Revija Nasvet strokovnjaka

Učenje jezika – 6 stvari, ki vam bodo pomagale do cilja

učenje jezika

Kazalo

ocena bralcev
0 od 0

Razmišljate o novem jeziku? Učenje jezika je zagotovo nekaj, za kar nikoli ni prepozno. Celo življenje se učimo najrazličnejših stvari in med te zagotovo spada tudi učenje jezikov. Ker je učenje cel proces, vam bomo pomagali z naslednjimi nasveti, da bo proces čim manj kompliciran, poleg tega pa vas spomnili, kako ob učenju uživati!

Pridobite ponudbe preverjenih jezikovnih šol
učenje jezika
Čas je, da nehate odlašati in se končno naučite nov jezik ali pa določen jezik vsaj nadgradite

1. Imejte realne, specifične cilje

Odločili ste se, da se boste naučili nov jezik. Kaj pa zdaj? Vprašajte se: Kaj si želite doseči in do kdaj? Učinkovito učenje jezika bo takrat, ko ne boste pretiravali in boste sprejeli, da se ga boste naučili v nekaj mesecih. Morda ste noro optimistični na začetku, ampak takrat ideja o tekočem znanju jezika še ni najboljša ideja. Postavite si rajši cilj, kot je, da si želite prebrati članek v časopisu in ga razumeti, ne da bi morali zraven brskati po slovarju.

2. Spomnite se, zakaj se učite in se osredotočite samo na to

Morda se sliši zelo očitno, ampak prepoznavanje razloga zakaj točno se želite učiti jezik, je zelo pomembno. Napišite deset razlogov, zakaj se želite naučiti določen jezik in ko vam bo primanjkovalo motivacije, se obrnite na ta list.

Osredotočite se točno na tisto, kar se želite naučiti. Ko se odločate za metodo oziroma pristop, razmišljajte o takšnem stilu učenju, ki bo najbolj praktičen za vas. Preizkusite ali vam ustreza aplikacija, učbeniki, tečaj ali pa poskusite dopisovanje s tujci preko spleta.

Preverite tudi: Učenje tujega jezika za najmlajše

3. Berite zaradi užitka

Verjetno ste se odločili za učenje jezika, ker ste imeli željo po tem. Že zaradi tega vam to ne bi smelo predstavljati preglavic ali pa zmanjkati motivacije. V primeru, da se jezika morate naučiti zaradi na primer službenih razlogov, pa boste morali najti še nekaj razlogov, ki vas bodo držali pokonci in bo učenje predstavljajo zabavo.

Predlagamo vam, da se odpravite v knjižnico ali pa prebrskate po spletu. Zakaj? Knjiga vas vedno “potegne noter”, zato si izberite knjigo v izbranem jeziku, in sicer takšno, ki vam je tematsko blizu. Torej če imate radi kriminalke, poiščite bolj lažjo stopnjo in se potrudite razumeti kontekst. To je odličen način učenja slovnice in jezika nasploh!

4. Učenje jezika se nikoli ne konča

Ne obremenjujte se kdaj boste tekoče govorili. Dovolj tekoče bo takrat, ko boste dosegli svoj cilj. Nato pa boste samo še razvijali in nadgrajevali španščino, nizozemščino, korejščino oziroma katerikoli jezik se želite naučiti. Ko boste jezik toliko obvladali, da boste lahko imeli pogovor v kakšni čakalnici, pa se boste lažje naučili še kakšen nov jezik. Že razmišljate kateri bo naslednji?

Prav tako si zapomnite: leta so samo številke, zato ignorirajte mite, da je prepozno ali da se ne moremo naučiti jezika tako hitro ali dobro kot mlajši.

5. Ko smo v učenje tujega jezika prisiljeni …

Če se morate jezik naučiti, ker to od vas zahtevajo v službi ali pa se morate v kratkem odseliti zaradi drugačnih razlogov, potem verjamemo, da je motivacijo morda najti malo težje kot sicer. Lahko si pomagate z naslednjim seznamom, ki vas bo prepričal, da učenje tujega jezika nikoli ni slaba ideja:

  • spoznate nove ljudi: medtem, ko se učite, lahko vadite tako, da poklepetate z ljudmi, ki se prav tako učijo ta jezik, na primer v kakšnih skupinah na tečaju ali pa na spletu. Nato boste zagotovo lažje spoznali nove ljudi v tisti državi, kot bi jih sicer. In imeti kakšnega novega kolega verjetno ni nikoli odveč, kajne?
  • v službi bodo navdušeni – v službi vas bodo bolj spoštovali, še posebej, če se trudite naučiti nov jezik zaradi njih. Povišica vam zagotovo ne uide! Za tiste, ki pa službo še iščete, pa verjetno veste, da bo vaš CV naravnost čudovit, ko boste dodali novo alinejo pri jezikih.
  • postali boste pametnejši – res je! Verjetno veste, da razgibavanje malih sivih celic nikomur ne škodi, a že dolgo niste delali na tem? To, da ste prisiljeni v učenje novega jezika, je odlična priložnost, da delate na sebi. Delali boste na svojem spominu, kreativnosti, pozornosti, multitasking sposobnostih, pa še bolj samozavestni boste postali. 

6. Najboljši del učenja: Potovanje

počitnice
Odpravite se na zaslužene počitnice in samozavestno spregovorite v naučenem jeziku. Občutek bo res odličen!

Če ste resni glede učenja, želite ven iz svoje točke udobja in doživeti pravi čar, je čas, da se odpravite v državo, kjer govorijo ta jezik. Morda vam bo na začetku nerodno, a nič za to! Tudi oni so v drugih državah turisti in vedo kako se počutite, poleg tega pa bodo navdušeni, ko se boste potrudili naročiti kavo v njihovem jeziku. Stopite iz točke udobja, sprehodite se med ljudi, spoznajte njihovo kulturo in sproščeno poklepetajte z domačini. V vaše potovanje vključite jezik, ki ste se ga učili in verjemite vase. Ko vam bo prvič uspelo iz sebe spraviti določeno frazo ali naročiti taksi, boste nad seboj popolnoma navdušeni in od takrat boste samo čedalje bolj sproščeni.

V kolikor potrebujete pomoč, nam pošljite povpraševanje in z veseljem vam bomo poiskali pravega učitelja za vas.

Pridobite ponudbe preverjenih jezikovnih šol
ocena bralcev
0 od 0

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno