Revija Nasvet strokovnjaka

Jezikovni tečaj ali mobilna aplikacija?

Jezikovni tečaj

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Meje mojega jezika so meje mojega sveta.Tako je razmišljal avstrijski filozof Ludwig Wittgenstein o razsežnosti poznavanja tujih jezikov. Kaj vse lahko še spoznamo, kaj vse doživimo in dosežemo, če raziščemo svet onstran našega. Ni pomembno, kako se naučimo novega jezika, izberemo jezikovni tečaj ali se sami spopademo s tujim zapisom. Pomemben je le rezultat.

Pridobite ponudbe za jezikovni tečaj
Jezikovni tečaj
Jezikovni tečaj: Znanje tujega jezika je okno v svet.

Aplikacija ali jezikovni tečaj?

Na prvi pogled vprašanje deluje nesmiselno. Jezikovni tečaj, jasno! Tam je učenje bolj zgoščeno, večvrstno, vključuje pridobivanje informacij preko različnih čutnih kanalov in utrjevanje naučenega preko zapisovanja. Jezikovni tečaj omogoča interakcijo z ljudmi, učiteljeva prisotnost pa ponuja možnost dodatne razlage in sposobnost prilagajanja napredku tečajnikov. Temu ne moremo oporekati, jezikovni tečaj najpogosteje prinaša vidnejše rezultate.

Toda vse ni črno belo. Marsikatere brezplačne aplikacije ponujajo konkurenčno alternativo jezikovnemu tečaju, če jih znamo premišljeno izkoristiti. Z aplikacijo se lahko naučimo jezika, ki ga domače jezikovne šole ne ponujajo. Če nismo zares prepričani o učenju določenega jezika, je aplikacija izvrstna poskusna doba. Predstavljajte si, da plačate jezikovni tečaj in po prvem mesecu ugotovite, da sploh ne ustreza vašim pričakovanjem. Ni pa to edini način za varčevanje denarja. Vsi, ki ste bolj delavni, dosledni in imate učenje tujih jezikov v krvi, lahko z aplikacijo nadomestite začetni tečaj in se za jezikovni šolo odločite šele v naprednejših stopnjah.

V nadaljevanju preberite raznolik izbor jezikovnih aplikacij na tržišču.

DUOLINGO

Verjetno najbolj popularna jezikovna aplikacija na svetu. Ta status ji je prinesla preprosta in razumljiva zasnova ter dostopnost. Vaje so razdrobljene po različnih temah in dajejo občutek, da gre za igro in ne za učni pripomoček. Uporabnik lahko izbira med temami kot so posel, oblačila, narava, živali, pa tudi med oblikoslovnimi značilnostmi jezika in različnimi časi. Naloge rešuje preko izgovorjave, zapisovanja pravilnih odgovorov ali pa mora izbirati med ponujenimi možnostmi. Duolingo je odličen za spoznavanje z novim jezikom in učenje nepoznanih besed, njegova slabost pa je razvijanje govora v interakciji. Po daljši uporabi ima uporabnik občutek, da se uči naključno mešanico informacij brez vidnejšega konteksta. Takrat je verjetno presegel okvire Duolinga in morda je čas, da za svoj napredek izbere jezikovni tečaj.

MEMRISE

Temelji na principu “flash cards” in je odličen za razširjanje besednega zaklada, ne pa za učenje slovnice. Tudi ta aplikacija je zastavljena kot igra, kjer uporabnik predstavlja vohuna poslanega na tuj planet, kjer vsak pravilen odgovor prinese točke. Cilj je obogatiti svoje besedišče preko prepoznavanja različnih odbitih podob ali nenavadnih stavkov. Posebnost je, da lahko vsak uporabnik iz skupnosti sodeluje v oblikovanju kartic in nanje naloži izbrane motive. Aplikacija stavi na nenavadne, presenetljive kartice in bizarne asociacije kot učinkovit način za pomnjenje. Poleg tega na podlagi odgovorov izračuna, kako pogosto naj bi ponovili posamezno besedo in po določenem času na to tudi opominja. Aplikacija podpira preko 100 različnih jezikov in je v osnovi brezplačna. Plačljive so njene nadgradnje in možnost dostopa brez brezžičnega interneta.

MINDSNACKS

Gre za igro v pravem pomenu besede. Na izbiro ponuja 7 različnih jezikov in omogoča učenje besedišča, slovnice in slušnega razumevanja. Vaje so kratke in koncept preprost, uporabnik pa jih opravlja toliko časa, dokler aplikacija ne odloči, da je bila opravljena brez napak. Ta hkrati tudi ves čas spremlja napredek uporabnika in mu na ta način omogoča vpogled v slabše reševane vsebine. Primerna je le za imetnike Appla, osnovna verzija je brezplačna, a ne vsebuje vseh razsežnosti igrice.

 

TANDEM

Edini način za osvojitev jezika, je, da ga govorimo. Za razliko od prejšnjih aplikacij, ki so temeljile na učenju novih besed, fraz ali slovnice, je Tandem osredotočen na izboljšanje sporazumevanja. Cilj aplikacije je medosebna pomoč uporabnikov pri učenju jezika preko pisnega, slušnega ali vizualnega pogovora. Vsak uporabnik ob vpisu izbere jezik, ki se ga želi učiti in svoje interese, aplikacija pa mu pomaga poiskati naravnega govorca s sorodnim zanimanjem. Idealno je, če se uporabnika želita naučiti jezika drug drugega. Za lajšanje začetne treme pred pogovorom s popolnim neznancem aplikacija ponuja specifične vsebine, ki služijo za izhodišče dialoga. Da bi se izognili zlorabam aplikacije, je za potrditev profila potrebno nekoliko počakati, saj moderatorji preverjajo upravičenost prijav. Za vpis je potreben Facebook ali Google račun.

Ne glede na izbrano aplikacijo, je znano, da le dosledna vaja in prizadevnost pripeljeta do želenih rezultatov. Včasih nam zmanjka tisti delček energije, ki bi nas prisilil, da bi se lotili naslednje lekcije. Ali pa tisti nekdo. Učitelj jezikov, ki nas vodi po jezikovni poti in spremlja naš napredek. Če iščete najboljši jezikovni tečaj zase, za svoje otroke ali podjetje in se vam zdi, da ste presegli okvire jezikovnih aplikacij, nam pošljite brezplačno poizvedbo.

Pridobite ponudbe za jezikovni tečaj
ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno