Revija Nasvet strokovnjaka

VRT IN OKOLICA: SODOBNI TRENDI

Umetna trava GREEN STUDIO d.o.o.

Kazalo

ocena bralcev
0 od 0

V zadnjih 10 letih so se trendi pri gradnji individualne hiše zelo spremenili. Uporabljajo se nove ideje že v sami zasnovi in obliki objektov in tudi hišnih vrtov oz. pri ureditvi okolice, kakor tudi v materialih in vgradnji le teh.

Od klasične gradnje (običajno dvokapnic) do moderno zasnovanih montažnih objektov z ravno streho. Spremenila se je tudi okolica od klasičnih zasaditev sadnih dreves in običajnih dovozov, do moderno zasnovanih vrtov, različnih oblik in z vsemi možnimi dodatki. 

Urejanje okolice MAJCEN PRIMOŽ MAJCEN S.P.
Urejanje okolice MAJCEN PRIMOŽ MAJCEN S.P.

VRT IN OKOLICA

Vsak lastnik hiše se po vsej verjetnosti zaveda kako pomembna je urejenost okolice vašega domovanja, saj gre tu predvsem za povečano funkcionalnost celotnega prostora. To je seveda v interesu vsakega prebivalca, saj si na ta način precej olajšamo bivanje. V današnjih časih, ko smo podvrženi konstantnemu stresu in hitremu tempu vsakdanjega življenja, je urejena zunanjost našega bivališča, ki nam ponuja visoko mero zasebnosti in osebnega miru, vsekakor vredna zlata. Na vrtu vsaj v toplejših mesecih preživljamo veliko časa, ki ga namenimo sproščanju, hobijem, družini in vsaj nekateri tudi delu.

TRENDI UREJANJA VRTOV IN OKOLICE

Danes, ko se je drastično spremenila oblika objektov in tudi stanovanjskih hiš, so se spremenili tudi trendi ureditve zunanje okolice. 

Zato se je smiselno posvetovati s krajinskimi arhitekti, ki vam bodo že v 3D obliki izbrisa idejno zasnovali vaš vrt in okolico. 

Pomembnost zasnove so določeni detajli od zasaditve z okrasnimi drevesi in rastlinami, kakor tudi z zunanjo ureditvijo prostora. Kako v sam prostor poleg hiše umestiti letno kuhinjo, pod sodobno pergolo funkcionalno vrtno opremo… Vsekakor je pikica na i še zunanji bazen. Prevladujejo materiali kot so obdelan beton in les. Pomembna je izbira dobrih tlakovcev in temeljito razmisliti s kakšno ograjo boste ogradili vaš zunanji prostor.

VSE SE ZAČNE Z DOBRO OGRAJO

Lahko bi rekli, da predstavlja oviro med nami in okolico, zato je pametno, da izberemo kvalitetno ograjo z dolgo življenjsko dobo. Izbiramo lahko med PVC, ALU, kovanimi in lesenimi, ali pa se odločimo kar za kombinacijo vseh naštetih materialov. V primeru, da želite nekaj drugačnega od klasičnih ograj, so tudi gabioni ograje odlična izbira, ki zadostijo vse zahteve tako iz praktičnega kot estetskega vidika. Seveda tu ne smemo pozabiti na dvoriščna vrata, ki jih nato dopolnimo s praktičnim nadstreškom, ki vam bo odlično služil v vsakem vremenu in vaše dvorišče povezal v čudovito celoto.

Kovane ograje BRUNO KALČIČ s.p.
Kovane ograje BRUNO KALČIČ s.p.

Preberi tudi: Vrtne in balkonske ograje… Kamnite ograje Gabioni – Novi trendi ograj…

Seveda dobra ograja predstavlja zgolj del zunanjosti, kjer dvorišča ne smemo zanemariti. Naj bo tlakovano s čudovitimi vzorci tlakovcev ali pa mojstrsko asfaltirano, funkcionalnost bo v vsakem primeru močno povečana. Vse to zaključimo s kvalitetnimi dvoriščnimi vrati modernega dizajna, katerih tehnološko napredne različice nam ponujajo mnogo prednosti (odpiranje na daljavo itd.). Šele potem, ko naš vrt primerno ograjen, se lahko lotimo naslednjega dela.

Dvoriščna vrata METAL - PROFIL d.o.o.
Dvoriščna vrata METAL – PROFIL d.o.o.

Preberi tudi: Moderna dvoriščna vrata z različnimi sistemi odpiranja…  Tlakovanje dvorišč…

adut letni katalog
Dodatne vsebine najdete v ADUT letnem katalogu.

UREJANJE VRTA

To zna biti precej širok pojem. Na vrtu navsezadnje preživljamo prosti čas, se družimo, delamo in še kaj bi se našlo. Če ste ljubitelji piknikov na prostem, potem boste cenili kvalitetno zunanjo  letno kuhinjo, ki vam bo nudila vse ugodnosti notranje, hkrati pa uspešno kljubovala vsem zunanjim razmeram. Tako kuhinjo združimo z moderno in trpežno zunanjo vrtno garnituro, ki vam bo omogočala popolno udobje. Temu dodamo še pergolo, ki vam bo poleti nudila prijetno hladno senco ali pa vas ščitila pred dežjem in dobimo popoln kotiček za druženje in ustvarjanje novih lepih spominov.

Ljubitelji dela na vrtu prav tako ne smejo pozabiti na vrtno uto, kamor lahko pospravite vse svoje vrtno orodje in opremo ter seveda urejene vrtne grede. Visoke grede so v zadnjih časih zaradi svojega praktičnega dizajna vedno bolj priljubljene, kljub temu pa se tisti, ki imajo na vrtu malo več prostora, z veseljem odločajo tudi za rastlinjake.

Seznam funkcionalnih dodatkov za vaš vrt se tu niti približno še ne konča, saj si lahko tisti z bolj prefinjenim okusom omislite ambientalno osvetlitev vrta, ki bo vašemu vrtu v večernih urah dala izjemno prefinjen in dodelan videz, kar lahko tudi kombinirate s fontanami, vodnjaki in podobnimi dodatki, omejitev vaše ustvarjalnosti je zgolj nebo. 

Umetna trava GREEN STUDIO d.o.o.
Umetna trava GREEN STUDIO d.o.o.

Preberi več: Letne kuhinje… Travna ruša – tepih, da boste imeli lepo travco okoli vaše hiše… Prednosti visokih gred… 3 elementi, ki jih mora imeti vsak vrt… 3 TOP ideje za vašo lopo

Letne kuhinje FIGURA d.o.o.
Letne kuhinje FIGURA d.o.o.

ZAŠČITA LESENIH POVRŠIN ZA DOLGO ŽIVLJENJSKO DOBO VAŠE OPREME

Vrtna oprema je konstanto izpostavljena temperaturnemu nihanju, dežju in vetru. Lesene površine lahko prav zaradi tega hitro začnejo propadati. Redno lakiranje in uporaba impregnacijskih sredstev bosta poskrbela za dolgo življenjsko dobo vaših zunanjih lesenih površin in zaščito lesa, vam pa prihranila mnogo skrbi in dodatnih stroškov.

Preberi več: Pred zimo je smiselno zaščititi vse zunanje lesene površine… Ste že poskrbeli za zaščito vašega naravnega kamna

V fazi gradnje in komunalne ureditve okolice, je smiselna postavitev pod zemljo čistilno napravo in zbiralnik deževnice.

Preberi več: Kako izbrati ustrezno čistilno napravo… Zbiranje in uporaba deževnice na vrtu 

Da boste pili bolj čisto vodo, obiščite ADUT spletno trgovino in spoznajte revolucionarni filter za na pipo KINETIC REACTOR, ki je plod Slovenskega znanja – Slovenska inovacija. Preberi več: Tehnologija čiščenja vod…

KINETIC REACTOR
KINETIC REACTOR
ocena bralcev
0 od 0

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno