Revija Nasvet strokovnjaka

Učenje tujih jezikov za najmlajše

Kazalo

ocena bralcev
0 od 0

Ste vedeli, da kljub združevanju različnih kultur še vedno obstaja približno 6 500 živih jezikov? Z leti se svet spreminja in s pomočjo različnih možnosti komunikacije postaja vse bolj povezan – ravno zato učenje tujih jezikov iz dneva v dan pridobiva na pomenu. Žal pa se nad nad poglabljanjem svojega znanja na tem področju navdušuje vedno manj ljudi in pogosto se za to odločijo prepozno.

Kdaj se učenje tujih jezikov najbolj obrestuje?

Čim hitreje, tem bolje! Otroci pri treh letih ne izpopolnjujejo le svojega besednega zaklada, temveč postopoma prepoznavajo različne besedne vzorce. Hitreje, kot so otroci izpostavljeni raznim fonetičnim izgovorjavam, lažje in ostreje jih zaznavajo ter jih tudi natančneje razumevajo. Že samo poslušanje televizijskih oddaj ali glasbe v tujem jeziku daje vašemu otroku osnovno orodje za takojšnje zanimanje in kasnejšo željo po učenju.

Kot mladi najlažje posnemajo naglase, značilne za številne narode, obenem pa jih pretirano ne ovira izgovorjava maternega jezika. Učenje tujega jezika lahko prav tako pripomore k hitrejšemu razvoja govora.

Pridobite ponudbe preverjenih jezikovnih šol

RAZLOGI ZA UČENJE TUJIH JEZIKOV

Znanje tujih jezikov predstavlja številne koristi in prednosti, predvsem ko govorimo o otrocih. Otrokom takšna poglobitev ne dovoljuje zgolj komunikacije z veliko množico ljudi, temveč vpliva na njihove kognitivne sposobnostiin posledično na preostanek njihovega življenja.

Prepoznavanje številnih prednosti, povezanih z razumevanjem alohtonih jezikov, staršem nazorno zariše možne pozitivne posledice.

IZBOLJŠANJE KOGNITIVNIH, MISELNIH IN PISMENIH SPOSOBNOSTI

Po navedbah strokovnjakov naj bi učenje novih jezikov otrokom omogočalo izboljšanje bralnih in spominskih sposobnosti ter zmožnost produktivnejšega reševanja vsakdanjih in nevsakdanjih problemov. Še več, takšno znanje posamezniku pomaga pri samem razvoju znanj, ki niso nujno povezani z jeziki, kot npr. matematika, znanost …

Otroci z znanjem enega ali več tujih jezikov navadno lažje in spretnejše sodelujejo v šolskih aktivnostih, kar je jasno razvidno iz njihovih ocen. Kot je že znano večini staršev, lahko izboljšanje akademskega znanja v obliki ocen otroku omogoči preprostejši vpis v višje in univerzitetne programe in s tem posledično nudi prednost v kasnejšem življenju.

Ostalih ne prehitijo le v kognitivnih lastnostih, temveč tudi v svojih pogledih na svet. Z razmišljanjem izven okvirjev na svoje potencialne delodajalce naredijo večji vtis, saj je takšno mišljenje povezano z uspešnim reševanjem problemov. Takšna razlika postane opazna predvsem zaradi truda in dela, vloženega v smo učenje, spotoma pa pridejo v kontakt z več posamezniki z različnimi ozadji. Znanje več jezikov pa otrokom omogoča širši izbor literature. Z branjem neizogibno zvečajo hitrost, s katero brez težav razumevajo besedilo – to jim dovoljuje izboljšanje sposobnosti na tem področju.

Učenje tujih jezikov pogosto izboljša akademsko znanje
Učenje tujih jezikov pogosto izboljša akademsko znanje
RAZVIJANJE SAMOZAVESTI IN SAMOZAUPANJA

Zmožnost govorjenja več kot enega jezika je nekaj, kar družba poveličuje. Iz tega razloga lahko otroci s takšnimi sposobnostmi posledično pridobivajo na lastni samozavesti in lažje dosegajo svoje cilje. Ko postanejo vešči v tej vrlini brez večjih težav komunicirajo in navezujejo stike z osebami iz različnih kulturnih skupin. To prav tako pripomore k povišanju samozaupanja v svoje sposobnosti in znanje.

VEČJE MOŽNOSTI ZAPOSLOVANJA DOMA IN V TUJINI

Otrok, ki svoj čas izkoristi za učenje tujih jezikov, lahko svoje kompetence na tem področju izkoristi za boljše zaposlitvene možnosti. Globalizacija svet iz dneva v dan manjša, zaradi česar je za delodajalce znanje dveh ali več alohtonih jezikov toliko bolj pomembno. Na konkurenčnem trgu dela lahko že najmanjši višek znanja posamezniku nudi prednost pri doseganju želenega delovnega mesta.

Razmišljate o učenju novega jezika? Poiščite ponudnike na Omisli.si!

OJAČANJE DRUŽINSKIH VEZI

Vključitev staršev v otrokovo poglabljanje novih znanj ne pripomore le njihovem učenju, ampak ustvari novo skupno aktivnost vseh družinskih članov. Pomembno vlogo seveda igra predvsem starševska podpora. Sproščeno in domače učno okolje še hitreje pripomore k lažjem razumevanju jezika. V primerjavi s poukom v šolskih učilnicah in z avtoritativnimi učitelji je prisotnega malo do nič stresa, ki bi sicer zaviral napredek.

Jezikovni tečaji – komu zaupati?

Veliko otrok prihaja iz bilingualnih družin in ravno zato se razvije želja po učenju novih jezikov. Če se le-tega posameznik loti že v adolescenci lahko hitreje prepozna žargon in različne pogovorne besede. Tako se lahko s tuje govorečim staršem pogovarja v njegovem maternem jeziku, obenem pa mu je izpostavljen vsakodnevno. Seveda lahko pričakujete občasne napake v govoru kot posledica učenja dveh jezikov, a brez bojazni – otroci sčasoma brez težav ločijo med obema.

Z učenjem tujih jezikov ne izboljšate le otrokovega razumevanja sveta, temveč tudi družinske vezi
Z učenjem tujih jezikov ne izboljšate le otrokovega razumevanja sveta, temveč tudi družinske vezi

 Kako se učenja lotiti?

Ko govorimo o učenju v biligualnih družinah, lahko le-to seveda poteka samostojno. Z otrokom se pogovarjajte v svojem maternem jeziku in slej ko prej se bosta oba jezika zasidrala v otrokov spomin.

Če pa se želi vaš sin ali hčer iz lastnega interesa naučiti bolj eksotičnih jezikov, pa je najpametneje najeti profesionalca na tem področju. S tem prispevate k strokovnemu in kvalitetnemu pristopu, morda pa lahko svoje znanje v tem jeziku preizkusite tudi sami.

Pridobite ponudbe preverjenih jezikovnih šol
ocena bralcev
0 od 0

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno