zidov in tal. Sledi podrobnejši pregled poškodb. Uničene talne obloge, toplotnoizolacijske obloge, mavčne obloge in kontaminirane notranje omete, je potrebno odstraniti in pričeti z izsuševanjem.

izsuševanje betona
Zakaj je izsuševanje betona potrebno? V gradbeni konstrukciji se v nasprotnem primeru zadržuje vlaga, ki lahko povzroči resne težave.

Zakaj je izsuševanje betona potrebno?

Vlaga, ki se nabere v stenah iz opeke, namreč znaša od 20 – 25 odstotkov glede na maso zidu, kar pri 30 centimetrskem zidu pomeni 10 litrov vode na kvadratni meter. V betonskih elementih in estrihih pa je delež vode od 10 – 12 odstotkov glede na lastno težo, kar pri 5 centimetrskem estrihu znese približno 12 do 15 litrov na kvadratni meter.

Za kolikor toliko uspešno sanacijo notranjih opleskov je potrebno stopnjo vlage v zidovih znižati pod 5 odstotkov, v tlakih pa pod 3 odstotke za vgradnjo novih zaključnih oblog. To pomeni, da je iz 20 kvadratnih metrov velikega prostora, ki je bil poplavljen do višine enega metra in pol, potrebno odvesti približno 2000 litrov vode.

Ugotoviti je potrebno, v kakšnem stanju so materiali v nosilnem zidovju, talnih in stropnih konstrukcijah.

Preverjanje trdnosti materialov je še posebej pomembno v stavbah, ki so bile že večkrat poplavljene ali pa so bili prostori pod vodo več kot pet ur.

Z globinskimi sondami izvajalec sanacij preveri, če so vgrajeni zidaki in zidna malta še površinsko čvrsti ali morda že razpadajo. Če na objektu ni kritičnih konstrukcijskih razpok in je še primeren za bivanje, manjše razpoke sanirajo z injiciranjem. Temelje oziroma zidove z oslabljeno stabilnostjo pa podbetonirajo.

PREVERITE TUDI: SLIKOPLESKARSTVO: CENA ZA PLESKANJE (BARVANJE / BELJENJE), KITANJE STEN IN POLAGANJE TAPET

Naravno sušenje

Pri manjših izlitjih vode, kjer je bil prostor izpostavljen poplavi le kratek čas in kjer v tlakih ni termoizolacije, lahko izvajate naravno sušenje betona. Pri tem prostor intenzivno ogrevajte in ga večkrat na dan zračite s prepihom. Takšno sušenje je počasno, saj do še sprejemljive stopnje vlažnosti v zidovih in tlakih traja od štiri do šest mesecev. Takšno sušenje je bolj učinkovito pozimi in v jeseni, ko je zračna vlažnost precej nižja kot poleti.

PREVERITE TUDI: KNAUF CENIK: POVPREČNE CENE ZA SUHOMONTAŽNA DELA IN CENIKI (GIPS / MAVČNE PLOŠČE)

Kondenzacijsko sušenje

Potrebno je ugotoviti, kakšna je konstrukcija sten in tal. Na podlagi tega podatka se mojster odloči, katero tehniko za sušenje betona je najbolj smotrno uporabiti. Za zgradbe brez talne toplotne izolacije sušenje sten in tal opravijo s kondenzacijsko metodo z uporabo razvlažilcev zraka, ki jih namestijo v prostor. Razvlažilec zmore iz zidov in tlakov odvzeti med 50 do  70 litrov vode na dan.

Sušenje s turbinskim vpihovanjem toplega zraka

Če je v temeljno ploščo poplavljenega objekta vgrajena toplotna izolacija, pa je za sušenje betona potreben drugačen pristop. Skozi estrih in plast toplotne izolacije izvajalec naredi vertikalne izvrtine ø 60 v medsebojni razdalji 1- 1,5 m vse do sloja hidroizolacije. S silikagelnimi sušilniki nato izvaja turbinsko vpihovanje toplega zraka v plast izolacije.

Predhodno osušen zrak se na svoji poti skozi izolacijo navlaži in izstopi v prostor pri dilatacijskih režah ob steni. Postopek se ciklično ponavlja, dokler materiali niso povsem suhi. Sušenje 100 m2 velike površine traja približno 14 dni in stane od 1800 do 2500 evrov. K tej ceni pa morate prišteti še približno 200 evrov za povišano porabo električne energije.

Mikrovalovno sušenje betona

Mikrovalovno sušenje betona poteka po principu delovanja mikrovalovne pečice. Mikrovalovi povzročijo nihanje in trke molekul vode v materialu. Energija se spreminja v toploto, kar povzroči segrevanje gradbene konstrukcije. Ta metoda se uporablja za izsuševanje debelejših zidov in konstrukcij, posebnih kamnitih talnih oblog in drugih zahtevnih materialov. Še posebej je primerna za sakralne objekte in objekte pod spomeniškim varstvom.

Meritev vlažnosti sten in tal

Meritev vlažnosti sten in tal se izvaja že med potekom sanacije. Tako sproti spremljajo, kako sušenje napreduje. Možno je izmeriti natančno vsebnost vlage v materialih in oceniti čas do popolne izsušitve. Metoda je še posebej koristna v zaključni fazi sanacije pred polaganjem lesenih ali drugih občutljivih talnih oblog.

Če na vaši novogradnji poteka hitra gradnja zaradi nujne selitve ali kakršnegakoli drugega razloga, je smiselno uporabiti katero izmed zgorajj naštetih metod za sušenje betona. S tem boste sušenje tal do potrebne vsebnosti vlage 2 %, ki sicer traja približno 90 dni, močno skrajšali in sicer na vsega dobrih 14 dni. Smiseln je tudi nakup ali najem razvlažilcev, s katerimi lahko opravite gradbeno razvlaževanje.

rezanje betona z diamantno brusilko

NAJEM OPREME za rezanje / brušenje / sušenje betona (izposoja)

Povsem logično je, da posamezniki doma nimajo vsega potrebnega orodja in strojev, ki bi jih potrebovali pri gradnji. Nakup skorajda ni smiseln, ker se določeni stroji potrebujejo le enkrat in za točno določeno opravilo. Priporočamo vam, da se raje odločite za najem opreme za rezanje, brušenje in sušenje betona. Pri nekaterih podjetjih je možna tudi izposoja oziroma najem razvlažilcev zraka in instrumentov za merjenje vlage.

Cenik za najem opreme se od ponudnika do ponudnika lahko precej razlikuje.

Kakšna je cena izposoje, je odvisno od vrste in modela stroja ter njegove zmogljivosti. Izposoja je možna za najmanj en dan. Pri daljšem najemu se lahko izpogajate za ugodnejšo ceno, kot je cena dnevnega najema. Kontaktirajte nas na  omisli.si/  in povezali vas bomo s podjetjem, ki ponuja najem opreme, ki jo potrebujete.

PREVERITE TUDI: CENIK GRADBENIH DEL: KOLIKO STANEJO GRADBENE STORITVE (+IZVAJALCI ZA GRADBENA DELA)

Večina ponudnikov bo od vas zahtevala plačilo kavcije za izposojeno opremo, ki znaša od 50 evrov dalje. Plačani kavcijski znesek se odšteje od končnega zneska najema opreme za rezanje, brušenje in sušenje betona. Poleg najemnine za stroj vam bodo zaračunali tudi obrabo diamantnih segmentov za vsak 0,1 mm obrabe, dostavo in odvoz stroja in seveda vse morebitne poškodbe stroja.

 

Okvirni cenik za najem opreme za rezanje, brušenje in sušenje betona:

  • vodna krožna žaga za rezanje betona, opeke in tlakovcev | od 25 evrov/dan dalje
  • stroj za rezanje betona | od 25 evrov/dan
  • stroj za brušenje betona | od 90 evrov/dan dalje
  • stroj za peskanje betona | od 100 evrov/dan dalje
  • freza za beton | od 60 evrov/dan dalje
  • sekular za tlakovce | od 40 evrov dalje
  • sekular za betonske plošče | od  35 evrov/dan dalje
  • razvlažilec | 25-35 evrov/dan

Pogosta vprašanja in odgovori glede brušenja, rezanja, vrtanje in sušenja betona

Zakaj izbrati brušenje betona?

Brušenje betona je primerno za betonske površine, ki jih ne nameravate ometavati, ampak le pokitati in prebarvati. Stroj za brušenje betona enostavno zbrusi umazanijo z betona in nepravilnosti, ki nastanejo na stikih med opažnimi ploščami. Da je izravnava betona popolna, se na stenah, stropih ali tleh enakomerno zbrusi celotna površina. To močno olajša končno obdelavo površine.

Po želji betonska površina lahko ostane vidna, surova in se ne obdeluje več. Izbirate lahko, kako fino ali grobo je beton pobrušen.

Brušen beton je odlična zaključna obdelava tal, stopnic, nosilcev, betonskih ograj, sten, stropov, teras in podobno. Dodatna obdelava površine ni potrebna, zato si lahko prihranite strošek keramičarja in materialov za izvedbo končnih talnih oblog.

Tla iz brušenega betona so izredno trpežna, trdna in odporna na udarce. Imajo dolgo življenjsko dobo, zelo enostavno jih je vzdrževati in čistiti, hkrati pa so tudi lepa na pogled. Zato so vse pogostejša izbira v industrijskih, javnih in tudi zasebnih stavbah.

Kdaj se je smiselno odločiti za rezanje betona?

Odstranjevanje sten za povečanje prostora ali izbijanje odprtin za dodatna okna in vrata s pnevmatskimi orodji in dleti lahko povzroči resne poškodbe na sami stavbi. Pri posegu nastajajo močne vibracije, ki lahko povzročijo razpoke in druge poškodbe konstrukcije ter s tem ogrozijo stabilnost objekta.

Rezanje betona je zelo precizna metoda odstranjevanja odvečnih betonskih površin brez škodljivih vibracij. Še posebej je primerno na stavbah, kjer si iz različnih vzrokov (slaba nosilnost, hrup, prah) ne morete privoščiti izbijanja sten in tlakov s klasičnimi pnevmatskimi orodji.

Za minimalno prašenje pri posegu je smiselno izbrati mokro rezanje betona.

Mojster poskrbi za sprotno odvajanje vode in odsesavanje prahu. S folijami in ponjavami omeji mesto posega in tako zaščiti ostali prostor in opremo v njem. Rez poteka točno tam, kjer je potrebno in je povsem gladek. Po posegu vam zato ni treba izvajati večjih popravil zidu ali tal in nanosov materiala na mestu reza, kot je to potrebno pri izbijanju betona s pnevmatskimi kladivi.

Je možno zbrusiti ali spolirati obstoječo betonsko ploščo v finalni tlak?

Ni vsak beton primeren za finalno obdelavo z brušenjem in poliranjem. Običajne betonske plošče, ki so namenjene nadaljnji izdelavi tlakov in oblaganju z zaključnimi talnimi oblogami so ulite iz šibkejše marke betona. Večinoma je to beton MB 15. Struktura takšnega betona se pri brušenju rada drobi in kruši.

Za brušen ali poliran končni tlak je potrebna strukturno trdna betonska podlaga. Od stanja podlage je odvisno ali boste obstoječo betonsko ploščo lahko zbrusili v finalni tlak.

Mojster za brušenje betona naj preveri ali je betonska plošča dovolj trdna in ravna, ali so na njej razpoke, luknje ali druge nepravilnosti. Če je struktura dobra, lahko brusite in polirate tudi obstoječo betonsko ploščo, pri čemer pa je potrebno podlago predhodno ustrezno pripraviti.

PREVERITE TUDI: ZIDARSTVO: CENE ZIDARSKIH DEL, BETONIRANJA, ZIDANJA, GRADBENIH DEL TER PREVERJENI ZIDARJI

Kako vzdrževati brušen beton?

Brušen beton je enostaven za vzdrževanje. Njegova površina je običajno zaključena s tesnilno maso, ki zagotavlja večjo odpornost na različne madeže. Zaščitna tesnilna plast se z uporabo obrabi. Potrebno jo je obrusiti in nanesti vsakih 2 do 10 let, odvisno od kvalitete tesnilne mase. Priporočamo, da izberete kvaliteten, UV stabilen premaz, ki ne porumeni, se ne razbarva in se ne lušči.

Za redno čiščenje uporabite samo toplo vodo. Lahko ji dodate čistilo, ki je posebej izdelano za čiščenje brušenega in poliranega betona. Vodi lahko dodate tudi katerokoli blago, pH nevtralno večnamensko čistilo. Prah obrišite s suho krpo iz mikrovlaken. Razlito tekočino takoj obrišite in ne pustite, da se vpije v podlago.

Ali brušen beton drsi?

Čist in suh brušen beton na splošno ne drsi nič bolj kot druge trde talne površine. Če pa so na njem nečistoče, olja, masti in je na njih prisotna še voda, pa brušena betonska tla postanejo enako spolzka kot katerakoli druga tla.

Protizdrsnost je možno doseči s posebnimi obdelavami betona. Za zunanje površine je mat brušenje boljša izbira od brušenja do sijaja. Če si vseeno želite bleščeč končni videz, je kot zaključni sloj priporočljivo uporabiti tesnilno maso ali epoksi premaz. V končno plast se lahko doda tudi pesek, ki je lahko fine ali bolj grobe granulacije, kar močno zmanjša nevarnost zdrsa.

Je brušen ali poliran beton primerna izbira končnega tlaka za alergike?

Beton je alkalen material. To pomeni, da je že sam po sebi precej neugoden za rast in razvoj zdravju škodljivih plesni in razraščanje gljiv. V vlažnih prostorih le-te lahko predstavljajo velik problem za alergike, saj se rade nabirajo v fugah med keramičnimi ploščicami.

Pri hidrofobni obdelavi brušen ali poliran beton načeloma ne vpija tekočin. Vanj se ne zažira trdovratna umazanija in prah, ki sta neizogibno prisotna v tekstilnih talnih oblogah. Betonska tla lahko zelo pogosto pomivate s toplo vodo, ne da bi se vam bilo potrebno bati poškodb materiala.

Cvetni prah in pršice preprosto posesate in tla pobrišete z vlažno ali suho krpo. Brušen ali poliran beton je tako ena najboljših izbir končne obdelave tal v bivalnih prostorih bolnikov z astmo ali drugimi alergijami.

Seznam ponudnikov za brušenje, rezanje, vrtanje in sušenje betona

Na internetu boste našli velik nabor ponudnikov za brušenje, rezanje, vrtanje in sušenje betona. Med njimi:

Gradbeništvo Betonko Gašper Celarc d.o.o., Hidrorez d.o.o., GM Jagodic Igor zaključna dela v gradbeništvu d.o.o., Rezanje in vrtanje betona Iztok Ziherl, s.p., Klimatim d.o.o., Francelj d.o.o., MID d.o.o., Uni – Mobil inženiring in projektiranje d.o.o., Metal d.o.o., T.T.G. d.o.o., Diaflex-Vrtanje in rezanje betona ter montaža v gradbeništvu Zoran Antić s.p., Urteh, gradbeništvo d.o.o.,

Volkar Rezanje in vrtanje betona d.o.o., PGV Company Zaključna gradbena dela d.o.o., MEGA REZ d.o.o., A.D. Group d.o.o., REZANJE BETONA, KRAJNC MIRAN, s.p.,

ter drugi

Kuhta Podjetje za gradbeništvo, trgovino in storitve d.o.o., Diamantno rezanje in vrtanje Ismet Jašaragić s.p., Adrialin d.o.o., Zaključna dela v gradbeništvu Zdravko Urnkar s.p.,

MIRAL, rezanje, vrtanje, brušenje betona, Zoral, David Zupanc s.p., Eltro d.o.o., Diamantno Vrtanje in rezanje, d.o.o.., DS LOKAL d.o.o., Kera-mix d.o.o., napredne gradbene rešitve, d.o.o., Gradbena mehanizacija in prevozi Franci Grojzdek s.p., Ab-Rok specialna gradbena dela d.o.o., MN-Tech Proizvodnja in storitve do.o., Šubelj & co. d.n.o., Grating M d.o.o.,


PONUDNIKI se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke ?
brezplačen vpis ?

pridobivanje strank omisli.si


&M Simon Frelih s.p., Vrtalko Bejc Skarlovnik s.p.,Gradnje Saramati s.o.o., Geotehnologija specializirana gradbena dela Sergej Perbil s.p., Rvr Diamantno rezanje, vrtanje in druga specializirana gradbena dela Adnan Veladžić s.p., Zaključna dela v gradbeništvu Anton Perko s.p., Gerčer Sašo s.p., Diate Proizvodnja, storitve in trgovina d.o.o., Skosal s.p., Clapa d.o.o. Hidrosanir d.o.o.

Da bi prihranili vaš čas in denar, smo na enem mestu zbrali skupaj preverjene, zaupanja vredne mojstre. Kontaktirajte nas in pridobili boste več ponudb, med katerimi boste lahko izbrali za vas najbolj primernega izvajalca in drugi.

Kontaktirajte preverjene ponudnike za rezanje, brušenje ali vrtanje betona
ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno